Студенти в Испания

• 45 887
  • 747
  •   1
Отговори
# 675
  • някъде под слънцето...
"Всичко останало" от Испания , може да бъде рискова опция.Повечвто лекарстава са с лекарска рецепта.За лекарска рецепта е  необходима здравна карта.Поне в Мадрид рецептите са само он лайн.Изписват ти лекарствата и принпредтавяне на здравна карта  оторизират закупуването.

# 676
  • Чикаго / София
"Всичко останало" от Испания , може да бъде рискова опция.Повечвто лекарстава са с лекарска рецепта.За лекарска рецепта е  необходима здравна карта.Поне в Мадрид рецептите са само он лайн.Изписват ти лекарствата и принпредтавяне на здравна карта  оторизират закупуването.

Тя все пак ще е там 4-та година - има здравна карта и си взима лекарствата с рецепта само. Не бих била спокойна да взима нещо, което по принцип се дава с  рецепта, на своя глава. До сега се е налагало да пие антибиотик и да използва други лекарства с рецепта, които е взимала след консултация с лекар и издадена рецепта. Tака че напълно заставам зад мнението си, че е хубаво да имат лекарства от първа необходимост, но за всичко останало да намерят начин да се консултират с лекар, преди да взимат нещо друго. А дъщеря ми е израстнала извън Бг, така че за нея пиенето на антибиотик или каквото и да е друго на своя глава, каквато е практиката в Бг,  не е опция.

# 677
  • някъде под слънцето...
Говоря за новоприетите студенти.
Нямам представа дали в България е като  преди 25+ години, когато  всички лекарства бяха достъпни без рецепта., нито знам кой как преценя какви лекарства да приема.
Знам само, че преди години  колежка беше ходила при дерматолог , който и беше изписал режепта махистрал за  крем против петна.Даде ми я дамата, Занесох я,(беше още  по времето на хартиените рецепти, всъщност то не брше точно рецепта , а указания за приготвяне на крема) забъркаха крема, но когато  отидох да го взема, , просто  не ми го продадоха, защото рецептата била  с дата от преди три  месеца..
Взех час за дерматолога изписа ми  същата ресета махистрал и ми го забърлаха отново.
Знам и че за едни лекарства на баща ми, пак от хартиения период  ,  трябваше да чакаме  за специален печат от не знам къде си .Изписваха ги от Унивеситетска болница и ги оставяхме в аюбулаториото да ги пратят за подпечатване, защото без  него  не можеше да еземем лекарствата., без рецепта също.

Но разбира се, всеки сам си преценя,  дали и какво да вземе.

# 678
  • Чикаго / София
sl ако някой взима специални лекарства, разбира се, че ще си ги вземе с него и ще намери начин да му ги изпращат, ама хайде сега, представяш нещата изключително стресиращи. Дъщеря ми направи ушна инфекция 5 дни след като беше отишла там първата година. Не познаваше никой, нито знаеше какво да прави и къде да отиде. Беше зле, с висока Т, болки, ами оправи се. Попита жената в общежитието къде да отиде на лекар и отиде. Изписаха ѝ антибиотик, взе си го от аптеката, нямаше нищо сложно и страшно. Да, пристигна ѝ сметка след това - нещо от сорта на 30 евро беше - ами плати я и в последствие си направи карта в поликлиниката, за да не плаща повече сметки. Всички ще се справят, здравеопазването в Испания не е недостъпно.

# 679
Само като кориоз, не знам дали знаете но ибупрофена в Испания е 37 пъти по-евтин от колкото в БГ. ( Сметнато на хапче) До преди 5г носех постоянно в БГ за някой 😄.

Аз лекарства, за които трябва рецепта, на своя глава не взимам. Антибиотик, още по-малко. Достатъчно добро е здравеопазването, за да се правя на лекар.

С европейската здравна карта, студенти могат да влезнат във всяко спешно на всяко здравно заведение и ще ги обслужат перфектно. ( ако нямат още здравна карта местна, с тоято могат да отидат на общ преглед, без да е спешно).

Ибупрофен, парацетамол, витамини, общи анти-алергични, лекарства за кашлица и прочее се провадат без рецепта и с много добри и компетентни препоръки и облсужване от служителите във аптеките.

# 680
  • някъде под слънцето...
Не съм казала , че няма да се справят.
Просто обяснявам ситуацията,
Примерно
Дъщеря ми участва във всички акции за кръводаряване в памет на дядо си, който преживя тежка операция съпроводена с кръвопреливане тук.
На теста, който правят преди процедурата , при поредното даряване откриват анемя  и  отказват   да и вземат кръв.
Съответно за лечение на  анемия са  необходими  изследвания и контролни  преглигледи и  контролни зследвания, което няма как да се случи с ЕЗК

И да, в случая на дъщеря ти сметката от болницата е била 30 евро, но  тя се определя в зависимост от всеки казус.Написах поста , не за да плаша, когото и било,  а за да няма подобни изненади, защото знам казуси  за доста по високи  четирицифрени суми.Не казвам, че  някой ще има проблем  с плащането, но е добре да се знае.

Никъде не съм написала, че здраввопазването  в Испания е недостъпно.

За съжаление последните години( след пандемията) държавното е  доста тромаво и не винаги на ниво..Точно за това все повече хора имат частни здравни застраховки и все повече фирми ги включват  като социална придобивка за служителите си.
Вече писах за случая при който след оказване на бурза помощ личния лекар предписа обез оляващи , ластичен чорап и ренген след една година, като се има в предвид, че тя е включена в здравната система от ражда ето си и не е със статут на чужденец.От застрахоеката час за избран от нея(по рейтинг) отропед след седмица.Резонас  ден след прегледа, Физиотерапия.Вече е Ок и мисли да върне часа за ренген , който е  през април догодина.
Говоря за Мадрид, а районната  ни болница е една от университетските тук.
Казусът  на дъщеря ми е от тази година, но още се смеем че докато на времето чаках  за часа ми за профилактичен преглед   гинеколог, забременях, направих спонтанен аборт, почистване  с пълна упойка, с престой в болница и дори успях  отново да забременея(след 6 месечна карантина заради спонтанния аборт) и да родя.

Никога не съм била привърженик на самолечението и не призовавам към такова, не нося лекарства от  България .
Но ако някой ще живее поне 4 години в Испание, би трябвало да е наясно  с условията на здравеопазването.Дано никога да не се налага да се ползва, но ако все пак се наложи , е от полза да знае  кое как.
Разбира се всеки сам преценя кое е най добро за детето му.
Но ако е наясно със ситуацията поне ще знае как да реагира, ако се наложи.Дано да не се налага.

Последна редакция: сб, 30 авг 2025, 12:18 от sl

# 681
Травматалогията в държавното е много тромава. Аз дори си плащам на частно инжекциите, само за да не чакам.

Но си мисля и се надявам, че хора на по 18-20г не им трябват толкова специялисти постоянно...

# 682
  • някъде под слънцето...
И не само травматологията...

Дано да не им се налага  да имат нужда от медицинска помощ .За съжаление никой не е застрахован и възрастта не е  гаранция..Диагностицираха приятелка на дъщеря ми (20 годишна испанка , до сега не го бяха установили)   с  множествена склероза.Бият и редовно някакви инжекции , до колокто разбрах да забавят или регулират процеса, темата е деликтна и не задаваме въпроси.

Писах, за да  се изясни  ситуацията с испанското здравеопазване и всеки да мобе да вземе своето имформирано решение,  за да няма неприятни изненади.
Не считам за коректно да се поощрява тезата, " всичко е УаУ, няма проблем, те са млади, няма какво толкова да де случи, пък ако се случи, ще го мислим".
Мебжду другото в унивеситета на дъщеря ми има някакъв кабинет за  спешна  медицинска помощ(обща медицина), евнтуално давали ибопруфен и парацетрамол , който не се ползва с голяма популярност сред студентите, но часовете за университерския психолог(води се специалист) са заети поне за следващите  6 месеца , а са деца между 18 и 22 години

Надявам са всички да са  живи и здрави и изобщо да нямат  никакви здравословни проблеми.

Последна редакция: сб, 30 авг 2025, 12:35 от sl

# 683
Също така за сложни операции и диагнози никой не разчита на частното здравеопазване Simple Smile
Аз имам частна много сооидна застраховка, но за сериозни неща си ходя в държавната болница .

# 684
  • някъде под слънцето...
Всъщност според зависи, повечето бременни   колежки (или жени на колеги) ,  предпочитат да  си проследяват бременността и съответно да раждат използвайки частните си застраховки.След раждане веднага вписват бебоците към застраховки си.
Добрите здравни застраховки не винаги са  някакув голям лукс.Сериозните компания ги предлага като социална придобивка, за служителите си и семействата им.
Лично аз съм "сърбала попарата"  на секцио в държавна болница навремето. Няколко години по късно  за друга операция също в държава болница минах през психо трилър и се наложи да пускам оха да рекламсион на болницата  и стигнахме до  предсъдебно споразумение.Така, че ако отново ми се наложи нещо сериозно изобщо не бий се замислила и със сигурност няма да е държавно.
Така, че не всичко  е цветя и рози.
Случаи разни.
Примерно за баща ми бяха много внимателни и успяха да го закрепят(бъбтечна недостатъчност 4та степен, коята не беше диагностицирана в България, въпреки, че ходеле на частен нефролог там) за годините , когато с мама живееха  при нас.Когато получи тежката диагноза, предпочетоха да изживее последните си месеци у дома.
Слагаха му пвреодично инжекции в болницата, оказа се.
Така, че аз ни бей се наела да правя  подобнин обобщения.

Доста се отклонихме от тема, на фона на написаното да се върнем към факта, че някои от  новозаписаните студенти  обикновено  разчитат само на ЕЗК.

Последна редакция: сб, 30 авг 2025, 20:07 от sl

# 685
Извинявам се, че питам, знам че някъде беше коментирано, но нямам време да преровя цялата тема. Въпросът ми е за банкова сметка трябваше ли предварително да записваме час или направо отиваме в банков офис?

# 686
  • Мадрид / София
Направо отивате в банката ама мисля, че трябва да имате НИЕ първо. Банкова сметка може и облайн да се открие с нужните документи.

# 687
  • някъде под слънцето...
Moже и само с паспорт, сметка но ресиденте,с по неблагоприятни условия
Не знам само дали всичко банки предлагат тази опция

# 688
Може без записване на час и без NIE. Младежката карта на Сантандер е за 18г. - 28г. и е без комисионни и такси. Писала съм го много пъти.

# 689
Може без записване на час и без NIE. Младежката карта на Сантандер е за 18г. - 28г. и е без комисионни и такси. Писала съм го много пъти.
Да, точно нея имах предвид, но линка за онлайн нещо не сработва, затова за часа само исках да уточня Simple Smile
Много благодаря!
Младежът си записа час за карта за транспорт като иде Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт