Студенти в Испания

• 44 814
  • 747
  •   1
Отговори
# 75
  • ново
Преди да си подаде документи за NIE трябва адресна регистрация. За здравното зависи - моята дъщеря е в частен университет и няма здравно осигуряване. Плащам ѝ тук ЗО, там е с ЕЗОК и частна застраховка.

# 76
  • Чикаго / София
RGK честито на дъщеря ти!

Да, НИЕ трябва да си изкара, след като има адресна регистрация. Не знам как става с подробности защото на дъщеря ми университета ѝ организира вси1ко, записа ѝ час, казаха ѝ какво да носи и стана много лесно и бързо.

Дъщеря ми си използва Европейската здравна карта, не сме вадили здравна застраховка за там. Тя има и американса здравна застраховка, която също може да използва при нужда.

# 77
  • ново
Дъщеря ми си направи адресната регистрация като отиде в местната община с хазайката си и договора за наем. Тя не живее точно в Барселона, а в едно градче до самия град (нещо като предградие). Така и адресната, и НИЕ-то си прави там, стана и по-бързо дори.

# 78
Deni-den
Синът ви в юридиеския на Компулсенте магустратура ли ще кара

Последна редакция: нд, 14 юли 2024, 13:02 от drakon4e

# 79
Deni-den
Здравей,
Не, бакалавър европейски науки с направление право. Иначе да, в юридическия ще са му лекциите.

# 80
Deni-den
Здравей,
Не, бакалавър европейски науки с направление право. Иначе да, в юридическия ще са му лекциите.

Моето момиче -  в Карлос 3. Първи семестър право.  Ще чета сега трябва ли  НИЕ и т.н.

# 81
От това което прочетох аз трябва с договора за наем да се регистрират в общината и да си  извадят този национален номер .

# 82
Хубаво е да се извади НИЕ. Вади се с документи, които доказват, че си студент в даден университет, както и с договора за наем. Попълват се още едни бланки, които ги има в сайта, плаща се такса, записва се час и се отива на място да се извади документа.

Сайта за информация https://www.exteriores.gob.es/Consulados/paris/es/ServiciosConsu … e+Extranjero+(NIE)

https://www.policia.es/_es/dependencias_localizador_accesible.php# От тук се запазва час и де попълват бланките.

# 83
Благодаря Ви за отговорите и насоките / с голямо закъснение /. Ще трябва да търся външна здравна застраховка.
От НАП  ми обясниха , че ще си загуби здравно осигурителните права /3 месеца без осигуряване тук/ , но от университета трябва да издадат бележка с информация за  периода на образованието и формата му / до колкото разбрах признават редовно обучение, а задочно не / , която преведена се входира в НАП и за този период се възстановяват правата.
Значи , от тук започвам да търся квартира , а всички  регистрации са на място.  Нещо друго от тук мога ли да направя , освен да се притеснявам ?

# 84
Здравейте,
дъщеря ми ще бъде първа година студентка в GENEVA BUSINESS SCHOOL в Мадрид.
На етап сме търсене на квартира и друго момиче, също студентка за съквартирантка .
Моля, ако има родители в подобна ситуация, да споделят мнения, препоръки и всякаква друга информация, която може да ни бъде полезна!
Иска ни се, да намерим квартира в центъра на Мадрид, в близост до учебното заведение на дъщеря ми, но бихме обсъдили и други варианти.

# 85
Здравейте! Моята дъщеря учи магистратура в Елисава в Барселона. Бакалавър завърши в ТУ София. Обучението е на английски език, но тя говори (все още го учи) испански.
Здравейте, бяхме на изложение за образованието в Испания и там ни казаха, че много трудно може да те приемат магистърска програма с бакалавър от България, защото програмата била структурирана по различен начин, имали повече практика. Бихте ли споделили университета, в който учи дъщеря ви дали е частен и как е организиран приема?

# 86
И моето момиче ще е в Карлос 3 - МАДРИД - Икономика с английски, така че ще ми е полезна повече информация относно здравно. Доколкото разбрах от служител на НАП, дъщеря ми трябва да взиме удостоверение от университета, че е записана и се носи в НАП - преведено.  Ако някой има друга информация, моля да сподели Simple Smile

Последна редакция: ср, 31 юли 2024, 09:15 от bvb

# 87
  • София
Моето момиче не учи в Испания, но ще отговоря относно здравноосигурителните права, защото процедурата е еднаква за всички.
Взема се документ за реално записване от университета, превежда се при лицензиран преводач и се носят оригинала (в смисъл - документа на оригиналния език) и превода в НАП. Ако студентът не е тук, ще трябва да имате пълномощно от него, за да ги подадете. Плащат се вноските за летните месеци - на ПОС в НАП (ако не са платени до момента - направо за всичките летни месеци, ако са  вече платени частично - само последната).
На следващата година се носи пак документ за записване, но не се плаща нищо.

Последна редакция: ср, 31 юли 2024, 09:30 от Sunny bunny

# 88
Здравейте! Моята дъщеря учи магистратура в Елисава в Барселона. Бакалавър завърши в ТУ София. Обучението е на английски език, но тя говори (все още го учи) испански.
Здравейте, бяхме на изложение за образованието в Испания и там ни казаха, че много трудно може да те приемат магистърска програма с бакалавър от България, защото програмата била структурирана по различен начин, имали повече практика. Бихте ли споделили университета, в който учи дъщеря ви дали е частен и как е организиран приема?

Моята дъщеря се дипломира сега , юли месец в НБУ. Кандидатства още през април за магистратура в Pompeu Fabra University в Барселона на английски  , като подаде академична справка ,сертификат за  език,  автобиография и май  мотивационно писмо . После имаше онлайн интервю . И сега трябва да изпрати само дипломата към университета. Като тези условия за кандидатстване / преди дипломирането/ бяха упоменати в сайта на университета.

# 89
  • ново
Дъщеря ми се дипломира в понеделник 😀
Това е нейната програма, университетът е Елисава.

https://www.elisava.net/en/masters/master-in-retail-design/

Частен е. В България завърши бакалавър Инженерен дизайн в ТУ. В Елисава представи преведена диплома, портфолио и беше на интервю.
Нейната равносметка е, че си е заслужавало 😀

Общи условия

Активация на акаунт