Студенти в Испания

• 45 991
  • 747
  •   1
Отговори
# 585
  • Мадрид / София
Фотокопието на договора за наем играе ролята на адресна регистрация, тъй като там е даден адреса на жилището, където ще живее и което е важното.
От 1 юли цените на транспорта за Мадрид се вдигнаха и сега младежката карта за транспорт струва 10€. Такава карта важи за младежи/девойки до 25г включително. За 26г и нагоре минават на друга тарифа.
https://www.comunidad.madrid/noticias/2025/06/30/comunidad-madri … jovenes-7-14-anos

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 19:02 от Angela61

# 586
И при нас детето си запази час за НИЕ в по-отдалечен офис - някъде в център ана Мадрид, не в Хетафе. Полицаите са били много адекватни и френдли. Естествено само на испански са говорили.

# 587
Като цяло препоръчвам да си запазите час в централните офиси на полицията, защото по селата може да попаднете на някой неадекватен полицай, който не е обслужвал чужденци.

Аз имах скоро неприятен случай с една полицайка ,която скоро си беше взела дипломата в едно село.. казах и по коя точка от закона не е права за това което ми искаше и тя ме заплаши, че ще ме подведе под отговорност, защото и противореча. Даже този който беше пазач я подкрепи... подчертавам че не съм викала, нито убиждала... просто ти тръгах..
после пак си проверих закона, и бях права, но няма на кого да се оплачиш.

Отидох в друго районно ревейки, без час, което тук е абсурд...изслушаха ме и ми помогнаха... след това и ми казаха, че знаят какво се случва в първото, но нищо не могат да направят.

# 588
  • Мадрид / София
Това имах предвид преди няколко поста, когато казах, че много зависи как ще процедират на съответното място и как ще си тълкуват законите. Царя дава, пъдаря не дава. Зависи на какъв служител ще попаднеш.

# 589
Досега - разбира се на в някое село, а за Мадрид - сме попадали само на много читави хора - с желание да помогнат, с желание да си свършат работата с полза за теб, с желание да те излекуват...може просто така да се е случило и това да е изключение от правилото, но...фърст експириънса е доста положителен; Често, но още докато се качвам на самолета за София и ми се гади от простотията и намусените хора...вероятно проблема си е в мен, не в хората де...но така се чувствам

# 590
  • Мадрид / София
Наистина в Бг хората са намусени. Направило ми е впечатление когато се прибера. Подхождам с търпение в такива случаи. Най-ясно това е изразено когато влезеш в магазините. Нито поздравяват, нито ти отговарят на поздрава. Може би ни липсва това да се възпитава от малки както е тук. Не знам коя е причината. Защото ако е заради труден живот, то той навсякъде го има във всички държави. Според мен е типа възпитание, което се дава от малки.

# 591
  • София
лесен- труден -  ДЕЛЕ В2 -  е минимумът, кото искат от испанските университети;
Пък вече, всяко дете само си преценява какви са му знанията и на какво ще се явява
Това не е вярно. Първо, не е задължително да е ДЕЛЕ изпита. Някои университети приемат и СИЕЛЕ-то. (в случая на сина ми нямаше време да изчака излизане на сертификат на ДЕЛЕ и за това положи СИЕЛЕ). Отделно повечето университети пишат, че е препоръчително да имат децата В2 на испански, но приемат и с В1. Така, че по-полека с категоричността. Хора (ерго майки с надежди), които четат тук темата с идеята да получат информация за бъдещето на гарджетата си, биха се отказали от Испания като дестинация, само защото са прочели това. Та, да - препоръчително но, но много зависи от университета.

# 592
Ако някой влезе на исканска лекция по нещо с В1, ще му/и е адски трудно.

Материялът като правило напредва изключително бързо, и ако не знае езика ще е просто съсипващо.

# 593
Тиранозавър - да де - всички университети приемат ДЕЛЕ, а само някои  И СИЕЛЕ.
За университетите, които ние сме проверявали - по- долу, само за тях ми е информацията, която съм споделила.
А като обощение за всички университети, информацията ми е от ДАБРИ, с които кандидатствахме;
Все пак е добре и всеки да си направи собствено проучване, освен информацията в БГ МАМА.

Universitat de Barcelona (UB)
Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
Pompeu Fabra University (UPF)
Open University of Catalonia (UOC)

Universidad Complutense de Madrid (UCM)
Universidad Autónoma de Madrid (UAM)
Universidad Politécnica de Madrid (UPM)
Universidad Carlos III de Madrid (UC3M)
Universidad Rey Juan Carlos (URJC)
Universidad de Alcalá (UAH)
Universitat de València (UV)
Universitat Politècnica de València (UPV)
Universidad de Granada (UGR)
Universidad de Cantabria (UC)
Universidad de Burgos (UBU)
Universitat d'Alacant

Отделно, по-горе беше писано, че изпита В2 бил лесен...за да не се напряга обстановката...

# 594
  • Sofia
Здравейте! Имам въпрос към студентите в Хетафе - в полицейския участък в Хетафе вадят ли НИЕ? Единствената опция за запазване на час за НИЕ я дава в някакъв участък на Падре Пикуарде 18.
И още нещо, нали се избира тази опция

# 595
...
Подсещам и за младежката карта за градски транспорт ( 8 €/месец). За нея NIE не трябва. Хубаво е да си запазите предварително час онлайн за най-близкия офис за първия ден в който ще сте в Мадрид. Ние това не го знаехме и като отидохме септември, часовете в най-близкия ни офис вървяха за след 2-3 седмици.
https://www.comunidad.madrid/servicios/transporte/abono-joven-to … madrid-tu-alcance
привет,
опитваме се да запазим час за карта, но системата не харесва или мобилния номер (бг номер) или вида на документа (опитахме и с бг лична карта, и с бг паспорт). може ли някаква навигация как излъгахте системата, за да запазите час?
благодаря!

# 596
  • София
Здравейте, пак аз. Опитвам се да запазя час за издаване на карта с NIE. Дъщеря ми има "бяло" NIE, издадено от посолството, защто й трябваше, за да кандидатства за стипендия. И ни казаха, че като отиде там трябва да си извади карта. Последвах всички линкове, които сте дали, но не успявам да намеря от къде да запиша час в полицията. Моля като за идиот ако може да пуснете пак линк и малко насоки как да запиша час...

привет,
опитваме се да запазим час за карта, но системата не харесва или мобилния номер (бг номер) или вида на документа (опитахме и с бг лична карта, и с бг паспорт). може ли някаква навигация как излъгахте системата, за да запазите час?
благодаря!

@majceto , става и без да попълвате телефонен номер. Току-що запазих така. Избрах DNI no espanol и попълних номер на паспорта. После полето за телефонен номер го оставих празно. Има доста свободни часове за Getafe central.

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 22:59 от esma

# 597
  • някъде под слънцето...
.... и бях права, но няма на кого да се оплачиш.

Kak така да няма.
Има оха де рекламасион, длъжни са да ти отговорят.
Държавната администрация разполага с вътрешни формуляри, които вършат добра работа.
Поне , когато аз съм ги пускала.
Виждам, че се говори за сертификати за владеене на испански.
Едва ли ше са много полезни на студенти в Барселона, Галисия Валенсия или страната на баските, защото част от  дийсциплините се водят на локалните езици.
За английския, на времето дъщеря ми бе се чудеше за една специалност само на английски.За включвяне в списъка с желанията за специалности, не и изискваха никакъв документ(има Кембридж C2) Много нейни съученици(испанци) предпочетоха  избраха специалности на английски  пред варианта каталунски университети. .Въпросната соецуалност беше по надулу в списъка и отпадна като вариант, защото я приеха на първо желание.
По въпроса за сертификатите, за Еразмус от миналата година, понр в университата , където учи дъщеря ми  примерно за Германия  искат освен B2 английски и   нивo поне  B1 за немски.Првди нямаше изискване за локален език.

Последна редакция: пт, 08 авг 2025, 10:52 от sl

# 598
# 599
  • София
Благодаря ти, Баба ви Яга Simple Smile Ще запиша час от този линк. Тя НИЕ има, но от посолството казаха, че трябва да си вземе карта от там на място. После ще споделя как се е получило.

Общи условия

Активация на акаунт