Любители на котки - Тема 189

• 37 271
  • 752
  •   1
Отговори
# 510
Според мен може да е Гиардия. Бях писала в предишна тема за нашия Мунчо, който осиновихме и се оказа с Гиардия. Имаше разстройство, и то много, ама много миризливо. Иначе беше супер жизнен, много лаком, пиеше много вода. Ако продават тест при вас може да му вземете, въпреки че аз като му направих първия път беше отрицателен. Ако искате ми пишете на лични да обясня какво му беше и как го излекувах, да не става прекалено дълъг поста. Използвах Панакур. Пълното лечение отне месец. Много е упорита гадинката.

Много повече от седмица е така.
Изчакахме повече за да подействат хапчетата в рамките на две седмици,както ни каза докторът като се надявахме,че ще помогнат,но не подействаха.
Колкото до ММ, той разбира се не иска това, но имал предчувствие,така каза и само ме притеснява допълнително.
В града ни няма ветеринар с необходимата техника и ще пътуваме до съседен град.
Не сме правили никакви изследвания преди да се допитаме до специалист,който да каже какво да правим.
Ще опитам със смектата.
Не бях се сетила,че може да се дава и на котка.
Благодаря!

Последна редакция: вт, 28 ное 2023, 22:04 от Maya cat

# 511
Оле, започвам да си мисля, че и моето бебе може да е с гиардия. И то пие много вода според мен, лакомо е. Прочетох малко за тая гиардия и май има и слуз в изпражненията както обясняват в симптомите.
Какъв е теста, от вета ли да го купя или може и онлайн? Само фекална проба ли трябва, за да се установи или може и кръвен тест.

Последна редакция: вт, 28 ное 2023, 22:27 от Morkovelka99

# 512
Аз бях взела теста онлайн. Въпреки че бях убедена че е Гиардия. Направих теста и излезна отрицателен. Но все още бях убедена че е гиардия. Просто симптомите са много специфични. Особено миризмата. През това време давах хапчета противопаразитни Фенпрадин. Имах 4 дози. Давах по една на ден. След четирите се оправи. Но след седмица отново се върна разстройството. После взех Панакюр. Давах отново четири дена, оправи се и пак след седмица се върна. Тогава дойде часа за ветеринара (живея в Германия и се чака много). Направиха тест, вече излезна положителен и си продължих с панакюра. Дава се един месец, като се дава 5 дни, 5 почивка, пак 5 дни , 5 почивка. ... И много ама много чистене. Чистих нон стоп с белина и парочистачка. Просто яйцата им(цистите) са много коварни и се излюпват на ново и на ново. За това и лечението е дълго и се чисти на всякъде. Аз в началото бях много отчаяна като се връщаше постоянно. Имах чувството че вечно ще е с диария. И че вечно ще тичам след него да му бърша дупето.  Моят съвет е ако имате за обезпаразитяване Фенпрадин. Или други с тази съставка давайте пет дни всеки ден. Ако получите подобрение малко още в началото е знак че действат. И че е гиардия. Просто яйцата са много и се люпят нови и нови. Аз в началото давах и пробиотик но с него още повече се разхлабваше и го спрях. Чела съм че дават и антибиотици, метродиназол и флажил от хуманната аптека. Но аз съм за противопаразитните пред антибиотика.

# 513
Монтирахме къщичката, ама не ще да влиза вътре, а е под нулата в момента. Ще има да го мисля, хем ми е ясно че е нереалистично да очаквам да влезе вътре за четири часа. Иначе мина да хапне. В началото тъпчеше цяла купа наведнъж, ама сега като се научи че храна винаги има, идва да яде по 5-6-7 пъти по мъничко. Да му оставям ли вода? Има там една купичка, ама се чудя в този студ дали е добра идея?

Маманапринцеси, ще му мине. Знам колко жалка гледка са след упойка, но е за малко и утре ще си е съвсем добре Hug

# 514
Сложи му вътре в къщичката храната. Така ще се научи да влиза в нея и няма да се страхува. Слагай му вътре апетитни неща месце, лакомства. Аз така научих Манди да влиза в една къщичка, която и бях направила в началото. Със саламчета, кюфтенце, луканка и още на следващия ден спеше и си стоеше вътре само. И при мен беше зимния период и в нея и беше идеално.

# 515
Аз от скоро се включвам по малко в темата. Но сега реших да разкажа историята на моят Мунчо.
Като го взех беше един грозен, проскубан, с вяла козинка, остри скули, вмирисан. Беше уж на около 4 месеца, но за мен си  беше на 6. Тежеше 1.7 кг.
 Миличкия ми беше живял през цялото време в клетка, там спал, там пишкал, там акал...даже не искам да си спомням деня в който го взех какво видях. Докато пътувахме към вкъщи му виках: оле мамо колко си грозничко, как ще свикна с теб Grinning
След пипетата за външни паразити, изпадаха над 40 бълхи върху чаршафчето дето му бях постлала.
Цял ден не яде нищо. След първото хапване се подриска.  Викаме стрес, смяна  храна, смяна на обстановка, дълъг път. Продължихме така 3-4 дни. Не се оправя. Но наистина всичко му беше ново. Добре че с тоалетната свикна от първия момент. Даже му беше голямо щастие да си има тоалетна и да си е чистичък. И да има къде да тича. Минаха около 4 дена с разстройство. Постоянно миене на дупе, дебнене. Давах пробиотик, активен въглен, оризова вода и няма и няма подобрение. Та на четвъртия ден дойде ред и за противопаразитно хапче. Като аз все още си мисля че разстройството е от стреса. Беше много жизнен, много изгрив. Имаше огромен апетит. Можеше да изяде света, пиеше много вода. Следователно няма как да е болен. Той кипи от енергия. След хапчето се оправи. Аз радостна че вече е нормализирано всичко. Че двете неща не са свързани.
От първия момент когато го взех той беше като ваденка за мен. Дали ще съм в тоалетната, в банята, на дивана.
След няколко дена подобрение и пак дойде разстройството. Тогава вече седнах да чета и щом прочетох изречението "разстройство и много силна миризма" вече бях убедена на 99% че има Гиардия. Докато му  чистиш дупето направо ти се повръща.
Започна се още по усиленото и постоянно чистене.  Давах хапчето 4 дена и се оправи. За седмица . И айде пак се върна, вече по лошо пак започнах хапчетата. Вече имаше и кръв. Дупето го болеше, аз го гоня след тоалетна да го чистя да не се дозаразява. Дадоха ми час за лекар за след 2 седмици. Много отслабна, ребрата му стърчаха а не спираше да яде. И да си играе. Разстройството спре след пет дни и след седмица пак се връща. Направих вкъщи и беше отрицателен, но аз знаех че е фалшив резултата и че е с гиардия. Дойде часа за лекарката и нищо че от два дена нямаше разстройство го заведох. И това ми беше голямата грешка. Бях взела с мен фекална проба и я дадох на рецепцията. Обаче докторката на прегледа без да пита дали съм оставила проба реши да му вземе. Но не по правилния начин. А с пръст! На това малко коте! И разстройството се върна. Но ако преди стискаше и просто му се цапаше козината. Сега вече не можеше да стиска. Дали ще се протегне, или скочи... То си излиза. Над 2-3 седмици отне да му се затвори дупето. И да диагнозата беше Гиардия. И да лечението беше това което му прилагах. Само че -150 евро и едно окепазено коте. То плаче като ходи до тоалетна защото го боли и кърви, аз плача от мъка че съм безсилна и не мога да го облекча. Един месец спахме двамата на дивана (аз по не повече от 2 часа за вечер). За да го вардя и почиствам и да не влиза в спалнята докато не мине заразата. Дивана беше застлан със стари чаршафи, които сменях поне 3-4 пъти на ден и перях с белина на 90 градуса.
Но за щастие успя да се излекува. Стана с хубава лъскава козинка. Дебеланко 3.7 кг. Апартаментска котка. Ходим на разходки в гората с нагръдник.  Вече по моя преценка е на 7-8 месеца. По паспорт на 6. И искам да му запазя час за кастрация. Но не и при онази "докторка". Иначе имаме проблеми с капризите за храна, ама за нея ще разпитвам в другата тема.

# 516
Мая, много сладък Мунчо!
Радват ли се на снега вашите? На Оливия й е любопитно, но предпочита да го гледа от прозореца.
Скрит текст:

# 517
  • на брега на морето
Какви кълки само е опънал Simple Smile Толумбичка с мустаци Simple Smile

# 518
MianaNia как да му се радва на снега. То иска плаж котето, така се е опънало. Heart Eyes

# 519
  • от Луната
МаманаПринцеси, днес котачето все още може да има болка и дискомфорт, но от утре вече ще си е пушка. Поне при Топчо кастрацията така мина. След около 2 месеца ще кастрираме и кучето, че е още малка.

Морковелка, давам Фермактив прах и явно има някакъв ефект, защото няколко дни съкровищата бяха нормални, но от 2 дена пак половината е оформено, а другата течно. Според вет проблема е в храната, но изчерпах всички възможни видове гастро храна и ефекта за сега е минимален. Лекуван е и с АБ и ефект нямаше, както и хапче за паразити преди това. Началото на другия месец ще се пуснат и нови изследвания. Ще взема и аз един тест за гиардия, въпреки че според вет причината е храната. Но той няма промяна в начина на хранен, а и не е отслабнал.

Мая, Мунчо е прекрасен Blue Heart

# 520
И моето коте в началото ме убеждаваха че е от храната. разпитвах жената от която го взех(сборище от хиляди котки), просто от отчаяние да ми каже директно така ли е бил, има ли други заразени котета. Исках да знам как да го оправя възможно най бързо. Без да обвинявам, или да се карам. От чиста загриженост. Но ме уверяваше че е бил здрав, че не е имал разстройство. (Нищо че имаше омазано). Когато дойде момента за прегледа. Директно отидох при докторката и казах мисля че има Гиардия, теста в къщи беше отрицателен но не вярвам. И като споменах че има много силна и специфична миризма се спогледаха и казаха да това е най вероятно но ще му направим и тест. Но само от едно хапче за паразити няма да се повлияе. А ако е Гиардия е важно да се хване рано за да не се разнасят яйцата из къщата. Ако можете направете тест или занесете фекална проба в клиниката да направят.

# 521
Момичета, помощ!
Знам, че някои от Вас, сами си правихте котешки дървета/катерушки.
Имаме проблем с нашата. При опит сръчният ми мъж да я затегне/нали знаете, колкото и да е стабилна, котката постоянно се мята и катери по нея и има нужда от "затягане"/, та днес той я разглоби и сега едната част не може да се завие. Става въпрос за един от цилиндрите. Просто не става и не става....
Той твърди, че някаква част липсва, като го знам какъв е левак няма да се учудя, ако я е повредил....
Знаете ли как може да я поправим? Или от къде може да си купим резервна част?
Катерушката е на марка  Trixie.

# 522
Кити, поясни какво не става - по размер не съвпадат двете части, или се сглобяват, но не се фиксират/завиват една с друга? Дай, моля, яснота. На всичко се намира колай, само обясни (а ако можеш, снимай).

# 523
Тръбите са с едни черни тапи с вътрешна резба.
Възможни са няколко варианта:
Да завива по къс болни да не стига до резбата.
Да се е разбила самата резбата от навиване и клатене (най честия проблем).
Или да се е счупила гайката.
Вариантите са най лесния и грозен слагате метална ъглова платка.
По добрия вариант поръчвате нова тапа. Вадите старата и слагате нова. С такер забивате и готово. просто си измерете диаметъра и купете нова.
Примерен линк пращам, не знам дали работят на дребно, първото което открих просто за ориентир.
https://www.mdm-bg.eu/brand/product/bid/1/mcid/11/pcid/14/pid/354/

# 524
Вие сте златни!
Благодарение на Вас съм сигурна, че ще намерим решение!
Шарлот, не се завиват частите, една с друга.
Мисля, че се е разбира резбата.
Мая, относно грозния вариант, който предлагаш, тази метална ъглова платка от къде може да се закупи?
Иначе ще купим тапа със сигурност, но ще отнеме време, а тя просто си обожава катерушката и не искам да я лишавам от нея.
Вижте я, какъв е маймун.

Общи условия

Активация на акаунт