Любители на котки - Тема 189

• 37 253
  • 752
  •   1
Отговори
# 555
  • София
На Мади също са бели лапичките, но тя ползва соева тоалетна.

# 556
  • София
Свинското е "мръсно" месо, има паразити, разваля се лесно и е много опасно, дори за хора. Ако сте забелязали, по местата с топъл климат, свинско не се яде много, защото трудно се съхранява в жегата. Мюсюлманите не ядат свинско заради религията, но тя религията почти винаги е географски обусловена.
Eдната ветеринарка точно свинско месо за Смоуки сурово ми препоръча да му давам, не пилешко, че е блъскано с разни неща то.
Като цяло аз им давам на моите сурово месо както знаете, но и в описанието на добавката за домашна храна фелини комплит беше споменато за вирусоа на Ауеиски като риск на свинското месо и с търсачката излиза този коментар в стара тема тук от специалист
Ето моят коментар преди време :
Скрит текст:
Цитат
Димяни как е котето? Казват ли нещо ново ветеринарите? Стискам палци да не е нещо сериозно!
Аз също подкрепям по-горният съвет, след като изпробвахте почти всичко друго да видиш как ще му се отрази на котето сурова храна. Отново споделям, аз му взех на моят витамини и минерали добавка Фелини, която се прибавя към вече сготвено месо или към сурово. В упътването изрично пише обаче, че е хубаво да се избягва сурово свинско, заради някакви рискове. Ако искаш опитай просто няколко дни със сурова храна за да видиш как ще се отрази на котето. Както и при БАРФ храненето едното от предимствата, които се посочват  е именно за котки с чувствителен стомах и проблеми с консервите и сухата храна.
Листовка на Фелини комплит -
Felini Complete

Скрит текст:
Felini Complete  e балансирана хранителна добавка състояща се от витамини, минерали, микроелементи и таурин за добавяне към сурово или сготвено месо.
Котките са изключително месоядни животни и затова имат специфични хранителни нужди. Тяхната естествена храна се състои от цели животни като мишки (гризачи), насекоми и понякога малки птици. Те им осигуряват протеини, мазнини, аминокиселини (от месото), витамини (от вътрешностите), минерали и микроелементи (от костите и кръвта). Felini Complete добавката превръща чистото месо в „пълноценна храна“ за вашата котка.
Използване и дозировка :
Една възрастна котка (около 4.5 кг) се нуждае от около 130 гр месо на ден, разделено на 2-3 порции. За едно хранене смесете 65 грама месо с една мерителна лъжичка (0.8 гр) от Felini Complete и 1-2 супени лъжици вода. Когато приготвяте по-голямо количество храна използвайте 12,5 гр (около 15,5 мерителни лъжички) от Felini Complete и 150 мл вода за 1 кг месо.
Освен мускулно месо може да използвате сърца (до 15 %), стомах/воденички и бъбреци (до 5 %).
Примерно чисто месо 800 грама, сърца 150 грама, воденички 50 грама
Примерно месо  1600 грама от него 200 грама мазнини и към 1400 грама чисто месо    , сърца 300 грама, воденички 100 грама. Плюс 25 гр фелини и 300 мл вода.
Пилешко към 6 лв кг от цяло пиле, патешко към
Пилешко филе от лидл 6 лв кг, за 1,4 кг значи 9 лв, сърца към 4 лв, воденички към 1 лв, общо 15 лв за 2 кг, плюс фелини към 4 лв, общо 20 лв за 2 кг храна, което е 2,5 лв за 250 грама консерва.
По-големите котки се нуждаят от повече храна. Проверете теглото на вашата котка, тя се нуждае от около 30 гр на кг телесно тегло.  Подрастващи, бременни или кърмещи котки имат нужда от неограничено количество храна.
Количеството мазнини трябва да е около 10 %. Може да смесите нетлъсто месо с по-мазно месо за да постигнете това. Ако използвате изключително само нетлъсто месо трябва да добавяте мазнини, например гъша мас (без никакви добавки) за да постигнете около 10 % мазнини в храната. Ако е необходимо може да добавяте и до 5 % фибри – моркови, ориз и тн.
Разнообразието е важно! Използвайте различни части и видове месо.
Подходящи видове месо са например : пилешко, пуешко, патешко, агнешко, телешко, заешко, еленско, конско, щраусово, фазанско и др. Подходящи части са : гърди, врат, бут, филе, парчета с кожа, сърце  (до 15 %), стомах/воденички и бъбреци (до 5 %). Не използвайте сурово свинско или глиганско месо (риск от вируса на Ауески). Сготвено свинско месо може да се дава.
Рибата е приятно разнообразие в храненето на котките. Тъй като котките са предимно месоядни животни, не се препоръчва включването на риба по-често от веднъж седмично. Моля бъдете сигурни, че ако давате сурова риба то тя е от семейство пъстървови, тоест сьомга или пъстърва. Белите риби не е подходящо да се дават сурови, защото съдържат тиамизин, ензим който разрушава вит В1 и може да доведе до дефицит. Готвенето разрушава тиамизина.
Когато използвате сготвено месо е важно да добавяте и бульона. За да избегнете загубата на витамини не добавяйте Felini Complete по време на готвенето или докато е още топло. Добавяйте Felini Complete след като месото и бульона са изстинали. Може да замразите месото с добавен Felini Complete, но е по-добре да го добавяте непосредствено преди хранене. Ние препоръчваме да съхранявате месото замразено не повече от 4 седмици, за да избегнете загубата на витамини.

Забележка:
Тъй като Felini Complete  вече съдържа калций, фосфор и вит А, не трябва да давате кости или черен дроб.
Felini Complete e предназначен единствено като добавка при приготвяне на храна от сурово или сготвено месо и не трябва да се добавя във вече готови храни за котки.
Felini Complete не съдържа алергени. Съхранявайте го, на студено, сухо и тъмно място.
Ако вашата котка има проблеми с бъбреците използвайте  Felini Renal.

https://feline-nutrition.org/nutrition/making-raw-cat-food-for-do-it-yourselfers
https://havebutterwilltravel.com/keto-cat-raw-food-recipe/
https://www.youtube.com/watch?v=EyYQZ-9HvEQ
https://www.wikihow.com/Make-Raw-Cat-Food
[/spoiler]

А ето и коментар на друг потребител:
Скрит текст:
Цитат
Част от написаното от Бланка съм го писала аз. Знам за какво се изследва месото тъй, като работя това и съм запозната с окачествяването на месото смея да кажа много добре. Ветеринарен лекар съм, но избягвам да коментирам болести по домашните любимци, тъй като не се занимавам с лечение.
Гръкляните не са кости. Нито човешкия гръклян, нито свинския, нито на което и да е гръбначно животно гръкляна съдържа кости. Гръкляна е изцяло изграден от хрущяли, които не е проблем за едно куче (с изключение на свръх миниятюрните породи и тези, които са на твърде крехка възраст) да изяде. Друг е въпроса за хранителната стоиност на хрущяла, която е несравнима с тази на месото.
Причината за смъртта на кученцата беше точно споментата болест на Ауески (псевдо бяс), причинява се от вирус, които е патогенен за почти всички бозайници, но при различните протича различно. При хората не се наблюдават никакви признаци, още повече, че те рядко консумират сурово месо. При свинете може да има инфектиране без значими признаци или признаци наподобяващи грип и белодробни проблеми. Трупове на свине с изменения в белия дроб се приемат за абсолютно годни за консумация. За месоядните вируса е силно патогенен причинява нервни разстроиства, демонстрирани със силно слюнкотечение и жестоки сърбежи по цялото тяло, животното се чеше до кръв, следват парализи и в най-огромния процент смърт. За разлика от обикновения бяс, при Ауески , а и защото се отнася за кучета, а не за хора не е прието серумиране на заболели индивиди. Лечението на вирусни заболявания е невъзможно с антибиотици и т.н. За това и се стига до тъжен край. Имам и друг случай на огромна каракачанка умряла от това, когато бях на стаж.
За паразитите няма да пиша подробно също.
Голяма част от вирусите са чувствителни на температурни промени, за това замразяване за по-дълъг период и най-вече термична обработка ги унищожават.
Не е задължително човек да разбира всичко или да се съобразява с всичко, но когато има възможност да се запознае с аргументирано мнение, това е и възможност да има допълнителна информация за решенията си.

А сега малко новини от мен. От вторник Смоуки не кашля и ни хрипти като диша постоянно. На слушалка се чува все още и ренгена не е супер, но ако не знаеш нищо по въпроса изглежда като напълно здраво коте.
Второ, онзи ден бях до село да хвана майката на Пух за кастрация. Отидох в обедната почивка и тъй като всичко беше в сняг, се появи само едното бебе на едната котка. Помотах се около час и тъкмо заключих вратата и си тръгнах с колата и на края на улицата я видях. Извиках я, тя се върна да яде до къщата и я напъхах в клетката. Много ми се разсърди, но я оставих в клиниката. На следващият ден я взех и я върнах на село.
Лекарката първо се заблуди, че съм с талон от четири лапи, а не на половин цена 75 лв за улична котка. Попитах какви са тези талони, оказа се че хора, които са взели повече и не са успели да ги ползват понякога остават в клиниката за да се ползват, тъй като важат до края на годината. И сега разполагам с два талона за безплатна кастрация! Юхуу.  Разбрахме се да взема с депозит капан за котки и да се опитам да хвана майката на Наско плюс още едно мяу. Сега е момента да се канстрират, а не пролетта когато раздавали от Четири лапи нови талони и вече котките са бременни.

Последна редакция: чт, 30 ное 2023, 11:23 от Aila

# 557
Да се отчета за прегледа на моя Мъфи.
Нищо му нямало. Успокоих се донякъде,но все пак още се притеснявам.
Взели са кръв, гледали са го на ехограф.
ММ не можа да ми обясни като хората,но каза,че е правена химико-нещо си,плюс кръвни изследвания и още сто неща.
Всички показатели са му добри,но има липса на желязо, анемия са открили.
Изписал е АБ, желязо, обезпаразитяване и някакви други неща.
Като ги видя ще ви пиша точно какви са.
Не е казал да яде нищо специално,което ме озадачи.
И с което не съм съгласна.
И се чудя защо не е предписал специална храна, каквато предписа преди време на кучето.
Аз все пак на своя глава ще му купя някаква храна.
Ако се сещате за такава за разстройство моля да ми препоръчате.
ММ не се сеща за тия неща,яд ме е,че не можах да ида и аз да поразпитам.
Не може да не му изпише поне някаква храна или диета.
Странно ми е това защо не е направил.
При положение,че отиваме затова.

Последна редакция: чт, 30 ное 2023, 11:20 от Caroline_Bingley

# 558
  • София
На Дейзи лапите са бели и не съм забелязвала оцветяване.
В момента са на дървени пелети (тоалетната) и ядат Хийлс ветесеншъл и Карнилов.

# 559
за белите лапи: Четох на етикета на самата подложка за тоалетна, че можел продuктът да изглежда оцветен (глината). Но за храната не ми беше хрумнало, благодаря Ви. Oт развъдника ми казаха да яде само гранули Royal Canin, но аз от 3 месеца съм му сменила на Concept for life, който съдържа 30% месо, а не да яде влакна с 0.3% месоподобно. Може от това да е,  преди лапите му бяха бели.

Последна редакция: чт, 30 ное 2023, 15:19 от Pepina_n3

# 560
Няма ме!

# 561
Точно щях да качвам нашия глупост.9 кила дупе в кутия за козметика.На Сакура не и дреме за кашони,Закари е луд за тях

# 562
Девет кила? Девет? Въйййй Heart Eyes Добре си го отглеждате Stuck Out Tongue Winking Eye

Последна редакция: чт, 30 ное 2023, 20:33 от cardhu

# 563
Хахах,той сам.Като гюле е.По-тежък е от дъмбелите ми.
/8 и някакви грамове е.Не е точно 9/

# 564
Хахах,той сам.Като гюле е.По-тежък е от дъмбелите ми.
/8 и някакви грамове е.Не е точно 9/
Ей, мечтата ми е Пупка да е като крава ама тия 3 кг. и нещо не ги вдига и това си е! 😳😆

# 565
Свинското е "мръсно" месо, има паразити, разваля се лесно и е много опасно, дори за хора. Ако сте забелязали, по местата с топъл климат, свинско не се яде много, защото трудно се съхранява в жегата. Мюсюлманите не ядат свинско заради религията, но тя религията почти винаги е географски обусловена.
Eдната ветеринарка точно свинско месо за Смоуки сурово ми препоръча да му давам, не пилешко, че е блъскано с разни неща то.

Не, не, аз нямах предвид че не трябва да им се дава или че е по-лошо от пилешкото. Просто трябва да сме сигурни, че месото не е заразено или развалено. Аз редовно давам на моите котки сварено свинско, всъщност вкъщи каквото и месо или риба да готвя, винаги черпя и зоопарка. Зоопаркът включва куче и две котки. Simple Smile
Котки гледам от 20 години, куче само от 2. Ще ви ги покажа по-нататък.

# 566
Тя няма как да ги вдигне.Европейските имат голяма разлика в теглото между мъжки и женски.

# 567
Ред, моля те би ли споделила твоите котки за колко време успяха да се сприятелят? Днес цял ден си мисля да те питам да ми разкажеш ако не ти е проблем.

# 568
Ами,аз споделях тук.
Не,определено.Закари е териториален,егоистичен и злочаметен.
Сакура е отстъпчива.
Закари я биеше,Сакура а..ше,където се случи срещата.
Ходеха намазани с рибено масло и с успокоителни каишки.В началото на февруари ги събрах.Имах март, и в края на април трябваше да останат сами,щото щяхме да летим за Великденска ваканция.
Затова ги форсирах.Разчистих една стая, и ги събрах,и стоях с тях. При всяко нападение на Зак му се карах.
Изобщо не стана лесно.Сега спят заедно,но Сакура отива,Закари никога не ходи до нея.Тя му се гали и подмазва,близва го,после му се подрежда да я близне той.Той я удря с лапа.
Абе,търпи се.Вече не намирам кафява козинка из пода

Но има и други случаи. На брат ми за няма и 3 седмици и без насилие и бой,вече се ближат и спят заедно.4 год.котарак и 6 м.котанка.
Моите са набори.Събрах ги,на година и половина.

Последна редакция: чт, 30 ное 2023, 19:12 от red soul

# 569
Тя няма как да ги вдигне.Европейските имат голяма разлика в теглото между мъжки и женски.
Ама моята котка няма порода, или това е някакъв вид улична порода?! Брат ми се шегува, че е порода “коферман” 🤣

Общи условия

Активация на акаунт