Захранване - въпроси и отговори - тема 15

• 43 046
  • 783
  •   1
Отговори
# 720
Мами, дъщеря ми е на 5 месеца и от 8 дена я захранвам. Обаче след 3тата лъжица пюре започва да реве и не иска да яде. Пробвах с различни вкусове, но при всички тя палче. Моля за съвет.

# 721
В началото се започва с малко. Щом не иска да яде, не я карайте насила. Изчакайте няколко дни и пак пробвайте.
Моята дъщеря също в началото не искаше въобще да яде пюрето и ревеше, но като й дадох пъщърнак й хараса.

# 722
Гладко пасирано ли е? Защото моята дъщеря се мръщеше в началото, ако има малки парченца. Картофа не го пасирах, а мачках с вилица и това май не й хареса.
Може да добавите АМ или кърма, за да е по-познат вкуса.

# 723
Мами, дъщеря ми е на 5 месеца и от 8 дена я захранвам. Обаче след 3тата лъжица пюре започва да реве и не иска да яде. Пробвах с различни вкусове, но при всички тя палче. Моля за съвет.

В началото всичко е само за вкус, една-две лъжички са очакваното, особено при такова ранно захранване. В никакъв случай не карайте детето да яде насила, като вече показва, че не иска. Важното е бебетата да се научат да ядат според собствените си сигнали за глад и ситост, иначе се получават деца и възрастни, които или са злояди, или пък не могат да се спрат да ядат, като вече нямат нужда.

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 14:48 от Zimk02

# 724
И моето бебе е така, само че е почти на 6м. Хапва няколко лъжички от пюрето и повече отказва,  не зависи от какъв зеленчук съм приготвила или от консистенцията. Захранвам от 2 седмици.
Мисля, че е нормално. Ще проядат с времето.

# 725
Здравейте! Бебка прави 5 месеца на 3.02 и мисля от 10.02 да почна с картофче, решила съм да ги приготвям на пара и пасирано с малко кърма. Според личната е по- добре с готови пюрета, защото в тях има нужните мазнини и сол!?! Бях втрещена Hushed С баткото съм готвила до започване на детска кухня, никога не съм му давала от бурканче. Какво мислите вие, че аз се пообърках от чутото

# 726
Изобщо не се впечатлявам вече от педиатрите. Не го слушам моя. Казваше ми, че на 3 м мога да почна със сокчета. Да, да. Правете си, както знаете. Солта до годиниката не може да се разгражда от тялото. Иначе зарежете картофа. Не се харесва, гаден е и е лепкав. Това ги кара да им се догади. Моето бебе не се изхождаше редовно и почнах с разхлабващ - тиква. Някои не я предпочитат, защото е сладка и после може да има афинитет към сладкото и да отказва другите зеленчуци. При нас не е така. Яде си с кеф всичко. Само на картофа се разрева, а не беше от първите храни. Примерно може да започнете с пащърнак. Картофа после като е смесен с нещо друго.
Това вече за пюретата е личен избор. Не всеки има пари да купува пюрета и не всеки има време пък да приготвя. Аз го карам на смесено, както дойде. Обаче не гледам цени на пюретата, а на състава им. Иначе си обикалям онлайн магазини и търся на по-добра цена от редовната им. Марките, които за мен са добри са BabyBio, Holle и Simple Comme. Епизодично съм взимала Hipp и Gerber. На ДМ био казват, че не са лоши. От тях ябълка и круша съм опитвала. Поръчала съм и други, но предстои да ги опитам. Слънчо и Ганчев са нисък клас марки за мен и не бих купила от тях. Зеленчуците, които варя взимам от семейство, които си ги гледат. Не взимам от хипермаркетите отдавна. Там са гадни и безвкусни.

# 727
Здравейте! Бебка прави 5 месеца на 3.02 и мисля от 10.02 да почна с картофче, решила съм да ги приготвям на пара и пасирано с малко кърма. Според личната е по- добре с готови пюрета, защото в тях има нужните мазнини и сол!?! Бях втрещена Hushed С баткото съм готвила до започване на детска кухня, никога не съм му давала от бурканче. Какво мислите вие, че аз се пообърках от чутото

И аз мислих, че картофът е добър за старт, пробрах първо с него в края на 4ти месец и синът ми категорично го отказа. Моят съвет е да пробвате първо с тиквичка, много е вкусна и детето ще свикне да вижда чинийки и лъжичка, които ще асоциира с нещо хубаво. Отделно картофът е добре да го въведеш в комбинация с тиквичката например, консистенцията става хубава за ядене. Simple Smile

За солта няма да коментирам Grinning по принцип има пюрета в магазините без сол, аз давам смесено на синът ми, за да свикне да яде всичко, а не само домашно приготвено (имаме намерение да ходим на почивки, в които и аз да си почина все пак ахахахах).

Аз пък сега имам драма с кашите, вече втора каша докарва газове на синът ми (първо оризовата го подду, а сега и еладата). Това нормално ли е?

# 728
Остави я хубаво да се накисне. По принцип моето бебе нямаше проблеми с оризовата. Не съм давала още елда.

# 729
Остави я хубаво да се накисне. По принцип моето бебе нямаше проблеми с оризовата. Не съм давала още елда.

Да, като се замисля, директно е бъркам и давам, не я оставям да се накисва. Ще пробвам така. Благодаря ти за съвета Simple Smile

# 730
  • София
Захранвам от 20 януари. Въпросът ми е какво мога да дам като първи десерт? Ябълка, морков и тиква дали може или е рано за десерт?
Също така ябълката вари ли се, какво се прави?
Мислех за банан, но прочетох, че жил силен алерген. Има алергия към млечния белтък и за момента ме е страх.

# 731
  • Варна
Варя ябълка, круша. Само банана няма термична обработка.
И при нас елдата имаше такъв ефект. Дадох преди няколко дни. И имаше газове и дискомфорт. Като пръцкаше, плачеше.

# 732
Морков и тиква аз не ги имам за десертна храна. Давах ги (и още ги давам) към обяда.
Не знам какво имаш предвид “за десерт”. По принцип мисля, че са малки за десерт. Аз десерта го имам като нещо за накрая, за удоволствие. Не намирам за нужно след като се наяде, да дам още нещо. Не знам, не го разбирам това. Ти, ако искаш - давай. Ако питаш кога да дадеш плод, аз го добавих с въвеждането на кашите, защото са много гадни без нищо. Иначе като първи плодове аз вкарах ябълка, круша и банан. Може да ги даваш печени и после намачкани. Може и да ги свариш. Само банана, авокадото и краставицата се дават в суров вид. Всичко друго трябва да мине термична обработка. Не знам до коя възраст могат да се дават сурови плодове. Сигурно като има няколко зъбчета и може да отхапе от сурова ябълка, например.
Иначе за първи път чувам, че банана е алерген. Според мен няма общо с млечния белтък, че да се притесняваш, но нека и друг да се изкаже. Иначе веднъж ядох банан и я държах. Дадох й да си близне, че ме беше страх да я оставя да отхапе. После го добавих в пюре. Вчера й дадох едно парченце от моята ръка да си яде и очудващо много добре дъвчеше (на 7+ месеца). И смятам да започна да й давам повече неща да си яде в ръчичката. Обаче съм контрол-фрийк и от първия ден меря мляко/кърма, колко да дам, кога да дам. Сега тегля пюрета, грамажи, порции и така, ако яде, няма да знам колко е изяла. Но то по-скоро в началото ще е за опознаване и забавление.

# 733
Захранвам от 20 януари. Въпросът ми е какво мога да дам като първи десерт? Ябълка, морков и тиква дали може или е рано за десерт?
Също така ябълката вари ли се, какво се прави?
Мислех за банан, но прочетох, че жил силен алерген. Има алергия към млечния белтък и за момента ме е страх.
Не е рано за нещо сладко, даже напротив, чувала съм, че някои майки започват първо със сладките пюрета (моята майка да ни е захранила и мен и сестра ми). Както е написано по-горе и за мен тиквата и моркова не са десерт, давам ги в комбинация с обяда. Относно десерта, моят син отказа банан и ябълка в началото, но убожаваше синя слива, ако искаш пробвай с едно малко бурканче. След това му дадох за десерт ябълка и червено цвекло, също се накефи.

ПС: Вчера накиснах кашата от Елда, за около 1 час и всичко е идеално с коремчето на синът ми, така че това ще е нашата схема. Grinning Благодаря на VaniaK за хубавия съвет. Simple Smile

# 734
Много се радвам, че съм помогнала 🥰🌺

Общи условия

Активация на акаунт