Номинации за най-голяма муня (тема 7)

• 79 954
  • 749
  •   1
Отговори
# 600
  • Бургас
Само н мен ли ми се случва? Днес, неделя, готвя порядъчно една голяма тава със зеле на фурна, и една тенджера картофи с месо, също и печени чушки една тава, че да има за някаква част от седмицата. Обаче имам у нас три момчета. Ами, остана от зелето нещо като порция, за да си взема утре за работа. И за вечеря може и да имам малко от зелето. Нищо друго не остана. Да ви кажа, не се лъжете така като мен, особено ако имате много мъже вкъщи. Всичко изяждат, що има покрай печката.
Охх,Румка,ако знаеш само как те разбирам.... Не мога да смогна с готвенето,за да ги изхранвам... Както бяха злояди, сега имам апетит,но са и капризни! Всичко се омита!

Вчера си направих мехур,като се изгорих на ябълковия сладкиш!😔 Тръгнах да го прехвърлям от тавичката в чинията и така хубаво си лепнах пръста в изтекла плънка по тавата...все едно се топнах в карамел 😔

# 601
  • Street of Dreams
Е не, стига вече. От утре всички по ресторантите.

# 602
Най-голямата ми мунявщина беше преди много години и щеше да ми коства и живота за малко. Решаваме с ММ, че ще си правим домашно вино. Речено сторено. Купуваме Н-количество грозде, правим всичко по правила, но се случи топла година, пък и висока захарност. За да не тръгне оцетна ферментация  взех серниста киселина. В помещението сме и вече се чувствам като алхимик отваряйки заветното шише, от което трябва да дозираме по бидоните. Да, не съм завършила обикновено училище, а с някаква насоченост към изкуства, ама все пак знам, че хим. в-ва и разтвори не се миришат. Да, ама не. Откъде накъде ми хрумна да помириша шишето със серниста к-на. До ден днешен нямам логичен отговор. Разсеяност някаква, умора, или пък съм си мислила, че отварям нещо за дегустация...
В мига, в който вдишах това адско съединение, в съприкосновение с влажните ми ноздри се превърна в H2SO4.
Идиотска патова ситуация, в която останах без дъх. Не мога да вдишам-хиляди ножчета се забиват в дробовете ми, мога само да издишам, и издишвам..., но не мога до безкрай. Пак вдишвам и пак усещам режещата болка в дробовете и липсата на въздух. Издишвам, посинявам направо. И какво ми хрумва, "най-умното" естествено. Да си изплакна устата с вода. Безумие отвсякъде. Обикалях къщата на бегом в продължение на 20 минути. Да се убеждавам, че щом се движа съм жива. Не дишах. Издишвах до безкрай. На пресекулки по малко вдишвах, колкото да усетя режещата болка в дробовете и притока на сярна киселина. Около година след тази случка имах перманентна хрема. Нямах и едно косъмче останало в носа ми, което да спира всякакви патогени. Но, слава Богу  оживях.

# 603
  • Street of Dreams
В ресторантите и вино има.

# 604
  • София
Ама тпгава тая сериста киселина как се слага във виното?
П.С. Почти не пия вино,  еле пък да го правя.
Я, някой химик да обясни.

Последна редакция: пн, 08 яну 2024, 08:23 от Светулчица

# 605
От нещо подобно с киселина един мой приятел си отиде преди да навърши 30 години. Все още си спомням с ужас, до този момент не бях губила приятели.

# 606
  • Sofia
Аз съм винарка 🍷🥂😍 ,но вече домашните вина май ще избягвам 🫤…За празниците бяха ни донесли бяла керацуда,ароматно,леко сладникаво,разкош…,но забелязах по чашите и бутилката как оставят някакви кристалчета подобни на захар/сол 😷

# 607
Tortila, ужас Scream

# 608
В отпуска съм и отивам на гости на дъщерята и зетя в четвъртък, тъй като в петък вечерта ще ме водят на културно мероприятие.
 В петък сутринта излизат на работа и ми оставят резервните си ключове с обяснението, че ключът трябва да влезе хоризонтално в ключалката. Към 10ч. решавам да отида да изхвърля боклука. На отворена входна врата, слагам ключа и заключвам и отключвам, пак отключвам и заключвам. Уверена, че няма да остана навън.
На етажа са по четири апартамента и имат остъкляване. Вратата отвътре се отваря с дръжката на бравата, а отвън няма дръжка и се отваря с ключ, но той е от обикновените и не си правя опити с отключване и заключване.
Изхвърлих боклука, влизам в асансьора, натискам копчето за етажа. Уверена слагам ключа, влиза, ама не превърта. Опитвам Н- пъти и не иска.
Сядам на стълбите и започвам да плача. Нямам телефон, нямам пари, ожалих се от безсилие. До кога ли ще дремя на стълбите?
Студено е . В джоба на якето си държа ръкавиците, реших да си ги сложа. И...в джоба телефона ми. След като пристигнах пред блока на децата,  веднага се обадих на мъжа ми и съм си бутнала тел. в джоба.
Обаждам се на зет ми, че на него работата му е по- близо. Той ми каза, че до тях съседката е с бебе и сигурно е у дома си и ще и се обади да отвори.
Заставам пред стъклата в очакване и няма никакво движение. Бре, съседката сигурно я няма.
След малко зетят ми звъни.
З- Къде си?
Аз- Как къде съм? Пред вратата съм.
З- Не си пред вратата. Съседката каза, че те няма
Извивам глава, че на стената има табела с номера на етажа и виждам, че съм с един етаж по- нагоре.
Е как да е, прибирам се, спокойно сядам на дивана и започвам да търся нещо интересно по ТВ. Навеждам се, за по-голяма възглавница и от носа ми започна да тече кръв. Слагам в двете си ноздри кухненска хартия и започвам да бърша кръвта от възглавницата. Добре, че не беше на дивана.
Поне вечерта прекарахме чудесно.

ПП Защо тръгнах да изхвърлям боклука?( малко ме е срам да си кажа, ама нали е анонимно).
 В хладилника им намерих един буркан с вкиснало мляко, та реших да го изхвърля. Пък то излезе, че било тибетска гъба,  били си я отглеждали от дълго време. Гледам, че се продават такива гъби и ще им купя друга.

Последна редакция: пн, 08 яну 2024, 13:51 от Калия

# 609
Ама тпгава тая сериста киселина как се слага във виното?
П.С. Почти не пия вино,  еле пък да го правя.
Я, някой химик да обясни.

Процесът се нарича сулфатиране и се прилага не само при стабилизиране на домашно вино, но и в производството, както и при стабилизиране на туршии, кисело зеле и т.н. Количеството сяра е пренебрежимо малко в сравнение с количеството сяра, което приемаме с храната всекидневно.
А що се отнася до кристалите, за които пише Doli, те са безвредни и се получават като реакция при по-дълъг престой на студено, ако виното не е консервирано.

# 610
  • София
Благодаря за разяснението. Ама как се слага във виното, а пък си щяла да се отровиш при вдишване?

# 611
  • Sofia
Да,виното беше на студено 👍
Малко ме успокои 😁

# 612
Като се пише за вино се досетих, какво ни разказа преди няколко години съсед.
Решил да си свари домашна ракия от грозде. Джибрите в бидона ги оставил при родителите си на село. Бил сложил и захар.
Дошло време да вари ракията , започва да тече течност от казана без да има градусите за ракия. Нямало смисъл да продължава и останал без домашна ракия.
Баща му от кранчето на бидона си източвал от джибрите и после долял с вода.

# 613
Благодаря за разяснението. Ама как се слага във виното, а пък си щяла да се отровиш при вдишване?
Слага се в процеса на правене на вино, за да се стабилизира ферментацията. Има си период от време, в който се оставя да подейства, в който не се консумира. А и виното е различна течност от водата и хим. реакция е различна.
Без тази стабилизация особено при сегашните високи зимни температури не е възможно да се произведе добро домашно вино.

# 614
Но как боли глава от тази серниста киселина, когато е добавена във виното... Никога при домашно производство не се е налагало да използваме, а сме преработвали по тон Мерло и Каберне.

Общи условия

Активация на акаунт