Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...5

  • 34 343
  • 774
  •   1
Отговори
# 45
  • Sofia
  • Мнения: 6 180
Аз за мен се отказах капките. На малката давам Вигантол и забелязвам, че в началото, когато шишенцето е пълно, капките са големи. В края, когато шишенцето е почти празно, капките видимо са по-малки.  Е, как да съм сигурна, че приемам нужните единици...

Аз бях с дефицит (12) и ендокринолог ми предписа да приемам по 5000 IU. Каза ми аз да си  избера сама марката и формата. Аз си избрах капсули на Natural Factors. За около 3 месеца го вдигнах от 12 на 60.

От кой модел вит.Д ползвахте на Natural Factors?Аз се чудя на този с витамин К ( https://galen.bg/natural-factors-vitamin-kandd-mk-7-podobryava-z … 00-iu-h60-kapsuli ) ,но аз съм с голям дефицит и ако пия по 5000 вит.Д,то вит К няма ли да е в повече.
До сега ползвах Betteryou,но ефекта е почти не забележим и ми се иска да взема друг витамин Д.
Ето този пиех :
Скрит текст:
Не съм приемала допълнително вит. К, защото съм с високорискова тромбофилия и не смеех да рискувам.

Последна редакция: ср, 29 ное 2023, 09:28 от Brin de muguet

# 46
  • София
  • Мнения: 36 159
Моята неравна битка с нивата на витамин Д продължава Laughing
Скрит текст:
Кратко обобщение - установено ниво 10 преди 6 години, след 9 месеца прием на 7-10 000 единици, и 3 месеца 6000 постигнато ниво за година 44. Намаляване на 4000 - след година ниво 16.
Оттогава пия между 2 и 6 000 периодично, последно по 6, направих без да искам почивка от два месеца и използвах днес да го проверя - актуално ниво 28 ...

Най-накрая измерихме и на ММ. Не знаем от какво ниво е тръгнал, но след почти две години прием на 2000 на ден и два месеца почивка е с ниво - 20.
При него е по-сложно, за момента няма как да приема по-високи дози, там поне до пролетта трябва да кара с такава. Тогава пак планирам измерване и ще видим.

Стойностите са в ng/mL.
Провери за всички други дефицити на витамини и минерали + хормоните на ЩЖ и за ИР ... защото ако там има проблем, който не се коригира/контролира се попада в един омагьосан кръг на един постоянен дефицит на вит, Д. Ако си с мутация ( която се предполага, ако имаш напр. проблем с ЩЖ, наднормено тегло/ метаболитен синдром...някакво АИмунн. З-не, АД напр. ) трябва да се приемат по-високи поддържащи дози ... напр., аз имам такава мутация и приемам през зимата най-малко 2000IU/дн.... лятото с излагане на слънце 30 до 45 дни, - дори и с прием на вит. Д (1000), едва успявам да достигна 60ng/ml късно лято - началото на есента ... т.е. да си попълня депата.
Ако има някакво заболяване ( скрито възпаление -  ЕМ, остеопороза, артрит...)  това също дърпа много вит. Д

# 47
  • Мнения: 2 279
Благодаря, Денис!
Още преди 6 години проверих. Щитовидната я проверявам редовно последните 20+ години, заради симптоми, но не е достатъчно неоптимална за лекарите. Нямам автоимунни, наднормено тегло и т..н. Единствено имам остеопения, но в моят случай тя е следствие на недостига на Д.
Ще търся още, явно.
И за него, но и там до момента не сме открили проблем.

# 48
  • Мнения: 5 751
Има ли разлика къде ще изследваме вит Д3?
Различно ли е изследването в Рамус (25-ОН-vitamine D3)и в Цибалаб (Витамин D total (25-OH Vitamin D) ,
т.е. показателите могат ли да се сравневат?

Досега съм се изследвала в рамус но са с компрометирана репутация за точност на резултатите.
Май месец витамин Д 3 /25-OH-Vitamin D 3 беше 22.6ng/ml (10-20 латентен дефицит;20-100 оптимално ниво;>100 предозиране)
Пръсках ежедневно комбинирания спрей на бетът ю  по 4, 5 впръсквания, + магнезии (слънцето ми е силно ограничено винаги).
Направих пауза в приема на вит. Д3 само 14 дни (четох, че трябва 20 но се притеснявам понеже не искам да се излагам на риск точно зимата, а вчера се чувствах сякаш се разболявам.)
Днес пуснах да си видя как вървя с нивата. Исках в Синево точно Д3 да изследвам но ми казаха, че една седмица няма да правят това изследване, така, че в крайна сметка се изследвах в Цибалаб. В Цибалаб работят Витамин D total (25-OH Vitamin D). Резултатът ми е 71.8нмол/л при референтни 50-120.
И сега съм объркана. Май имам напредък, или?
Смятам да продължа ежедневно със спрея по 3,4 впръсквания.
Вие как интерпретирате резултатите и обърканите ми мисли?

# 49
  • Мнения: 1 511
Резултатите са в различни мерни единици. Сигурно има някаква разлика.

# 50
  • Мнения: 5 751
Не е до мерните единици, там се ориентирам според референтните граници.
Питам разлика има ли в това , което изследват!
На Цибалаб пише total вит Д, а на Рамус пише Д3

# 51
  • Мнения: 523
Прикачвам един модел за изчисление на вит. Д. Когато вече знаете стойността. Има доста страници с такава таблица за изчисление, дали са еднакви не съм сравнявала. Попълвате стойност, вашето тегло, каква стойност целите и за колко дни искате да я постигнете. На немски е, но с преводач става. И не забравяйте поне 10-14 дни преди това прием на магнезий.
https://edubily.de/blogs/ratgeber/vitamin-d-rechner

# 52
  • Мнения: 2 000
Страхотна статия и много полезен калкулатор! Благодаря, че сподели!

# 53
  • Мнения: 932
При стойност 28 вит д  .
Имам Вигантол капки.
Колко от капките трябва да приемам на ден.

# 54
  • Мнения: 5 751
През един пост нагоре, Рейна е споделила калкулатор.

# 55
  • София
  • Мнения: 36 159
При стойност 28 вит д  .
Имам Вигантол капки.
Колко от капките трябва да приемам на ден.
28 какво? ако е ng e желателно да се увеличи двойно, ако е nmol поне 5 пъти.
За дозата - ако искаш по-бързо да попълниш дефицита - приемаш по-висока доза: 8-9 000IU, koeто е 16-18 капки на ден. Ако искаш по-бавно да се попълва дефицита, приемаш 5-6 000IU/дн.
Лично аз, не съм фен на прием на  високи еднократни дози... защото вит. Д влияе на много витамини и минерали в тялото /подпомага и техния метаболизъм... но, всеки си преценява Simple Smile
Напр. ако при теб дефицита е в nmol, това предполага че има загуба на калций, възможно е да има дефицит на цинк, желязо, вит. А и т.н. което при висока доза "стресира тялото" и още повече може да обърка метаболизма на тези елементи.
Ако това е дименсията, е желателно да приемаш и К2 (МК-7), магнезий и т.н... калциева формула ( ако си над 40г.)

# 56
  • Мнения: 2 431
Аз с изследвания от днес 37,1 ng/ml, предишното от 11.07 - 31,3 ng/ml - правени са в една и съща лаборатория. Пия по 6000 iu  D+ k2
Бавно, но все пак върви нагоре.

Последна редакция: пт, 08 дек 2023, 15:28 от ravi

# 57
  • Мнения: 932
При стойност 28 вит д  .
Имам Вигантол капки.
Колко от капките трябва да приемам на ден.
28 какво? ако е ng e желателно да се увеличи двойно, ако е nmol поне 5 пъти.
За дозата - ако искаш по-бързо да попълниш дефицита - приемаш по-висока доза: 8-9 000IU, koeто е 16-18 капки на ден. Ако искаш по-бавно да се попълва дефицита, приемаш 5-6 000IU/дн.
Лично аз, не съм фен на прием на  високи еднократни дози... защото вит. Д влияе на много витамини и минерали в тялото /подпомага и техния метаболизъм... но, всеки си преценява Simple Smile
Напр. ако при теб дефицита е в nmol, това предполага че има загуба на калций, възможно е да има дефицит на цинк, желязо, вит. А и т.н. което при висока доза "стресира тялото" и още повече може да обърка метаболизма на тези елементи.
Ако това е дименсията, е желателно да приемаш и К2 (МК-7), магнезий и т.н... калциева формула ( ако си над 40г.)
28 mg/ml

# 58
  • София
  • Мнения: 36 159
Скрит текст:
При стойност 28 вит д  .
Имам Вигантол капки.
Колко от капките трябва да приемам на ден.
28 какво? ако е ng e желателно да се увеличи двойно, ако е nmol поне 5 пъти.
За дозата - ако искаш по-бързо да попълниш дефицита - приемаш по-висока доза: 8-9 000IU, koeто е 16-18 капки на ден. Ако искаш по-бавно да се попълва дефицита, приемаш 5-6 000IU/дн.
Лично аз, не съм фен на прием на  високи еднократни дози... защото вит. Д влияе на много витамини и минерали в тялото /подпомага и техния метаболизъм... но, всеки си преценява Simple Smile
Напр. ако при теб дефицита е в nmol, това предполага че има загуба на калций, възможно е да има дефицит на цинк, желязо, вит. А и т.н. което при висока доза "стресира тялото" и още повече може да обърка метаболизма на тези елементи.
Ако това е дименсията, е желателно да приемаш и К2 (МК-7), магнезий и т.н... калциева формула ( ако си над 40г.)
28 mg/ml
ng/ml...  което е по-малкото зло Simple Smile ... трябва да увеличиш тези нива поне 2 пъти, за да си в оптимални граници ... за студените месеци.
Не е задължително да приемаш Калциева формула при тези нива... а К2 (МК-7) е пожелание Simple Smile  -ако си над 40г. по-добре да го приемаш, та дори и по-ниска доза ( поне 100-на мкг)... той ще те предпазва от остеопороза, с ползи за ССС-ма, бъбреците  и т.н.

# 59
  • София
  • Мнения: 740
Има ли разлика къде ще изследваме вит Д3?
Различно ли е изследването в Рамус (25-ОН-vitamine D3)и в Цибалаб (Витамин D total (25-OH Vitamin D) ,
т.е. показателите могат ли да се сравневат?

Досега съм се изследвала в рамус но са с компрометирана репутация за точност на резултатите.
Май месец витамин Д 3 /25-OH-Vitamin D 3 беше 22.6ng/ml (10-20 латентен дефицит;20-100 оптимално ниво;>100 предозиране)
Пръсках ежедневно комбинирания спрей на бетът ю  по 4, 5 впръсквания, + магнезии (слънцето ми е силно ограничено винаги).
Направих пауза в приема на вит. Д3 само 14 дни (четох, че трябва 20 но се притеснявам понеже не искам да се излагам на риск точно зимата, а вчера се чувствах сякаш се разболявам.)
Днес пуснах да си видя как вървя с нивата. Исках в Синево точно Д3 да изследвам но ми казаха, че една седмица няма да правят това изследване, така, че в крайна сметка се изследвах в Цибалаб. В Цибалаб работят Витамин D total (25-OH Vitamin D). Резултатът ми е 71.8нмол/л при референтни 50-120.
И сега съм объркана. Май имам напредък, или?
Смятам да продължа ежедневно със спрея по 3,4 впръсквания.
Вие как интерпретирате резултатите и обърканите ми мисли?
22.6ng/ml се равнява точно на 71.86nmol/l. Означава, че двете лаборатории покриват с почти пълна точност резултата. Означава още, че нямате напредък след приема на витамина. Тоест, ако тестът след приема беше направен отново в Рамус, резултатът щеше да е същият (22.6ng/ml).
Не е до мерните единици, там се ориентирам според референтните граници.
Питам разлика има ли в това , което изследват!
На Цибалаб пише total вит Д, а на Рамус пише Д3
В клиничните лаборатории се изследват два вида витамин Д:
- 1,25 Dihydroxy D (наричан още калцитриол) или активната форма на витамина, преминал вече през черния дроб и активиран от бъбрека. Той не е показател за запас на витамин Д в организма. Всъщност, високите му серумни нива показват нисък запас. Но тук има условя, за това дали има или се подозира бъбречно или друго заболяване. Тази форма почти не изследва, няма особена клинична стойност, и е по-скъпо изследване.

- 25 Hydroxy D (тотал), все още неактивираният витамин Д е правилно да се изследва за натрупан запас или токсичност. На въпроса дали се изследва едно и също -- отговорът е да.

Общи условия

Активация на акаунт