Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как се прави аудиограма на малко дете?
Как се извършва кохлеарната имплантация в България?
Как се извършва рехабилитацията след кохлеарна имплантация?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как се прави аудиограма на малко дете?
За малки деца, аудиограмата се извършва с помощта на игриви дейности, като например местене на цветни кубчета при наличие на звук. По-големите деца могат да отговарят с „да“ или „не“ на въпроси, което помага за оценка на слуха. В ИСУЛ се използва игрова аудиограма, където децата местят кубчета в отговор на чути звукови сигнали. Това изследване е надлежно и се използва по целия свят.
-
Как се извършва кохлеарната имплантация в България?
Кохлеарната имплантация в България е безплатна за пациентите, тъй като се покрива от здравната каса. Имплантациите се извършват в няколко болници, включително ИСУЛ, ВМА, Правителствена болница и вероятно в Пловдив и Варна. Обикновено те се правят около година след установяване на необходимостта от имплантация. Преди операцията се извършва скенер под анестезия, който е необходим за имплантацията. След операцията децата трябва да носят слухови апарати няколко месеца, което помага за по-плавна адаптация към звуците и подготвя за слуховo-говорна рехабилитация.
-
Как се извършва рехабилитацията след кохлеарна имплантация?
След кохлеарна имплантация, децата трябва да посещават слухов-речеви рехабилитатори, които ще ги насочат как да работят с детето. Рехабилитацията включва упражнения, които помагат на децата да се адаптират към звуците и да развият слуховите си умения за комуникация. Важно е да се отбележи, че рехабилитацията е от съществено значение за успешната адаптация на децата към слуховия имплант.
-
Как се извършва сканирането преди кохлеарна имплантация?
-
Какво е мнението на форума относно имплантирането на дете с увреден слух?
Петя и Йепе разбрах, че в началото се слагат слухови апарати, за които, при цялото ми уважение, доцент Спиридонова дори не беше споменала! И още други неща, но вече значение има само какво правим. За съжаление ние все още имаме проблем с апаратчетата, Венци така и не ги иска, само в яслата стои с тях. Моя съвет към Desz: събирай всякаква информация, посещавай, ако ти е възможно, повече лекари и ако някой от тях ти спечели доверието, го остави да маркира всяка следваща крачка. Сигурно ще ти е трудно, но и Марги е мама на единственото (май) имплантирано детенце от Враца. А иначе и на мен ми се иска да се видя с вас всички! Това е, хубав ден! 

. Не ми остава време, защото се приготвяме за път. В сряда е планирана операцията, във вторник трябва да сме за изследвания. Дано този път няма отлагане. Много ми е притеснено, колкото наближава и все повече ми се свива сърцето. Не знам как ще минат часовете на операцията, ще ни се видят цяла вечност. Дано всичко мине успешно 

Има много неща, които биха ти били от полза, ако се регистрираш - ще можеш да получаваш на и-мейла си съобщения за публикувани нови отговори в теми, за които си абонирана, ще можем да ти пишем лични съобщения и ще ти е много по-лесно да следиш какво се случва тук. Добре дошла!