Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 75

• 45 822
  • 755
  •   1
Отговори
# 120
Стела, на мен КЗ не ми се повишаваше от Т3. На два пъти по четвъртинка съм аз.
За Зоната хубавото е, че могат да се вземат доста готови менюта от интернет и да не се налага да изчисляваш. Иначе при първи "сблъсък" си е стресиращо.😜

А защо си мислиш, че може да ти я е повишавала? Щом изрично си го наблюдавала това, значи нещо те е усъмнило?

Аз със Зоната съм приключила дилемата. Или не е за мен, или не съм готова за нея. Което и да е, не е моето, поне към настоящия момент.

# 121
Защото бях с постоянен сензор за КЗ и, честно казано, всяко едно нещо наблюдавах внимателно как ми се отразява.😁 Освен това Т3 е хормон, а не е изключено хормоните да предизвикват някаква промяна в КЗ. Преди си мислех, че КЗ ми се повишава от Аку-тирокс (особено съмнителен ми беше сиропеният вкус😅) и Т3- а се оказа, че КЗ всъщност ми се повишава още с влизането в кухнята и преди хормоните...

# 122
Долче, да, силовите тренировки повишават кръвната захар, а кардиото понижава. Диабетиците го знаят и или спират помпите, или вдигат базалния инсулин в зависимост от тренироваката. За температурата, предполагам, че говориш за телесна, но иначе температурата навън, както и дъжд, и мъгла също много влияят. При моята дъщеря се оказа, че високите температури лятото много й повишават нуждите от инсулин, а сега зимата - драстично спаднаха. Когато вали и има мъгла също много вдига и трудно реагира на инсулина. А ние дори не предполагаме какво се случва в телата ни.

# 123
Бонго, говоря за температурата около мен, не за телесната. Както и ти казваш. Примерно влизам в стая с температура 17-18 градуса (аз лично често това не го отчитам чак като студ, свикнала съм и рядко треперя на тези градуси) и КЗ се вдига. Без да съм яла, без да съм пила дори вода, преди хормоните. Просто не очаквах чак такъв шок да предизвиква това в кръвната ми захар!🙂 И КЗ си стоеше на това ниво още известно време- освен ако не хапна нещо, тогава се връщаше до предишното ниво. Чудех се дали, освен с йода, може да е свързано и с ЩЖ? Студът е вид стрес все пак...🤔
При диабетиците е разбираемо, че е сложно- там изчисленията за инсулина се правят "външно". За мъглата и дъжда е интересно- вероятно има връзка и с влажността на въздуха...Права си, толкова неща се случват в телата ни, без да подозираме!

Последна редакция: вт, 12 дек 2023, 16:51 от dolce miele

# 124
Долче, ясно. Помислих, че нещо си чела/чула и затова си обърнала внимание на т3.

За времето си го обяснявам, че се явява стрес за организма. Оттам се навързват редица хормони вече...
А ние си мислим, че с едното ядене/неядене и сме решили всички проблеми Grinning

# 125
Долче, Бонго, какви интересни неща споделяте 🤔

# 126
Бонго, тогава като спорт какво би препоръчала? Аз все чета, че силовите са най-подходящи при ИР. Отделно Невена пък препоръчваше горещо бързите разходки след хранене за понижаване на КЗ. От нея ми остана този навик - бързото ходене. Дали след ядене, дали по принцип през деня... Събира ми се поне 90 мин бързо ходене на ден.

# 127
Стела, аз мисля, че разходките са много подходящи при ИР. А това, че от силовите тренировки КЗ може да се повиши- доктор Боз (аз също) не го вижда като нещо лошо. Даже напротив- "вадиш" от запасите с гликоген. Като цяло при мен не беше драстично повишаването на КЗ при глад, движение, спорт и др.- т.е. нищо от тези не можеше да се сравни с по-ниската околна температура.😆
От другата тема препоръчвам и упражненията от инстаграма на Taichi aretues (дано не бъркам).🙂
https://www.instagram.com/taichi.aretues/?hl=en
Любимото ми😃:
https://www.instagram.com/reel/CxwhA81BROj/?hl=en

Последна редакция: вт, 12 дек 2023, 17:51 от dolce miele

# 128
Ако целиш отслабване при ир, силови тренировки и натрупване на мускулна маса е решението. Мускулите подобряват инсулиновата чувствителност и използват натрупаните мазнини за енергия. А като изчистиш мазнините, чувствителността се подобрява като цяло, спадат и нивата на инсулина.
Ако са ти ок кг, тези 90 мин разходка са ти достатъчно за деня.

# 129
  • Бургас
А само ходене в нормално темпо сваля ли кръвната захар, че аз вървя много минути, но пък не е много бързо

# 130
И авторката на Глюкозата революция препоръчва ходене след хранене, то не е нещо ново, тук съм го чела ехеее( не, че тя твърди че е нещо ново).
За нервите ашваганда ли да взема, какво. Напоследък ми е много нервно, не се издържа, а изследвабията уж са добре. Нещо да пийна за успокоение

# 131
Аз лично бая време трябва да походя, че да видя някакво понижаване на КЗ само и единствено от ходенето...😀

# 132
Здравейте, дами. Днес пуснах изследвания, ориентировъчно, защото имам доста оплаквания от доста време и явно е имало защо да ги пускам
Страдам от силен косопад от миналата есен. Тогава пуснах само желязо, което беше ниско но ЛЛ, не го отчете като кой знае какъв проблем. В края на зимата  се започна едно подуване на клепачите, и още ред кожни проблеми.  С много четене и диети стигнах до заключението, че страдам от хистаминова непоносимост. Освен това страдам и от непоносимост към млечни.
Утре ще ходя при ЛЛ да ми види изследванията, надявам се този път да ме вземе на сериозно, защото мисля, че изследванията не са добре. Затова пиша и тук, да чуя и вашето мнение, защото форуми и разни теми са ми помогнали много повече от лекари  през годините, за съжаление.
Причината да пусна изследванията този път беше главно, защото цикълът ми закъсня с 10 дена, а не съм бременна.

# 133
ТСХ е видно, че не е добре, трябва да е под 2-2,5.
Има вероятна хипофункция, но картинката не е съвсем ясна, защото точно щитовидните ФТ4 и ФТ3 ги няма, ТСХ е хипофизен хормон.

# 134

bongobongo, би ли ми казала от коя книга си снимала? Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт