Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 75

• 45 837
  • 755
  •   1
Отговори
# 135
Долу вдясно на страницата пише - "Пpoтoкoл за възcтанoвявaнe на нaдбъбpeчнитe жлeзи"
Скрит текст:

# 136
Здравейте!

С отстранена жлеза съм от около 2 години и Хашимото.
На 75 мкг Л - тироксин съм.

Изследванията ми от този месец са:
TSH 0.131 mlU/L ( референтни 0.27- 4.20)
FT4  18.9 pmol/l ( референтни 12.0 - 22.0)
FT3 4.74 pmol/ l ( референтни 3.10 - 6.80)

Витамин D 41.4 ng/ml ( референтни 30-50)
Холестерол 4.87 mmol ( референтни < 5.2)

От известно време пак ми се чупят ноктите, имам сякаш тъпа болка около сърдечната област. Отделно от няколко години си влача някакъв лек косопад, за него нищо не помага и не знам защо.

Да я пипам ли тази доза от 75 мкг Л-тироксин? По принцип и при най-малка промяна имам скок нагоре или пък върви надолу.

# 137
Здравейте!
С хашимото съм от 9 месеца. Пия хапче всяка сутрин и вече съм по-добре, 50 mcg. Изследвания правя всеки 3-4 месеца защото тсх-то беше 12 и бях доста зле.
Това което ме тормози обаче е едно неприятно настръхване по тялото, все едно ми е студено и настръхвам. Често ми се случва. Дали Ви е познато това ? Взимам Д витамин и Б12.

# 138
И аз така- имам моменти, в които се вкочанявам от студ, имам тръпки по тялото, студени крайници.

# 139
И аз така- имам моменти, в които се вкочанявам от студ, имам тръпки по тялото, студени крайници.

Дали това може да е от жлезата, от хашимото?

# 140
Чела съм, че да.

# 141
  • София
Мисля, че е от Хашимотото. Аз съм много често със студени крайници и понякога ми е толкова студено, че единствено горещ душ ме стопля.

# 142
Написано е на първа страница

# 143
Да, аз съм с хипо и така започна всичко при мен, изтръпване, мравучкане  и разни други симптоми. Много кофти е това с настръхваното и аз си мисля,че може да е нещо много по-сериозно ама явно си е от самата диагноза.

Според Вас колко трябва да е т4 и т3 за да се чувства човек добре?
При мен в момента са:
Тсх 1,9
Т4 14,9 (11-22)
Т3 4,5 ( 3,5-6)

Последна редакция: ср, 13 дек 2023, 23:14 от Natallii

# 144
  • В царството на мечтите
Колко време трябва да не пия витамин Д за да си го изследвам

# 145
2 седмици

# 146
Най големият студ който съм изпитвала, беше преди да открият, че съм в хиперфункция. Ей така от нищото, без да съм болна, така се тресях, че спах с дрехите и два пуловера, и опряна в гърба на мм за да ме топли поне малко. Не знам какво беше това чудо, мисля, че жлезата беше набъркана.
И след като написах горното, отварям фейсбук, и ми изскача това:
https://search-2.blogspot.com/2022/04/zashto-chovek-zamruzva-dor … tml?m=1#gsc.tab=0

Последна редакция: чт, 14 дек 2023, 08:06 от Lemy

# 147
Да, аз съм с хипо и така започна всичко при мен, изтръпване, мравучкане  и разни други симптоми. Много кофти е това с настръхваното и аз си мисля,че може да е нещо много по-сериозно ама явно си е от самата диагноза.

При мен в момента са:
Тсх 1,9
Т4 14,9 (11-22)
Т3 4,5 ( 3,5-6)

Виж поста на първа страница. Там има снимка, защото има балкан разлика от хормони в норма и оптимални хормони.

# 148

При мен в момента са:
Тсх 1,9
Т4 14,9 (11-22)
Т3 4,5 ( 3,5-6)

Виж поста на първа страница. Там има снимка, защото има балкан разлика от хормони в норма и оптимални хормони.

Да и виждам, че съм под това което е оптимално. Лекарката каза, че всичко е ок след като ми направи и ехограф но знам ли.

# 149
Natallii индивидуално са нещата, всеки се чувства добре при различни хормони, някои пък са им оптимални хормоните и пак не се чувства добре. При твоите резултати, им трябва на Т3 и Т4 да са по-високи. Примерно Т4 да е над 17, Т3 над 5.

Относно студа - тъкмо се бях върнала след майчинство на работа и зимата в офиса климатика си работи постоянно на 25 градуса, мен ме тресе, направо подскачам на стола а съм с дебел пуловер и т.н. Когато шефа го нямаше, вземах една духалка от кухнята и си я пусках да ми духа на краката, ходех да си мия ръцете с гореща вода, че не можех да пиша така измръзвах. Ходих на изследвания малко по-късно, оказах се с ТСХ 16 Simple Smile
Години преди това като студентка, бяха започнали да ми се подуват пръстите на ръцете зимата и да ме болят. Ходих на ревматолог, оказа се студова алергия, жената ме пита да не работя на пазара на открито Grin , тогава беше време, когато не четях и вярвах на лекари 1 път в годината, та вероятно съм била отново с жестока хипофункция.

Общи условия

Активация на акаунт