Спор с половинката

• 10 351
  • 124
  •   1
Отговори
# 75
Лично аз не бих му забранявала нищо конкретно, по-скоро бих изразила притеснение от крайността на диетата и бих търсила повече информация за нея/ спокойно говорила с мъжа за диетата. Но, както сте казали, той е пълнолетен човек и е свободен да взима сам решения за своето здраве, ако ще да е на път да го съсипе. Щом човек сам си е навил на пръста да си троши главата, никой не може да го спре. Обаче бих го помолила да си следи кръвната картина, електролитите и витамините редовно при личния лекар. Все пак като съпруга бих имала право да се притеснявам за неговото здраве и да настоявам поне да прави check-ups.

Не е шега работа диетата, изобщо, аз разбирам JennyBG много добре. Във видеото, което публикувах, един от най-големите поддръжници и пропагандатори на диетата я е спрял!!

Започнал е да консумира 300г въглехидрати, което е много. Обяснява как на карнивор диетата липсва отговорът на инсулина, който е важен, за да може бъбрекът да задържа необходимите му жизненоважни електролити, т.е. да си изпълнява правилно фунцкията. Човек може да си докара един куп ендокринни болести по този начин.

PS: alex_jp, няма проучвания за карнивор, но не е толкова важно. Simple Smile

# 76
Едно е да се притесняваш,друго е насила да го замъкваш по психолози и лекари.
Не е малко дете да му забраняваш,а пък да му пилиш на главата,че ако се разболее ще падне на твоите плещи...
Мъжете не обичат да им забраняват,да ги командват още по-малко,камо ли да ги третират като детенце.
Неговото е временно увлечение,точно като криза на възрастта,не мисля,че има нужда от намеса за момента.

# 77
Abuto,
Скрит текст:
Tой се оплаква от прегаряне в работата. Има проблеми с единия му шеф, не е доволен и от позицията, която не отговаря на образованието и интересите му. Предлагам му помощ в писането на СВ и подготовка за интервю, но той е прекалено страхлив и се страхува от промяна. Зациклил е в едно вечно недоволство от шеф, работа и колеги, но стъпки да го промени не предприема. Прибира се всеки ден изнервен и уморен, оплаква ми се от нежелание за каквото и да било, не желае да излезе никъде нито да се вижда с някого (симптоми на депресия). Но когато му кажа, че за по-добра позиция трябва да седне и да научи немски по-добре (аз съм готова да му помагам), той казва, че го мързи. Предложиха му работа по специалността с английски, той се страхува и се колебае. Аз изобщо не искам да го контролирам, а да му помогна да излезе от тази спирала, защото съм имала такова прегаряне и понякога човек не може да се справи сам и му трябва помощ (а и той си е такъв човек, който не е оправен и чака аз да му реша проблемите в живота). Но диетата няма да ги разреши, нито ще му махне умората и депресията. Най-много да му докара нови по-сериозни проблеми. За да излезеш от дупката, трябва да излезеш от зоната си на комфорт и да предприемеш промяна (риск), а точно това него го плаши ужасно. Колкото до болногледачка - такава не ми трябва, аз не съм легнала на легло, нито се очертава да съм (плюс това тук има достатъчно специализирана грижа и никой не трябва да те гледа, ако се стигне до там на стари години). Аз преспокойно съм се оправяла и без него доста години.
Не виждам той да чака да му разрешиш проблемите, а напротив. Всъщност на всички твои опити да му разрешиш проблема той се противопоставя. В две изречения едно след друго казваш, че хем е в депресия, хем го мързи и се страхува от промяна. Ако смяташ, че е в депресия, мислиш ли, че най-добрият съвет е да му обясняваш, че трябва да научи немски, да пусне св и т.н.? Очевидно е изморен и претоварен да прави каквото и да е. Ти му намираш допълнително работа и ангажименти и решението на бърнаута според теб било преквалификация. По принцип съветите, които съм чела, за справяне с бърнаут са взимане на неплатен отпуск/напускане на работа, повече сън и релакс, ползване на един ден седмично само за себе си и своите си хобита, далеч от хора.
Остави човека да си кара на месна диета, поеми някои негови ангажименти, дори организационни и ментални такива, не му давай съвети за работата, и до няколко месеца като поеме малко въздух, сам ще вземе решение за работата си.
Аз също съм се оплаквала от работа и изключително много се ядосвам като вместо потупване по рамото получавам съвети, натиск, мърморене и дуднене.

# 78
  • Швейцария
Благодаря на всички за мненията. Не съм искала да обсебвам темата и да обсъждаме само моя казус. Някои разбраха, че просто се притеснявам, други не. На тях мога само да кажа - ако ваш близък (най-близкият) прави нещо, което може да му коства здравето, наистина ли ще останете безучастни? Някак ми е трудно да го повярвам, на теория иначе е много лесно. Аз да ви кажа от личен опит какво е. Баща ми почина пред очите ми, когато бях на 8 години, от диабет. Отказваше да се лекува, майка ми се опита да направи всичко безуспешно и накрая го остави да прави каквото иска, защото е пълнолетен. Един ден ме държеше за ръката и просто падна. Не знам дали знаете какво е, надявам се не. Може би и него съм го виждала като моя бъдеща болногледачка и егоистично съм искала да е жив...Това е безумно, мисля, че най-нормалното нещо е да искаш близките ти да са живи и здрави.
Много благодаря на Bizzie за информацията, ще ми е много от полза. Дадох видеото на ММ и в момента гледа. Както споделих, аз ходя на специалист по хранене и научих, че тези екстремни диети никак не са безобидни. Единственото здравословно хранене не е диета, а балансирано хранене за цял живот, което аз се опитвам да прилагам.

Последна редакция: пн, 20 ное 2023, 20:10 от JennyBG

# 79
Отказваш да приемаш мнения по-различни от твоето,смятайки другите за непукисти спрямо здравето на близките им.
Преживяла съм много повече от теб,и да,пак смятам,че всеки си има глава на раменете!
Натякването и тропането с крак няма да помогне,ще стане по-зле,ама ти си знаеш...

# 80
  • France
Не, че нещо, но какво общо има това, което си приживяла с живота и връзката на Джени? Или още по-малко с темата?

# 81
Не, че нещо, но какво общо има това, което си приживяла с живота и връзката на Джени? Или още по-малко с темата?

Чети преди да задаваш безсмислени въпроси!

# 82
И други доста са преживели за да научат, че човек обикн. прави нещата добронамерено, но през призмата на основните понятия изградени му като малък ... Т.е. може голям бъг да има. Така че не е зле да си има някой до себе си . Някой , който да го познава, но и на който да има доверие .

# 83
  • Швейцария
Хора, аз разбирам, че с натякване и каране нищо няма да се получи, а точно обратното - ще прави напук. Просто когато става дума за близък, човек може да си изпусне нервите. Разбирам, че съветите ви са добронамерени. Истината е, че просто аз нямам други близки роднини освен ММ и майка ми, и се страхувам да не остана без тях. Което ми играе лоша шега, защото реагирам прекалено първосигнално, обхваната от страх. Няма да натяквам повече и да влизам в конфликт, но държа да отиде на изследвания, което и той иска и ме е помолил да го запиша.

# 84
Няма да натяквам повече и да влизам в конфликт, но държа да отиде на изследвания, което и той иска и ме е помолил да го запиша.
Той ще се съгласи, ако знаеш как да подходиш.
Направи му една свинска пържола. Ама така със малко мазничко, може да добавиш и пилешки дробчета. Гъбки отсрани, салатка, маслинки. Една малка ракийка, 100 грама максимум. Крем карамелче за десерт. Може и бисквитена тортичка. Важното е да е домашно направено. На другата сутрин, ако не му е добре - едно шкембенце. И бас държа, че ще отиде на доктор с кеф, ще му пуснат кръвчицата и даже ще се усмихва.

# 85
  • France
Най-много да се изнерви, че го изкушава.

# 86
  • Швейцария
Опитах с домашен кекс, каза, че и аз не трябва да ям тези боклуци и го изхвърли на боклука. Изчете ми лекция, как повече никога няма да  докосне зехтин и всякакви растителни мазнини, понеже са отрова, както и зеленчуците, за плодовете дума да не отваряме. А ако се опитам да купя алкохол и да внеса вкъщи, подозирам, че ще ме очаква развод. Поканила съм гости в петък и ми забрани да им купя вино. За менюто не смея да повдигна въпроса.

Последна редакция: вт, 21 ное 2023, 00:13 от JennyBG

# 87
Jenny, остави го. Явно е решил, че така ще кара и всяко твое поучение и заинтересованост се приема, като налагане и контрол.
Нямаш полезен ход, освен да го оставиш сам да се убеди, че това е нездравословно .

# 88
Ооооо, ама вие сте се намерили...
Лика прилика.

# 89
Ооооо, ама вие сте се намерили...
Лика прилика.
С кое бе? Аз готвя тристепенно меню и мъжа никога, нищо не отказва.

Общи условия

Активация на акаунт