Неща които по света са нещо нормално, но в България са табу или почти ги няма

• 17 247
  • 311
  •   1
Отговори
# 90
Само да вметна, че САЩ е една много,  ама много голяма държава, и в някои отношения несъпоставима с други държави.
На мен като ми говорят за някои неща,  пак отнасящисе се за щатите, чудя се дали правилно чета...например сега е модно да казват, в щатите има спад на цените на имотите...в моя САЩ все още са в нечуван пик.

Някой видял мръсотия и бездомноци в Лос Анджелис и Сиатъл, не означава че е пълно с бездомници в останалите 50 щата, и такдале.

# 91
Нещото на което се дразня, и не знам дали съществува в бг са Self check out, да се обслужиш и платиш сам в супермаркет, т.е. Без касиер ;
Въобще бил ли си в България за да имаш база за сравнение кое го има и кое го няма?

София не е България и на български съм написала “ Не знам дали съществува”,
Ако идеята е само да се заяждаме да си знам занапред

# 92
На места, където боклукът се сортира, “задачата” с плика с прозорчето е ежедневие, та мен не ме впечатли толкова. И аз съм имала подобни размишления. Сега, не съм питала в интернет какво да правя с плика от хляба, който има целофан и хартия, но сортирането му е трифазно и всяка част си отива в коша по предназначение (трохи, хартия, целофан) Joy За България може да е странно, тук е нормално. Странното в случая са усилията да публикуваш подобен пост, вместо да отлепиш прозорчето от плика, да сортираш и да забравиш, ако толкова държиш да е разделно. Много хора ще го запратят към хартията без да се трогват толкова. Та постът ми е по-скоро пример за функционална неграмотност.

# 93
Странното в случая са усилията да публикуваш подобен пост, вместо да отлепиш прозорчето от плика, да сортираш и да забравиш, ако толкова държиш да е разделно. Много хора ще го запратят към хартията без да се трогват толкова. Та постът ми е по-скоро пример за функционална неграмотност.
Което ми напомни за една друга разлика: спокойствието с което хората си комуникират без да се опасяват, че някой ще ги нарече тъпи и неграмотни 😁

# 94
Че те у нас си комуникират всякакви хора съвсем спокойно, защо мислиш, че се притесняват? Joy

# 95
До "прозорчето" на плика ли опряхме, то държава няма, поголовно се изхвърля боклук навсякъде, няма особени правила да знаеш, наистина какво да направиш, но поне да си изхвърлят боклука до, в, около конейнерите а не в природата, пак ща се извози.

# 96
Мои близки посетиха щатите и Канада,десет год. след предишно ходене.Ужасени са.Мръсно,опасно,цигарите забранени навсякъде (НЕпушачи са) но навсякъде миришело на трева.Тя вече е легализирана там и явно много се харесва.Ето и една тема,която е табу у нас.
Нито са забранени цигарите, нито марихуаната е легализирана навсякъде.

Не са забранени цигарите, но е забранено пушенето почти навсякъде. И в парковете, и на доста улици, и всички ресторанти и барове (в нашия град, и каунти, за щата не сигурна), слава богу(непушач тук).  За ресторантите и заведенията забраната за пушене е изцяло, включително и mестата навън. Това при нас. Законите са различни в различни щати и каунтита. Но като цяло във всички щати са ограничения къде да се пуши, не е слободия като в родината. На ужасно пасивно пушене бях подложена в България, общо взето навсякъде. Докара и кашлица, която изчезна като се върнах в САЩ. В заведенията в България като че ли поне 90 процента са пушачи. Цигарите са и вредни, и скъпи, та не разбира. защо още и.а такова количество пушачи.
Разликата идва от образованието. На децата преподават в училище още от началните часове, че цигарите са вредни. В България - не се преподава това.

Не във всички щати е легализирана тревата. Но наистина в Ню Йорк с.ърди навсякъде на трева.

В България е отбиване на ноmер. Уж е забранено тютюнопушенето, но саmo вътре в заведението, а отвън e пелена от пушек. Няmа разделение, всички биват обгазявани с пушене - непушачите с пасивно, а пушачите двойно обгазени - с пасивно от другите и с активно от себе си.

И да добавя -  не саmо обикновените, но и eлектронните цигари също са забранени във всички ресторанти, паркове и т.н.  

Ето това е нещо норmално, а в България не съществува.

Последна редакция: ср, 15 ное 2023, 18:36 от Издислав

# 97
Цитат
Не са забранени цигарите, но е забранено пушенето почти навсякъде.
Точно така,аз се изказах грешно.Благодаря.Знам,че има разлика от град до град и от щат до щат.Написано набързо и ''навсякъде'' се получи неточно.Едно е в Бруклин НЙ,друго в Аляска.Нямам впечатление,че тук (София) се пуши навсякъде в заведенията.В повечето централни не,или има обособени места и разделение.Бяхме на аб. бал м.май в голямо заведение.Никой не пуши в салона.Малкото пушачи излизаха навън.Днес се оглеждахме с една близка за заведение със зона за пушачи.Предстои ни събиране,ще има пушачи,а прогнозите са за застудяване.Трябва ни нещо на закрито.Освен  масовите на Витошка и ''Хепи'',не откриваме други.Не искаме въпросните,защото не си струват.Не искаме и извън център.Няма,хората си спазват регулациите.

# 98
Цитат
Не са забранени цигарите, но е забранено пушенето почти навсякъде.
Точно така,аз се изказах грешно.Благодаря.Знам,че има разлика от град до град и от щат до щат.Написано набързо и ''навсякъде'' се получи неточно.Едно е в Бруклин НЙ,друго в Аляска.
и в НЙ се пуши:

In a hotel room designated for smokers
    In a private residence
    In a private vehicle
    On city sidewalks but not within 15 feet of any entrance or exit to a health care facility.
    Retail tobacco stores
    Tobacco Bars
    At Cigar Bars (ask first)

# 99
Относно битаците и гаражните разпродажби нещата не са едно и също. Примерно за Дания - имаше едни Loppemarked - това отговаря донякъде на нашите битаци, повечето хора и сергии там са постоянни и продават с цел някаква печалба, макар и малка ( има си и отделни семейства с техните си вещи ). Предимно са на закрито в определени помещения и дни.
А друго е че в определени дни в отделни квартали и улици има такива от типа гаражни - хората си изкарват вещи на улицата/двора пред къщата ( някои и вътре у тях ). Също в определени дни на улицата се оставят непотребни вещи,дрехи, ел.уреди но работещи и горе долу здрави. Негодните се изхвърлят на други места.
В самия Копенхаген имаше и 10-тина такива големи заградени площи където се изхвърлят нещата организирано - в грамадни контейнери/гондоли разделно, разни метали, тухли, пръст, растителна маса, отделно акумулатори, ел.уреди ( също ги деляха според вида - компютри, плазми, бяла техника и др...).
В някои от същите площи имаше и място ( дали като фургон, стая или заградено с дъски където се оставяха по-хубави неща, които други хора ги взимаха да ги ползват - всичко каквото се сетите, техника, битови и кухненски вещи, дрехи, мебели вкл. , разни малки лични неща, книги и т.н.
Относно връщането на бутилки разните видове - у нас е по-скоро експериментално, и се плаща много малко, българина като си направи сметката да ги събира и да ги връща буквално не си струва. В същата тази Дания имаше хора които с това си изкарваха хляба.
Относно църквите - в повечето наши очакват като влезеш да им даваш пари, ако не си затова дошъл се мръщят. В някои западни църкви си действат истински приюти, за всякакви хора, освен това в определени дни раздават топла храна, и ти дават и храна за вкъщи. Отделно разни услуги ( фризьорски например ) и вещи - дрехи, тоалетни принадлежности.
Има още сума други неща в библиотеки примерно, безплатно ползване, без регистрации, отделно и кафе, чай, безалкохолни, се слагат и всеки може да си взима, докато ползва компютрите и нета.

# 100
Това имах предвид, като последните постове, нещо, които незнае. но го има, интересно е и защо да не чуем и научим нещо ново.

За пушенето в България е много масово, бях на частно парти в заведение и раздадоха пепелници, топло време хората пушеха навън, попитах собственика защо, имаше бебета, деца. Защо ги бута зорлем тези пепелници, след час беше смрад.
Аз съм толерантна който иска да си пиши, но дори и пушачите трябва да осъзнаят, че да си в помещение и да смъри, да е пропито всичко от цигари е отвратително.

# 101
  • София /Абсурдистан
Пушачите нищо няма да осъзнаят и не искат да го направят.

# 102
  • пустинята Гоби
Не си права. Много пушачи вече не искат да седят на задимено. Възпитава се всичко, ама трябва да се спазват правилата.

# 103
Няма по-гнусно племе от пушачите. Не ходя по заведения и не се събирам с пушачи. Ще ме извинявате, но за мен са психически ( и разбира се физически) болни. Жал ми е за такива хора и ги заобикалям отдалеч.
Много поколения трябва да минат, за да намалее тази гняс.
Няма добър човек пушач - вредиш на себе си и най-вече на другите.

# 104
Няма по-гнусно племе от пушачите. Не ходя по заведения и не се събирам с пушачи. Ще ме извинявате, но за мен са психически ( и разбира се физически) болни. Жал ми е за такива хора и ги заобикалям отдалеч.
Много поколения трябва да минат, за да намалее тази гняс.
Няма добър човек пушач - вредиш на себе си и най-вече на другите.
Без да съм пушач, но може ли не с такъв патетизъм. Навярно вие имате пороци.

Общи условия

Активация на акаунт