Семейни констелации

• 20 033
  • 271
  •   1
Отговори
# 120
Предполага се, че клиентът е запознат и му е обяснено какво и защо се случва. Поне един коректен фасилитатор би провел разговор, интервю и обратна връзка какво е разбрал клиентът преди сесията, а не - хоп, ела от улицата на констелация, магии правим тук. Вероятно поради неразбиране се е появила и тази практика да не се коментира какво се е случило на констелациите - предполагам, че някой наистина е хукнал да държи сметка на роднините си и после съответния фасилитатор е казал на следващите - не коментирайте какво правим.
За едно всички сме съгласни - не бива да се доверяваме на всякакви хора и трябва много, много внимателно да проучим при кого отиваме и с какъв ценз и опит е съответният специалист. Както го правим, когато отиваме на лекар със сериозен проблем - търсим обратна връзка от други пациенти, а не се хвърляме в първата операционна на когото попаднем.

# 121
Първо да благодаря за усилията да обясните какво е то констелация и как работи. Нещата са малко мътни, явно затова и търсенето в Гугъл не ми помогна да разбера какво точно представлява. Няма как да се обясни с 2-3 изречения.

Не обичам да споделям такива лични неща, пък макар и анонимно, но ще прежаля 😁 От 20 години си изправям косата, защото не се харесвам с чупливата ми коса. Не просто не се харесвам, а не се понасям. Обяснението ми е, че майка ми ме подстригваше по ужасен начин и още като дете не се понасях така. Чувствам се по същия начин след толкова години. А ми писна да се изправям и искам да се заобичам с моята си коса. Констелация би ли помогнала тук? На мен ми изглежда, че като да трябва да търся друг метод.

# 122
Това звучи като да хвърляме боб дали ще помогне Relaxed

Защо не попиташ в темата на психолога, той и без това пише във форума?

# 123
А, няма да занимавам човека с глупости 🤭 Но ще хвърля едно око на темата Simple Smile

# 124
Ами избираш си прическа, подходяща за чуплива коса. После си избираш стилизиращи продукти за твоя тип коса. И тя става красива и я заобичваш.
Аз също съм с чуплива коса и като дете направо я мразех, също ме подстригваха на някаква странна прическа. Като пораснах и се научих как да я подстригвам /сама/ и как да я стилизирам. И косата порасна дълга и красива. Сега постоянно получавам комплименти з акосата си и все ме питат какво й правя. А аз реално нищо не й правя, освен да я измивам с подходящи продукти. Тя просто си стои на красиви букли.

# 125
От темата разбрах,  какво е то констелация и как работи.
Барбалена, моите родители бяха и двамата с чупливи коси.
А моята е права и майка все казваше, че е права като конци.
Малката щерка ходи и тя на разни констелации ли, на други там Кобилкини и определено се промени. От дете много ми споделяше, а сега почти не.

# 126
Надявам се, че е пълнолетна, нали?

# 127
Като прочетох това описание , как някакви си непознати разиграват семейната ти ситуация , без грам да знаят за какво става въпрос и се очаква това да ти открие нещо си...
Вижда ми се голямо шарлатанство :/

Много повече ми харесва класическата психология

Констелациите отдавна се практикуват в класическата психология. Идеята непознати да разиграват твоята ситуация е отдавна въведена в терапията под формата на психодрама. Така отстрани гледаш като на филм собствената си ситуация и виждаш неща, които от собствената си гледна точка не можеш. При констелациите е доста подобно. Никой не твърди, че разни случки, като тайно извънбрачно дете и т.н., са факти. Дори да се появят такива участници, като тайни деца, любовници и др., те се използват в лечителния процес като ресурси, а не като разкрития.
КРР, съжалявам, че още в самото начало започнах някакъв диалог с теб. От обкръжението, в което се намираш, разбирам защо тотално са ти изкривени представите за терапевтичните методи и цели, така че е безсмислено да се говори с теб по тази тема. Предложението да изкарам онлайн курс, ще го оставя без коментар, то говори за теб.

Познаваме ли се извън форума? Доста уверено говориш за обкръжението ми. Започвам да се притеснявам за сигурността си.
Добре е да се успокоиш малко. Може би да обсъдиш с психотерапевта ти защо така се палиш от моите думи. Вероятно е нещо от баба ти - я травма, я друго

# 128
Семейна с дете ученичка е. Разпуща с подобни констелации. Живеем на 200км. разстояние, идват на гости, нормално е близка съседка да я попита нещо и моето после се жалва, че много била любопитна, какво я засягало това или онова.

# 129
Извън темата повечето деца споделят с майките си, и повечето от тях се променят с годините.
Това извън всякакви влияния на всякакви методи.

# 130
Семейна с дете ученичка е. Разпуща с подобни констелации. Живеем на 200км. разстояние, идват на гости, нормално е близка съседка да я попита нещо и моето после се жалва, че много била любопитна, какво я засягало това или онова.

Честно казано, мисля, че е последното нещо, с което  да разпуска човек. Както и последният избор на човек с наистина сериозен проблем.

# 131
  • Бургас
Барбалена, нищо освен ти самата, не ти пречи да опиташ.

KPP, някой кара ли те насила? Това, че не вярваш, не знаеш, не разбираш, не виждаш, не пипаш  нещо не значи, че не съществува.Странно е хора, които нищо лично не са преживели по темата да ти обясняват кое какво било.

# 132
Барбалена, нищо освен ти самата, не ти пречи да опиташ.

KPP, някой кара ли те насила? Това, че не вярваш, не знаеш, не разбираш, не виждаш, не пипаш  нещо не значи, че не съществува.

Но не значи и че съществува. А някакви хора по време на тези констелации казват на клиента неща, които няма как да са верни, освен ако понякаква случайност не са ги нацелили, не е ли така? И тези неща касаят миналото на неговото семейство. Не е ли супер опасно да внушаваш на лабилни хора неистини?

Че той ако някой толкова лесно можеше да черпи информация от "общото поле на човечеството" нямаше да се занимава с дребни шашми, а щеше да стане господар на света.

# 133

Честно казано, мисля, че е последното нещо, с което  да разпуска човек. Както и последният избор на човек с наистина сериозен проблем.
Отделя внимание на себе си, ако това е проблемът. Работи и на обедната почивка три пъти в седмицата ходи на фитнес. След работа семейно два пъти в седмицата ходят на плуване.
Здравословно се хранят и не употребяват хляб. През ваканциите внучето е при мен и му давам хляб. На училище е целодневно и там се храни предполагам нормално.
Не мога да гледам да яде салата и сърба леща без хляб. Аз си меся хляба не е купен.

Последна редакция: вт, 14 ное 2023, 15:01 от Калия

# 134
  • Бургас
Ирис, аз не разбрах ти участвала ли си в констелация? Ако не си-отиди, виж лично дали е така, както твърдиш.Ако участваш при професионалист и не знаеш какво/кого точно представляваш ти имаш само собствените си преживявания и мисли, друго няма.Ако има някаква лъжа тя идва от теб, не от другите.Обикновено на констелация отива човек, който вече не може да издържа проблема си.Тези, които ходят ей така, за тях ще всичко ей така, несериозно.

Констелациите не са за развлечение, а за лечение, но както всичко хубаво го нас**ха за пари.

Общи условия

Активация на акаунт