Октомври 2023

• 23 647
  • 498
  •   1
Отговори
# 270
Ние също сме добре, за щастие, бебчо не се зарази от мен и си сложихме ваксините.
Голямата драма продължава да е спането, май положението е като при Паула. Сложа ли го за лягане вечер, се започва с едно ръкомахане, издаване на звучи, чат-пат носене и така до 11, когато яде и към 12 заспива. Мечтая си да започне да заспива навреме, да седна да дивана да погледнам филм или най-голямата ми мечта, да изляза на по вино с приятелки. Как го постигате това заспиване в 8-9? На какъв режим сте, спазвате ли стриктно интервали? Броените пъти, когато е заспивал рано, значение е имало не само спазването на интервалите, а и нормалното количество дневен сън. И тук е големият проблем, че често спи по 30-40 минути и после не успявам да го доприспя. Не знам дали ще се оправи с времето, или трябва стриктен режим. Ако това продължава с месеци, съм склонна като седне да го оставя на килимчето да си играе до 11 и да не се боря с него с часове.
И моето момченце постоянно лапа ръцете и се преобличаме по няколко пъти на ден. Вие оставяте ли ги да го правят, или ги спират?. Защото аз като че ли започнах да се примирявам, но мъжът ми все ми се кара, че ще му стане навик и няма да успеем да го отучим.
Иначе и аз не правя гимнастика, все се дърпа и така.

# 271
  • София
При нас ранното лягане се случи май благодарение на режим с банята. Гледам винаги да го къпя в 8 преди ядене, за да има ясна рутина. Обикновено преди нея му правя въздушните бани, та едно от ритането гол се освежава и омаломощава, след това от къпането, мазането и обличането и като го нахраня стабилно за финал - отнася.
С нощното ставане отдавна свикнах, даже ползвам тези тихи паузи да чета.
За съжаление вирусът не подмина и бебчето. Два дни след мен падна и той - първата вечер стенеше насън все едно трудно дишаше, втората качи 38,4 и започна да кашля, но на третата вече пак се усмихна и успокои. Успях да овладея с наученото от курса за бременно и се надявам да му отминава вече. Аз бях парцал първият ден, като не можех и лекарства да пия заради кърменето се удавих в чайове и разни бабини запарки за кашлица, слагах компреси с ракия и мед, ставах по нощите после да се мия преди кърменето изобщо върха. Надявам се е зад гърба ми вече.
За гимнастиката - правим я вечер преди банята като го разсъблека гол. Обикновено това са движения с ръчичките, колело с крачетата, жабче, тупаница, обръщам по корем или го оставям просто да си рита и маха сам, то е предостатъчно. Масаж още не съм правила.
За лапането на ръчичката - внимателно я махам от устата му като или го заигравам с ръцете нещо, или му пъхам бибата. То е неизбежно това лапане, все пак чрез него ще опознават дълго време света. Аз се притеснявам от бибата дали ще мога да го отуча, защото след месец два ще почнат зъбите да никнат и трябва да не се изкриви челюстта изначално. Аз самата като дете съм си смучела палеца при заспиване и това ми е коствало после сума време носене на скоби и още захапката ми не е ок та сега не искам същото и за него.

# 272
При нас ранното лягане се случи май благодарение на режим с банята. Гледам винаги да го къпя в 8 преди ядене, за да има ясна рутина. Обикновено преди нея му правя въздушните бани, та едно от ритането гол се освежава и омаломощава, след това от къпането, мазането и обличането и като го нахраня стабилно за финал - отнася.
За съжаление вирусът не подмина и бебчето. Два дни след мен падна и той - първата вечер стенеше насън все едно трудно дишаше, втората качи 38,4 и започна да кашля, но на третата вече пак се усмихна и успокои. Успях да овладея с наученото от курса за бременно и се надявам да му отминава вече. Аз бях парцал първият ден, като не можех и лекарства да пия заради кърменето се удавих в чайове и разни бабини запарки за кашлица, слагах компреси с ракия и мед, ставах по нощите после да се мия преди кърменето изобщо върха. Надявам се е зад гърба ми вече.
За гимнастиката - правим я вечер преди банята като го разсъблека гол. Обикновено това са движения с ръчичките, колело с крачетата, жабче, тупаница, обръщам по корем или го оставям просто да си рита и маха сам, то е предостатъчно. Масаж още не съм правила.
За лапането на ръчичката - внимателно я махам от устата му като или го заигравам с ръцете нещо, или му пъхам бибата. То е неизбежно това лапане, все пак чрез него ще опознават дълго време света. Аз се притеснявам от бибата дали ще мога да го отуча, защото след месец два ще почнат зъбите да никнат и трябва да не се изкриви челюстта изначално. Аз самата като дете съм си смучела палеца при заспиване и това ми е коствало после сума време носене на скоби и още захапката ми не е ок та сега не искам същото и за него.
Бързо да оздравява малкото човече, ragazza!
Относно бибата - преди зъбоникненето ли мислиш да я махаш? Новите не са ли ортодонтски и подходящи?
Юлето не ползва биби, каката също не искаше, та не съм много наясно Grinning

Единствено, което знам от личен опит на роднина е, че тези новите тип БИБС с кръгъл биберон доста изкривяват зъбите. Имаме детенце близко, което е на една и зъбчетата след такава биба са доста изкривени, за съжаление.

# 273
  • София
Относно бибата - преди зъбоникненето ли мислиш да я махаш? Новите не са ли ортодонтски и подходящи?

Единствено, което знам от личен опит на роднина е, че тези новите тип БИБС с кръгъл биберон доста изкривяват зъбите. Имаме детенце близко, което е на една и зъбчетата след такава биба са доста изкривени, за съжаление.

Ох супер, че не ползвате. Ние му я дадохме в една кошмарна нощ, в която ми спря кърмата и много плака, и оттогава само с нея се успокоява и заспива Confused Искам да я разкарам преди зъбите, но не знам как точно да стане. Ползвам едни залъгалки, плосък е биберона но не съм гледала за тези ортодонтските, даже не знаех че има специализирани да не кривят челюсти. Благодаря, ще проуча Simple Smile

Имате ли идея при кашлица какво мога да му помогна. Вчера беше спрял, но днес пак започна. Суха е. Четох че може да отшуми от само себе си, но знам ли. Майка ми предлага да му направя компрес от преварена свинска мас, но мен ме е страх да не направи алергия. Температура иначе вече няма от вчера и се храни.

# 274

Ох супер, че не ползвате. Ние му я дадохме в една кошмарна нощ, в която ми спря кърмата и много плака, и оттогава само с нея се успокоява и заспива Confused Искам да я разкарам преди зъбите, но не знам как точно да стане. Ползвам едни залъгалки, плосък е биберона но не съм гледала за тези ортодонтските, даже не знаех че има специализирани да не кривят челюсти. Благодаря, ще проуча Simple Smile

Имате ли идея при кашлица какво мога да му помогна. Вчера беше спрял, но днес пак започна. Суха е. Четох че може да отшуми от само себе си, но знам ли. Майка ми предлага да му направя компрес от преварена свинска мас, но мен ме е страх да не направи алергия. Температура иначе вече няма от вчера и се храни.
Може да правиш инхалации с физиологичен разтвор. Понеже са малки, няма да търпят маската, но да стои в близост до него.
С маста си мисля, че няма да има проблем. Доста момичета мажат бебчетата с мас, не съм чувала да има реакция. Но може да намажеш първо малка част от кожата, за да провериш.
На каката съм правила компрес с топла извара на гърдите, но при бебе ми се струва доста сложно...
Бързо да оздравява!

# 275
Ragazza, аз мажа Калина с мас след баня, не мисля, че ще има някакъв проблем. Даже майка ми е споделяла, че на мое време (предполагам и ваше) не е имало такава широка гама от козметики и само мас са ползвали. Както и за капките за колики, не е имало такова нещо. Давала ми е чай от копър.
Биберона и тя е свикнала много с него, защото я успокоява като плаче, та ми се иска и ние да го махнем, но ще бъде трудно.

Иначе ние Калина през вечер я къпем. Но дори и да е изкъпана и нахранена, най - много да дремне за 30 минути след това и отново изкарва до късно будна.

# 276
Аз ползвам залъгалките на НУК. Ненавиждам залъгалки, но заради млечицата и предстоящата операция за сега предлагам и си трайкам. Мине ли операцията - с 200 ще разкарам биберона с огромно удоволствие...

# 277
  • Варна
Петя, за хернията ли операция ? Кога ще е и наложителна ли е ? Sad

Ние у дома даваме биберон много рядко, май основно в колата и количката  и вече харесва само един, който е кръгъл и задължително каучуков. А до скоро харесваше скосените. Обаче и от шише не иска да пие последните 2 пъти тази седмица , когато излизам с каката. Ще сменяме пак шишето явно и ще се надявам да пропие, за да имам по 3-4 часа свобода навън 😂
Каката ми не ползваше нито биберон, нито пиеше от шише е честно казано сега леко отдъхвам, че това бебе тези неща ги приема, но махането на биберона според мен в даден момент би било трудно и предпочитаме да не свиква с него и да отучвам само от гърда, а не и от гърда и биберон 😃
Ние някак неусетно като се замисля сме влезли в някакъв режим, защото около 21:30 бебето е изкъпано и до 22 заспало. Просто някак така се получават предишните дремки , но иначе деня не е под час , а когато му се приспи го усещам и приспивам на гърда примерно или с таткото някак.
Лапанено на ръцете е повече от нормално и винаги съм казвала на родителите, че ако едно бебе не си лапа ръцете това би било проблем! Wink
Иначе и мен лапането адски ме напряга, само ги смуче , все студени , ръкавите мокри и доста често ги навира и допълнително си повръща , щото не му стига останалото повръщане от рефлукса.
За диетата и кърмата.. моля ви се има толкова неща, които могат да се ядат и не бива да се спира кърменето заради храната на майката . Аз дори изкарах 4 седмици без никакви млечни само да проверя дали моето Бебе няма нещо непоносимост към млечните и оцелях и без такава храна. Честно казано ако трябваше щях да ги спра и за 2 години, но не и да мина на АМ. Няма начин само заради хранене на майката да се спре кърменето .

Може ли повече информация как “лекувате” фисурата? Каката има отдавна и кърви понякога , даже често като ходи до тоалетна, но при детски хирург не сме ходили , само личния ни насочи да мажем с цикатридина крем.

# 278

Ние у дома даваме биберон много рядко, май основно в колата и количката  и вече харесва само един, който е кръгъл и задължително каучуков. А до скоро харесваше скосените. Обаче и от шише не иска да пие последните 2 пъти тази седмица , когато излизам с каката. Ще сменяме пак шишето явно и ще се надявам да пропие, за да имам по 3-4 часа свобода навън 😂
Каката ми не ползваше нито биберон, нито пиеше от шише е честно казано сега леко отдъхвам, че това бебе тези неща ги приема, но махането на биберона според мен в даден момент би било трудно и предпочитаме да не свиква с него и да отучвам само от гърда, а не и от гърда и биберон 😃
Ние някак неусетно като се замисля сме влезли в някакъв режим, защото около 21:30 бебето е изкъпано и до 22 заспало. Просто някак така се получават предишните дремки , но иначе деня не е под час , а когато му се приспи го усещам и приспивам на гърда примерно или с таткото някак.
Лапанено на ръцете е повече от нормално и винаги съм казвала на родителите, че ако едно бебе не си лапа ръцете това би било проблем! Wink
Иначе и мен лапането адски ме напряга, само ги смуче , все студени , ръкавите мокри и доста често ги навира и допълнително си повръща , щото не му стига останалото повръщане от рефлукса.
За диетата и кърмата.. моля ви се има толкова неща, които могат да се ядат и не бива да се спира кърменето заради храната на майката . Аз дори изкарах 4 седмици без никакви млечни само да проверя дали моето Бебе няма нещо непоносимост към млечните и оцелях и без такава храна. Честно казано ако трябваше щях да ги спра и за 2 години, но не и да мина на АМ. Няма начин само заради хранене на майката да се спре кърменето .

Може ли повече информация как “лекувате” фисурата? Каката има отдавна и кърви понякога , даже често като ходи до тоалетна, но при детски хирург не сме ходили , само личния ни насочи да мажем с цикатридина крем.

Ингвинална херния има, да. На месец и половина я установих, уви, само оперативно се решава проблема (търсих и други варианти). Наддаде, по малко си личи, но като плаче - пак си се вижда. Чакам да направи 5 кг или 5 месеца и вече да се разбирам с хирурга.
По повод кърменето съм на същото мнение. С каката издържах 2 години, сега съм амбицирана също, да издържим. Но е единственото нещо, за което знам, че си струва борбата и е най - правилното за децата!

# 279

И аз споделям това мнение относно кърменето. Каката е кърмена 1 година и 2 месеца, надявам се и Юлия да я кърмя поне толкова. Няма по-хубаво нещо, още повече, че нямат проблеми с акането бебчетата в повечето случаи и колики и зъби минават по-леко, защото се успокояват на гърда.

Юлия пък е с пъпна херния, но за сега педиатъра не иска да я лепим, а да стои повече време по корем. Наистина се е поприбрала малко и се надявам да е правилно това решение.

Закъсняхме малко с ортопеда и ще ходим другата седмица, малко преди да направи три месеца... Но докато ни издадат направлението, голям проблем.

Ние втора седмица сме вкъщи с каката, с неустановен обрив и чак в сряда сме на алерголог, та подивяваме... Нито на работа ходя, нито излизаме много навън, защото температурите са минусови и не става... Аз мога да излизам с количката, защото в количката Юлия е добре, обаче с каката няма как да я простудявам на тези температури и е много неприятно... Надявам се да се реши скоро проблема и да си се върнем към нормалното ежедневие.

Хубав ден, момичета!

# 280
Как сте, момичета? При нас времето е ужасно, с гаден студен вятър. Ние сме добре, Калина продължава да си спи нощем, та и аз се наспивам, кротичка ми е. Играем си, занимавам я.
Мисля да купувам столче за хранене вече. Предложете някое от което сте доволни (мамите с второ детенце). Искам да е сгъваемо и да има степени, да може да става в полулегнало и легнало положение.

Калина също имаше пъпна херния и то голяма. До последно си мислехме, че ще трябва оперативно да се действа. Даже и на детски хирург ходихме и на нас каза да мине 5кг и да се готвим за операция. Благодаря на Господ, че се разминахме и вече и мина. Обаче ние до последно лепяхме лепенки за пъп и се затвори. Честно да ви кажа, беше ме страх и се молех да мине от самосебе си, защото наистина беше голяма. И с това се справи моето мъниче.

# 281
  • София
Здравейте,

Малкия е добре, но има моменти в които доста подивява, защото не може да заспи и започва доста да мрънка, която прераства с истерия. Иначе вечер заспива към 19:30-20 ч. и спи до към 3-4-5 ч. сутринта. Започнах лека по лека да му увеличавам количеството АМ, защото виждам, че не му стига, а и сам си мина на 5 хранения и ако сме с по малко количество АМ ще спре да наддава.
За сега само сутрин и вечер давам по 150 мл. вода с 5 л. АМ.

За столчетата за хранене, с двете каки ползвах на Чиполино. Сега с малкия най вероятно пак него ще ползвам или ако не става, че сме си го закарали на къщата ще вземем някакъв подобен. Той е с няколко позиции на облегалката, на височина, има колелца и може да си го местя където реша.

# 282
  • Варна
Петя, колко кг е сега и на колко точно е?
Моято момче беше с пъпна херния ужасно голяма и го водихме при най-добрия ни детския хирург във Варна , но той каза че за всичките си години работа е виждал само една сериозна пъпна херния и веднъж е оперирал. Въобще каза че няма такова нещо да се оперират бебета или деца , чак след 3-4 г. ако нещо прави проблем.
Ние по наша инициатива лепихме пъпчето, въпреки че лекаря ни каза, че няма смисъл и ще се прибере само, но след лепеното за няма и месец пъпчето почти се прибра, но и просто детето спря да реве и да се напъва излишно и всичко в комбинация и мина.
И ние сме на ортопед след 2седмици, когато вече ще е на 4 месеца. Искам просто преглед, а не толкова че нещо ме притеснява.

# 283
Здравейте,
Искам да ви питам за мнение по един въпрос, ако някой има опит и впечатления и също така ще помоля специално Miss_V да се включи със съвет, като специалист в областта.
Малката откакто се е родила предпочита да си държи главата на дясно, до преди 2 седмици спеше почти само така (сега чат-пат спи и на ляво) в резултат на това от дясно главичката ѝ се сплеска и стои по-висока отколкото от ляво т.е има плагиоцефалия.
ЛЛ ни препрати към  лекар физикална медицина и кинезитерапевт, като в направлението е писала, че има тортиколис, но на нас не ни е казвала да има такава диагноза и не знам дали не го е написала само като основание за да издаде направлението. Лекарката каза, че не вижда детето да има някакъв двигателен проблем, но все пак да направим серия от 7 посещения при кинезитерапевт, колкото се полагат по ЗК.

Започнахме посещенията и досега сме ходили 2 пъти. Има обаче неща, които ме притесняват...терапевта я поставя седнала и ни съветва да я слагаме да седи 3 пъти на ден за по 3 минути. Кара я да прави коремни преси т.е надига леко горната част на тялото от легнало положение, хваща я за крачетата и я отпуска на тях да скача т.е да се изтласква. Тези упражнения не ми се струват подходящи за 3 месечно бебе (преди 2 дни направи 3 месеца), особено сядането...

Та, какво мислите дали да продължаваме да ходим или да потърся друг? В понеделник сме и на ортопед, досега не сме ходили.
Кинезитерапевта е един от най-прехвалените и предпочитани за работа с бебета и деца в нашия град...

# 284
Петя, колко кг е сега и на колко точно е?
Моято момче беше с пъпна херния ужасно голяма и го водихме при най-добрия ни детския хирург във Варна , но той каза че за всичките си години работа е виждал само една сериозна пъпна херния и веднъж е оперирал. Въобще каза че няма такова нещо да се оперират бебета или деца , чак след 3-4 г. ако нещо прави проблем.
Ние по наша инициатива лепихме пъпчето, въпреки че лекаря ни каза, че няма смисъл и ще се прибере само, но след лепеното за няма и месец пъпчето почти се прибра, но и просто детето спря да реве и да се напъва излишно и всичко в комбинация и мина.
И ние сме на ортопед след 2седмици, когато вече ще е на 4 месеца. Искам просто преглед, а не толкова че нещо ме притеснява.

4,600 кг, вчера навърши 3 месеца. За пъпната херния разбирам, но при нея има вариант да се коригира с лепенки, без операция. Неговата е ингвинална (слабинна) и до колкото проучих, друг вариант няма, опасно е да не тръгне да става по - голяма, не трябва да допускам да плаче безутешно и въобще... Е много забавно. От самосебе си няма да премине, макар, че много се надявах на такива шансове.

A-L-I-N-A на мен ми звучат доста странни тези насоки и не мога да разбера логическата връзка между препоръките и деформираната главичка, но това го казвам, без да имам големи познания по темата. Навярно е държала главата си надясно, защото от тази страна мускулатурата е била по - добре развита. Имаше акушерска дефиниция на това явление, което в момента ми се губи, какво беше точно. Правят се определени упражнения, за развитие и на противоположните мускули. Но това, пак казвам, е моя доста базова и бегла информация и допускам да имам някаква неточност.

Общи условия

Активация на акаунт