Майски бебета 2024г. - Тема 3

• 45 315
  • 746
  •   1
Отговори
# 405
Ох, витамините... сега тъкмо чета в една книга колко са важни витамините и минералите за правилното развитие на плода. Питах моята АГ дали да пусна изследвания, тя каза не е нужно, просто пий комбинирани вит. за бременни. Disappointed
Сега се чудя какво да правя, ще питам и ЛЛ, но май ще си взема някакви. Четох, че не се усвояват толкова добре, колкото отделно ако се пият.

Коя е книгата ако може да попитам?

По повод витамините в the dental diet на др Стивън Лин ( има я за киндъл в амазон) има описано кой дефицит до какво би могъл да води.

# 406
  • Пловдив
Ох, витамините... сега тъкмо чета в една книга колко са важни витамините и минералите за правилното развитие на плода. Питах моята АГ дали да пусна изследвания, тя каза не е нужно, просто пий комбинирани вит. за бременни. Disappointed
Сега се чудя какво да правя, ще питам и ЛЛ, но май ще си взема някакви. Четох, че не се усвояват толкова добре, колкото отделно ако се пият.

И аз бих пуснала отделно, наистина в комбинираните дозите или са малки, или самите форми не са оптимални ако изобщо са посочени какви са. За поддържане на нивата биха ставали по мое мнение, но в случай на дефицит - абсурд. Пример ще ти дам с моите комбинирани - витамин Д е 10 мкг, това се равнява на 400 IU, което е абсурдно малко. Новородените бебета по подразбиране са на толкова (1 капка както масово изписват от популярните добавки).

Аз на 2-3 месеца пускам:
- ТСХ, ФТ3 и ФТ4 (предполага се, че съм с Хашимото, но за момента е под контрол без прием на хормони и просто го наблюдавам, ако измърда някой показател - всеки месец проследяване)
- желязо, ЖСК, феритин
- Б12
- витамин Д
Както Хепи каза - около 150 лв излиза това удоволствие, но дава спокойствие, да не говорим, че като цяло е добре да се следи и не само по време на бременност 1-2 пъти годишно за добро общо състояние.

Отделно от това по ЗК ми пусна:
- ПКК
- глюкоза, белтък, креатинин, пикочна киселина
- АСАТ и АЛАТ
- АРТТ - за коагулацията
- вирусология (СПИН, Хепатит, Сифилис) - еднократно за бременността

Също по спомени около 24 г.с. може да се назначи и ОГТТ при съмнения за гестационен диабет.  Аз лятото правих по друг повод, та най-вероятно ще ми се размине пак, тъй като не е хубаво да се прави прекалено често.

# 407
Обременяването с глюкоза не е ли задължително за всички? Т.е. не само при съмнение да се прави. При мен го има в пакета.

# 408
За витамини и аз си ги следя и сега скоро ще ходя за проверка на витамин Д и б12, на мен по време на бременност страшно много ми пада витамин Д, предната беше станал 10.... Сега ще видим, май пак ще пия, като мисля пак да пробвам капсулите на олиесен, защото от спрейове и капки нещо не го вдигам.

Моят в момента е 12 Sad По препоръка на АГ си взех спрей на BetterYou, който се води с доста висока концентрация, но ще видим дали ще помогне. Ти от кои марки не си доволна?
Точно от betterYou не съм доволна, приемах 6000 единици и К2 и едва вдигнах 10 единици витД...
Също съм пила Джеймисън, Вигантол, абовит спрей и още един спрей. Най-бързо досега съм вдигала точно от капсулите и затова смятам, ако има нужда тях да си взема.
Фолиевата аз си я допивам и после може би ще мина на витамини с фолиева. Предната бременност хем си пиех комбинираните витамини, хем фолиева 400. 😅
Обременяването с глюкоза не е ли задължително за всички? Т.е. не само при съмнение да се прави. При мен го има в пакета.
Не е задължително по принцип, аз имам препоръка, но ще видя дали ще правя, защото след нея имам няколко седмици страхотен глас за въглехидрати, а с ИР не трябва да се прекалявайте с тях, а сега трудно се удържам.

# 409
Не е задължително по принцип, аз имам препоръка, но ще видя дали ще правя, защото след нея имам няколко седмици страхотен глас за въглехидрати, а с ИР не трябва да се прекалявайте с тях, а сега трудно се удържам.

Да, но не сме ли точно ние с ИР най-податливи на риска? Не знам, аз бях свалила HOMA индекса доста, бях стигнала под горната рискова граница, но пък ендокриноложката ми спря глюкофажа, скоро след като забременях. Та сега доста се притеснявам, очаквах че и килограмите ще хвръкнат. Глюкозата ми е ОК, но тя по принцип си е ОК, в инсулина беше проблема.

# 410
  • Пловдив

Ами не знам доколко е задължително, гледам в програмата Майчино здравеопазване го няма в рутинните, само при бременност с риск. С баткото ми назначиха де, а нямаше съмнения.
Сега не знам като имам правено през юни дали трябва пак, имам спомен, че някъде бях чела, че не е хубаво да се прави по-често от веднъж годишно. Ще взема да питам АГ на следващия преглед, пък като каже че трябва - ще правя.

# 411
Вит Д аз взимам на перлички на NOW. От Бетър Ю не съм доволна от желязото. Витамин Д не съм взимала от него.

# 412
Обременяването с глюкоза и аз ще го правя към 23-24 г.с.
С ИР съм, следя кръвната захар всеки месец и за сега е ок, но пък баща ми е с диабет и знам, че наследствено съм доста предразположена да развия гестационен Sad Откакто ми се върна апетита съм гладна само за въглехидрати. Опитвам се да се контролирам и все още държа фронта, но честно казано ми се струва много малко вероятно да ми се размине тази гадост Sad
Иначе и TSH следя всеки месец, по принцип ми е високо. Контролирам си го с Еутирокс, забременях с ТСХ 2.20, в 9г.с. вече беше 4.75 Flushed вдигнахме дозата и сега пак си е около 2 .
Витамини не съм пускала и АГ не го е споменавал изобщо. За желязото знам, че ми е ок, но може би ще пусна Д и Б12, защото освен фолиевата не пия нищо друго.

# 413
Мамите, които сте раждали при друг лекар, различен от проследяващия бременността, ако може да споделите мнение.. Моя АГ не изражда, така че ще трябва да си намеря друг лекар, при който да родя. Според вас има ли нужда възможно най-рано да я свърша тази работа и да ходя на прегледи и при израждащия лекар, за да се запознае с моя случай или мога да го оставя за последния момент (8ми - 9ти месец)? В момента проучвам лекари в Пълмед и Селена, но все още не съм се спряла на конкретен.

# 414
mokka, аз ще следя само гликиран хемоглобин и глюкоза. Досега единствената информация, която ми е давало обременяването е, че имам ИР, а си го знам. Ако кажат, че е задължително ще го направя де.
Иначе аз предната бременност (още не бях се диагностицирала с ИР) без да внимавам и без режим не развих диабет, но и в семейството нямаме наследствен.

# 415
  • София
Зойче, според мен не е нужно, можеш и към 8-ми месец да отидеш. Имам приятелка - отиде в 36-37 гестационна седмица при лекарката, която я изражда. А по принцип ако няма да имаш избор на екип, но си харесала болницата, не знам какво се прави, защото е хубаво да ти имат досието и там все пак. Това всичкото го говоря, ако бременността е безпроблемна. Иначе, според мен, е добре да се ориентираш по-рано, за да наистина да са запознати със случая ти.

За гестационен диабет, не се навивайте, че ще го развиете. Половината ми роднини са с диабет, правих обременяване с глюкоза, но така и нямах проблеми предната бременност.

# 416
С какво да си намажа вратът ми е мн схванат,май съм спала на криво .....🫥

# 417
  • Пловдив
Зоя, аз бих отишла края на 7, началото на 8, да се запозная с избрания лекар, той да се запознае с мен и състоянието ми и така да си минат няколко прегледа при него. Със сина ми се наложи да сменя АГ 7 месец, тъй като следящата ме роди. Пое ме неин колега, с когото работеха в екип.

В Селена поне през 2019 практикуваха при желание да отидеш на консултация с анестезиолог предварително (безплатно е), попълват се малко документи, тогава може и да си оставиш копия в болницата на всичко, което изискват като документи. Всичко, което липсва като изследвания или им е изтекло като давност - ще ти ги направят при приема. Реално и по спешност да постъпиш без подготвени документи, няма да те върнат, просто си дръж всичко под ръка в една папка.

Когато започне раждане, свързваш се с твоя лекар, но и да отидеш направо в болницата - казваш кой те следи, преглежда те дежурния екип и му се обаждат да го информират за състоянието ти при прегледа, за да прецени колко бързо трябва да дойде. Аз това го пропуснах, тъй като бях с индуцирано раждане и си имахме уговорка с лекаря кога да постъпя, но това е практиката за Селена като цяло.

# 418
Здравейте, дами Simple Smile Записвам се и аз с майско бебче. Живот и здраве на 21.05 ще ни се роди първото детенце.
 В момента съм 16 гс и днес бях на преглед, като цяло при мен нещата вървят добре. Не съм имала по-големи оплаквания или притеснения през първите седмици. Доста ми се скараха, понеже съм качила малко кг, а е доста рано за качване. Изключително много ми се е повишил апетита, а аз по принцип съм пълничка и с ИР и ми е много трудно да се контролирам. Опитвам се уж да правя разходки и да хапвам по-прецизно, обаче трудна работа. При мен със сигурност ще обременяване с глюкоза, заради повечеко кг.

Започвам да чета какво сте изписали досега, че не бях обърнала внимание на тази тема, а със сигурност ще ми е полезно.

# 419
Здравейте, дами Simple Smile Записвам се и аз с майско бебче. Живот и здраве на 21.05 ще ни се роди първото детенце.
 В момента съм 16 гс и днес бях на преглед, като цяло при мен нещата вървят добре. Не съм имала по-големи оплаквания или притеснения през първите седмици. Доста ми се скараха, понеже съм качила малко кг, а е доста рано за качване. Изключително много ми се е повишил апетита, а аз по принцип съм пълничка и с ИР и ми е много трудно да се контролирам. Опитвам се уж да правя разходки и да хапвам по-прецизно, обаче трудна работа. При мен със сигурност ще обременяване с глюкоза, заради повечеко кг.

Започвам да чета какво сте изписали досега, че не бях обърнала внимание на тази тема, а със сигурност ще ми е полезно.

Здравей, и аз съм с повишен апетит и съм вече почти +5 кг в 17 г.с. И аз се притеснявам, че съм качила повече отколкото трябва. При теб колко са качените килограми, ако не е тайна?

Общи условия

Активация на акаунт