Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 25

• 39 519
  • 752
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте, може ли да ми разясните какво означават резултатите ми.
Имам час за хематолог в началото на м.Май.

# 496
Здравейте! Дали има за какво да се притеснявам? 

# 497
Здравейте Амая,
Аз съм била на акард 150 И клексан 0.4 . Всичко беше ок. В Началото бях с по-нисък аспирин но аг ми го увеличи до 150. От ден 1 съм на клексан.
Нмх и аспирин имат различно действие.
Нмх има активно действие 12ч и остатъчна 12ч така че като слагате през ден в деня в който не слагате реално не сте защитена от действието му. Вие защо слагате нмх?
Аспиринът го изписват при риск от преекламсия и то точно 150. Ако се притеснявате се посъветвайте с аг и според мен друг хематолог.
Здравейте отново от мен!
Почти в 14 г.с. съм и скоро бях на ранна ФМ + БХС и скрининг за прееклампсия при д-р Кристина Чачева, която регистрира граничен риск от прееклампсия и препоръча 150 мг. аспирин (Акард) дневно като превенция.

Същевременно обаче съм с назначена от доц. Конова терапия с Клексан 0.4 и Аспирин Протект през ден. Ще запазя час отново при нея за консултация, тъй като ми звънна някаква анонимна от болницата й и каза, че не би отменила препоръка на д-р Чачева, но Клексан + Аспирин 150 едновременно й се било струвало много ..... И не знам сега какво да правя. Към момента продължавам терапията Клексан 0.4 + Аспирин Протект и нямам проблеми, след 2 седмици трябва да повторя кръвните изследвания за коагулационен статус.
Някоя от вас била ли е на терапия с Клексан 0.4 и Аспирин 150 заедно и въобще как ви се струва? (D-dimer засега ми е 3.9, т.е. под 5)

Последна редакция: пн, 15 апр 2024, 21:46 от Billybo

# 498
Благодаря Ви много за обратната връзка!
НМХ ми е предписан от доц. Конова във връзка с нискорискови мутации за тромбофилия, които имам (хетеро PAI, homo ACE и хетеро TAFI. Имах и други, забравих вече). А Аспирин 150 ми е предписан от д-р Чачева именно за превенция срещу прееклампсия - тя ми определи граничен риск от това. Притеснявам се единствено да не си докарам кръвоизлив .. Казаха ми да се наблюдавам за кървене от носа, венците и т.н., предполагам, че има риск и от по-сериозно кървене. Но се надявам да няма проблем ... Взела съм го Акард-а, мисля скоро да се престраша и да мина на него, заедно с Клексана всеки ден.

# 499
Амая, извинете за объркването на ника. Вие и досега сте взимали аспирин 100, сега минаване на аспирин 150. Не очаквам голяма промяна. Аспирин вечер след 18ч, клексан сутринта. И обикновенно е всеки ден и двете.
Като минат 2-3 седмици може да направите анти ха и аспи тест (в софия ги правят в националната кардиологична болница) и ще се види дали има преразреждане. Аз съм с горе долу същите (нискорискови ) мутации и със същата терапия всеки ден. Следих анти ха, аспи и коагулация. Д-димерът не е единствения показател и не е най точния. На мен ми бяха казали да те го гледам много. Преди това имам загуба в късна седмица.

# 500

Трябва да пуснете и ACE I/D, за да се види дали има нужда от терапия при забременяване.

# 501
  • София
Поне още ACE и Фактор 13 пуснете. С настоящите изследвания няма основание за терапия, но това са само 4-те най-често изследвани фактора. Общо има около 20.

# 502
Може ли помощ и при моите, притеснена съм.

# 503
  • София
Имам спомен че тези резултати вече ги коментирах в някоя тема...

Мутациите в MTHFR, MTRR и MTR са свързани с неусвояване на синтетичните витамини от група Б. Премерете нивата на витамините Б9 и Б12 и хомоцистеин, при ниски стойности приемайте само метилирани форми - неофолик Мета вместо синтетична фолиева киселина за Б9 и метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин за Б12. Ако хомоцистеин е повишен, той допълнително е рисков фактор за сърдечно съдови инциденти.

Останалите мутации също не са безобидни, хематолог трябва да ви разясни какви са рисковете и каква терапия и проследяване да има по време на бременността.

С хематолог можете да се консултирате и веднага, не е необходимо да е лично, може и онлайн, координати има на първа страница на темата.

Може ли помощ и при моите, притеснена съм.

# 504
Здравейте , дами ! С тромбофилия съм бремена в 6г седмица , на фраксипари  0,4 и аспирин вечер но прокървих от аспирина и в момента съм на натаспин , но преди да разбера че съм бремена си записах час за зъболекър имам проблем с мъдреца , той не е толкова болезнен колкото лимфа около него всичко е надуто , днес посетих АГ каза ми да спра инжекцията ден преди да отида на операция за мъдреца , защото е по лоша тази инфекция където ми се надуват възлите , не знам дали някоя е имала подобен проблем но ще съм благодарна за мнение !

# 505
Здравейте!
Може ли някой да коментира и моите резултати?
Имах един мисед аборт в 12 г.с юли миналата година. В момента съм с тромбофлебит на десен крак.

# 506
Щом АГ ви е казал, значи е преценил риска. По принцип при прокървяване се спират всички кръворазреждащи, до отшумяване на кървенето.
Здравейте , дами ! С тромбофилия съм бремена в 6г седмица , на фраксипари  0,4 и аспирин вечер но прокървих от аспирина и в момента съм на натаспин , но преди да разбера че съм бремена си записах час за зъболекър имам проблем с мъдреца , той не е толкова болезнен колкото лимфа около него всичко е надуто , днес посетих АГ каза ми да спра инжекцията ден преди да отида на операция за мъдреца , защото е по лоша тази инфекция където ми се надуват възлите , не знам дали някоя е имала подобен проблем но ще съм благодарна за мнение !

# 507
  • София
Имате мутация в във високорисковия Фактор 5, който се свързва с повишено кръвосъсирване, плюс мутация в PAI, която засяга разграждането на тромбчета. Тези двете сами по себе си налагат антикоагулантна терапия. Консултирайте се с ангиолог. Да ви назначат и изследвания за коагулация, да се види какво е състоянието в момента, очевидно не е добре.

В допълнение имате мутация в MTHFR, свързан с усвояването на витамините от група Б. Премерете нивата на витамините Б9 и Б12 и при ниски стойности приемайте само метилирани форми - неофолик Мета / метил фолат вместо синтетична фолиева киселина за Б9, и метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин за Б12.

Здравейте!
Може ли някой да коментира и моите резултати?
Имах един мисед аборт в 12 г.с юли миналата година. В момента съм с тромбофлебит на десен крак.

# 508
Благодаря! На антикоагулантна терапия с Еликвис съм 2 х 5 мг, отделно Натаспин и Флебодия.Бях на ангиолог, в четвъртък ще ходя пак. Страх ме е какво ще каже,ще може ли някога да имам деца с тези високо рискови мутации.

# 509
  • София
При бременност се използва терапия с нискомолекулен хепарин, в комбинация с аспирин протект. Казахте ли на ангиолога, че сте бременна, за да съобрази терапията?

Потърсете си АГ рискова бременност за проследяване на бременността.

Общи условия

Активация на акаунт