Имам аз една мечта, да видя втората черта ! ~бебеправене 424~

• 36 113
  • 912
  •   1
Отговори
# 165
За забременяването и проблемите - най-добрата ми приятелка от детството забременя от раз, даже беше смутена и леко стресната, недовилна. Нахоках я, обясних, че е дар и че много хора не могат. Днес е много щастлива с детето си. Доста хора ми задаваха неуместни въпроси "какво чакаме", на които опитвах да отговоря с усмивка, но боляха. Иначе имам много близки приятелки с инвитро и инсеминация, и двете имат дечица вече. Все повече хора имат проблеми.

# 166
Аз пак влизам с рецепта 😅 Малко да разведря темичката с пожелание за хубава вечер! ❤️🫶🍁
Скрит текст:

Бананови палачинки-2 намачкани банана, 2 яйца, 4 лъжици овесени трици. Тиганчето може да се маже с краве масло или с кокосово масло. Бон тапети!
ПП снимките са мои ❤️ От много време исках да снимам тези чаши, нали съм любител фотограф 🤣

# 167
  • Замък сред облаците
Кактус, тия рецепти дето ги споделяш са с висок инсулинов индекс (да не се бърка с гликемичен), хич не са подходящи за ИР, ако рецептите дето намираш ги водят като подходящи....

# 168
Кактус, тия рецепти дето ги споделяш са с висок инсулинов индекс (да не се бърка с гликемичен), хич не са подходящи за ИР, ако рецептите дето намираш ги водят като подходящи....
Напротив, точно тези са идеални за диабетици и хора с ИР, за това ги споделям ☺️ Без захар и без брашно. Няма какво да ти вдигне инсулина, който се вдига пък от рязко скачане на захарта. Вече зависи по кое време на деня се консумират и в какво количество 😁 Аз ги споделям за останалите в кюпа с ИР, за да имат здравословна алтернатива, пък който иска, да си купи торта 🤣
(фруктоза в толкова малко количество няма как да направи пик на кръвната захар, да не говорим, че триците съдържат мнооого фибри)

Последна редакция: нд, 19 ное 2023, 21:55 от Kactus

# 169
  • Замък сред облаците
Съветвам те да почетеш повече, особено преработката и смесването на храните как се отразяват и как променят тези реакции. На предната рецепта с печените ябълки там ГИ скача на близо 70 след термичната обработка, нищо че суровата ябълка е с нисък ГИ.

Инсулинов индекс на храните - КЗ може да не движи много, но не значи че инсулина не скача рязко https://foodstruct.com/insulin-index-chart-food-list

# 170
АА, в общия случай си права, но в частния, не 😁 Аз прекалено много вече се интересувах по въпроса и не смятам да се затормозявам повече. Нищо им няма на ябълките 😅 2 ябълки за цяло йенско...а и какаото е полезно, както и ябълките. Аз не изяждам всичко сама или наведнъж. Много добре знам, че първо се приемат белтъчини и фибри, след това плодове и други захари. Да не говорим, че хората с диабет ползват фруктоза за подслаждане, защото тя НЯМА нужда от инсулин, за да се преработи. Така че....спокойно си угаждайте с моите рецепти 😁 Само да добавя да използвате по-зелени банани, защото покафявелите имат двойно повече захари. Няма как да ме убедиш в противното. Рецептите са си топ. Мога да се съглася с теб единствено за количеството и да, след печене се вдига ГИ, ама не чак толкова, а и е фруктоза. Да не си разваляме настроението със спор за 10 калории 😅❤️

# 171
  • Замък сред облаците
Не аз имам проблеми с качеството, пък ти се убеждавай, че не злоупотребяваш…. Толкова години вече загуби, още ли ти трябват?

За разлика от момичетата тук имам представа колко лесно кривваш от храненето и не смятам, че е ок да се заблуждават хората, че тези неща са ок за опити за зачеване с ИР….

Ще ме прощавате за отклонението, то човек трае, трае ама в един момент не може.

# 172
Качеството ми изобщо няма общо с ИР, тя е малък бонус. Пак казвам, че тези рецепти са си супер и изобщо не вдигат захарта, ако се консумират с мярка и не като основно хранене ☺️
Фруктозата не е вредна, особено в толкова минимални количества. Инсулинът се вдига при пик на захарта, просто е и не ми се спори. Няма как да ме убедиш, че със здравословни палачинки веднъж на 1-2 седмици ще развия диабет, при положение, че диабетиците няма нужда и инсулин да си бият след тях 😅 Както и да е...идеята беше да си подсладим горчивия живот.
Ако искаш, заповядай да говориш с лекарите ми, с професорката ми и така. Просто не си права в случая. Никога не съм била на толкова строг режим до сега, а това ми е здравословният начин да си доставя сладост. ☺️
ПП Знам, че го казваш за мое добро, но в случая много добре знам кое, как, кога и в какво количество да консумирам. Аз буквално си броя хапките.

Последна редакция: нд, 19 ное 2023, 22:40 от Kactus

# 173
  • Замък сред облаците
Пак казвам, че тези рецепти са си супер и изобщо не вдигат захарта.

Доказала ли си го с измерване на КЗ? Защото при човек с нормален метаболизъм и при хора с ИР/метаболитен синдром/преддиабет една и съща храна кара организмите да реагират различно. Имам хора около себе си, които се следят и да, дори в комбинация с яйце, овесените ядки могат да вдигнат КЗ над 8. Така че на общо основание супер подходящите рецепти могат да не са подходящи за всеки…

# 174
Това е така. Следено е, но друг човек ползвам за опитно зайче 😁 Разбира се, че организмът на хората с ИР, преддиабет и диабет реагира по различен начин. Имам колега, който е диабетик от дете и покрай него се ориентирам какво да ям и в какво количество(това отделно от списъците и лекарските препоръки). Например оризът не вдига толкова бързо КЗ(не ям ориз по принцип, купила съм кафяв да си имам в шкафа), обаче картофите са най-зле...за това вече не ям и сладки картофи. Те също много вдигат захарта. Овесените ядки/трици не са проблем, защото основният въглехидрат в тях са фибрите, а не захарта(аз ползвам ТРИЦИ и рецептата е с трици, което е различно от ядките). Явно не си прочела добре. Те съдържат и доста белтъчини, за това рецептата е супер. Като ми пада захарта, ям банан(зелен), ябълките също са позволени и червените плодове, а круша от време на време. Повечето хапват мед/захарче в такива случаи, но аз предпочитам плод и айрян.

Последна редакция: нд, 19 ное 2023, 23:13 от Kactus

# 175
  • Замък сред облаците
Ти си знаеш…. Диабет тип 1 обаче няма общо с диабет тип 2 откъм режим.

Все пак някой ден дано се запиташ “кои решения, за които упорствах, можеше да ми спестят време и мъки?” Подсказвам, едното е Надежда. За което месеци наред ти вдигахме червени флагове…

# 176
За разлика от момичетата тук имам представа колко лесно кривваш от храненето и не смятам, че е ок да се заблуждават хората, че тези неща са ок за опити за зачеване с ИР….

АА според мен е ОК. Но става дума за изяждане на една плачинка и да не е сутрин или вечер.

Салсера, знам за кои дами говориш.

# 177
В Надежда имах замразени ембриони за съжаление, нямаше как да се махна ....Имах и още един опит по фонд, но решихме да не си губим повече времето там. Цитирам за овесените трици, за да ти покажа, че не е никак лоша рецептата ми:
Диетолозите отдавна познават ролята на разтворимите влакнини (фибри) в овесените трици и пектина за забавяне на усвояването на захарите. Благодарение на разтворимите влакнини бързата захар става бавна захар, т.е. повишава по-бавно и по-малко нивото на кръвната захар. Това, което прави овесените трици уникални, е високото съдържание на разтворими във вода влакнини.
Могат да се обработват топлинно и с тях да се приготвят много сладки и солени храни, които са добър заместител на въглехидратите при диета. Влакнините на овесените трици притежават способността да забавят преминаването на захарите в кръвта и оттам отделянето на инсулин.
Аз не ям никакви бързи въглехидрати от 3 седмици, отделно ям витаминозни домашни супички, яхнии и салати. Тези десерти са за разнообразие и няма нищо лошо ☺️
Ти така ме нахока, че все едно ги ям всеки ден за закуска/вечеря и то цялото количество 😅 за толкова зле ли ме имаш, хаха. Най-малкото съм фармацевт. Плюс това правя много повече отколкото се иска от мен, за да мога да имам детенце. Нямаш представа през какво съм преминала, но не искам да споделям, за да не обезкуражавам никого. Предпочитам да споделя, когато най-накрая имаме успех. ☺️

Последна редакция: нд, 19 ное 2023, 23:57 от Kactus

# 178
  • Замък сред облаците
Одри, в общия случай си права, в частния на Кактус не. Да не подминаваме горещия шоколад с битата сметана от спрейче и захарните пръчици на снимките. Не са само за украса там.

А аргументът “все пак съм фармацевт” много обичам, когато няма нищо съществено за казване.
“Все пак съм фармацевт” цяла тема даваше акъл кога и как се пият добавките. “Все пак съм фармацевт” не успя да нареди няколко хапчета за прием за себе си и да излезе от зоната си на комфорт, за да ги пие правилно в следващата и търсеше акъл от нефармацевтите. Толкоз за “аз все пак съм фармацевт”.

# 179
Фруктозата по принцип изобщо не е полезна. В 1-2-3 плода на ден може, но без фибри категорично не. Даже е по-вредна от обикновената захар. Не вдига инсулина, но прави други бели - складира се в черния дроб и го омазнява. Затова фрешовете от портокал са много лоша идея.
Иначе рецептата на Кактус е супер, ще я пробвам. Но нямам ИР, не мога да преценя дали е ОК при ИР. Може би ако се изяде 1 суров морков или друга салата преди 1 палачинка (без топинг) е ОК.

Препоръчвам на всички книгата “Кралицата на глюкозата”. Или поне и разгледайте инстаграм акаунта.

Общи условия

Активация на акаунт