Родени през ⛱🐟🦀АВГУСТ 🦀🐟🏖 (Тема 15)

• 24 535
  • 782
  •   1
Отговори
# 315
Оня ден им дадох филийка с лютеница домашна....плющяха им ушите.

# 316
Орехче Божко и Ади са родени един за друг, а ние какво ще правим не знам. На ревер ви прочетох, че бягам да го събуждам. След неуспешен опит за една дрямка. Много е лош много..... Блъска си приятеля, хапе, хвърля, щипе, крещи, тръшкането ми е песеееен..... Същия със злоба, стиска устата и трепери... Хвърля играчки... Всичко това го прави сано когато е в еуфория, превъзбуден и щастлив... Но за мен е далеч е от щастие. Какво да го правя не знаааам. В чудо се видях последните дни. Пак ще вляза да чета.

# 317
Аз спасявам положението със спокойни игри иначе ще се избият.... Книжки най - вече, да слагаме топки в кашон и подобни, като видя че положението върви към еуфория, както казваш ти вадя кутии в които да слагат орехи, да мешат с лужица нещо, да слагат картонени чашки една в друга и такива неща. Иначе направо ще се прибият.

Орехче Божко и Ади са родени един за друг, а ние какво ще правим не знам. На ревер ви прочетох, че бягам да го събуждам. След неуспешен опит за една дрямка. Много е лош много..... Блъска си приятеля, хапе, хвърля, щипе, крещи, тръшкането ми е песеееен..... Същия със злоба, стиска устата и трепери... Хвърля играчки... Всичко това го прави сано когато е в еуфория, превъзбуден и щастлив... Но за мен е далеч е от щастие. Какво да го правя не знаааам. В чудо се видях последните дни. Пак ще вляза да чета.

# 318
Лизи всичко тези Божко вече грам не го вълнуват Disappointed ... Единственото с което сяда са влакчетата му. Даже и с книжки много рядко вече. Ако вземе книжка я гледа покатерен на трактора си в най невъзможната поза. Надявам се коледнитв играчки другата седмица да помогнат. Ужасно крив е днес, ужасно!
Отдавна не се беше случвало.
За Коледа ще получи Бизиборд, но със светлини и копчета, дървен. Има вариянт с отвертка, малко по голям. Той много ги харесва и сменя всички батерии на играчките. НО ще пропусна отвертката с тази лудост негова.
Другото е дървени фигурки за нанизване... И къде без нови Томас влакчета.

Започвам да се плаша, че няма да се оправя, с този нрав, инат, характер. Не искам да изтърва нещата, а не знам как да постъпвам. И ММ прави много грешки и се караме затова. И аз не съм безгрешна в никакъв случай. Но например не мога да си помисля да му кажа "Не мога да ти дам ключовете".. Следва тропане с крак и хленцане (не рев или тръшкане) и е следващия момент ключовете се дават. Ядосах се... И други подобни, като само НЕ НЕ НЕ НЕ НЕ Божидаре... И той полудява още повече. Нитода го разсее, нитода обясни, по добре да мълчи отколкото да повтаря НЕ...

# 319
Момичета при нас днес е някъв ужас. Спал е 1 час днес следобяд отказа да си легне -друсах го 1 час накрая си казах ами явно ще отпада втората дрямка нищо ,че е спал само 1 час днес ,да но господина в 21 часа реших да го сложа вече да спи и нищо ,друсане час и половина буквално а е буден от 3 следобяд ,направо ми идеше да се хвърля през терасата ,какво беше това чудо не знам и сугурно довечера ще се буди от преумора  постоянно ми излиза тази книга показват,че уж детето говори с помощта на тази книга,какво мислите струва ли си да я купя ?

# 320
Първо към Ради - щерката говори много , но според мен първо е до дете и второ до начин на комуникация с родителя.Ние не спираме да и говорим и поправяме и тя все повече учи нови думи.Но пак казвам и до дете е.И без книжка можеш до го учиш Вики , но ако ще ти дава идеи книжката защо не да я купиш.Има и друго - на тази възраст тепърва ще почват да учат,защо се притесняваш за говора?Дори от ежедневните ситуации той ще учи думи.
Вики опитва ли се да повтаря?Ако виждаш,че се опитва да говори може би си заслужава,а ако все още само ще я хвърля и къса, прецени си.Мен лично малко ме е яд като се прокъса нещо читаво.
За дрямките - ако съдя по Ади за една дрямка трябва да издържа поне по 5 часа интервал.Тя е на 1 драмка от 11 месечна (с редки изключения) и до ден днешен се опитвам да натъманя нещата, като последните дни оставам с впечатление, че най - лесно заспива на интервали 5 ч сутрин и 5:30ч вечер.Днес изпуснах и двата момента и заспа трудно и двата пъти.

# 321
И мойте са с такива интервали, сутрин 5 часа, вечер 5:30ч.
Но в началото на прехода, не издържаха втория и лягаха по рано.

# 322
Орехче ,за сега не се притеснявам относно говора не знам дали трябва . Като цяло не говори казва само ,,мама" ,,бръм-бръм (за кола)" и когато е сърдит и не иска нещо казва ,, не ", ,нищо друго не казва за сега някой път повтори нещо ама ей така случайно . Иначе се учудвам звуци много бързо имитира. Снощи свекървата казва ,че баща му като малък като се нааквал казвал ка-ка и сочел гащите и аз само веднъж му го казах и той започна ,,ка-ка,ка-ка" та звуци бързо прихваща,но думи за сегга не а не е като да не му се говори. Как мислите това добре ли е като се има напредвид ,че е на 1,3 г
Преди седмица започна да прави браво с ръчички не помня дали се похвалих вече,но много се радвам.
Утре сме на коледния бал за модели ,ще пиша после дали сме спечелили ,стискайте палци 🤗
Дали има значение и ,че доста често му говоря с омалителни или на бебешки ,примерно ,,ко пайш,ного те бичам " и всякакви такива,разбира се нее постоянно ,но все пак да питам ,че като ми влезе мухата ... 😅иначе по цял ден бърбори нещо на негов си език,винаги като иска нещо му повтарям ,,мамо дай" ,но си оставаме все още на ,,дададададдатататата" и стиска ръчичка за дай  чела съм,че до 2рата годинка е нормално да имат само няколко на брои думички и за това не знам дали нашия случай е в норма ,изкажете мнение и вие моля

Последна редакция: нд, 17 дек 2023, 08:07 от Radii :)

# 323
  • Велико Търново
Мен вече малко започва да ме притеснява говоренето. На 1 год. и 5 месеца е, а единствено казва мама, тати, баба, дядо, чичи, леля някакви си изкривява езика но го казва и Сизи (Сузи- котката, но нея само я повтаря след нас,  не е да ходи и да я вика по име).

Вкъщи по цял ден ѝ казвам да повтаря думи, но тя всичко казва по един и същи начин (нещо от сорта на джиджи).

Ако кажа на педиатъра си мисля че ще ми каже да не бързам и че ще проговори. Но и мен много ме е страх да не изпуснем момента.

Ради, лично аз поправям всеки който започне да ѝ говори умалително.
Бях чела една статия, че за да се научат да изговарят правилно думите трябва ние да им ги казваме без умалителни.

# 324
И при нас говоренето също хич го няма. Казва мама, тате, баба, ам-ам, па-па. Казваше кола, но спря. “Да” и “ не” употребява на място. И това е всичко. Говори си много нейни неща, но не са думи.
Разбира обаче много и знае значението на всичко вкъщи, което я заобикаля и съм й казвала какво е. Може да го посочи, да ми донесе каквото й кажа (ако е в такава изпълнителна фаза). За това НЕговоренето не ме притеснява. Виждала съм и други деца, които проговарят по-късно и не са по-глупави от останалите даже напротив. Всяко дете е различно.

# 325
Аз съм казвала на някои от вас като сме си писали на лични,че нашия батко започна много късно да говори. Доста лекари обиколихме и проблем нямаше. На 5 год започна да прави сложни изречения. Посещаваше логопед и го израстна,но какви нерви изживях и с него. Сега е многознайко.
Много е важно на тези възраст в която са ,детето да разпознава предмети и да изпълнява команди-елементарни. Да разпознава форми при нареждания на сортери,пъзели. Да знае къда са ръчички,оченца,носле и така на татък.Винаги ще има по напред развиващи се и такива,които изостават леко.
Аз също имам страх за говоренто,но Плами за сега се справя много добре.

Пламинго скоро имаше пост в голямата августова група колко думи казват дечицата и даже скандал се развърза с някои от майките. Големи изтъквания имаше😂 Не гледай другите дечица и не сравнявай. Ще проговори,когато и дойде времето. Та те сега започват да разбират и да се учат да повтарят.Пламена знае повечето предмети,но не всяка команда изпълнява🤷♀

Качвам нещо за развитието от точната книжка какво пише☺

Последна редакция: нд, 17 дек 2023, 08:59 от Милото

# 326
Ами аз главно не се притеснявам,защото при нас абсолютно всичко става по-бавно от при другите,сядането,пълзенето  изправянето и сега ходенето такаче явно и с говоренето ще е същото

# 327
Ави казва двусрични думички, имитира животните, бърбори и на бебешки. Опитва да повтаря и по-сложни думи, но звучи като Джоуи от Приятели, когато учеше френски 😃 всичко разбира, посочва, носи, любимо ѝ е да си показва пъпчето и ми вдига блузата, за да покаже и моето 🤣 изобщо не съм притеснена, може би защото излизаме с по-големи дечица, родени в началото на годината и повечето повтарят само отделни думички като мама, браво и т.н. Само едно навързва прости изречения, тя има по-голяма сестра, чела съм, че е фактор. Ава често е и в двуезична среда, което също е от значение.

# 328
Аз до колкото знам, не трябва да се говори с умалителни и на бебешки.
Имах една колежка детето ѝ ходеше на логопед, на 4 години, майката говореше на бебешки и умалително с него, логопеда им беше казал това да не го прави, не било хубаво. Дори като види котка, да не казва на детето "виж котенце" а да си каже " виж котка".
Сами сега е в период на повтаряне и учим какво правят животните, почти всеки ден научава по едно ново животно. Вече казва какво прави патето, кокошката, гаргата, гълъба, жабата, кончето, вълкът, рибата (само отваря - затваря уста) кравата и не знам имаше ли друго, но се възползвам максимално от това че повтаря и всеки ден добавям ново животно. Иначе и той не говори, само "айде, да, не, къде", Яна пък хич, цял ден бръщолеви на наин език... Но от една приятелка с по големи близначки знам, че близнаците по трудно проговарят, защото се разбират по между си. Дори може да се научат да говорят правилно с възрастните, но по между си продължават да си говорят на бебешки. Тя за това водеше нейните на логопед.  "Близнашки език" го наричат, някой път се проявява и при породени деца. И се проявява при 40% от близнаците.
Яна е много смешна, взима книжка и прелиства и чете на неин език, даже интонацията сменя и потупва с ръка там където е текста, все едно следи с пръст като чете.
Сами е много смешен, като викна" Яна " по силно, за да се скарам за нещо, и той крещи "Дана" или "яя" със същата интунацуя, сърдита.

Последна редакция: нд, 17 дек 2023, 11:36 от Lizi:) :)

# 329
Плами напоследък взе да повтаря,но това което иска тя😃За звуците със животни е същото и с командите. Поздравите към околните също. Ако си хареса даден човек ще поздрави,а ако не,то няма да отрази даденият човек
. Заглежда книжки и играчки. Тя е от спокойните деца. Не мога да кажа,че е някакво хипер дете. Спокойна и има периоди в които си получава факсове,но смятам,че не е единствена 😂Сега дядо и взе масичка със столчета от Айко,та се качва права на стола и така сяда. Предполагам че скоро време ще се разбие,като падне.Не препоръчвам масата и столчетата. Лакът на масата започна да се бели,а ги имаме от няколко дни. Останах разочарована,но в предвид че бяха намалени на около 75 лв явно е нормално.Отделно взехме и етажерка за играчките и тя беше намалена на 60 лв,но предполагам,че е като качество като масата и тя няма да издържи много. Прави си лудости детето ми,но смятам,че е в рамките на нормалното. Не е агресивна към децата. В парка се е случвало да я удари някое дете,но тя не удря. Много в нежна и внимателна към другарчетата си. Като цяло е спокойна. Тези дни отказва храна и смятам,че се дължи на зъбките. Принципно е доста лакома,но се храни трудно и доста от любимите си неща отказва.

Общи условия

Активация на акаунт