Родени през ⛱🐟🦀АВГУСТ 🦀🐟🏖 (Тема 15)

• 24 525
  • 782
  •   1
Отговори
# 360
Много хубави идеи за закуска. Някои ги правя и аз. Как правиш овесена баница, юфката? Рая не яде юфка, но може би аз не знам как да я направя.

# 361
По темата с храненето ще се включа, защото виждам, че на  Ради и стана криво и не ми е ок ... Аз също съм давала боклуци в призив на гняв и отчаяние, когато не искат да ядат с дни, пробвала съм всякакви неща, естествено не са ги яли, защото в такива моменти нищо не ядат, но съм пробвала с всичко.
Яна в момента яде и на нея и давам да пробва всякакви боклуци, които аз ям. Давала съм ѝ от кроасана и обикновенната ми вафла да пробва, онзи ден като ходихме на зъболекар със Сами, трябваше да ядат в часът на зъболекаря, нарочно не ги храних да не повърнат там, на връщане и аз бях пред припадане от глад и си взех кебапчета пътьом, давах на Яна по малко. А както казва баща ми "само дет не джафкат тия кебапчета" , никой не знае какво има в тях. Знаете, че бях много стриктна до годинка, нищо вредно не давах, нищо което не е балансирано, по метода на др Владимирова, винаги да има мазнини/ въглехидрат/ протеин и в момента се съобразявам с основните хранения по това, защото ми е белег в съзнанието направо, пак се дразня на себе си , в един момент дори се обвинявах, защото може заради това да са станали такива и не всичко трябва да е на всяка цена. И  реших, че като имат интерес към нещо ще  дам да пробват, разбира се в разумни граници, те си ги имат от само себе си, като ядат малко, а и майка им изяжда боклуците бързо Joy. Та и мойте са пробвали някой боклуци, особено когато си отчаян, пробваш всичко, знаете каква драма имахме и с телефона заради това хранене, а аз бях върл противник на телефона казвала съм преди да родя, че никога няма да дам телефон докато ядат, като съм виждала други майки как го правят. Стивън Кинг е казал "Никога не казвай никога, защото съдбата винаги обръща така нещата, че да направиш това, което си се зарекъл да не правиш." Това ще ми е обеца на ухото.
  В момента Сами е с трагичен отказ, буквално има по хранене и половина за деня като количество , не може да напълни един памперс за цял ден. Защото не приема течности и храна, не ака. Преди два дни беше на 30 мл АМ, за цял ден това му бяха течностите и 300 гр твърда храна, много пюрирана. Вече е така от доста време, все мисля че е от зъби, но ако не се подобри, след няколко дни ще го заведа да пуснем хемоглобин и желязо. Защото го виждам, че вече губи сили. Днес цял ден седи при мен на дивана, не тича, не играе. Баща ми идва тая вечер, той през цялото време седя на крака му без да мръдне, а попринцип не може да го задържиш две минути да седи. Та виждам, че линее вече, което е кошмарно. Плаче от глад, но не иска да си сложи нищо в устата. Не знам вече. Звънях на педиатърката, тя ми каза че са така злоядите деца, като никнат зъби. Но това продължава вече две седмици. На терапевтката ще пиша тия дни пак и така... Всеки прави каквото може.
За водата купувам девин розова, защото и аз пия от нея, имам и кана за филтриране, но чешмяната има особен вкус, все едно пия от Дунава Joy тук водата е твърда и мнооого варовита.  

Ексбери, аз искам да знам фалшивите пържени филии как правиш, веднъж пробвах станаха на подметка твърди.

М. Ангелова, Яна така ревеше от брат ми, направо трагедия. Влиза брат ми вкъщи и тя се завира в някой ъгъл с главата към ъгъла и реве, дори не искаше да дойде да се гушне в мен, направо бягаше като го види. Сега брат ми идва на две седмици, като влезе от вратата започва да ѝ пее нещо, даже простотии, все пак е льольо на 23 и тя бързо отива при него, но първоначално с мен, води ме за ръка, да отидем при него. После се катери и играе с него.

За екраните, при нас са строго забранени вече! Като отидем на гости, при роднини и все искат да им пускат детски канал, аз не давам и ме гледат странно.
Иначе аз обичам да гледам филми бих си пускала, особено коледните бози дето сега дават, много фи обичам, но гледам само като заспят, напоследък и тогава не гледам, защото се будят и ги друсам в количката.
Като казах количка, с тая количка си вкарах страшен автогол. Не мога да ги доприспя по никакъв друг начин. Яна от време на време нощем я взимам при мен на спалнята, защото много ми се спи, та още автоголове си вкарвам май. Лошото е, че вече два пъти пада от спалнята нощем, а не искам да взимам прегради, ще вземе да тръгне да ги прескача, докато спя, слагам възглавници по пода. Миналата седмица ми се случи , да я взема при мен, заспивам и след малко я гледам в тъмното на земята си играе... Тя слиза, аз без да я усетя, връщам я в леглото и това се повтори поне 4 пъти, при което я взех в количката и я бутах цяла нощ.
Тая вечер Сами заспа и след един час се събуди и сега няма приспиване, мъжа ми го бута в количката и не става, вече цял час го бута, дано скоро заспи, че и той се мъчи така. Не стига, че не яде, ами и не спи.

Последна редакция: вт, 19 дек 2023, 23:38 от Lizi:) :)

# 362
  • София
Аз съм от лошите майки. Имам по-голямо злоядо дете, което и до ден днешен яде 10 неща с удоволствие. Затова сега и на малката и давам да яде всичко. Тя е на обща кухня от 4-5м вече, не слагам много сол в манджите, но не готвя и без подправки. Яде си и кебапчета от витрината на Кауфланд например. И въпросните кифлички е пробвала, също и чипс, шоколад, обожава русенско варено. Но ако и сложа пред нея вафла и ябълка, ще вземе второто. И аз не се притеснявам грам, че яде от всичко, стига да не е прекалено. Предимно ядем домашна храна и понеже така или иначе сме вкъщи повече заради студа, всеки ден правя я соленки, кекс, солени или сладки мъфини, банички или нещо друго, защото тя си обича междинните хранения. Заредени сме и задължително с "агука", сиреч ябълка, в противен случай няма да млъкне докато не излезем да купим. Много обича също и круши, мандарини, боровинки, банани, мандарини и лимони. Това обаче съвсем не изключва факта, че винаги в шкафа имам бисквити, солети, зрънчо и разни други глупости 😆. За щастие кръвните изследвания и витамините са и ок, няма проблем с апетит, рефлукс или нередовен стомах.
За телевизията - писала съм и преди, аз пускам и то всеки ден гледа детски. Предимно песнички на Хей Кидс, но и Кокомелън гледа. Хич не и влияе, като го изключа става, газвам "гайем" и отива в детската стая. Говори супер много, координирана е и си се заиграва с играчките. Сигурно вече има речник от около стотина думи. Пример: онзи ден отивахме на гости и аз и говоря докато пътуваме (хич не обича да се вози в кола и ми е голяма мъка): маме, сега отиваме на гости, ще видим кучето Роки. И тя се обръща и казва "бау бау Оки киеме", на което отвръщам, че няма да се крием, Роки е добър и ще го галим и тя съответно "Оки галиим битамее", т.е. ще го гали и го обича. Та явно има и деца, които не се превъбуждат (напоследък си оправи много съня и съм спала тази нощ 7ч непрекъснати,  а тя даже и продължава) и не им пречи екрана на проговаряне. Иначе за ядене не го пускам, ама тя си е лакома за 3 деца.
Та така, мисълта ми беше, че децата са различни, mom shaming-а е кофти, но в случая мисля, че всички давахте съвет. Всеки знае как да си гледа детето,  ако не, има сертифицирани специалисти вече по всичко. Аз поне си казвам какво давам, не се оправдавам 😆
Иначе оплаквам се от нея: всяко водене в колата е съпроводено с мрънкане, рев и "зизам" ("слизам"). Станала е адски дива, спира ми тока.  Вчера я видях как се качва на стола с на брат си кроксовете за вкъщи, изправя се, обува ги и почва да подскача. Омммм.
Сори, много разпокъсано пиша, ама се наспах и не знам какво да правя с живота си.

# 363
  • Варна
Не мисля, че някой шеймва, а по-скоро даваше мнение - всеки И има гледна точка. Така че Ради, не се обиждай, нормално е да има ралзични гледни точки, никой не е нападнал, а всеки казва какво прави или не би направил 🤗

# 364
  • Пловдив
Ради, изказваме мнение, не се засягай. Някои от нас сме по-директни. Аз пиша, че не бих дала кифли, ама знам ли как ще се завъртят нещата утре и при мен.
Телевизор още не пускаме, защото и при нас няма голяма потребност да гледаме. През деня слушаме радио.
Бяхме на гости за малко при моите родители (за първи път, досега те са идвали у дома), те имат куче, а досега Йони не е виждала толкова отблизо, защото нямаме вкъщи домашни любимци. Хем иска да го закача, търси го, а когато кучето ѝ обърне внимание и се приближи към нея, тя бяга, сякаш зомби я гони: пада, вика.. 😄 Постоянно обикаляше из стаите и пренареждаше магнитите на хладилника. Добре беше на гости, но у дома си е най-хубаво - както се прибрахме и беше нервна по пътя, се успокои веднага, започна да си играе с играчките и не ѝ чух гласчето, докато разопаковахме багажите.
Да ви попитам по темата с бибероните: знам, че Орехче вече го е махнала. Другите кога смятате (или кога го махнахте)?
Йони има 8 зъба и много се чудя дали да опитвам. Вече е1,5г. Мисля, че е време, но заради зъбките още не набирам смелост да направя тази крачка.

# 365
  • София
Йоана е с 13, няма да го махам скоро. Не се мразя толкова 😆.  Тя само заспива с него така или иначе, много рядко през деня.

# 366
Яна си смуче цял ден одеалото... Това не знам как ще го махна, крия одеалото, тя си намира да смуче ушето на играчките или на Дядо Коледа шапката.... А вече ме е страх за зъбите ѝ.
Имахме тежка нощ... Сами си игра до никое време, събуди Яна преди това с рев. Разделих ги, сложих Яна на спалнята при мъжа ми, а Сами в хола, за да са им по далеч стаите иначе чува Сами и се буди.
Сложих Сами да спи по едно време, да ама той реве... Свалих си "матрачето" от дивана, за да лежа до леглото му на земята. Но то е малко и неудобно, заспала съм там, няма да ви казвам как ме боли гърба сега.
Отделно ставам сутринта, няма кафе, забравила съм да купя и съм, като пияна без кафе. Как ще уцелея днес, не знам. Много зле се чувствам.

# 367
  • Варна
Ох, Лизи, прегръдки! А аз от час съм бясна, че е станала с 7:30 🤣 защо така не спи? Дали е фаза при Сами?

Ние май имаме 2 нови зъба и стават 10, нямам смелост да махна биберона, тя заспива само с него, но понякога казва “ба” и полудява, докато не го дадеш

Редактирам: научи се да плюе вода и просто ме влудява... пълни си устата и ходи да плюе навсякъде и прави локви

За закуските, които ме питахте - "фалшиво" пържени филийки, са такива, които са запечени на тиган, а не са пържени наистина. Тоест в яйце и примерно кокосово мляко слагам аз и канела и после с масло на сух тиган.

С юфка или овес може да се направи като баничка с яйце, кисело мляко например и извара/сирене - каквато смес направите и се смесва с юфката или овесените ядки и се пече във формичка - после нарязвам на лентички и да яде

Последна редакция: ср, 20 дек 2023, 08:42 от exsberry

# 368
Заспива с биберон, не мисля за махане. Не го търси през деня, така че общо взето ми е последна грижа.
Лизи, прегръдки! Кошмарно звучи, трябва да оставите децата на някого за  ден и да си починете поне малко.

# 369
Гледам храната обсъждате. Аз и друг път съм казвала, че не изключвам захар изцяло. Обикновено под формата бебешки бисквити я яде Борис, или бебешки грис на пудинг. Но пудинга рядко го давам. Иначе сладкиши от нормалните не е ял още. Обаче един ден не внимавах къде слагам чиниите за няс понеже щяхме да закусвамепнаполвата масичка вместо на голямата и Борис вай културно си взе парче салам и го напваше с апетит. Та нака и с боклучест шунковхсалам се захрани сам.
Яде много плодове, сега мандарини и райската ябълка яде тези дни, че това има вкъщи.
За закуска обикновено яде намазана филийка със сирене за мазане и краставичка. Понякота намачквам сиренето с варен жълтък. Това мното го обича и обикновено само облезва филията. Печени сандвичи с яйце и сирене, палачинки, макарони със сирене си хапна също. Супи от мен сготвени яде с удоволствие по черпаче и половина. Крем супи обале не иска. Леща много обича, миш-маш яде и любимите му омлети.
Ради хем я рязберам защо се сърди на критиката, но пък се присещам как подреди в друта тема доста грубо една мама, че си пуснала детето на ясла. Пък и съня не била опровила, все едно много лесно се оправя съня.

Иначе за биберона, Борис сам си го плюе когато не иска, а това доста често се случва. Имам надежда сам да си го махне в един момент без драми.

# 370
Плами е с четири зъба отгоре,два отдолу и три предкътника. Има ли подобен случай като нашия? В смисъл отдолу само два предни да са излязли,горе четири и да почнат предкътниците?
За биберон няма да го махам скоро,понеже тя е с 9 зъба и вечер заспива с него. Плюе си го по някое време,но после в просъница пак си го намира и лапа.
Имали други дечица от момичетата ,които не са впечатлени от кукли и търсят колички? Дори като сме в някой детски магазин се реди на щанда за колите.
За яденето Плами яде в момента доста банани,круши и кивита☺ Сега е на фаза “не съм гладна”. Нашата кухня ще работи до 22 и след това 10 дни ще са в почивка. Като се сетя и ми призлява😂Ще се вихрим в кухнята и двете. Много обича да готви с мен☺

# 371
Благодаря за подкрепата ❤️
Милото аз мисля,че бях писала именно по тази тема преди 1-2 седмици и аз се чудя какво се случва. Случаят при нас е точно такъв има 4 отгоре, долу има само 2 и сега никнат предкътници,но още не са излязли ,а очаквах да поникне още някой резец долу ,че сме само с 2 от Май месец,но май ще е след предкътниците евентуално 🤷‍♀️

# 372
Относно храненето, както казах за мен вкусът към добрата храна се възпитава. Когато се събрахме с ММ той ядеше основно отвън, полуфабрикати и храни, които определям като "боклуци". Постоянно го болеше стомаха и имаше едни хапчета, които пиеше като бонбонки. Когато изключи въпросните храни и започна да яде домашно-приготвена храна проблемите изчезнаха. Който разбрал, разбрал, който решил да се засегне, се засегнал.
Милото, на Ава зъбите ѝ поникнаха в този ред, 2 долни резци, 4 горни, 4 предкътника и след 2-3 месеца долни странични резци.
Моето момиче е много пристрастено към бибата, особено с избиването на двата кучешки се залепи още повече. Сега в по-спокойни времена като се заиграе ги крия, но по някое време се присеща и започва да ги търси. Ще изчакам да избият зъбите и тогава ще я махам, поне планът за сега е такъв.
Ава има две кукли и не ги отразява, но е същото и с количките от колекцията на баща ѝ. На почит са пъзели и книжки сега.
Абсолютен терминатор на зеленчуци и плодове е, винаги първо се изяждат те, ако са в една чиния с нещо друго. Мислех, че не харесва мандарини, но се оказа, че просто не ѝ допадал начинът, по който съм ги изрязала 😃
И нашата кухня няма да работи след 22 😭

# 373
Аз не съм питала до кога е кухнята, сега ме подсетихте за това. Лошо ми е... Сигурно и наще няма да работят, а поне е разнообразие някакво. Аз много хвърлям от кухнята, ама буквално много. Но примерно ако Яна не и харесва кухнята, давам от нашата манджа. Сами не я яде кухнята, та неговата порция я хвърлям цялата. Но все пак Имам резервен вариант. А като няма кухня, няма да имам резервен вариант, не си представям да готвя по 3 манджи всеки ден.
Подсетихте ме, че мъжа ми ядеше само боклуци като се събрахме, преди цели 15 години (миналия месец имахме годишнина) . Но и аз не падах по долу, но все пак вече бях почнала да ям тук таме нещо различно. И двамата като деца, не сме яли нищо и сме били под нормата на килограми. Мойте родителите не  ядат боклуци и в момента ходят, търсят домашни неща и купуват, като бях дете, гледаха градина и пътуваха всеки ден, за да има домашни продукти. Баба ми ни е давала домашно месо, което аз не ядях, месо въобще не обичах, мисля че ми беше жал за животните. Имам един детски спомен, била съм под 7 годишна със сигурност, баща ми ме беше оставил да ям яйца, а аз не исках, защото от тях излизат пиленца и ги убивам Joy смятайте какво може да съчини детския ум. Помня го, защото бях наказана, да не ставам от масата докато не ям. От раждането ми  до 5ти клас не съм яла боклуци бяха ми строго забранени , но ѝ имах много проблеми със стомаха, бях на диети и режими постоянно, заради гастрит от нередовно хранене. Горе долу след 5ти клас се научих да ям сандвичи, дюнери, гофрети, снаксове и други боклуци , не знаех в лавката на училище, кое какво е, дори си спомням че ме е било срам от другите деца, щото ми се смееха, че не съм яла зрънчовци и не знаех какво е . Но децата са гадни Joy сега като се сетя... как може да ме е било срам от такова нещо, недоумявам?!?  Та общо взето започнах да ям по често манджа  на 20 години, като почнах да готвя, за мен и мъжа ми. Преди това живеех на бургери, баници, пици и фотосинтеза на моменти, дори яйца и салати не обичах. Имало е, дори често е имало дни в които не съм хапвала нито залъг, просто не усещах глад и на другия ден се сещах, че вчера не съм яла.
Та с мъжа ми минахме някакъв катаклизъм в храненето и двамата проядохме всякаква готвена храна, заедно.
Сега гледам, че и брат ми е така и той беше много злоядо дете, баща ми го караше на сила да яде, той се тръшкаше и така. Брат ми мисля, че покрай мен се захрани по рано с боклуци, защото ни е голяма разликата, той ядеше само бургери, сандвичи и чипсове, пържени картофи . В момента е на 23 и като си взема някой чипс, ме критикува, яде само готвена храна, много месо и никакви боклуци.
Майка ми все ми натяква, че има да ми се връща и за това са ми злояди децата, много ме дразни с това Joy
И като види че съм се ядосала, защото не мога да ги нахраня и съм предложила 10 храни и съм на ръба вече,  ми казва " аз как съм издържала да не мога да ви вкарам нито хапка , виждаш ли какво е" и аз побеснявам още повече. Много ме дразни, но явно още я е яд, че не сме яли. Joy аз все му казвам на мъжа ми, че цялото семейство сме за терапевта по хранене, не само децата...
Тая сутрин и двамата ми правиха съботаж на закуската и не искаха, така не стига, че не съм пила кафе, ама и двамата да не ядат ми идва в повече. И ми изниква въпрос, към майките с деца които трудно, задържат децата в стола, с какво ги занимавате, за да не се изправят и да мъчат да бягат? Последно при Сами имаше ефект, стъклени буркани с железните лъжици и да дрънчи, като му омръзне буркана, давам чаша, по малко бурканче, дървена лъжица и така цялата посуда, но забелязвам, че вече и това му омръзва. Преди гледахме книжки, слушахме аудио приказки, песни, играчки, варени зеленчуци с които да играе, имам чувството че минахме през всичко и нямам идеи как да го излъжа вече.

При нас си избиваха подред зъбите, но на Сами не му е избил целия кътник от лятото още, много бавно се случват нещата с тия кътници при него , а пък има вече 4 кучешки. Чак се чудя дали е нормално, толкова време да избива един зъб.

Пак стана мега дълго, сори!

Редактирам че се сетих друг въпрос, който няма нищо общо с темата.
Мъжа ми не си взима целия отпуск от години и всяка година го губи, не му се изплаща. Има натрупан платен отпуск от годините, когато се натрупваше, при което ако тая година си е взел 5 дни платен отпуск, му се приспадат от натрупания отпуск, а не от тазгодишния. Има ли закон, в който трябва да се изплаща отпуска, като не е взет? На мен ми изплащат отпуска и ми е много странно. Как така го губи? Може и да е договорка с работодателя, но ме интересува какъв е законовия ред!

Последна редакция: ср, 20 дек 2023, 10:57 от Lizi:) :)

# 374
  • Велико Търново
Вики е с 16 зъба, като броя кучешките които вече пробиха. Не виждам как ще го махам този биберон, тя го ползва само докато спи, но се буди когато го изтърве и така сънят ми е разпокъсан, като включа и кърменето.  Парадокса е че Мишо се буди по- малко от Виктория 🤣 .

С телевизора до скоро нямахме проблеми, пусках си да гледам единствено д-р Хаус, и тя идваше  само на рекламите. Но баща ѝ и пусна на няколко пъти детско, и сега не мога да го пусна без да почне да сочи и крещи за детско.  Дори когато е изключен сочи към него и пищи.

Мислех да не се включвам за яденето. Вики яде бих казала всичко, давала съм да си опитва от всичко , освен суровите риби. Яла е точно от въпросните кифлички, от една нищо не би станало, стига да не е системно. Но аз сладко избягвам да давам за закуска, просто аз не мога да се наям със сладко и за това ако ще давам гледам да е като десерт евентуално, когато няма плод.
Всеки има свое виждане за нещата, имам дете което яде всичко и не мога да вляза в обувките на другия.

Exsberry, Виктория го прави това на масичката за ядене, все забравям да ѝ махна шишето и отивам да свърша нещо. А тя започва да шляпа по излятата вода и после целите ѝ ръкави са мокри.

Ох, Милото, като се сетя че трябва да готвя на Виктория и направо ми се РЕВЕ. Аз рядко готвя манджи, понеже така ги хвърлям, а и Виктория рядко яде от нещата които съм сготвила. Хубавото е че другата седмица нашите ще идват на гости и поне това няма да мисля, ще я оставя тя да се заеме с яденето на Виктория 😄 .

Сега от плодовете гледам да разнообразя с мандарини, киви, круша, а тези дни яде ананас за първи път и се хареса, иначе много обича банани.

Лизи, Вики се заиграва като ѝ дам кутийка и нещо малко което да пъха вътре. Така успявам докато се занимава да вкарва и изкарва, аз да я нахраня. Другото което помага е да дам лъжица, тя докато се опитва да загребе аз ѝ давам да яде.

При нас на работа мога да прехвърлям до 10 дни в другата година, така първо трябва да изразходя прехвърлената и след това новата отпуска. Иначе знам че се изплаща само ако напускаш.

В събота ще има Дядо Коледа в мола, ще носим подарък на Вики и той да ѝ го даде. Вълнувам се да видя как ще реагира, най- много да се залепи за мен от срам 🤣

Общи условия

Активация на акаунт