Родени през ⛱🐟🦀АВГУСТ 🦀🐟🏖 (Тема 15)

• 24 533
  • 782
  •   1
Отговори
# 345
Минавам да покажа какво открих,че хапва моя двес за закуска, а аз както знаете се чудех какво да му правя ,защото нищо не му харесваше за закуска  а той нашия кифли взел да яде

Последна редакция: вт, 19 дек 2023, 14:57 от Radii :)

# 346
Radii, разбирам колко ти е трудно с  дете, което не яде, обаче не мисля, че е правилно с такива неща да го свикваш. Ако му направиш домашен кекс няма ли да яде, или да му вземеш кифла от някоя пекарна?

Нямаше как да не коментирам, избягвам да купувам опаковани храни за нас, да не говорим за детето. Може за някой да е прекалено, но наистина не ми се вижда нормално да даваш на детето си такива неща.

# 347
Вчера имаше кекс и не пожела да опита ,но той и от това не яде кой знае колко само няколко хапки и разбира се няма да му давам всяка сутрин кифли,тея ги купих за нас,давам му да пробва от почти всичко ,което ям. Предпочитам да му дам да пробва вместо да ме гледа ,че ям и да плаче ,че иска,в нормални количества не мисля,че има проблем .С всичко ако се прекали е вредно ,а в случая е изял 1/3 от кифлата
Оказа се,че вече може да отваря капачки и снощи за лека нощ разля 5 литрова бутилка с вода в кухнята .
Има ли проблем да се прави прощапулник на бъдни вечер ?
Каква вода давате да пият ,аз купувам водата на бебелан,но ако няма в магазина давам обикновенна минерална на девин или каквато има ,но тук в дупница си имат чешми от която тече уж чиста вода от балкана ,но на мен не ми се струва много чиста,защото тищо не я причиства буквално идва от реките ,(тук до нас е река Рила ) но все ми се струва,че нямма как да е чиста след като нее минала през филтър или каквото и да е там . Казвам го ,защото тук споряд с мен защо му давам купешка магазина след като имаме ,,чиста вода от балкана"
Вие бихте ли дали от тази вода ?

Последна редакция: вт, 19 дек 2023, 11:24 от Radii :)

# 348
Ради, нелепо е да се чудиш за водата докато оправдаваш яденето на пакетирани закуски пълни с набухватели и консерванти. Няма нужда да ни обясняваш защо, как и колко, детето си е твое. Но си казала, че ги даваш за закуска, тоест основно ядене. Венче също ти го беше казала, тревожиш се за тривиални неща и даваш всеизвестно вредни храни като пуканки, кренвирши и пакетирани закуски. Наша работа е да възпитаме вкус към хубавата и полезна храна, ако не ядеш въпросните кифлички ще направиш услуга и на себе си и на детето. Сигурно звуча грубо, но вярвам, че си майка, която иска най-доброто за детето си, приеми градивна критика.
Относно водата, аз никога не съм купувала бебешка, откакто предлагам вода Ава пие чешмяна филтрирана.
Давам идея и за закуска, омлет със спанак и кремообразно сирене, аз имах и сложих маскарпоне.

# 349
  • Пловдив
Омлет звучи чудесно, не се бях сетила за него. Благодаря, Ангелова 🙂
Вода взимам "Бебелан" и от време на време "Девин изворна". Кифлички не бих дала за закуска, още е малка за такива сладки неща. Аз давам овесени ядки, елда, просо, юфка, кус кус.. Ставам по-рано, варя ги, пия едно кафе и се разсънвам, докато малката още спи.
Честити кухни, момичета 😄
За говоренето по бебешки - никога не съм го правила. Аз ѝ говоря на Йони като на голям човек.

# 350
Аз съм на принципа всеки решава как да гледа детето си. Коментирала съм че синът ми като малък не му е давано захар под формата на лакомства. В смисъл доста ограничено е приемал ,но това е бил мой избор. Сега е в пубертета и се спуска към определени неща сладки,но случва да ме пита “имали нещо сладко?” Вече кара 16 и толкова храна поглъща😂Имам предвид месо и салати. С хляба е скаран,а има нужда да качи 185 см -63/65 кг
Аз вземам на Пламена кроасани от топлата ветрина на Лидл. Понякога правя от бутер тесто,но се случва да и взема,като са топлички. Някой от вас може и да не дадат примерно.  Кекс като правя захар не слагам в него,но това са си мои съображения. Слагам заместители. В палачинките също. Сол още не съм слагала в манджа ако и правя аз.
Водата в Сливен е адски варовита вземаме  изворна( на различни марки) и  понякога Бебелан,но Девин розов етикет не вземам. Бяха открили нещо в нея и мъжът ми е твърдо против. То като цяло водите са в пластмаса и достатъчно си вредим с това,но 🤷♀
Аз не мога да кажа,че ние водим някакъв супер здравословен начин на живот. От както са почнали зъбите на Пламена имаме няколко спокойни нощи сън и търся въглехидрати и то вредни като луда🥲😪Някоя от вас беше споменала,ако не бъркам,че няма или не гледа телевизия в тях. Аз чакам Плами да заспи и да го пусна. Обичам филми,предавания и нз липсва ми телевизора през деня. Понякога като не мога да и сменя памепрса го пускам за пет минути иначе няма шанс. Ама това съм си аз 🤷♀
От няколко дни отказва храна и ми е много трудно. Все едно не е моето дете😪

Последна редакция: вт, 19 дек 2023, 14:52 от Милото

# 351
Аз не пусках телевизор когато е будна, е вече го правя. Но тя не го поглежда и за това си позволявам да го правя, от време на време почва да танцува на някоя музика от реклами например.
Вода давам от чешмата, в София водата е хубава.

# 352
Съгласна съм с критиката ви наистина ,но е лесно да критикуваш,когато детето ти яде омлет или каквото и да му сготвиш апък въпросното чуждо дете не слага и хапка в устата си по цели 4-5 дни и живее само на вода и солети ,в такива дни майката прави всичко възможно да накара детето й на сложи нещо в стомаха си за да може да живее,защото 4-5 дни без храна не е никак малко . В случая никъде не съм написала,че му давам от седмици на сам кифли ,това се случи днес и пеших да го споделя с вас именно ,защото му се чудя,че каквото и да му направя за закуска ,колкото и манджи да сменя резултата е нулев. Наистина искам и аз моето дете да му сготвя омлет или каквото и да било и да омете чинията ,но за жалост не ми се е паднало такова дете , и когато ме опреквате по този начин без да сте тук и да виждате това дете кога,какво и колко яде и дали яде наистина ме карате да се чувствам като най-лошата майка на света само ,защото детето ми не желае да яде с дни и аз съм решила да му дам да пробва кифли! Всяка майка ,на която детето му не яде нищо с дни съм сигурна ,че напълно ще ме разбере и тук не говоря да е ял днес веднъж ,говоря буквално нищо да не хапва дни наред и да е само на солети и вода и разбирасе още на кърма . Не ви се сърдя приемам критиката ,но наистина понякога наранявате без да знаете какво се случва,вярвам,че всяка майка би търсила начин да нахрани детето си ,но майките на дечицата ,които си ядат без проблем няма как да знаят за какво става на въпрос.
Аз съм на 24 г и гледам напълно сама без никаква помощ от близки детето ,именно за това съм в този форум да черпя опит от по-опитните,но папоследък се чудя какво правя тук,наистина ...
Благодаря за съветите

# 353
Ради, тук всички сами си гледаме децата, доколкото ми е известно. Във форума задаваш въпрос и ти се отговаря, вярвам, че и от породената дискусия можеш да извлечеш полезна информация. Да, аз имам дете, което яде, но имам и близка приятелка, чието дете от месеци е на хляб и кисело мляко. Много добре знам за какво става въпрос. И все пак, решението на проблема с неяденето не са пакетираните храни, това опитахме да ти обясним.

# 354
Radii, именно защо си тук за съвет всяка от нас си каза мнението.
Ще ти дам за пример близнаците на Lizii, и те не ядат, но тя има друг подход с решаването на този проблем. Но наистина това което съм запомнила аз, че даваш на Виктор и той яде са пуканки, зрънчо и кифла. Ако му даваш такива неща, защото ги яде няма да прояде друго. Свържи се с хранителен терапевт, потърси варианти докато е време. Всички ти го казваме за добро, не за да те засегнем.

# 355
Давам преварена вода. Аз не пускам телевизора, просто на мен ми липсва тази потребност, даже когато работи ме дразни. Понякога гледам половин час "Преди обед" в петък, че моя любима приятелка има рубрика за мода в предаването, но по-често се случва да го върна на запис. Гледаме новини по веднъж в неделя, да разберем накуп какво е станало през цялата седмица. Голямата ми дъщеря станала фенка на Рачков, едвам го издържам само да го чувам 2 часа в неделя🙄 Аз съм маниачка на филми, но предпочитаме да ги гледаме от платформи или да ги сваляме. На Любовчето 1-2 пъти на ден пускам песента Макеба, любима й е и си я поръчва, припява "Ааааауи" да се сетя 😆 Аз обещах повече с Ради за храна да не се заяждам, само казвам, че постът й повече ми заприлича на препоръка да давам и аз кифли, не на оплакване 🤔 Да се оплача, когато ходим у нашите Любовчето започва да реве от вратата 🤷‍♀️ Съответно и майка ми започва да реве, не била баба, а баба Яга, че така да реве като я види и даже ходила на психолог. Вярно, че не я виждат често, хем живеем на няма 20 минути с кола, София не е кой знае колко голям град, но ние все имаме някакви ангажименти през уикендите. Обаче Любовчето иначе много будно и палаво дете с прякори Калпазария и доня Вагаруция, с други хора освен мен, баща й и кака й, губи и ума и дума и първите 10тина минути не дава да я доближат, дори да се поотпусне пак не им говори, не им се радва.

# 356
  • Бургас / Славейков
Преварена вода можеш да даваш.Друг вариант е през филтрираща кана .Или минерална ,която от зъболекар  знам е хубаво да се редува ,а да не е една и съща.С каката преди време имахме проблеми с бели петна по зъбите ,които бяха се появили от минерална вода.Ради като бях малка ми даваха рибено масло за апетит ,но мисля че е чак от 2г .нататък.Венче Митко също е с мен и много рядко с кака си и баща си и даже като го заприказва някой уж му се смеете и забива после погледа и почва да плаче.Дядо му много рядко го вижда и сега той е нещастен ,че внука му не бил свикнал с него и не го познавал  и чак се сърди.

# 357
И при нас е така с едните баба и дядо. Едните идват и я виждат 2 пъти седмично, другите ако ние не отидем на гости те няма да дойдат или да проявят инициатива. Случвало се с месец, че и повече да не са я виждали. Разбира се, тя от тях плаче. И така става все по-сложно виждането ни. Всички живеем в София.

# 358
Ави въпреки че е много социална, попринцип не страни от хора и т.н., изпада в див рев, когато види баба ми 🙄 вярно я вижда рядко, но същото дете няма проблем да маха и да се усмихва на непознати. Лелите ми също ги вижда веднъж на месец, два, но с тях няма проблем. Баба ми дори последния път се опита да я "подкупи" с банан, за да отиде при нея и да я погушка, Ава се хванала за крачола ми и ми сочи банана да го взема, за да ѝ го дам. Много ми е кофти, сега съм решила да отидем с няколко играчки, да поиграе и да се отпусне, да видим какво ще стане.
И аз като Венче не изпитвам потребност да пускам телевизора, нямам нужда от фонов шум. Въпреки че почти по цял ден слушаме песнички от колонката де 🙄😃 но когато имах лукса да оставам сама също не го пусках, дори когато бяхме млади гаджета с ММ и живеех сама той беше в Щатите за няколко месеца и аз не гледах ТВ нито веднъж 😃
Като цяло Ава от около две седмици стана много по-интересна за общуване 😃 знае частите на тялото, имитира животните, знае танца на "Хей ръчички", сочи какво иска, заиграва се, истинско човече. Но пък се заиграва само, ако съм в стаята, стана ли тръгва след мен и като се захвана да свърша нещо ми се залепя за крака и мрънка 🙄 и като добавим, че от няколко дни спи под час на обяд.. нищо не мога да свърша.

# 359
  • Варна
Не пускам телевизор аз - никога, изобщо 😃 вода пие от нашата кана, пречистена, в началото за кратко купувах изворна, но не мога да се пречупя за пластмасата. Аз са храната няма особено да се включа, имам доста крайно разбирания. Рибено масло аз давам, купих си сама, защото не яде риба, не съм се консултирала с педиатърката. Само дето забравям и не е всеки ден чак 😃 и моето харесва яйца иначе. Копирам един списък, който имам за закуски, някой може да си вземе идея:

- [ ] кускус
- [ ] елда
- [ ] „пъжени филийки“
- [ ] омлет
- [ ] палачинки
- [ ] гофрети
- [ ] овесени ядки
- [ ] извара с плодове
- [ ] кисело мляко
- [ ] юфка
- [ ] банан/авокадо/извара
- [ ] принцеси с кайма