Раждане в МБАЛ Вита, гр. София - тема 11

• 50 051
  • 870
  •   1
Отговори
# 720
Здравейте. Дали във Вита могат да ми издадът третия /изравнителен/ болничен след раждането? ЛЛ ми каза, че педиатъра на детето може да го издаде само, а в момента ходим на частни консултаци. Само че ми казаха, че само педиатър по ЗК може да издаде болничния. Дали някой е бил в моята ситуация?

# 721
  • София
Ние сме записали бебето в Поликлиника България, която си е частна и ми издадоха без проблем болничен. Няма такова нещо само по ЗК.

# 722
Благодаря, Надежда Flowers Bouquet Това, че трябва да е по ЗК ми го обясниха на информация в болница Щерев.
А да питам още нещо. След 2 седмици някъде трябва да водим малката на ваксина. Дали може тогава да ми издадат болничния и да няма проблем или задължително трябва да го издадат сега, тоест трябва да важи от утре, 26.11

# 723
Благодаря, Надежда Flowers Bouquet Това, че трябва да е по ЗК ми го обясниха на информация в болница Щерев.
А да питам още нещо. След 2 седмици някъде трябва да водим малката на ваксина. Дали може тогава да ми издадат болничния и да няма проблем или задължително трябва да го издадат сега, тоест трябва да важи от утре, 26.11

Най-добре попитайте в самата балница, за да не останете после неприятно изненадана.

# 724
  • София
Фрида, трябва да попиташ в болницата. На мен веднага ми го издадоха. Не се е налагало да чакам.

# 725
Относно 45 дневния преди раждане имам питане. Края на декември трябва да занеса картона за пускането на болничен за януари (по принцип до тук ми пускат ЛКК по 30дни), но трябва ли изрично да им спомена или те си го следят, че средата на януари всъщност трябва да ми започнат и 45те дни преди раждане, т.е. обичайния 30дневен няма да е с такава продължителност. И в този случай два отделни болнични ли ще са - от началото на януари до средата един и после втори от средата до датата на термина (45те дни)?

# 726
Относно 45 дневния преди раждане имам питане. Края на декември трябва да занеса картона за пускането на болничен за януари (по принцип до тук ми пускат ЛКК по 30дни), но трябва ли изрично да им спомена или те си го следят, че средата на януари всъщност трябва да ми започнат и 45те дни преди раждане, т.е. обичайния 30дневен няма да е с такава продължителност. И в този случай два отделни болнични ли ще са - от началото на януари до средата един и после втори от средата до датата на термина (45те дни)?

Два ще са, да. Яз бих казала за всеки случай. Дори и да си го следят, не пречи да се презастраховате. Може ли да Ви пиша на лично да попитям нещо за другите болнични (от лкк)?

# 727
Да, няма проблем, пишете.

# 728
Здравейте, въпрос към раждалите скоро мами в болница Вита. Как седят нещата с посещенията, както и виждането на бебето от бащата?

# 729
  • София
Назад в темата има достатъчно информация.

# 730
Може ли да опишете горе долу как протичат нещата в първите два три дни?
В деня на прием преди самата операция какво се случва, какви процедури се правят, в колко часа обикновено са ви искали ?

# 731
Неонатологията като отношение ме отказва за второ раждане във Вита. Sad
С мен се държаха много зле и това откровено ме травмира.
Дано новата завеждаща промени нещо.

Привет, за първи път се включвам и аз и подкрепям казаното по-горе.
Изчетох всичко страници тук, първоначално си мислех ( казвам го с най-голямо уважение към дамите тук ), че може някои негативни коментари да са преувеличени или да са индивидуални ситуации.
Родих със секцио скоро във Вита.
Дали заради хормоните и факта, че е първа бременност, се радвах, че си тръгвам от болницата. Престоят ми, за съжаление, не беше особено приятен, основно заради отношението.
Ето и някои примери:
1. Явно неонатология са претоварени и персоналът е малко. Едната вечер дойде момичето на нощна смяна и каза, че е сама, попита ме дали искам да си взема детето при мен, аз отказах, защото все още ми беше трудно ставането, получих доста кофти гримаса. На следващия ден, до края на престоя бебо си беше при мен.
2. Храната на детето не достигаше, звъннах по телефона и доста раздразнено ми отговориха, все пак получихме мляко по-рано.
3. Имах проблеми с кърменето и детето беше неспокойно, звънях на родилно ( които доколкото съм запозната са отговорни да покажат на мамите как се случва, но не бяха ), те прехвърлиха към неонатология. Отивам към неонатология и жената на смяна ми се развика.
4. Имаше забавяне с даването на информация за изписване - буквално в 13:30 на предния ден разбрах, че на следващият ще бъдем изписани, преди това имаше уклончиви отговори.
5. Днес звънях за контролен преглед на детето, на регистратура ми обясниха, че все още няма график от неонатология, а 7-мия ден мина. Надявам се поне хванем 15-тия или 30-тия. Но това е услуга, която влиза в пакета, както и свалянето на конци и АГ преглед на 40-тия ден. Относно горните две трябваше доста настоятелно да си питам и ще продължа търпеливо, въпреки уклончивите отговори.

Не ме разбирайте погрешно, реших да раждам във Вита заради професионалистите там, явно не съм била добре информирана за положението в неонатология или по-скоро се информирах твърде късно.
Искрено се надявам повечето мами да имат по-приятен престой, както и да не съм стресирала някой с коментарите си, а по-скоро да са били информативни и да помогнат занапред на някой.

Последна редакция: вт, 26 ное 2024, 21:31 от Tihomira Pandurova 770787

# 732
Здравейте.
При планово секцио в колко часа ви искаха предния ден за постъпване и трябва ли да е на гладно, понеже ще пускат изследвания?
Благодаря Ви предварително.
И ако може да ми кажете искаха ли ви без гел лак?

# 733
Благодаря за споделенената информация. Точно неонатологията е нещото, което ме кара да се колебая относно Вита. Иначе знам, че там има добри АГ.
Неонатологията като отношение ме отказва за второ раждане във Вита. Sad
С мен се държаха много зле и това откровено ме травмира.
Дано новата завеждаща промени нещо.

Привет, за първи път се включвам и аз и подкрепям казаното по-горе.
Изчетох всичко страници тук, първоначално си мислех ( казвам го с най-голямо уважение към дамите тук ), че може някои негативни коментари да са преувеличени или да са индивидуални ситуации.
Родих със секцио скоро във Вита.
Дали заради хормоните и факта, че е първа бременност, се радвах, че си тръгвам от болницата. Престоят ми, за съжаление, не беше особено приятен, основно заради отношението.
Ето и някои примери:
1. Явно неонатология са претоварени и персоналът е малко. Едната вечер дойде момичето на нощна смяна и каза, че е сама, попита ме дали искам да си взема детето при мен, аз отказах, защото все още ми беше трудно ставането, получих доста кофти гримаса. На следващия ден, до края на престоя бебо си беше при мен.
2. Храната на детето не достигаше, звъннах по телефона и доста раздразнено ми отговориха, все пак получихме мляко по-рано.
3. Имах проблеми с кърменето и детето беше неспокойно, звънях на родилно ( които доколкото съм запозната са отговорни да покажат на мамите как се случва, но не бяха ), те прехвърлиха към неонатология. Отивам към неонатология и жената на смяна ми се развика.
4. Имаше забавяне с даването на информация за изписване - буквално в 13:30 на предния ден разбрах, че на следващият ще бъдем изписани, преди това имаше уклончиви отговори.
5. Днес звънях за контролен преглед на детето, на регистратура ми обясниха, че все още няма график от неонатология, а 7-мия ден мина. Надявам се поне хванем 15-тия или 30-тия. Но това е услуга, която влиза в пакета, както и свалянето на конци и АГ преглед на 40-тия ден. Относно горните две трябваше доста настоятелно да си питам и ще продължа търпеливо, въпреки уклончивите отговори.

Не ме разбирайте погрешно, реших да раждам във Вита заради професионалистите там, явно не съм била добре информирана за положението в неонатология или по-скоро се информирах твърде късно.
Искрено се надявам повечето мами да имат по-приятен престой, както и да не съм стресирала някой с коментарите си, а по-скоро да са били информативни и да помогнат занапред на някой.

# 734
  • София
Здравейте, позволявам си и аз за се включа в темата. Нас ни изписаха вчера, след раждане секцио в петък. Малко ме е страх да го кажа, но аз физически се чувствах добре да си ходя още ден по-рано.
Хванах момент с пълно отделение и пълна неонатология. Аз нямам забележки, това не е хотел, а болница все пак. Отношението на персонала беше "човешко" но аз се поставям и в техните обувки, имат си график, който следват, бързат, в този момент има и раждания понякога тежки. Като цяло бяха доста любезни, с някой акушерки и санитарки се шегувахме.
- Някой беше питал за гел лак, не знам. Аз бях свалила всичко
- Относно как се случват нещата. Мога да разкажа за секциото. Приемат ден по-рано около обяд , можи да сте закусили, дават супа за обяд и вечея. Преглед, тонове, кръв. В деня на операцията клизма, вливания, катетър и към операционната. Аз имах късмет да попадна явно на невероятен анестезиолог, не усетих дори боцване. Бебето го вадят за около 10 мин, предупредиха ме, че ще усетя натиск когато го вадят. И около 50 мин ме шиха, вече бях видяла бебе за миг, чувах го как хубаво плаче и разгръща дробовете си. Мина бързо, след което ме върнаха в стаята. Нещо което не очаквах е втрисането, 20ина мин по късно започна да ме тресе, зъбите ми тракаха. Оказа се нормално. До следобеда, влизаха на 5-10 мин да ни нагледат, бяхме 2 оперирани една след друга. Около 18 часа ни донесоха бебчетата за 5 мин за ги гушнем. През този ден не дават храна. Бащата може да види бебето от 17 до 18 часа,но само 1 път за целия престой.
Съвет от мен, в момента в който започнете да усищате краката си, започнете с леки движения, кръгчета.
На следващия ден около обяд ни раздвижиха и докараха бебчетата при нас. Но мен като първо ми показаха от неонатологията как да смена памперс и да храня от шише. За кърменето дойде акушерка от отделението. В деня преди изписването показаха и как се къпе бебе. Моето бебе спеше в неонатологията. Към 23 часа ги взимат, ако майката иска, и сутрин 6 45-7 часа ги водят.
Сега ако трябва да търдя забележки, храната на майкити идва заедно с храненето на бебето, но не е кой знае каква драма, ще повторя че това не е хотел.
Ако мога да съм полезна с още нещо, съм на разположение.

Общи условия

Активация на акаунт