Частни училища -информативно - дискусионна тема- 62

• 67 506
  • 761
  •   1
Отговори
# 165
Ама ние къде говорим САМО за знания?
И освен това всяко правило си има изключенията, които го потвърждават.
4 група в ОДЗ за мен е чиста загуба на време. Няма никаква нужда никой никого да задминава, при условие, че хората са го измислили. Бавно и полека от по-рано.

# 166
За мен цялата ДГ (държавната) си е загуба на време, но това е друг въпрос.

# 167
  • София
Аз само ще вметна, че сега в Света София и Питагор не приемат никак лесно. Същото се отнася и за други подобни академични училища - Британика, Томас Едисън, Азбуки. Имаме изключително много кандидатстващи познати деца в тези училища, малцина от тях са приети. Гледат много неща. Наистина много. Имат си критерии като уважнение и авторитет към учителите, спазване на правила, концентрация (много важно), фина моторика, сътрудничество, общуване - ясно и правилно произнасяне на думи и структирине на изречения, мотивация, памет, слушане с разбиране, преразказ, пространствена ориенрация и всичко това в допълнение на тестовите задачи - лабиринти, логическо мислене (тук определено се иска много мислене, защото съм виждала задачите на Света София), звуков и сричков анализ. Не всички деца могат да покрият тези критерии на ниво по-високо от средното. Накратко - много личностни качества заедно с добра и ранна подготовка. Да не говорим, че децата отиват на изпити на 5, някои от тях току що навършили или още на 4 дори, нямали са достатъчно време, за да усвоят последен звук на дума или броене на звукове, в сравнение с техните връстници, родени по-рано през годината. При моето дете на тази възраст два месеца са от значение, сам научава неща, които преди това са му били трудни. Освен това много често в тези изпитни ситуации, детето решава да не сътруднични, или поне не напълно, не отговаря на всички задачи и въпроси, и това се приема като неможене/незнаене от изпитващите. Всичко е с точки и се оценява.
Имам много да пиша по темата, опитът ни с кандидатстването е голям и богат. Приемът сега е много по-различен от приемът преди.

# 168
За Британика имам същата информация. Много труден прием и по-голямо дете в училището не дава никакво предимство.

# 169
  • София
Ние ходихме в Британика. Обратната връзка е много подробна. Детето се е справило много добре за мен, има си добри проценти, въпреки това не е приет. Фината му моторика не е на прекрасно ниво, което за жалост може да го спъва на много места (наистина жалко, че не се дава шанс на деца с нещо "куцащо"), но това, което най-много ме втрещи е че имаше неща отбелязани като "не ги знае", а той ги знае прекрасно от 4 годишен (занимаваме се много вкъщи). Подозирам следното - кажи ни сега това тук, и той блее нанякъде или си мисли за легото, което тъкмо са правили, машинално казва "не знам" или нищо не отговаря (все пак е дете и е момче). Имаме подобни истории с наши познати и в Питагор, и в Света София, детето просто отказва да отговаря, или да прави определени задачи.
Както и да е, мисля, че приемат добре говорещи, изпълняващи, умни и подготвени деца, деца, изпреварващи връстниците си и отличаващи се от тях. Аз лично познавам само две такива деца, и двете са приети в СС.
И не на последно място, нека не забравяме уроците (да тъпо е, но вече са масови) и някои частни детски градини, които много вдигат летвата за самата подготовка - което е половината от изпита.

# 170
STRMFG, ами не е много по-различно от ситуацията преди 7 години. Тогава гледах работата на дъщеря ни. Задачите са нормални за възрастта, ако детето е виждало Крокотак или някои по-прости неща от Азбуката. Моята беше отказала да направи последните две задачи от досада. Беше казала: "Знам ги, но ми е скучно". И въпреки това, ако нямаше предимството за братя и сестри в СС, щеше да бъде приета. Имаше примерно 85-86 точки, а последния приет без привилегия беше с 87.
Освен това децата се обследват внимателно от психолог. С него имат занимания и понякога е решаващо точно това.

# 171
Ние ходихме в Британика. Обратната връзка е много подробна. Детето се е справило много добре за мен, има си добри проценти, въпреки това не е приет. Фината му моторика не е на прекрасно ниво, което за жалост може да го спъва на много места (наистина жалко, че не се дава шанс на деца с нещо "куцащо"), но това, което най-много ме втрещи е че имаше неща отбелязани като "не ги знае", а той ги знае прекрасно от 4 годишен (занимаваме се много вкъщи). Подозирам следното - кажи ни сега това тук, и той блее нанякъде или си мисли за легото, което тъкмо са правили, машинално казва "не знам" или нищо не отговаря (все пак е дете и е момче). Имаме подобни истории с наши познати и в Питагор, и в Света София, детето просто отказва да отговаря, или да прави определени задачи.
Както и да е, мисля, че приемат добре говорещи, изпълняващи, умни и подготвени деца, деца, изпреварващи връстниците си и отличаващи се от тях. Аз лично познавам само две такива деца, и двете са приети в СС.
И не на последно място, нека не забравяме уроците (да тъпо е, но вече са масови) и някои частни детска градини, които много вдигат летвата за самата подготовка - което е половината от изпита.
Звучи направо зловещо. За съжаление, липсата на алтернатива и огромната черна дупка, в която се е превърнала българската образователна система, както и модата и истеричните напъни на доста родители създават подобни плашещи феномени като Света София, Питагор, че и Британика (Британика, Боже мой😁). Ще рече човек, че всички велики умове на човечеството са се събрали в тези училища и ръсят ли ръсят мъдрост и знание🙂. За всички тези изисквания към кандидатите на солидната възраст от пет години, би трябвало да постигат поне сто точки на смотаното НВО след 7-ми клас😁

# 172
. За всички тези изисквания към кандидатите на солидната възраст от пет години, би трябвало да постигат поне сто точки на смотаното НВО след 7-ми клас😁
Ами като видиш статистиката от НВО и разликата от поне 10 точки между първите две училища и следващите няколко.
И разликата от 20 точки между първите две и най-добрите държавни такива.
И като отчетеш, че децата от тези две частни училища рядко ходят на някой и друг частен урок, за разлика от тези в държавните. Разбираш, че почти са ги постигнали точките.

# 173
Ааааа, ама никой никого не принуждава с пистолет до главата.
Училища безброй се нароиха. От целия спектър. Кеф ти Космос, кеф ти Дружба, кеф ти JUMP Math, който незнайно как се изроди в IB.
На когото СС, Питагор и прочие, му бъркат в здравето, е свободен да направи друг избор.

За мен резултатът в 7 клас(не само на НВО) си струваше системното учене от малките класове. Пък който иска да рискува с треторазредни.

Ааа и пропуснах. Много от децата всъщност ги постигат тези 100 точки, ама явно някой не е следил стриктно и сега си тропка ли тропка....

Последна редакция: вт, 19 дек 2023, 22:49 от Fancy

# 174
Еее, чак треторазрядни..

# 175
И разликата от 20 точки между първите две и най-добрите държавни такива.

Много яко.

# 176
  • гр. София
Училища безброй се нароиха. От целия спектър. Кеф ти Космос, кеф ти Дружба, кеф ти JUMP Math, който незнайно как се изроди в IB.
На когото СС, Питагор и прочие, му бъркат в здравето, е свободен да направи друг избор.

За мен резултатът в 7 клас(не само на НВО) си струваше системното учене от малките класове. Пък който иска да рискува с треторазредни.

В тази връзка, дали има някаква обратна връзка за училището Космос, то започна тази или миналата учебна година май?

# 177
Детската им градина хич не ставаше, та до училището им няма и да припаря.

# 178
Детската им градина хич не ставаше, та до училището им няма и да припаря.
Да, ама каква сграда имат само🙂

# 179
Моя позната го пробва и след няколко месеца си премести детето. Изключително лежерно учене, наблягаха на разходките в гората около базата.

В тази връзка, дали има някаква обратна връзка за училището Космос, то започна тази или миналата учебна година май?

Общи условия

Активация на акаунт