Първокласници 2023/2024 - 3 тема

• 26 683
  • 685
  •   1
Отговори
# 480
Нашето дете също си срича на по-дългите думи. Ние я водихме от зимата насам при една студентка, която дава уроци, да четат заедно. Много напредна и не ме тревожи, че още не чете съвсем гладко. И това ще стане.
Ако ви притеснява,  трябват отделни занимания извън училище. Къде и как - вие ще прецените. Има и занимални за лятото. Но трябва да се внимава там да работят добри педагози.

# 481
  • София
Пролет, за гладко четене и логопед може да помогне. Ако нямате възможност, работа вкъщи също става. Две страници на ден си е съвсем достатъчно.

# 482
Както с всичко друго - практика. Колкото повече чете, толкова по-малко ще срича. Може да четете заедно по примера на студентката по-горе, ние вкъщи, въпреки че детето чете гладко, четем една глава тя, една аз - хем ѝ е приятно, хем не го чувства като задължение, а като игра.

# 483
Моето дете пък още срича. Вървеше много добре до зимата, и после от занималнята като объркаха нещата, регрес. Повече от една -две страници на ден не иска да чете, и то с мъки, и срича да му се не види, не се разбира чак. Колко време е необходимо да се научи да чете гладко и какво мога да направя, за да му помогна лятото? Не сме от София.
Говорих с учител преподаващ в начален етап и ми каза, че до края на втори клас е нормално да сричат. Тук в София  правят курсове за бързо четене както в група, така и индивидуално. Провери в нета възможно е някъде около вас да предлагат такова обучение.

# 484
Ами той има много добър по четене на изходното ниво, има една объркана дума - неправилно прочетена и е прочел с една дума по-малко от изискването за отличен. Иначе аз му засичах вкъщи, по правилата, чете повече от изискването за отличен. Госпожата каза на родителската среща, че който имал добър и среден и много добър, сричал и трябвало да се упражнява гладко да чете.
Ще се упражняваме, ще търся и варианти за учителка.

# 485
И аз съм на мнение, че practice makes the difference, или повторението е майка на знанието Simple Smile Моето дете също все още срича непознат текст, планирам усилено четене през лятото - както на глас, така и наум.

# 486
Моето не може да чете с разбиране.
Чете и после почти не знае за какво разказва в прочетеното...

# 487
  • София
Моето не може да чете с разбиране.
Чете и после почти не знае за какво разказва в прочетеното...

Класната каза, че това е основен проблем в класа.

# 488
И тук упражнения, упражнения и пак упражнения. Аз бих стартирала с прочит на 1 изречение и след това въпрос - Какво разбра от изречението? За кого става въпрос? Къде се намират? Какво правят? Като постепенно се увеличава обемът на дискутирания текст.

# 489
Аз не се справям добре с преподаване / изпитване. Изнервям се бързо. У нас баща й е поел да наглежда свиренето на инструмент (музикант е, а аз дори нотите не знам) - и домашните. Аз помагам с обяснения на непознати думи при четене, подготовка на някой проект, водя я на уроци и плуване и т.н. Но определено ако усетя, че някъде не върви, търся външна помощ. Една спокойна майка, която има време и търпение, може да се справи и само тя с това.

# 490
  • София

Това съм му взела за лятото и за през годината да правим, защото е обемно. Отделно за ваканцията им раздадоха Голямата ваканция книжките да попълват.

# 491
Точно това ми трябваше, благодаря!
Моето дете уж разбира, пита ме докато чете какво значи дадена дума... Но се справя трудно със задачите след това.

# 492
Според мен трябва много време, за да разбира дълги текстове, затова им дават и купища книги за през лятото. Дъщеря ми чете от 4 годишна, на 5 четеше гладко, но чак около 6 г. започна да разказва какво е прочела. Сега, на 7, вече чете с интонация. Т.е. имаше едни 2 години практика. Тя обаче си има желанието и не го прави по задължение, просто ѝ е любимо занимание. На мен досадното в училище ми беше точно това, че знаех, че нещо трябва да се свърши задължително, нямах никакво желание да чета всички книги.

# 493
При нас също голяма част от децата в класа не разбират какво четат. Моята девойка няма този проблем, въпреки че срича. Ако някой се интересува, тези материали свалих за упражнения за четене с разбиране
Скрит текст:
https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fdrive.google.com%2F … 4Q&__tn__=-UK-R&c
  • =AT0j3asmJpf9K2IM_u_eQ0KdKVLqD7wYCdrmg0GT8IshPH8BFmnaxP0TMFX05OjuED1obei-wgUMoLvm9C9jRosaEXCujozJvu45iEe9z3fPVVzlXI141yJfoNbQ1J0e9H2BIgITcba0FWKoG_uNSMu8_uK7x0M85IZlbGO6INaHny95MAlXcMxecSnUpwAmd0CkhIr7WtCvYCPxO8P43VAMIBa6Xv_2vOBDmQ3hx_oCFTv6

# 494
  • София
Ядосах се.
Класната е писала на моята среден по Технологии..
Имаха да правят някакъв проект/нямам идея, какво точно/. Занесла е всички материали, не знам с какво точно не е справила. Тя реже с ножица и лепи с лепило от 3годишна. Писах съобщение на госпожата да ми обясни точно защо е толкова ниска оценката и по какви критерии я е оценила.
Айде да е бел или мат разбирам, но Технологии ми идва в повече.
Един път не чух да похвали тези деца. Страшно съм недоволна.

Общи условия

Активация на акаунт