Март 2024г наближава, а бебето в корема - шава.

• 46 739
  • 850
  •   1
Отговори
# 630
В чуденка съм относно коланите за след раждане.
Мислите ли че са задължителни за възстановяването?
Аз много мразя нещо да ми стяга и не знам дали бих изтърпяла такъв колан или бельо дори.

# 631
Не , не са задължителни!
Аз не можах да го изтърпя и го подарих на една приятелка (на нея ѝ беше супер след секциото, но според мен има значение как ще раждаш). Аз лично ползвах стягащо бельо, което смятам че върши същата работа, а е доста по- удобно.

В чуденка съм относно коланите за след раждане.
Мислите ли че са задължителни за възстановяването?
Аз много мразя нещо да ми стяга и не знам дали бих изтърпяла такъв колан или бельо дори.

# 632
В чуденка съм за помпата за кърма, вие ще си купувате ли като влизате в болницата или след това ще я вземете и на коя сте се спрели.

# 633
И аз съм на 2×1 сорбифер. Мислех, че и нещо друго приемаш. 🫣😀

А колан за след секцио да препоръчате? Аз стягащо бельо взех от един магазин в града в размер Л и пълна катастрофа.... Аз още вливам на ханш в дънките си 34 размер, а тия гащи ги вдигнах до колената.. никакъв шанс това да ми стане на ханша. Отидоха ей така едни пари в кофата, защото не можах да го върна. И сега като чуя стягащо бельо и ... То само като се замисля - как нещо, което ще ми е тясно на талията, ще ми мине през ханша ??!? Това и в топ форма небременна не си го представям.

# 634
В чуденка съм за помпата за кърма, вие ще си купувате ли като влизате в болницата или след това ще я вземете и на коя сте се спрели.
Аз до колкото разбрах трябва да се ползва от първи ден, докато тръгне хубаво кърмата.
Препоръчаха ми да е ръчна. Та вече съм се обзавела.
Ама нека и другите момичета да споделят, ако са запознати.

# 635
  • София
Аз без колан абсурд Grinning Първият път ми беше топ помощник в болницата след реанимацията веднага. Без него нямаше ставане. Чувствах иначе, че все едно се изсипвам и органите ми ще излезнат нанякъде. Към 5тия ден вече можех и без него, вкъщи не съм слагала. Взех някакъв регулиращ на Babyjem за 30 и няколко лв. Не ми се дават прекалено много пари.

Помпа имам електрическа на Медела. Ръчна щяха да ми окапят ръцете от стискане. Ползвах я общо взето през час в началото по поне 30мин на слагане. Слагах, помпа си и толкова. Сега единствено ще видя как ще тръгне кърменето/цеденето и след раждането ще преценя дали да поръчам и хаака.

# 636
  • София
По-добра стимулация от бебето на гърда- просто няма. Няма помпа, която смуче така.
(Еле пък ръчна, което звучи като огромна хамалогия.)

В началото няма нужда от кой знае какво помпане- имате си коластра, която е напълно достатъчна за бебешките нужди към момента. Кърмата слиза към 3-4ти ден, независимо какво правите преди това.
Даже смятам, че прекаленото занимаване с гърдите може да доведе до повече проблеми, отколкото ползи. (Разранени зърна, хиперлактация)

Също така, някъде на 2-3ти ден се получава един лимфен оток, който НЕ е слязло мляко и пълни гърди, не са запушени, нищо ненормално не е. За няколко дни изчезва от само себе си, но може да се облекчите с компреси (само не помня топли или студени).

В резюме- бебето на гърда. Това е.
(И помощ от консултант ако има някаква засечка там. Има и безплатни консултанти почти  навсякъде- https://www.podkrepazakarmene.com/consulting )

# 637
Абсолютно подкрепям всичко казано от Яренце за кърменето. Имах три денонощия коластра, после ми се подуха много гърдите и с хладка вода и масаж ги освобождавах, за да са спокойни и бебето на гърдите на поискване. Помпа не съм ползвала, изцяло масажи с ръце и душ. Кърмих 18 месеца на поискване. Единствено мажех зърната понякога с крем на Матернеа, понеже се протриваха от кърменето често.

# 638
  • София
При мен бебето абсолютно отказваше да засуче и вариант беше единствено шише. Пред ревящо и истерично бебе помпата ми беше топ приятел. Иначе с кърменето не се получи, аз си изпаднах в тотална депресия и криза и просто спрях с опитите. Затова не възлагам огромни надежди и сега. На принципа съм спокойна мама - спокойно бебе и не всичко на всяка цена (и това беше най-добрият вариант за нас и всичко се успокои бързо).

# 639
  • София
Естествено, че най-важното е всички да са спокойни. 😊 Това никой не го оспорва.

Същевременно, често жените допускат сходни грешки в началото (не визирам теб, JayRay), които са преодолими с подходяща квалифицирана помощ.
И го казвам от позицията на човек, който имаше доста труден старт с първото дете- и физически, и психически се измъчих докато нагласим нещата, но причината беше, че не се бях подготвила теоретично.
С второто дете- не съм ползвала ни помпа, едно шише нямах купено.. засука половин час след раждането и само на поискване. Но вече си знаех подводните камъни. 😊

# 640
JayRay, и при мен така се получи. Бяхме разделени първите няколко дни с бебчето, захраниха я на шише и после не искаше да смуче. Отделно и зърната ми не били съвсем както трябва... та с помпа си играх 7 месеца да може да хапва поне кърма... но ако и с тази бременност не стане, едва ли ще издържа 7 месеца.
А за депресията те разбирам напълно - чувствах се толкова провалена майка. И консултантка наех, ама беше вече късно. Да са живи и здрави! Мисля, че този път по-спокойно ще приема нещата както и да стане с кърменето.

# 641
  • София
И аз си говорих с 3 консултантки светила. Ами супер готини и компетентни жени, ама не се получиха при нас нещата (и аз имах проблем със зърната, затова и не захапваше, но докато стигна да пробвам протектори просто психиката ми не издържа) Grinning Този път съм решила да не допускам такива ескалации, че имам все пак още едно дете, за което трябва да се грижа адекватно.

Аз не че се чувствах провалена майка, а се ядосвах как всички покрай мен обясняват колко е естествено кърменето, как бебето си знае какво да прави, бях изчела какви ли не книги, техники, гледала семинари и накрая стана малко като меметата expectations vs. reality. А при някои наистина се получава супер леко и приятно, да не се уплашат някои първескини от сега Grinning

Тази година сме решили да прекараме и цялото лято извън София, доста голяма част и на морето и не мога да се депресирам Grinning Приключва баткото градина май месец и палим на спокойствие извън града.

# 642
Въобще няма да се чувствам провалена майка, защото няма да кърмя, не се затормозявайте излишно с такива мисли. Дори някой да ми го каже, ще го направя на 2 стотинки, по-голяма глупост не съм чувала. Лекарствата , които приемам могат да се пият по време на бременност, но не и по време на кърмене, така че при мен не се и коментира да кърмя. По-важното е да подсигурите на това дете здравословна среда и бъдеще, пък дали е кърмено или не за мен не е най-важното нещо.

# 643
Подкрепям! И ми прави впечатление, че повечето жени, които не са кърмили са си супер чил, а другите изпадат в някакви кризи, дупки и депресии. И за какво?
Хич не си го слагайте на сърцето това, бе мами! Ние сме най добрите майки за собствените си деца и никой не бива да ни обяснява обратното! 🎀❤️❤️

# 644
Мисля ,че вече бяхме говорили по темата за помпите Simple Smile Много е индивидуално всичко! Аз бях с ел.помпа на Авент и ми свърши чудесна работа (просото ръчната е голяма мъка ) първите три месеца съм я използвала всеки ден, тъй като имах много кърма и малката не успяваше да я изсуче. Нещата се регулираха с времето , но определено смятам че това е една от най-полезните ми покупки Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт