В момента чета...87

• 55 073
  • 744
  •   1
Отговори
# 285
Здравейте, по препоръка от темата тази година прочетох Олива Денаро и Сборът на дните на Исабел Айенде, не са лоши книгите и при двете идеята е добра, но за мен не са достатъчно силни. И при двете ми хареса, че не са тежки книги, въпреки темите, които засягат. Търся нещо, което наистина да ме грабне.

# 286
  • Варна
floren, знам, че трилогията е преведена на български език, но читателният интерес не е висок и издателство Егмонт нямат намерение да издават други негови книги.

Което е жалко, защото Джей Кристоф успя да намери почитатели сред българските читатели. Simple Smile

" Нивганощ" не е типичното YA фентъзи. Езикът на автора на места е доста циничен, пиперлив и вулгарен, не спестява нищо и не захаросва нещата. Има сарказъм и доста черен хумор. Главната героиня е перфектно изграден образ със всички свои силни и слаби страни. С хитрост, външност и оръжие си следва пътя и си гони целта, макар в името на тази цел да извършва доста нелицеприятни и неблагопристойни неща. Правда и справедливост и за тяхното постигане живот изпълнен с трудности, болка и не малко трупове. За мен финалът е тъжен, но именно такъв завършек отива на тази поредица. Колкото и да не ми харесва приемам този край. Късметлии ще са хората, които тепърва ще четат тази поредица и ще попаднат в света изграден от Джей Кристоф. С приятно чувство и малко носталгия се сещам за Меркурио, Мия Корвере, Ашлин, Трик, Тих и господин Благ. Simple Smile

# 287
Здравейте, по препоръка от темата тази година прочетох Олива Денаро и Сборът на дните на Исабел Айенде, не са лоши книгите и при двете идеята е добра, но за мен не са достатъчно силни. И при двете ми хареса, че не са тежки книги, въпреки темите, които засягат. Търся нещо, което наистина да ме грабне.
Последната книга ,която не само ме грабна ,ами направо ме отнесе беше "Когато щурците плачат" на Чарлс Мартин.

# 288
  • София
Мен последната, която много ме грабнаи разтърси беше "Стъклената градина " на Татяна Цъбъуляк, а преди това "Тихи години" на Алена Моренщайнова. "Време за жени" на Елена Чижова също. Но тя е стара, трябва по библиотеките да се търси.

# 289
  • Пловдив

Не е лоша книгата, но май действието и развръзката беше последните 30 страници.

# 290
Според мен главният проблем е, че авторът не случи на издателство. Не искам да обиждам Егмонт по никакъв начин, но тяхната аудитория е по-женска, ако мога правилно да се изразя и някак си Джей Кристоф не се вписва там. Ако примерно Артлайн се бяха заели с него, със сигурност би пожънал много повече успех и сега щяхме да видим на пазара The Empire of the Vampires. Това са си мои разсъждения, разбира се, не искам да убеждам никого в тях.

# 291
Започнах "Зимните хора" на Дженифър Макмеън, интригуващо начало, не съм чела "Удавниците", ще споделя впечатления, като я прочета.

# 292
Всяка книга на Дженифър Макмеън е самостоятелна, действието се развива в различни епохи (често паралелно в два исторически периода), на различни места, с различни герои, така че няма нужда да си чел една книга, за да прочетеш друга. А и у нас не се издават хронологично.

# 293
Да, точно така, аз не се изразих ясно,  написах го с оглед обстоятелството, че "Удавниците" е издадена в България година преди "Зимните хора".

# 294
Кое ме подтикна да взема от библиотеката "Пепел в снега", не зная. Може би тук съм прочела нещо положително. Но...Ако въобще я дочета, то ще е заради историята за изселването на литовци от режима на Сталин и живота им на север. Надявам се авторката да ползва документално проверени факти. А инак...Все едно чета ученическо съчинение.

# 295
В момента чета “Среднощно слънце”на Несбъо, както винаги не ме разочарова.

# 296
Кое ме подтикна да взема от библиотеката "Пепел в снега", не зная. Може би тук съм прочела нещо положително. Но...
Скрит текст:
Ако въобще я дочета, то ще е заради историята за изселването на литовци от режима на Сталин и живота им на север. Надявам се авторката да ползва документално проверени факти. А инак...
Все едно чета ученическо съчинение.

Точно това съм срещала като коментари за авторката, много опростен и елементарен стил. Не си спомням вече, но преди време мисля, че бях тръгнала да вземам нейна книга, прочетох откъс и успя да ме откаже.

Не успявам да дочета (заради липса на време) “Момчешки живот”, на мен ми харесва, въпреки че може да има срещу стила му възражения от някои читатели, но там, където е по-натурален е с конкретна цел. Ако някой се колебае дали да взема книгата- може да прочете първо в читанката, после да реши дали я иска.

Успешна предстояща Нова година ви пожелавам и да имате нови и вълнуващи книжни срещи.

Последна редакция: пт, 29 дек 2023, 16:20 от fenyx

# 297
  • София
Съгласна съм напълно с мненията ви за Рута Сепетис. Аз съм приключила с тази авторка.
А и не само с нея... Това е и основната причина да не пиша в темата. За изключително малко книги напоследък си заслужава да пише човек.
Гледаш - рейтинг до небесата. Отзиви - от хайп нагоре. Почнеш да четеш и се чудиш ти ли си от друга планета?

# 298
  • София
Аз пък много я харесвам, както писах сега чета "Трябва да те предам". Надявам се да успея да я приключа преди 31, за да мога евентуално да я включа в номинациите. Много ми допадат и книгите и и това как пише.

# 299
Аз съм от тези читатели, които като видят хайпвана книга, и веднага бягат с 200. Рута Сепетис нямам никакво намерение да я чета, а и като цяло темата за лагерите и Аушвиц грам не ме интересува. Имам единствено "Доброжелателните" на Джонатан Лител и много се чудя на "Двама братя" на Бен Елтън от чисто любопитство дали излизането от зоната на комфорт на автора е успешно. За тези, които не са наясно, Бен Елтън е комедиен актьор и сценарист на един от най-великите комедийни сериали в историята на Великобритания.

Общи условия

Активация на акаунт