В момента чета...87

• 55 065
  • 744
  •   1
Отговори
# 300
Happy, успокоих се, че не съм единствената, която не намира книги, които да я грабнат. Вече си мислех, че грешката е в моя телевизор 😁. Повечето съвременните автори до които съм се докоснала имам чувството, че пишат влогове - никаква задълбоченост, липса на богат език, започват някаква тема оставят я някак във въздуха, без нишката на тази история да стигне до някакъв логичен край или да е свързана с главната тема. Това е личното ми мнение, не ангажирам никого, просто споделям.

# 301
  • Русе
Прочетох ,, Винаги има решение,, на Марио Форлео . Чудесна надъхваща, стимулираща , практическа като наръчник книга с примери и споделени истории. Препоръчвам ви я,ако обичате да четете такъв тип книги и имате нужда от побутване ,да предприемете действие,да промените нещо, което искате. Хубава книга.
Сега започвам

# 302
  • Mediterraneo
Аз също все по- рядко споделям за книги. Като от друга вселена съм, да. Не харесвам широко хвалените книги, определено все по- рядко изобщо откривам нещо, което да ме запали.

Кое ме подтикна да взема от библиотеката "Пепел в снега", не зная. Може би тук съм прочела нещо положително. Но...Ако въобще я дочета, то ще е заради историята за изселването на литовци от режима на Сталин и живота им на север. Надявам се авторката да ползва документално проверени факти. А инак...Все едно чета ученическо съчинение.

Тази сутрин я привърших. Остави ми ужасно горчив вкус. Бързо успях да се абстрахирам от елементарния стил и спря да ме дразни. Откакто я започнах, успоредно ровя за факти относно геноцида на Сталин над прибалтийските държави. Темата не ми е много позната и успя да ме заинтригува. А самата книга ми остана като недовършена, претупана, недоизказана.

# 303
В "читанка" излиза следното съобщение за творби на Димитър Талев

Този внук побъркал ли се е...

# 304
  • София
Внукът на Талев, този в София, малко не го слуша главата, но има право да забрани безплатното ползване на книгите на дядото и явно го е използвал.

# 305
  • София
Димитър Талев е починал през 1966г. т.е. авторските права върху неговите произведения не са погасени.
Внукът е в правото си да забрани безплатното теглене на книгите на дядо си.

# 306
И какво ще спечели от това?

# 307
Простата логика е, че докато книгите на Талев се продават, на внука се плаща за авторските права на дядо му. Може да не са милиони, но нещо му се плаща. Колкото повече тегления от Читанка има, толкова по-малко продадени екземпляри, съответно по-малко пари за внука.

# 308
Започнах “Четвърто крило”, по принцип не съм почитателка на жанра, но реших да се предизвикам с нещо различно.

# 309
  • Русе
,, Докато сме свободни,, ми върви мудно и тегаво , личи си, че авторката е юрист,суха ми е книгата, политическа и юридическа ,но ще я завърша. Междувременно започнах. страхотна е ! Има и филм по нея. Драматична ,но и впечатляваща за първата жена диригент. Любовта или музиката или и двете,предстои да разбера. ❤️📖🎹

# 310
Простата логика е, че докато книгите на Талев се продават, на внука се плаща за авторските права на дядо му. Може да не са милиони, но нещо му се плаща. Колкото повече тегления от Читанка има, толкова по-малко продадени екземпляри, съответно по-малко пари за внука.
Книгите на Талев могат да се вземат от всяка библиотека в страната. И аз не разбирам какво се постига с подобни забрани....

# 311
Постига се защита на полагащи се по закон авторски права.

# 312
Който ще предпочете да ги изтегли от Читанка, така или иначе е нямало да ги купува. Но няма какво да си чешем езиците. Авторските права важат 70 години след смъртта на автора. Тези 70 години не са изтекли в случая на Талев и е нормално да се направи някакъв опит да бъдат защитени.

# 313
Аз бих си ги купила,заслужават място в библиотеката на всеки българин.
Весело посрещане на 2024!

# 314
  • Разпиляна във въображението
Аз бих си ги купила,заслужават място в библиотеката на всеки българин.
Весело посрещане на 2024!

Така направих преди години Simple Smile

Честита Нова Година!

Общи условия

Активация на акаунт