ДЕКЕМВРИ на вратата чука вече, хайде всяка мама да си гушка бебче! - ТЕМА 13

• 51 738
  • 605
  •   1
Отговори
# 480
Честито за новите бебенца , да са здравички ❤
Мамчета , снощи пих от хапчето за кърмата , обаче днес страшно много ме болят гърдите и са пълни с мляко , сменям подплънките постоянно . Тези , които сте пили такова хапче , да кажат така ли трябва да е ?

# 481
Кексче , при мен не беше така. Кърмата ми тръгна на трети ден от секциото. Гърдите ми станаха леко напрегнати и не направих нищо. Опитах се да се изцедя ръчно, но не стана и оставих нещата така.
 През нощта беше някакъв ужас от болка и сутринта отидох при дежурната да помоля за помпа. Отпуших каналите с гореща вода, изцедих се и приех първото хапче. Още два дена потече малко кърма и спря окончателно.
 Повече проблеми не съм имала, нито болка, нито кърма. Много е важно да отпушиш каналите и да освободиш напрежението.  Simple Smile

# 482
Теди, добре дошла на малката Рая - да е здрава и много да ви радва! Много се радвам, че всичко е минало благополучно и вярвам, че бързо ще се възстановиш Simple Smile

# 483
  • София
Благодаря на всички за пожеланията!

Момичета, бебето още е в кувиоз въпреки че е 3500гр., имала проблем с адаптацията заради трудното раждане. Много мъчно и страшно ми стана днес като разбрах, че е била на кислород и има течност в дробчета, здраво голямо бебе....
Мислех, че правя най доброто за нея и за мен като раждам естествено, а то какво стана.
Хемоглобина и бил нисък и едва днес са и дали шише да я захранят. Към мамите, на които бебенцата са били в кувиоз, как минахте през това, имам доверие в лекарите тук, но мн оскъдна информация ми дават, казаха че може и да не я изпишат в петък с мен.

# 484
Мила Теди, не може на 100% да се прецени какво е най-правилно. Ти си взела своето решение за естествено раждане, което е било проследено от лекарски екип. Именно последният решава дали в хода на нещата ще има промяна "в плана". Стискам палци малката бонбонка да излезе с теб от болницата и най-важното е да бъде добре. Аз като теб съм също много слаба като физика, а бебето живи и здрави се очертава над 3 килограма. Всяко раждане си има рискове, затова са и лекарите да реагират бързо и адекватно в дадена ситуация. Бъди силна, вярвам, че скоро ще се гушкате с принцесата ❤️

# 485
  • София
Теди всичко ще е наред! Много е добра неонтоложката завеждаща, ще се оправи малката!

# 486
Здравейте, дами ❤️💐
Днес нашата сбъдната мечта пое първия си дъх, роди се с планирано секцио в 38г.с. 🤰🤰🤰Цели 3800кг и 53см нашата Милица ни направи най-щастливите родители ❤️❤️❤️
Дебеланката е добре и е голяма ревла, гушкахме се много днес, но така и не пожела да засуче от гърдите (казаха, че не е повод за притеснение, просто е нужно търпение)
Пожелавам Ви да сбъднете вашите мечти по желания начин ❤️❤️❤️💐💐💐

# 487
Теди, моето детенце беше в интензивен сектор, защото се роди по-рано. Нямаше проблем с адаптацията или дишането, но по протокол се налагаше да го наблюдават. В този сектор имаше повече бебета родени на термин и по 3 и нещо килограма. Всичките бяха с трудна адаптация и на кислород. Бързо се справиха и ги изваждаха от кувьозите.
 Моя позната роди заедно с мен и бебето и беше 3500, трудно естествено раждане, трудна адаптация, кувьоз и кислород. Изписаха ги на 10 ден.
Няма страшно, всичко ще е наред, а малките са големи герои. Вярвай в детето си. Heart

# 488
tedysworld трудно е, но ще преминете през това. Добре че са неонатологиите. Моя син се роди 1200г., дишаше самостоятелно, но подпомаган с кислород, който постепенно намаляват, докато вече няма нужда от него. На 2 пъти имаше нисък хемоглобин и му преливаха кръв. Но порастна, изписаха го и вече е 3200г. Твоето бебе е голямо и силно, ще й помогнат да се справи по-лесно и ще се прибере вкъщи да се гушкате. От отделенията малко нахвърлят информацията ей така, а и ние често не знаем какво да попитаме за повече яснота, но те полагат всички грижи за дечицата. Ще се справите и двете.
И не се самообвинявай, няма как да си знаела как ще мине раждането.

# 489
IvanovaLub, да бъде Честита Милица! 🙂 Нека расте щастливо и слънчево дете ❤️ На теб желая бързо възстановяване 🙂

# 490
Мамчета здравейте и от мен. Днес в 16.43ч. на бял цвят се появи Самуил, 3100г и 53см. Бях на тонове и ме оставиха на системи. В 14часа ми спукаха мехура, шийката на матката ми беше много затегната, но успя да достигне 10см и родих нормално, без шевове Самуил. Аз се чувствам добре, ходя си. Просто съм уморена, но щастлива

Последна редакция: ср, 20 дек 2023, 22:00 от Woman89

# 491
Теди и моето се нагълта с околоплодни води , веднага и направиха аспирация и беше на кислород 1 ден . Доколкото разбрах и някакво раздвижване са и правили , но и на мен не ми беше обяснено много . Също така в епикризата пише , че се е родила в леко депресивно състояние . Но ето 1 седмица и 1 ден по късно си е абсолютно добре . Храни се , движи се , дори главичката си държи изправена . И аз много се притеснявах , даже си поревах . Доктора каза , че съм имала много сраствания и операцията ми продължила повече време и затова така се получило . Спокойно всичко ще е наред , ще видиш . Радвай се на бебчето и не си мисли лоши неща . ❤❤❤

# 492
Теди, всичко ще е наред - стискам палци и на двете. И нас ни изписаха един ден по-късно, защото пък бяхме с ниско тегло и искаха да видят дали качва. Можех да се прибера и да я вземем на другия ден, но реших, че по-добре и аз да остана като придружител.

Доволна съм много от грижите и отношението към малката, която всъщност беше най-най-малка в родилното. Вярвам, че сте в добри ръце и скоро ще си бъдете вкъщи. Според мен задавай въпросите, които те интересуват на лекарите и не разчитай само на информацията, която те дават при визитациите.

# 493
Woman 89, Честит Самуил 💙Да ти е жив и здрав и много щастлив🙂

# 494
Благодаря на всички за пожеланията!

Момичета, бебето още е в кувиоз въпреки че е 3500гр., имала проблем с адаптацията заради трудното раждане. Много мъчно и страшно ми стана днес като разбрах, че е била на кислород и има течност в дробчета, здраво голямо бебе....
Мислех, че правя най доброто за нея и за мен като раждам естествено, а то какво стана.
Хемоглобина и бил нисък и едва днес са и дали шише да я захранят. Към мамите, на които бебенцата са били в кувиоз, как минахте през това, имам доверие в лекарите тук, но мн оскъдна информация ми дават, казаха че може и да не я изпишат в петък с мен.

Теди, не се приеснявай, щом детето яде от шише е много добър знак. Моето момче се роди недоносен и 30 дена стоя в кувиоз. По епикризите пишат, че е бил на кислород(ако прочетеш ще ти окапе косата от стрес), което не е вярно, беше на "неинвазивна апаратна вентилация", което означава, че го топлят само в кувиоза и самият въздух се върти вътре в кувиоза, няма досег с този от стаята и евентуално, ако е по-нова машината го обогатяват с кислород, но момчето ми не беше в много нова техника. Има няколко варианти за обдишване на бебето с кислород- кислородна палатка, кислородна маска, канюла, може и да има и други начини още. Не съм проследила в коя неонатология е детето, но аз бях в Майчин Дом, там информацията и аз сама си я четях по чек-листа, който стоеше пред кувиоза на бебето и ако дойдеше доктор да дава сведения, просто четеше от този лист. За хемоглобина има разлика между различните стойности (питай за конкретно число), в МД почти всички бебета в интензивен сектор (доносени и недоносени има по-нисък хемоглобин), някои се наложи преди изписването да им направят кръвопреливане и да пият малтофер или както моето момче пие в момента малтофер и то минимална доза. Не казваш дават ли антибиотици на детето, това също е стрес за него. Моят беше 10 дена на антибиотици, около 20 дена допълнително го захранваха през венозна система. Със всяко премахване на системите по венозен път детето видимо ставаше по-спокойно. Накрая като му остана храненето през сонда и се ядосвах, че само го топлят в кувиоза и не го вадят, за да го захранят с шише. Захрани се веднага и нямаше проблем, но всяка смяна на стаята, в която го местиха си беше стрес за него, когато го преместиха в стая с бебета, които само ги задържат за тегло и ги хранят, не вдигна грам 4 дена. После го преместиха в педиатрията на 12-ти етаж и там имаше драма първите няколко дни с адаптацията. Накрая вкъщи също имаше малко проблеми с адаптацията, ядеше по-малко отколкото уж ядеше в Майчин Дом, почнаха колики, беше гладен, но го болеше коремчето, повърна ми една вечер адски много на фонтан (изглеждаше зле, но се оказа, че се случва на всеки). Свекърва ми е педиатър (но не в София) и по телефона ни препоръча капки, сироп за рефлукс, да повдигна леглото под ъгъл, пробиотик и т.н., което ако вече имах друго дете щях да ги знам тези неща. Детето се успокои, намерих шишета, с които го храниха в МД, че всички останали не ги харесваше и потръгнаха нещата. За 20 дни от изписването до вчера (бяхме на контролен преглед) е качил 800 гр., а за последния календарен месец 1300 гр.
Като минала всичко това с недоносено дете, мога да обобщя, че се научих сама да разчитам чек-листовете на акушерката, колко храна е ял, дали е повърнал мляко, колко тежи и др. По самите монитори съще се научих къде се гледа сатурацията, пулса как е. Ако кажат, че нещо са чули или видели лекарите ги питай за конкретни цифри и как е спрямо реферетните стойности на новородените. Една от неонатоложките ми каза примерно, че са чули шум на сърцето и почнах да разпитвам, това всеки ден ли се чува или еднократно. Накрая след разпита ми заяви, когато си получите епикризите ще си прочетете всичко. Шум на сърцето не се споменава в епикризита.
Ако ти позволяват да виждаш детето, сама го наблюдавай и сравнявай не през няколко часа как е, а всеки ден. Вижда се разликата дори само с един ден, ако детето е спокойно, яде, спи, диша ритмично, а не накъсано (всичко това се вижда), не е повръщало мляко, дори и да го подпомагат по някакъв начин с кисород, означава, че е добре. Дори и да ти кажат, че се адаптира добре примерно, когато ще е извадена от кувиоза, пак ще има стрес за детето. Моето момче примерно се стряскаше много от шумове като почукване по масата, леко отваряне на шкаф. Още мога много да пиша, но се вижда подобрение в детето само ти като си го наблюдаваш.

Общи условия

Активация на акаунт