ДЕКЕМВРИ на вратата чука вече, хайде всяка мама да си гушка бебче! - ТЕМА 13

• 51 644
  • 605
  •   1
Отговори
# 525
Честито нови бебчета на всички мами ❤️

Аз имам проблем с кърменето. Имам кърма, но някак си не е достатъчно. Преди когато пиеше по 50мл мляко си беше супер, сега иска повече, около 80-100мл на хранене и гърдите ми немогат да наваксат с кърмата. Той не суче повече от 20мл останалото го исцеждам с помпа и така го давам. Обаче след исцеждане гърдите с часове са ми празни, трябва много време за да се напълнят отново с кърма и на следващо хранене давам АМ. При нас в болницата даваха Нестле Беба, добре му понася и за сега и аз давам от същото. Как мога да си подобря количеството кърма? Наистина ми е мъчно че нямам достатъчно кърма за бебето.

# 526
Честито нови бебчета на всички мами ❤

Аз имам проблем с кърменето. Имам кърма, но някак си не е достатъчно. Преди когато пиеше по 50мл мляко си беше супер, сега иска повече, около 80-100мл на хранене и гърдите ми немогат да наваксат с кърмата. Той не суче повече от 20мл останалото го исцеждам с помпа и така го давам. Обаче след исцеждане гърдите с часове са ми празни, трябва много време за да се напълнят отново с кърма и на следващо хранене давам АМ. При нас в болницата даваха Нестле Беба, добре му понася и за сега и аз давам от същото. Как мога да си подобря количеството кърма? Наистина ми е мъчно че нямам достатъчно кърма за бебето.

Преди 10 дни бях при Хедра и също нямах достатъчно кърма- посъветва ме да се цедя 7 х за денонощие след предлагане на гърда. Включих в менюто си лактогонни чайове, безалкохолна бира и овесени ядки. Определено се увеличи и намалих цеденето на 1-2 х дневно, че ме е страх да не направя хиперлактация. При нас проблема е, че малката суче 10 мин и заспива и не изяжда нужното количество (следя с кантар), но всички консултанти казват да не се следят толкова стриктно нещата, ако има пълни памперси и наддава добре.

# 527
  • Пловдив
Има една група във фейсбук
ЗА ДЪЛГОТО КЪРМЕНЕ.
Иначе - много вода, чайове, жито, ядене на често, събуждане на бебето ако спи повече от 3 часа.
Честито нови бебчета на всички мами ❤️

# 528
  • Somewhere beyond the moon and stars
tedysworld,
Изобщо не преварявам вода, а купуваме бебешка вода на Бебелан. Смесваме с АМ спрямо дозата и след това затопляме в уред (моят е някакъв евтин на Лорели от първата ми дъщеря, после и за стопляне на пюрета много съм го ползвала). През нощта не го и стопляме, водата е на стайна температура и не е студено.

# 529
  • София
~Emerald~ благодаря за отговора, беше ми много полезен, изчетох доста мнения за приготвянето на АМ и си мислех - не може и не бива да е толкова сложно.
След раждането което преживях осъзнах, че нищо не трябва да е на всяка цена /поне за мен/. Няма да се измъчвам повече - направила съм каквото мога за кърменето. След цедене с помпа на 3 часа равносметката е 25-30 мл. за целия ден. Ами явно няма да го бъде.

# 530
  • София, България
Elit00, КристинаМ, честити бебчета! Да са ви здрави и послушни!

tedysworls, аз приготвям АМ по следния начин: купих си хубав термос ( от Декатлон ако в от значение) взимам изворна вода - Девин, Роса, Бебелан и я завирам на котлона в канче и в термоса. През нощта сипвам малко под половината доза вода от термос, другата част доливам от бутилка изворна слагам мляко Simple Smile Никога не го друсам нагоре-надолу, а го разтварям с въртеливи движения, за да не се образуват много балончета вътре. Това е. Бързо и лесно.
Пробвах с нагревателя. Не знам даже защо го купих, при положение, че и с първото дете си действах с термос. Много ми е бавно с този нагревател. Един ден за пюретата белким го ползвам малко. Ако не - ще го продам Joy

# 531
rgold Благодаря, ще опитам и аз така. Аз се цедя 3-4 пъти, но от днес ще направя както теб. Също и чай пия за кърма, ще включа и обесени ядки и безалкохолна бира та дано ми помогне 🙂

# 532
  • София
Теди, честита да ти е Рая и много радост и нежност да ти носи! IvanovaLub, Kristina, Woman89, честити бебета и на вас! Живи, здрави и игриви! Това са най-хубавите коледни подаръци!
Аз също топля АМ с термус, който показва градусите. Гледам водата да е м/у 33 и 36 гр и дори през нощта да изстине до 27-28, пак е ОК.
При мен кърмата също е малко, изцеждам по 2 пъти на ден около 30 мл всеки път. Но не спира и не намалява. Ако цедя по-често, няма и толкова. Пия чай за кърмачки, ще включа и безалкохолна бира. Лохиите, които се влачиха като цикъл последни дни, поспряха вече съвсем сега към края на 5-та седмица. Така че нищо не продължава вечно Simple Smile))
За коликите ползвам капките Абоколикен (в млякото) и между храненията Инфакол. Но това, което върши най-добра работа и го залъгва да не реве, е колкото и да ни звучи изтъркано, биберонът! Навсякъде отричат и не съветват да се дава до 3-тия месец, въпреки че си пише на опаковките от 0-6. Има и ортодонтични. По съвет на майка ми опитах накрая и това и наистина действа! Бебо не реве вече истерично през нощта и не се превива както преди. Разбира се, не му бутам биберон постоянно, само като плачка и се превива, за да го отвлича. Той самият си го плюе като вече не го иска. По принцип, ако не се кърми само на гърда, нищо не му променя. Много ми е лаком и продължава да се храни на 3 часа по 90-100мл (беше минал на кратко на 4), смесвам му Фризолак прематюр с Аптамил, защото от Аптамил само се запича. Имам още и една опаковка Аптамил органик, голяма, да видим с него как ще е. Може би ще му взема още едно Фризолак за смесване да няма запек. Педиатърката препоръча също да пробвам Novalac AC за колики. Каза, че няма проблем да редуваме млеката, за да намерим кое му понася най-добре. Каза, че повечето бебета най-добре се чувствали с Nan konfort. До 2-рия месец можело да се мине на 120 мл на хранене, на 4 часа.
При мен ежедневието ме завърта адски бързо, не усетих как мина 1 месец, а скоро ще станат и 40 дена! Добре, че майка ми ми помага, иначе трудно щях да движа и домакинските задачи, пазаруване, готвене...Открадвам си по час-два за разходка, кафенце, филмче вечер.
Ние изкарахме едно риновирусче. Бебчо беше с кихавици, хрипове и лека кашлица. Давах му Панадол бебе  и Атусин бебе. Излекува се бързо!
Теди, за по-бързата адаптация, рецептата е често гушкане и люшкане на ръце. Обичта на мама (тате, баба...) помага повече от всичко друго! При мен любимата поза за гушкане е бебо с лице към мен и главичка опряна в шията ми. Даже усещам, че така се успокоява и коремчето му.
Най-добре е на първо време да продължиш със същото АМ с каквото са я захранвали и да цедиш кърма с помпа, доколкото имаш.
Елфи, на теб май се пада честта да закриеш декемврийския бебевалеж! Пожелавам ти скоро и ти да гушнеш най-скъпият си коледен подарък! Heart
На всички мами пожелавам една вълшебна Бъдни вечер и Коледа с малките съкровища и любимите хора от семейството!

# 533
Лейди Роуз, май така се очертава 🙂 Весела Коледа ❤️

# 534
  • София
Боже Лейди Роуз кой казва че биберон не се дава до третия месец? Че сукателния рефлекс особено при бебетата на АМ и с шише трябва да се подържа с биберон. Аз бутам и тикам и се моля да си свикне, че без биберон мога само да си тегля ножа следващата година. Махането е три дни търпение на рев малко след като навършат 1г 6-10 месеца.

Теди обяснили са ти. С термос и мен ми се струва по удобно за нощно хранене. Ние сме с нагревател, бързо го стопля но и той е на кърма само

Весели празници момичета и на останалите мохикани не родили им желая коледни бебета♥

# 535
  • София, България
Лейди, нашият е на 2 и половина седмици и също е на 90мл мляко през 3 часа. С по-малко никакъв шанс. Grinning
Това за биберона - направо не мога да си представя без него Joy как ще се мъча аз без биберон…забрави. Давам си го редовно.

elface, чакаме те ние търпеливо да се похвалиш. Леко раждане когато и да е!

# 536
На мен ми е много сложно това с кърменето и количествата- сега суче около 60 мл, но на 2-3 часа, а е на 21 дни и трябва да приема около 90 мл… иначе изцеждам с помпата още някакво количество, така че би трябвало да й стига, просто се отказва бързо.Опитвам се понякога да дохранвам с шише и там трудна работа, а уж няма жълтеница.
От днес съм с болки в гърлото и се надявам да не й прехвърля нещо… майка ми помага вкъщи с готвене, чистене и евала казвам на мамите, които се справят сами и на тези с две дечица- вие сте машини! Аз се чувствам доста изнервена на моменти (вкъщи сме като дядовата ръкавичка) в малък апартамент , всичко ме дразни, чувствам се неспособна да се справя сама, липсата на качествен сън. За това последното дори нямам право да се оплаквам, защото бебка е много спокойна и се буди на 2-3 часа, за сега няма колики и много се страхувам от тях, тайничко се надявам да ни пропуснат…
Вие знаете ли до каква възраст се появяват?

# 537
И от мен един глас за термос - винаги има топла вода в него, ползваме Бебелан и тази на ДМ, която също е за бебета. Смесването става буквално за секунди - иначе аз също мислех, че е много сложно, но слава богу не е и се свиква супер бързо. Мъжът ми също сам се оправя с миксологията, така че е лесно да се редуваме и да сме взаимно заменяеми.

Девойката ни не иска биберон и аз честно казано не предлагам. Има си сукателен рефлекс, даже доста силен, така че тук притеснения нямам.
При колики гушкаме само докато е "в криза" и като цяло я оставяме в гнездото или леглото - не разнасяме на ръце и не приспиваме на ръце.

Нямаме баби или платена помощ. Справяме се двамата с мъжа ми и така ни е по-спокойно. Не виждам смисъл някой външен за домакинството ни да се мотае вкъщи с идеята да помага. Мен лично това ме напряга повече. Може би защото свикнах с някои ограничения докато лежах последните месеци и някаква част от пазаруването го минаваме директно онлайн с доставка. Чистенето - имаме разни джаджи като робот, пречиствател за въздух и т.н, които спестяват част от усилията. Готвенето не ни е проблем, че така или иначе караме на салати и някакво печено във фурна или на тиган.

Последна редакция: нд, 24 дек 2023, 15:38 от Like_Smoke

# 538
  • София, България
rgold, коликите са много специфично нещо. При бебетата може да се появят дори и при захранването около 6тия месец. Тяхната храносмилателна система не е развита и свикнала с външните храни и понякога се проявяват при смяна на млека, при нещо с което се е хранила майката и кърми, при захранване. Така че няма универсален отговор до кога се появяват Simple Smile

Аз си имам мама и много ми помага. Но ние живеем заедно и да ми е здрава жената, че ако разчитам на ММ, той почти постоянно работи Grinning

# 539
Здравейте, момичета! Пише ви мама на бебче на 3 месеца. Подариха ни дрешки - коледно боди и ританки (купени са от Париж, Франция) но са и малки. На новородено ще станат. Подарявам ги на някоя мама, която ги иска. Ще пратя и снимки. Само доставката се поема от Вас. Ако има някоя мама от Плевен, може и лично предаване. Весели празници на всички!🥰

Общи условия

Активация на акаунт