Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 106 343
  • 1 176
  •   1
Отговори
# 1 050
Здравейте. Нормално ли е според вас дете на 10 г. да вдига кръвна захар 160 на сито при норма <140.
и 110 на гладно, при норма <100.

# 1 051
Здравейте, д-р Въндева!Аз съм жена,на 41 години.От месец имам редуващи горещи вълни и студ,безсъние,умора,замайване,..Изследвах TSH и холестерол ,които са високи 6.51 ми е TSH,при дорма 4.20.Кръвна захар в норма.Т3 и Т4 също са в норма.Анти ТРО в норма.Тялото ми гори,а нямам температура. Цикълът ми не е редовен последната година.Закъснява ми.
Дали е нужно да пия хормон за жлезата ?Все още не съм ходила на ендокринолог, часът ми е следващия месец,и съм доста притеснена.Не знам какво да направя,за да се почувствам по-добре.

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 13:11 от Maria7865

# 1 052

Здравейте, д-р Въндева! Според тези изследвания на дъщеря ми е изписан Глюкофаж ХР 500 2 пъти на ден. Не е ли висока доза? Почти нищо не яде и й прилошава. А спрямо щитовидните и TSH има ли нужда  от хормон? Преди време бяха изписали Еутирокс 0,25. Детето ми е на 24 г. Има синдром на ПКЯ. Ако не приема Инофолик или нещо от този род, менструацията липсва с месеци. Предварително благодаря за отговора Simple Smile

# 1 053
Здравейте, д-р Въндева, благодаря за отговора. Днес си пуснах ТСХ и ФТ4 . Ще приложа изследванията + ПКК. Според изследванията са в норма хормоните. Малко се чудя,че ФТ 4 е почти на долна граница. Също впоследствие се притесних,че около час преди взимането на кръв бях изпушила 1 цигара,даже не цяла. Дали не е оказало влияние на резултата?

Здравейте, д-р Въндева! Бях решила да пия Л карнитин 500мг до 1000 дневно, тъй като съм на 48 год и в пременопауза вече и метаболизмър ми се забавя, натрупвам килца, около корема основно, чувствям се без енергия. Имам умерена активност - работата ми е свдяща,но се старая да ходя повече,когато имам възможност и ползвам министепер у дома. Но четих,че при проблеми с щитовидната не е добре да се пие Лкарнитин. Ще си пъсна малко по нататък изследвания -щиъовиден пакет,но бих искала да "чуя" и Вас. През 2018 г имах проблем с щитовидната жлеза - хиперфункция, тиреотоксикоза. Пих пропицил узвестно време, но лекарката. И ах много ниско ТСХ тогава  - 0,001, високи стойности на ТРАК антитела. Може би трябв ада отбелвжи,че беше и около 6-7 месеца след раждане.  След това хормоните бяха нормализирани. Не пия никакви лекарства. Скоро не съм пускала изследвания. Смятате ли,че употреба на Лкарнитин 500-1000мг дневно е опасна за щитовидната жлеза в такъв случай?
Здравейте, Фран! При нормална тиреоидна функция няма да повлияе тази доза. При намалена функция понякога може да доведе до изява на негативни ефекти, но Вие сте имала обратното състояние. Пуснете все пак ТСХ и фТ4.

# 1 054
Здравейте д-р Въндева, по повод ускорен пулс направени изследвания ПКК и щитовидни хормони. Кръвната картина е в норма, ТСХ в норма, ТАТ и МАТ завишени тройно. Какво може да означава това?

# 1 055
  • на земята
Здравейте д-р Силвия Въндева, имам много ниско витамин Д ,може ли да се приеме тази ампула от 300 000 еднократно  ?Благодаря ви
 https://turkopharma.com/products/%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BC% … D1%83%D0%BB%D0%B0

# 1 056
Здравейте, д-р Въндева.
По повод отслабване на съпруга ми  /63 г/, направихме изследвания, след това ги повторихме в друга лаборатория- Цибалаб. Резултатите се разминават и не зная какво да правя. Има добър апетит и търся причината за отслабването. Пулса му преди беше около 50 / пие бизогама/ а сега вече е 70 без промяна на дозировката.Ходихме при гастроентеролог и нефролог, там всичко е наред.  Направихме и скенер на кръста, заради силни болки - оказа се остеохондроза и дискова херния. Той отказва да го заведа на преглед при ендокринолог. Възможно ли е да става въпрос за хипертиреодизъм, щом фт3 е в нормални граници?
Благодаря предварително!

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 13:42 от GoddessDiana

# 1 057
Здравейте Д-р Въндева,искам да попитам след премахване на двата яйчника какви мерки е добре да се предприемат?А също и какви хранителни добавки могат да се използват ?
Благодаря
Здравейте, Анита! Мерките зависят от възрастта и причината за оофоректомията. Ако не е подходящо даване на хормонозаместителна терапия и има изразени вълни, изпотявания, може да се обсъди прием на фезолинетант.

# 1 058
Скрит текст:

Много ли са зле
Здравейте, Любо! Повторете ги и ако са ниски левкоцитите, направете консултация с хематолог.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 08:21 от Рaдост

# 1 059
Здравствуйте, доктор Сильвия. Интересует ваше мнение по поводу подходов к лечению нейроэндокринных опухолей, описанных здесь: https://bookinghealth.net/blog/lechenie/diagnostika-i-lechenie/6 … nnye-opuholi.html — насколько они применимы в Болгарии и используются ли такие методы, как PRRT или таргетная терапия, на практике у нас? Спасибо за ваш труд и ответы.
Здравейте, Илья! В България ендокринолози могат да диагностицират част от невроендокринните тумори, но лечението се назначава от онколози.

# 1 060
Скрит текст:
Здравейте, може ли да коментирате тези изследвания. Изписани са ми 2000 мг Метфогама и 24 мг Еутирокс . Искат да ми изпишат допълнително Мунджаро или Саксенда поради трудно сваляне на кг.

Много ли са зле нещата и трябва ли да приемам всички медикаменти. Какво мога да направя за максимално добри резултати, които да постигна. Сериозно ли е моето заболяване. Главният проблем при мен са килограмите, които не мърдат.

Здравейте, Fiby! От изследванията не се установяват други метаболитни нарушения. Зависи колко са килограмите, какви са целите, какво точно е опитвано. Според последните гайдлайни медикаменти от групата на Саксенда и Мунджаро имат показания при ИТМ над 30 или над 27 при наличие и на други метаболитни отклонения.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 08:23 от Рaдост

# 1 061
Здравейте Д-р Въндева,
имам силен косапад от около година, ходих при ендокринолог пусна ми изследвания всичко ми беше в нормата, но все пак ми каза, че Вит.Д ми и по към добната граница и препоръча да пия.
Започнах прием на Вит.Д + селен и цинк и косопада спря.
Но сега отново започна,  какъв може да е проблема?
Здравейте, Diankalvo! Витамин Д може да се приема целогодишно, дозата се адаптира според достигнатите нива и сезона. Направете нови изследвания.

# 1 062
Здравейте д-р Въндева,
Първо ще Ви опиша моето състояние и след това ще питам.
Симптомът заради, който отидох на ендокринолог, е че чувствах умора. Направих си изследвания, при които TSH e 4.7, докторът ми каза, че трябва да ми пусне антитела и ако те са в нормата ще ми изпише добавки, тъй като ехографа ми и той е добре. Пуснах си антитела, които са в норма. Отидох на контролен и много се чудеше дали да ми изпише малка доза хормон и в крайна сметка ми изписа. А в началото каза, че при тези резултати ще са добавки. А освен това и витамин Д ми е 18 ед. Изписа ми и за дефицита на витамина и го почнах, но не ми се иска да почвам хормоните. Та питането ми е, при тези резултати, Вие какво бихте препоръчали /също така по скоро какви добавки-с йод или без йод/?
Здравейте, Плам! Резултатът Ви е граничен и са възможни и двата варианта - без хормон или с хормон. Ако ползвате стандартната сол, която е йодирана, обикновено не се установява йоден дефицит и няма нужда от допълнителен внос на йод. Ако все още се колебаете за левотироксина, проследете ТСХ и фТ4 след 3-4 месеца и според тенденцията в резултатите ще се прецени.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 08:26 от Рaдост

# 1 063
Скрит текст:
Здравейте, доктор Въндева. Бременна съм в 8 седмица, откакто забременях кръвната ми захар сутрин е доста висока над 5.5-6.3. От началото на бременността спазвам хранителен режим и съм ограничила въглехидратите, преди и след хранене захарта ми е в норма. С предишна бременност имах гестационен диабет. Преди бременността имах висок инсулин, но го регулирах с диета. Ендокринолог ми назначи изследвания:
Моля за вашето мнение, необходимо ли е да се включи препарат който да регулира захарта.
Здравейте, TsV! Ако изолирано остава висока само сутрешната захар, може да се изчака и да се проследи. Освен диетата, включете лека физическа активност след вечеря. Да се следи много стриктно и нарастването на плода. Мерете два дни кръвна захар с глюкомер преди, на 1-ви и втори час след хранене, записвайте и какво хапвате и направете консултация с ендокринолог, за да се прецени има ли нужда от промяна.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 08:25 от Рaдост

# 1 064
Скрит текст:
                        Здравейте д-р Въндева. Бих Ви помолила за коментар. С оперирана щитовидна жлеза съм и ИР. Вземам Л тироксин 5 дни Х 100 и 2дни Х 75 мг. и Сиофор сутрин и обед -500, вечер - 1000мг. Благодаря Ви!
Здравейте, Monesia. Ако сте оперирана за възли и не е имало карцином на щитовидната жлеза, дозата на левотироксина Ви е висока. Разменете - 5 дни 75, 2 дни 100 мкг. След 6 седмици проследете пак ТСХ и фТ4.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 08:25 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт