Кулинарните празници започват с нежния вкус на масло Président

  • 11 519
  • 352
  •   1
Отговори
# 255
  • гр. Кюстендил
  • Мнения: 427
Украса поръчах още началото на ноември, за да може декември да украсявам на спокойствие. Имаме си стикери по прозорците, красива елхичка, лампички и един малък сладък дядо Коледа! Подаръците малко ги забавих и ги чакам, дано не закъснеят, че ще се изложа

# 256
  • Мнения: 5 608
Коледният дух сме го поканили да дойде с нас, защото ще ходим на гости. Украса за традицията сложихме, подаръци имам още малко да избера и да опаковам всички.

# 257
# 258
  • София
  • Мнения: 1 021
Поканихте ли вече коледния дух в своя дом? Разкажете ни дали обичате празника и как обичайно се подготвяте за него. Готови ли сте с всички подаръци и празничната украса?
Тази година Коледният дух се забави, защото дъщеря ми претърпя две операции, но вече си е в къщи и предстои заедно да украсим нашият дом. Тя обожава Коледа и иска да се включва във всички дейности. Предстои да опаковаме подаръците и да надпишем картичките. Винаги тя ги рисува с коледни детайли.

# 259
  • Мнения: 1 576
Меденки:
яйца - 4 броя
стопено масло - 1 чаена чаша
пудра захар - 1 чаена чаша
мед - 1 кафена чаша
хлебна сода - 1 чаена лъжица
канела - 1 чаена лъжица
брашно - 800 грама

# 260
  • Мнения: 928
Почти съм готова за празниците. Украсила съм, приготвила съм подаръците, дори пазара за трапезата е почти готов.

# 261
  • Мнения: 479
Тази година дори не успяхме са изчакаме началото на Декември за украсата. Вкъщи много обичаме Коледа, украсите и коледните песнички.  Подаръците също вече са купени и опаковани.

# 262
  • Мнения: 365
Подаръците са готови одавна. Украсихме дома си с огоромно желание и старание. Това е първата ни коледа в новият ни дом.
Остана да приготвим всичко за трапезата

# 263
  • Мнения: 905
Тази година украсихме от рано. По принцип украсяваме към края на Ноември, но тази година украсихме средата на Ноември. Обичам тези празници, за това държа да се радваме на украсата малко по-дълго време.
Почти съм готова с подаръците. Малко ми е напрегнато, защото чакам още 2 подаръка по куриер и стискам палци да пристигнат до петък.
Весели празници на всички 😊

# 264
  • Другата България
  • Мнения: 42 191
Къщата е украсена, елхата също, подаръците са купени, опаковани и изпратени на когото трябва. Почти съм напазарувала, а коледните гозби ще се приготвят накрая.

# 265
  • Мнения: 1 157
Украсата е сложена от началото на декември. Подаръците - някои са купени  и остава да бъдат опаковани

# 266
  • Мнения: 12 704
Бисквити Сахер по рецепта на Рудолф Ван Веен



За тестото:
1 яйце
100 г пудра захар
200 г масло Президент
250 г брашно
50 г какао
щипка сол
За пълнежа:
100 г конфитюр или сладко от кайсии
За глазурата:
300 г натурален шоколад
2 с.л. олио

1. В голяма купа смесете захарта, мекото масло, нарязано на кубчета, брашното, какаото и солта. Добавете яйцето и разбийте с миксер докато се образува топка тесто. Ако омесите тестото на ръка, увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. Разделете тестото на две равни части. Разточете тънко едната част върху набрашнен плот, с помощта на точилка. Изрежете 14 бисквити с ринг с диаметър 5 см. Подредете ги в тава, постлана с хартия за печене. След това направете същото и с останалото тесто. Печете бисквитите в предварително загрята фурна на 180 градуса 10-12 минути и ги оставете да изстинат.
3. Подредете 14 бисквити върху решетка и върху всяка сложете по 1 ч.л. сладко или конфитюр от кайсии. Притиснете с втора бисквита.
4. За глазурата нарежете шоколада и го разтопете на водна баня, докато половината от него се разтопи, а останалия все още е в твърдо състояние. Дръпнете от огъня и разбъркайте енергично докато целият шоколад се разтопи. Добавете олиото и разбъркайте.
5. Изсипете по 1 пълна супена лъжица шоколад върху бисквитите. Тръснете решетката, за да се разпредели глазурата равномерно. Оставете бисквитите за 10 минути на стайна температура, след това ги охладете в хладилник.

Последна редакция: чт, 21 дек 2023, 10:05 от Merelenda

# 267
  • Бургас
  • Мнения: 411
Все още не сме украсили, чакаме почивните дни, когато ще се съберем цялото разширено семейство. Елха ще се украсява, ще се пекат сладки, ще се опаковат подаръци и подреждат под елхата.

# 268
  • Мнения: 12 704
Коледен кекс със сушени плодове по рецепта на Лора Найденова.
Вкусът е като на щолен. Много богат, но и много сладък.
Аз сложих карамелени портокали, фурми, сушени смокини, червени боровинки, стафиди, сушени сини сливи.


250 г брашно за кекс
350 г микс от сушени плодове по избор (стафиди, сини сливи, кайсии, червени боровинки)
160 г кафява захар
50 мл уиски (ползвах ром)
250 мл черен чай (ябълков сок или тъмна бира)
50 г разтопено масло Президент
1 ч.л. ванилия
1 ч.л. канела
½ ч.л. сух джинджифил
1 яйце

Нарежете плодовете на парчета, залейте ги с горещ чай и уиски и ги оставете така за няколко часа да се напоят. Може да ги подготвите и от предната вечер.

В купа смесете сухите съставки (брашно за кекс, подправки и захар) и към тях сложете яйце, масло и ванилия.

Разбъркайте и прибавете накиснатите плодове заедно с течността, в която са били.
Ако има нужда добавете още брашно.

Трябва да се получи гъсто и лепкаво кексово тесто.

Прехвърлете в правоъгълна форма за кекс, покрита с хартия за печене и сложете в загрята на 170 градуса фурна. Печете около 40-50 минути.

Охладете много добре.

По желание украсете със захарна глазура, направена от пудра захар, лимонов сок и 1 белтък.

Поръсете със сушени плодове и нарежете.

# 269
  • Мнения: 417
Украсата е сложена от началото на декември. Подаръците са купени и остава да бъдат опаковани, какво и да приготвим коледните сладки.

Общи условия

Активация на акаунт