Кулинарните празници започват с нежния вкус на масло Président

  • 11 517
  • 352
  •   1
Отговори
# 270
  • Сф
  • Мнения: 11 845
Обичам Коледа. При нас е двоен празник, защото мъжа ми е рожденик. Украсяваме още средата на декември, като всяка година добавяме и някаква нова украса за късмет. Трапезата също е празнична като при всички българи , с капама при нас специално. Подаръци всички обичаме, получаваме и подаряваме. Simple Smile

# 271
  • Мнения: 12 701
Една любима рецепта за закуска в почивни и празнични дни, когато имам повече време за кухнята.

Дизмана бюрек. Изключително вкусен!



Ето рецептата:

* 200 мл прясно мляко

* 100 мл вода

* 100 г краве масло Президент

* 1 ч.л. сол

* щипка захар

* 20 г прясна мая

* около 550 г брашно



За пълнеж:

* 200 г сирене

* 150 г настърган кашкавал



За заливката:

* 2 яйца

* 5-6 с.л. пълни с кисело мляко

* 20 г разтопено краве масло Президент

* 2-3 с.л. олио

* малко сол

* маково семе за поръсване

В купа смесвам водата и леко затопленото прясно мляко. Натрошавам маята, добавям сол, щипка захар, размекнато краве масло и на порции добавям брашно и замесвам тесто.

Оставям тестото да втасва покрито около 1 час.

Втасалото тесто разделям на две части, всяка една разстилам с ръце на правоъгълник, поръсвам с натрошено сирене и настърган кашкавал и навивам на руло.

Подготвям тавата на фурната като я намазвам с олио. Нарязвам рулата тесто на хапки и подреждам в тавата. Отново оставям да втасат за около 40 минути.

За заливката - смесвам всички продукти и разбърквам добре с бъркалка.

Разпределям сместа върху топчетата и слагам тавата в студена фурна.

Включвам на функция долно нагряване с вентилатор и настройвам 180 градуса.

Пека за 30 минути. Изваждам, оставям 5 минути да починат и сервирам.

# 272
  • Варна
  • Мнения: 353
Украсата е сложена от началото на месеца. Почти всички подаръци са купени, опаковани и скрити.

# 273
  • Мнения: 399
Украсяваме на Никулден, подаръците са готови, приготвяме меденки, медена къщичка и други десерти

# 274
  • Мнения: 1 575
Украсила съм, подаръците са купени и опаковани. Вече приготвяме коледни сладки и десерти.

# 275
  • Мнения: 1 479
Нищо не съм приготвяла. Тази година ни сполетяха много беди. Аз и едното ми дете бяхме в различни болници по различни причини. Единственото, което искам е да се приберем живи и здрави у дома. Това ще е най-важното за Коледа, което искам!

# 276
  • Плевен
  • Мнения: 613
Коледа е от любимите ми празници и с голямо удоволствие украсявам вкъщи, редя красиво опаковани подаръци под елхата и пека коледни сладки.Вече съм почти готова, остава само празничната трапеза.

# 277
  • Мнения: 341
Еклери с крем и шоколад

Необходими продукти:
Тесто
вода - 1 ч.ч.
олио - 1/2 ч.ч.
брашно - 1 ч.ч.
яйца - 3 - 4 бр. (зависи от големината им)

Крем
прясно мляко - 1/2 л.
брашно - 5 с.л.
вода - 1/2 ч.ч.
захар - 7 - 8 с.л.
масло - 50 гр.
ванилия - 3 бр.

Приготвяне:

За еклерите: Водата и олиото завират на котлона, след това се добавя 1 ч.ч.брашно и се бърка няколко минути, докато стане гъста смес. Маха се от котлона и се оставя да изстине.
След като сместа изстине, едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбърква добре. Тесото става още по-гъсто и лепкаво.
С помощна на лъжица се гребва малко от сместа и се поставя в тавата (трябва да има разстояние между еклерите, за да не се слепят при печене), която е намаслена и покрита с хартия за печене. Не е нужно оформената с лъжицата формичка да е идеална, защото при печенето те си се оформят. Еклерите се пекат в предварително загрята до 200 градуса фурна, около 30 минути.
Крем: Ваниловият крем се приготвя като към врящото със захарта мляко се добавя смес от малко вода и 5 пълни лъжици брашно, които предварително сме разбили. След това се бърка непрекъснато няколко минути, слага се и маслото и се бърка още няколко минути. Накрая се добавя ванилията. Вече поизстиналите еклери се разрязват внимателно през средата и с помощта на малка лъжичка се пълнят с крема.
Готовите еклери се заливат с шоколад или се поръсват обилно с пудра захар. Декорацията е по желание, така че експериментирайте смело с любимите си съставки и вкусове.
Порцията, която се получава от продуктите по-горе е 25-30 еклера.

# 278
  • Мнения: 496
Коледните празници са ми любими. Украсихме още преди месец, наскоро приключих и със закупуването на подаръците. Ще споделя любимата ми рецепта за чийзкейк:
обикновени бисквити - 200 грама
яйца - 4 броя
крема сирене - 600 грама
краве масло - 125 грама
захар - 1 чаена чаша
заквасена сметана - 1/2 чаена чаша
лимонов сок - 2 супени лъжици
ванилии - 2 броя
кората на 1 лимон
Хубаво е да извадим продуктите от хладилника поне 30 минути преди да започнем. Смиламе с кухненски робот или натрошаваме бисквитите и ги смесваме с размекналото се масло. Месим с ръце до получаването на гладка смес, която разпределяме равномерно по дъното на формата, като притискаме с ръце. В купа изсипваме сиренето и разбиваме за няколко секунди с миксер на висока степен. След това добавяме захарта и отново разбиваме, отново на висока степен. След това едно по едно добавяме и яйцата. Накрая заквасената сметана, лимона, лимоновата кора и  ванилията, като разбиваме непрекъснато. Изсипваме крема върху блата и го заравняваме ако се налага.
Печем в предварително загрята на 160 градуса фурна на водна баня за около 90 минути. След като е изпечен, не вадим веднага от фурната, а оставяме леко открехната вратичката за около час. След това слагаме в хладилник да стегне за още един час, после мажем с любимото сладко, аз мажа с боровинки.

# 279
  • Мнения: 350
Украсихме елхата в началото на декември. С подаръците съм готова от ноември, остава да се опаковат и да надпиша картички. Тези дни ще подготвяме трапезата за Бъдни вечер

# 280
  • Мнения: 1 398
Елхички
Необходими продукти:
150 гр. печени лешници
150 гр. лешников крем или течен шоколад
150 гр. вафли с лешников крем
200 гр. шоколад
кокосови стърготини и захарни пръчици за поръсване
Начин на приготвяне:
В купа се смесват смлените вафли и лешници. Добавя се лешниковия крем, разбърква се и се оставя в хладилник да стегне сместа. След като сместа е стегнала, се оформят топчета и с формички се оформят елхички. Шоколада се разтопява и всяка елхичка се потапя в него. Изваждат се върху хартия за печене. Поръсват се с кокос или захарни пръчици. Оставят се в хладилник докато стегне шоколада.

# 281
  • Мнения: 2 393
Често приготвям този сладкиш, лесен, бърз и бюджетен.
Кайсиев сладкиш
Съставки: 1 компот от кайсии, 250 гр. масло Président, 250 гр. брашно, 5 яйца, 200 гр. захар и 10 гр. бакпулвер.
Приготовление: Намазваме дъното на тавата с част от маслото и подреждаме отцедените кайсии от компота. С останалите съставки приготвяме хомогенна смес и заливаме кайсиите. Печем до готовност на загрята до 180 градуса фурна. Охладеният сладкиш обръщаме върху тортена чиния и заливаме със сиропа от компота.

# 282
  • Мнения: 691
- Да, Украсихме преди месец.. Тази година сме с алтернативна елха - направена от съчки , канап, дървени играчки. Окачена е на стената и не заема място. Лампичките също блещукат по прозорците. Из дома сме сложили коледна декорация. Рождество е любимият ни празник, защото се събираме със  семейството .
Децата са най- щастливи в очакване на желаните подаръци. И понеже малкият посещава ДГ , а там Дядо Коледа посети по-рано, той си получи част от подаръците, а ние дадохме на батко му и неговите. За Коледа сме им подготвили общ подарък изненада. Днес купих последните останали подаръци , които трябваше да взема за близки. И вече сме готови.
Коледният дух у дома идва с украсата и приготвянето на домашни сладки Simple Smile


Светли Празници на всички!


И една любима рецепта
 


Продукти :
3 яйца
150гр захар
150мл олио
2 п. Ванилия
Около 600гр брашно
1 бакпулвер
Пудра захар за поръсване.

Яйцата, захарта и ванилията се разбиват хубаво , след това се добавя олиото , разбиваме отново.
После и брашното с бакпулвера на няколко пъти, месим, докато се получи меко , не лепнещо тесто и се оформи на топка.

Разточвам тестото около 3мм
и изрязвам с формички. / Колкото са по-тънки стават по-хрупкави/
Пека на 180* около 10-12мин, до леко порозовяване.

След това върху цялата формичка намазвам конфитюр , поръсвам тези с изрязаната част с пудра захар и слепвам. 🤞🏻
Като престоят поомекват. 
Рецептата е лесна и икономична , добре се получават 😉 🍀

Последна редакция: чт, 21 дек 2023, 19:26 от danito921

# 283
  • София
  • Мнения: 1 457
Поканихте ли вече коледния дух в своя дом? Разкажете ни дали обичате празника и как обичайно се подготвяте за него. Готови ли сте с всички подаръци и празничната украса? Поканите още преди 1ви декември коледния дух. Украсихме елхата. След това се продължи с печенето на бисквитки и украсяване на апартамента. Направихме джинджифилова къщичка, децата много се радват и само питат кога ще я ядат. Събираме се роднини, сестри, деца, още от сутринта само се готви. Вече съм готово с всички подаръци, дано и моя е готов...

# 284
  • Sofia
  • Мнения: 597
Памук погача 🥰
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
брашно - 7 чаени чаши
прясно мляко - 1 чаена чаша
кисело мляко - 1 чаена чаша
захар - 3 с.л.
сол - 1 с.л.
ракия - 2 с.л.
яйца - 3 броя
мая - 1 броя
краве масло - 200 грама
ЗА НАМАЗВАНЕ
жълтъци - 1 бр.
краве масло - 1 с.л
За тази памук питка първо маята се натрошава в купа. Към нея се прибавя 1 с.л. захар, 2-3 с.л. прясно мляко и 2-3 с.л. брашно. Разбърква се да се получи еднородна каша.
За тази памук питка първо маята се натрошава в купа. Към нея се прибавя 1 с.л. захар, 2-3 с.л. прясно мляко и 2-3 с.л. брашно. Разбърква се да се получи еднородна каша.

Купата се завива с кърпа и се оставя на топло да шупне, за около 10-15 минути.
След това се прибавят и останалите продукти, без кравето масло и се замесва меко тесто за погача.
Готовото тесто се оставя да втаса за половин час.
Втасалото тесто се разделя на три равни части.
Те се разточват на елипс и всяка се намаза с разтопеното краве масло.
Слагат се една върху друга и се навиват на руло.
Рулото се реже на три пръста разстояние.
Редят се в тава, която е намаслена с олио и набрашнена.
Оформената погача се оставя да втаса за половин час.
След като втаса, се намазва с жълтък и 1 с.л. разтопено краве масло.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.

Общи условия

Активация на акаунт