Отговори
# 330
  • Варна
Добре.
Благодаря!

# 331
Може ли помощ за 26 и 27 задача

# 332
Първата:
Имат да решат х задачи, на Евгени му остават х-38
От на Калина 12+3*(х-38)=х

# 333
27-а
Йова 4*х + 44
Веси х + 71
4х +44 = х + 71
3х = 27
х = 9
Веси е похарчила 9 лева
Йова - 4*9= 36 лева
Всяка е получила 80 лева, общо са изхарчили 45 лева

# 334
  • София
Добър вечер. Може ли да помогнете с тази задача от аналитична геометрия за 11. клас?

За квадрата ABCD е известно, че А(-4;6), В(-2;-2) и т.D лежи в първи квадрант. Ъгловият коефициент на правата АС е:

# 335
  • София
Малко идейки. Можете да съставите уравнението на АВ. АВ обаче е перпендикулярна на ВС, оттам  ще дойде уравнението и на ВС. Намерете дължината на АВ= ВС. Намерете координатите на С. Напишете декартовото уравнение на АС. Коефициентът к  в него (или tg alpha) е търсеният ъглов коефициент.

ПП Нямам в момента възможност да пиша, надрасках нещо на едно хвърчащо листче и ако не съм сгрешила някъде,   точката С  е С(6;0) По две точки, А и С, съставяте уравнението и намирате к.

Последна редакция: сб, 20 яну 2024, 22:56 от пенсионирана русалка

# 336
Момичета, отново имам нужда от помощ  ако някой може да помогне с начин на поднасяне на  решението на 12 задача подходящо за 3 клас, защото моя начин ми се струва сложен като за 3 клас

# 337
Щом за едно и също време изминават
Ангел 400м (40*10м)
Иван 280м (40*7м)
То за едно и също време изминават съответно 10 и 7 м. (разделяме и двата пътя на 40) и пак за едно и също време ще изминат 110м и 77м (умножаваме двете по 11).

Идеята е, че на всеки 7м на Иван, Ангел изминава 10 метра.
За да не се минава в дроби...

# 338
  • София
Малко идейки. Можете да съставите уравнението на АВ. АВ обаче е перпендикулярна на ВС, оттам  ще дойде уравнението и на ВС. Намерете дължината на АВ= ВС. Намерете координатите на С. Напишете декартовото уравнение на АС. Коефициентът к  в него (или tg alpha) е търсеният ъглов коефициент.

ПП Нямам в момента възможност да пиша, надрасках нещо на едно хвърчащо листче и ако не съм сгрешила някъде,   точката С  е С(6;0) По две точки, А и С, съставяте уравнението и намирате к.

Направихме стъпките, но не можем да получим координатите на С. За тях получаваме (0;6) или (-4;-10).

ПП:Получихме ми.

Последна редакция: нд, 21 яну 2024, 11:06 от Sladkish4e 87

# 339
# 340
  • София

Направихме стъпките, но не можем да получим координатите на С. За тях получаваме (0;6) или (-4;-10).

ПП:Получихме ми.

Пак да се върна на тази задача. Понеже от системните уравнения получаваме две решения (6,0) и (-10,-4) как стигнахме до извода, че (6,0) е единственото възможно решение?

# 341
По условие т.D трябва да е в първи квадрант.

# 342
  • София
По условие т.D трябва да е в първи квадрант.
Тоест т.С няма как да е в трети и следователно координатите й не могат да са отрицателни. Благодаря!

# 343
  • София
Най-добронамерена забележка - няма такова понятие "системни уравнения". Има системи линейни уравнения, системи уравнения от по-висока степен..

# 344
  • София
Най-добронамерена забележка - няма такова понятие "системни уравнения". Има системи линейни уравнения, системи уравнения от по-висока степен..
Благодаря, явно не ми са се запаметили много-много понятията от преди 20+ години.😅

Общи условия

Активация на акаунт