Оценяване семеен апартамент с цел покупко-продажба

 • 2 211
 • 47
 •   1
Отговори
 • Мнения: 487
Здравейте, предстои ми, да делим наследствен апартамент с роднини. По какъв начин се оценява стойността на едно жилище ?
Има ли он лайн калкулатори за това или те не са достоверни ?
Или пък частни лица, които правят такава оценка, спрямо множество фактори - година на застрояване на жилището, дали е за ремонт или не, от какъв материл е направено, квадратура, квартал ?
Не съм се занимавала с тези неща до сега, но искам всичко да е перфектно и неутрално, за да не се изпокараме във фамилията, тъй като жилището се полага поравно между две сестри и така.
Благодаря

Последна редакция: чт, 30 ное 2023, 13:34 от BlackCat12

# 1
 • Мнения: 9 034
Има лицензирани оценители, които имат методика, добре си описал факторите, но все пак оценките са субективни.
Изберете си някой оценител и каквото той ви напише това да бъде, ама предварително подпишете нещо, че винаги ще има недоволни.

Или пък всеки да предложи по един оценител и после средноаритметично от оценките, но това е по-скъпо.

# 2
 • Мнения: 2 526
Най-честият подход е сравнителният и спокойно можете да добиете представа за оценката, ако разгледате цените, на които се предлагат сходни имоти в същия или подобен район. Цена на м2 и съответната за Вашето жилище. Оценителят ще направи същото, като евентуално ще прегледа няколко изповядани сделки.

# 3
 • Мнения: 18 843
Има фирми, които се занимават с това, ще ви напишат становище от няколко страници с аргументация. Моите впечатления са, че оценките, които дават са леко занижени - 10-15 на сто да речем.

# 4
 • Мнения: 4 978
Оценителите гледат това, което е недвижимо и трудно ще се изнесе. Затова апартамент, който се продава "с обзавеждане" и разни подобрения, които са такива само в главите на собствениците, на пазара често се пуска с по-висока цена от друг, в чиято цена няма мебели, кухни и пр.

Оценителят гледа местоположение, тип строителство, евентуално хубава дограма, стени и подови покрития. Даже не гледа врати и вградени кухни, защото те също могат да се махнат. Така че може да викнете оценител, но ако има неща, които смятате за подобрения, може да сте разочаровани. Прегледайте обявите наоколо.

# 5
 • Мнения: 41 989
Може да се обадите на "Хоум ту ю" уж искате да продадете. Ще огледат и ще ви дадат някаква цена за конкретния имот (те познават пазара), а после вие си добавяте 15% и сте горе-долу на вярната цена.

П.П. И пак винаги ще има недоволни, ако едните останат в жилището, а изплатят частта на другите. Най-чистото е да продадете и да делите парите. Тогава само ще е абсолютно честно. Иначе ако имотите скочат след година, или ако паднат, все някой ще се чувства прецакан.

Последна редакция: чт, 30 ное 2023, 10:36 от Черна станция

# 6
 • Melmak
 • Мнения: 3 444
Има оценители, които правят това. Оценяват по състояние, локация, размер на апартамента и подобни апартаменти в района.

Реално ако сте в добри отношения, по-добре доброволно да се разделите и да се уговорите за подобен оценител.

# 7
 • Мнения: 487
Здравейте, благодаря за коментарите.

Дайте, някакви конкретни фирми или оценители ако познавате такива ?

Записах си за хоум ту ю - мерси.

Относно делбата, тук е много сложен казуса. Както написах, жилището е семейно и ще се разпредели между 2 роднини. Едната не го иска много много доколко знам, другата го иска от сантиментална гледна точка. Тази със сантиментите иска да заплати едната половина на другата, прецакани ще има винаги. Благодаря

# 8
 • Melmak
 • Мнения: 3 444
Вижте, в момента имам 4 дела за делби. Не съм адвокат, а доверител. И всичките са от глупост и алчност, която роднините проявяват.

Ако са по-мъдри ще се разделят с добро. Оценката се прави и после може едната да изплати на другата дял. Обаче и двете трябва да са съгласни за това. Ако едната реши, че парите са малко, а другата, че са много - сделка няма.

Винаги може да се продаде целия апартамент на максимална цена на външни хора и съответно парите да се делят на 2. Но и за това трябва да са пак съгласни. Иначе с дела е скъпо и гадно, не го препоръчвам. От глупост се докарахме до това положение, но просто няма друг изход при мен.

# 9
# 10
# 11
 • Мнения: 4 135
Моля Ви, не сравнявайте цените в сайтовете за имоти. В повечето случаи са надценени, непродаваеми и стоящи с години на пазара. В такъв случай рискувате и да искате нереалистично висока цена. Извикайте си лицензиран оценител и след това се съберете и говорете всички заедно каква цена да му искате.
Иначе - безплатни калкулатори има и в интернет, например в сайта на ДСК, но не знам доколко може да се разчита на тях.

# 12
 • Мнения: 12 941
Ние наехме две оценителски фирми, май бяха Адрес и Мирела. Взимаха тогава (преди 5 години) по 100-150 лева за оценка. И после приехме средното аритметично от двете оценки.
Но трябва останалите да са съгласни с този начин, за да няма после някой "минат", който е платил за оценките, а роднините не му ги покриват.
Оценките са много сложна материя и наистина е по-добре да се наеме професионалист.

# 13
 • Мнения: 4 135
Имате ли спомен, интересно ми е, много различни ли им бяха оценките?

# 14
 • Мнения: 487
Да, точно така ще направя. Ще викна лицензиран оценител, може и наистина двама и ще направя средна оценка.
След това, наистина ще става дума за споразумяване, за да няма такива, които се чувствам прецакани.
Мразя такива разправии, с имоти и тн, които развалят отношенията в едно семейство, но за сега знаем, че едната страна не иска имота, другата я иска. Така, че се надяваме, че ще има сделка.
Мерси

Последна редакция: сб, 02 дек 2023, 00:15 от BlackCat12

Общи условия

Активация на акаунт