Оценяване семеен апартамент с цел покупко-продажба

 • 2 153
 • 47
 •   1
Отговори
# 30
 • Melmak
 • Мнения: 3 264
На този въпрос ви отговорихме - с оценител. Викате независим такъв и оценява имота. Щом сестрите са в добри отношения, значи не би било толкова сложно.

# 31
 • Мнения: 2 563
Нали ви казах как - сестра Б отправя предложение към сестра А да закупи нейния дял за 100к.
Сестра А не е съгласна и смята, че имотът струва не 200к, а 210к, тоест нейния дял е 105к. Тогава сестра Б казва - ОК, купи тогава ти моя дял за 105к, щом смяташ, че това е цената.
Не искаш? Защо не искаш - нали ти казваш, че струва толкова? Или купувай, или приеми моето предложение.
Така на Сестра Б ще й останат 5к повече, отколкото тя е смятала, че струва нейната половина - това ще й компенсира неудобството да се мести после в друг имот, ако вече живее в този.

Неща като "емоционална привързаност" не мисля, че има как да се остойностят в пари. Там ни оценител, ни адвокат може да помогне.

# 32
 • Мнения: 12 875
Ние продавахме апартамент на външно лице и имаше доста големи разлики между това, колко бяха готови да платят двамата кандидати - да кажем, към 7-10% някъде. Така че твърдението как пазарът дава най-точната оценка е малко пресилено, защото все пак хората имат различни възможности и представи.
Затова даже и да имате реален клиент, няма гаранция, че това е най-добрата цена, която може да се вземе за този имот. Но ако човек седи и чака отнякъде да падне най-добра цена, ще седи вечно като Буридановото магаре.

Точно затова когато за друг имот трябваше един от нас да го купи, а друг да вземе парите, ние наехме двамата оценители, на които специално платихме, за да дадат тяхната оценка за пазарната цена. Не си спомням каква беше разликата в оценките, може би също към 5-10%. Но като си решил, си затваряш очите и взимаш средното аритметично, край. Даже и да не ти хареса оценката, приемаш я и животът си продължава, вместо да се вторачваш в някакви суми.

# 33
 • Мнения: 1 369
Хора никога няма как да се угоди, затова има оценители. Какво да кажат тези които купуват имоти, заводи за милиони на какво "стъпват" точно на оценката, вътре има аргументация, методика, съпоставка с подобни имоти, това не е просто "хвърлена" сума.

# 34
 • Мнения: 41 527
Никой оценител не може да каже наистина за колко би се продал имотът. Да кажем, че чисто рационално, вземайки се предвид всички параметри на имота (локация, състояние, възраст, конфигурация, екстри и прочее) експертът каже 200 000. Да де ама идва купувач, който е харесал два такива имота и иска да преговаря за отстъпка, защото вече има алтернатива. За него имотът струва 195 000. Идва и друг купувач, за който имотът е субективно по-ценен от оценката, защото е близо до старата му майка или до внучетата. Той би платил надценка над реалната стойност и би дал 205 000.  Но е въпрос на шанс дали ще попаднете на единия или на другия. И по закона на Мърфи е много вероятно скоро след делбата някой да подшушне на страните, че търси същото за повече пари. Тогава ще има сръдни. Така че честна сделка е или да продадат и да делят, или както предложи Крис. Но явно и двете не са приемливи, защото едната не иска да се продава, а другата няма пари и интерес. 
Ми все единият трябва да се мине малко, няма начин.

# 35
 • Мнения: 456
С това искам да кажа, че няма кой да дойде и да ви каже - този имот струва ХХХ.ХХХ,ХХ лв.

А 10 000лв. на 200 000лв. е нищожна граница, която е в рамките на стандартния пазарлък.
[/quote]

А...това означава, че за 10-20 К ще трябва да се пазариме и всъщност пазарлък със сигурност ще има дори и с близки роднини така ли ?

Аз съм малко черно - бял човек и за това мислех някаква фикс цена и до там. Но явно няма да станат точно така нещата.

# 36
 • Мнения: 114
Не, означава, че дори да продадете апартамента на свободния пазар, цената му ще варира в определени граници в зависимост от това колко бързо искате да го продадете, като Черна станция е дала нагледен пример откъде може да дойде разликата.

Така че нямам предвид да се пазирите за 10-20к, но на практика е много вероятно точно това да стане. В имотната търговия "черно-бяло" няма.

# 37
 • Мнения: 2 512
Един имот (или каквото и да е друго) струва толкова, колкото е склонен да даде купувачът.
В този конкретен случай не виждам смисъл от оценител. Сядат двете сестри, продаващата казва на каква цена би склонила, купуващата преценява устройва ли я, може ли и би ли я дала. Ако не, продължават итерациите до достигане на "вярната" стойност. Какво ги грее какво ще твърди оценител или брокер за пазарната цена на този точно имот, като той няма да се продава на външен човек?

# 38
 • Мнения: 8 988
Нали ви казах как - сестра Б отправя предложение към сестра А да закупи нейния дял за 100к.
Сестра А не е съгласна и смята, че имотът струва не 200к, а 210к, тоест нейния дял е 105к. Тогава сестра Б казва - ОК, купи тогава ти моя дял за 105к, щом смяташ, че това е цената.
Не искаш? Защо не искаш - нали ти казваш, че струва толкова? Или купувай, или приеми моето предложение.
Така на Сестра Б ще й останат 5к повече, отколкото тя е смятала, че струва нейната половина - това ще й компенсира неудобството да се мести после в друг имот, ако вече живее в този.

Неща като "емоционална привързаност" не мисля, че има как да се остойностят в пари. Там ни оценител, ни адвокат може да помогне.
не можеш да форсираш никой нито да купува, нито да продава, нито да се съгласява с предложения разни, той даже може да не ти отговори.
Само съд може да форсира нещата.

# 39
 • Мнения: 1 369
Едно да гледаш обявите и да гадаеш, друго е да шмаш "черно на бяло" от оценител. После няма ама ти малко ми даде, много...

# 40
 • Мнения: 8 988
Оценителите взимат и големи такси за услугата, а оценките са си все пак субективни, ако ще  и една и съща методика да ползват.
На мен Нотариус ми предложи да напише становище за един наш имот със спорове. Но, какво като напише, другите няма да се съгласят, ще кажат "Този е луд, не е така"

# 41
 • Мнения: 1 369
Е то не може без пари, но от всички останали варианти, този е най-правилния, аргументиран и особено между сестри и утре да започнат натяквания. Това са страници с методики, изчисления и колкото и да е субективна все пак е документ.

# 42
 • Melmak
 • Мнения: 3 264
Преди два месеца правихме оценка на апартамент в София, чак много пари не взе. Беше нещо около 300 лв. Съвсем поносима цена ми се видя.

# 43
 • Мнения: 18 673
Не са скъпи оценките, на цената на 15-20 кутии цигари са.

# 44
 • Мнения: 8 844
Ще напиша как постъпих със семейния апартамант, който делихме със сестра ми след смъртта на родителите ни.

Още в началото аз казах ,че не проявявам интерес да го взема, а искам да закупя с моя дял друго жилище на удобно за мен място. Сестра ми искаше апартамента, защото живее на съседна улица.
Разгледах  подобните жилища, които се продаваха тогава, попитах и позната брокерка и тя ми каза ,че за нашия апартамент можем да вземем около 140 хил лв .
Аз бях намерила апартамент, който искам да купя. Имах спестени свои пари и видях ,че ще ми трябват още 60 хил, за за купя това, което съм намислила. Затова поисках от сестра ми 60 хил лв. Направих следната сметка:
1. Ако искам 70 хил лв тя няма толкова, ще трябва да вземе по-голям заем и сигурно ще се откаже. Ще трябва да продаваме. За да го продадем, трябва да освободим жилището от всичко вътре. Това означава да изнесем вещи и мебели от 5 стаи, 1 голяма изба и 1 таван натъпкан с какво ли не. Това ще ни струва 2-3 хил лв в най-добрия случай.
2. За да продадем 5-стаен апартамент, трябва да наемем брокер, тогава това струваше към 4-5 хил лв. Отделно нотариални такси.
В крайна сметка ще дадем едни 10 хил лв, /аз лично 5 хил/, ще си развалим отношенията със сестра ми и ще изгубим време да се разправяме с вещите на родителите ни. Не ми се искаше дз ходя и лично да изхвърлям дрехите на майка ми и баща ми, да опаковам вещи.
Прецених ,че ще изгубя хипотетични 5 хил лв,  които може и да взема при продажба на непознат, но ако купувача е сестра ми, просто ще отида, ще подпиша едни документи и ще прибера сумата, която ми трябва. Самото прехвърляне ще е много по-евтино при роднини.

Сестра ми отишла да пита свой познат брокер и той казал, че й предлагам много изгодна цена, да го взима веднага, щом го иска. Наистина аз отидох направо при нотариус, взех парите, подписах се и си тръгнах. Отношенията със сестра ми не пострадаха изобщо, тя остана доволна. Купих веднага апартамента, който бях набелязала, ремонтирах, обзаведох и живея вече 1,5 години в него. Изобщо не мисля ,че можех да взема малко повече пари, всичко вече е зад гърба ми, аз също мразя такива семейни делби, но нямаше как.
Сестра ми и зетя разчистваха апартамента цяла година и са на средата на ремонта. Изгубиха много време, защото взеха апартамент, задръстен от вещи, които на практика не им вършат работа. Времето също е пари, а нервите никой не може да ти плати. Радвам се ,че отстъпих. Мъжът ми изцяло ме подкрепи.

Общи условия

Активация на акаунт