към много интересната тема за захранването - тъй като се притеснявам от алергии, пускам търсене в Гугъл за всяка нова храна, която смятам да въвеждам и чета подробно. какво ми прави впечатление - първо, едва ли не всички храни са алергени, според някои по-крайни автори. второ, има големи противоречия между отделните медицински статии, изброяващи храните-силни алергени. притеснявам се на кое мнение да се доверя.
какво е мнението ви за следните храни като потенциал за алергизиране и срок за въвеждане:
грах
зелен боб
моркови
дюли
череши
кайсии
карфиол
питам за тези, защото съм срещала пълни противоречия за тях - и като алергични свойства, и като срок за въвеждане.
освен това - при бебе, незахранено още с глутен, каква зърнена храна освен ориз може да се даде?

От изброените храни от Вас, най-често съм наблюдавал алергии от грах.
Дюли, така или иначе аз не давам-те само на сладко се намират тук...
Никога аз лично досега не съм виждал при деца алергия от моркови... странно, но е така.
За зърнените храни, зависи от възрастта.
До 9-10 месеца не виждам защо да даваме зърнени храни освен ориз (като оризово брашно).
След 10 месец аз започвам с галета, после малко фиде, после кус-кус, после хляб (най-накрая).
В някой страни се използват широко т.н. cereals каши, но те са приготвени специално за деца. Тук няма такива.
До 9-10 месец трябва да се въведат плодове (ябълка,круша,банан, и сезонни, според сезона), 10-12 вида зеленчук, месо (телешко,пиле,заешко,свинско), риба, леща, боб, яйце, сирене, жълти сирена (към 10-11 месец-пармезана, разнообразни видове твърди кашкавали)->>много храни, все пак. И ако спазваме правилото да не даваме нова храна за около 3-4 дена след въвеждане на предишната нова...
Защо да давам попара?
Има толкова други неща...