Мнения на Birdie...

• 260 026
  • 2 044
  •   1
Отговори
# 330
добър вечер, докторе!   bouquet

към много интересната тема за захранването - тъй като се притеснявам от алергии, пускам търсене в Гугъл за всяка нова храна, която смятам да въвеждам и чета подробно. какво ми прави впечатление - първо, едва ли не всички храни са алергени, според някои по-крайни автори. второ, има големи противоречия между отделните медицински статии, изброяващи храните-силни алергени. притеснявам се на кое мнение да се доверя.

какво е мнението ви за следните храни като потенциал за алергизиране и срок за въвеждане:

грах
зелен боб
моркови
дюли
череши
кайсии
карфиол

питам за тези, защото съм срещала пълни противоречия за тях - и като алергични свойства, и като срок за въвеждане.

освен това - при бебе, незахранено още с глутен, каква зърнена храна освен ориз може да се даде?

Привет на jam, Simple Smile

От изброените храни от Вас, най-често съм наблюдавал алергии от грах.
Дюли, така или иначе аз не давам-те само на сладко се намират тук...
Никога аз лично досега не съм виждал при деца алергия от моркови... странно, но е така.

За зърнените храни, зависи от възрастта.
До 9-10 месеца не виждам защо да даваме зърнени храни освен ориз (като оризово брашно).
След 10 месец аз започвам с галета, после малко фиде, после кус-кус, после хляб (най-накрая).

В някой страни се използват широко т.н. cereals каши, но те са приготвени специално за деца. Тук няма такива.
До 9-10 месец трябва да се въведат плодове (ябълка,круша,банан, и сезонни, според сезона), 10-12 вида зеленчук, месо (телешко,пиле,заешко,свинско), риба, леща, боб, яйце, сирене, жълти сирена (към 10-11 месец-пармезана, разнообразни видове твърди кашкавали)->>много храни, все пак. И ако спазваме правилото да не даваме нова храна за около 3-4 дена след въвеждане на предишната нова...
Защо да давам попара?
Има толкова други неща...

Последна редакция: ср, 07 фев 2007, 00:57 от Birdie

# 331
кафяво петно на светла кожа
Има редица диагнози, свързани с това.
Зависи от броя на петната, зависи и от редица други добавъчни белези.
Педиатър оглежда детето, изказва съмнение и прави нужните стъпки за уточняване.
Ще Ви напиша най-честите диагнози, но какво Ви говорят те сами по себе си?

*неврофиброматоза тип 1
*McCune-Albright синдром
*Анемия на Фанкони
*Туберозна склероза комплекс

Ако имате пред вид Болест на Реклингхаузен (неврофиброматоза), то това е рядко заболяване.

# 332
  • София
Бърди,искам да попитам нещо,свързано с малко поотраснали дечица. GrinningИмам две момиченца-на 5 и на 2 годинки.Въпросът ми е свързан с храненето им и по-точно с приема на плодове.Какво е оптималното количество плодове,които трябва да приемат деца на тази възраст?Моите деца изяждат на ден по две кивита,две ябълки,един банан,и задължително по 150мл фреш от портокал,ябълка и морков.Разбира се,това е относително.има дни,в които каката изяжда по 5 ябълки,и такива,в които ядат само киви примерно.Това е въпросът ми.
Благодаря!

# 333
  • София
Birdie, искам да попитам за мнението ти за един обрив, който се появи вчера при съна ми. За съжаление нямам снимка, но ще се опитам да обясня до колкото мога. Появи се по гърдите и горната част на гърба, представлява червени петна с неправилна форма с големина между 1-2 и 8 мм. В центъра на всяко от петната има тъмно червена точица. Не са разпръснати равномерно, някои са по-встрани, други са групирани заедно. До колкото мога да преценя няма сърбеж или нещо друго.
До сега синът ми беше приемал прясно краве мляко само кулинарно обработено - в кремчета и ястия, понякога е изпивал и по 1-2 глътки. Но вчера за пръв път изпи една кафена чаша, значи някъде към 60-70 мл. Възможно ли е това да е реакция на  млякото?
П.П. Забравих да спомена - петната бяха съвсем плоски, не като пъпки

Последна редакция: ср, 07 фев 2007, 09:40 от Lady Charm

# 334
Birdie, искам да попитам за мнението ти за един обрив, който се появи вчера при съна ми. За съжаление нямам снимка, но ще се опитам да обясня до колкото мога. Появи се по гърдите и горната част на гърба, представлява червени петна с неправилна форма с големина между 1-2 и 8 мм. В центъра на всяко от петната има тъмно червена точица. Не са разпръснати равномерно, някои са по-встрани, други са групирани заедно. До колкото мога да преценя няма сърбеж или нещо друго.
До сега синът ми беше приемал прясно краве мляко само кулинарно обработено - в кремчета и ястия, понякога е изпивал и по 1-2 глътки. Но вчера за пръв път изпи една кафена чаша, значи някъде към 60-70 мл. Възможно ли е това да е реакция на  млякото?
П.П. Забравих да спомена - петната бяха съвсем плоски, не като пъпки
Без снимка... не е възможно да се каже нещо.
Едва ли е от млякото-детето е голямо...

# 335
Бърди,искам да попитам нещо,свързано с малко поотраснали дечица. GrinningИмам две момиченца-на 5 и на 2 годинки.Въпросът ми е свързан с храненето им и по-точно с приема на плодове.Какво е оптималното количество плодове,които трябва да приемат деца на тази възраст?Моите деца изяждат на ден по две кивита,две ябълки,един банан,и задължително по 150мл фреш от портокал,ябълка и морков.Разбира се,това е относително.има дни,в които каката изяжда по 5 ябълки,и такива,в които ядат само киви примерно.Това е въпросът ми.
Благодаря!
Няма такова задължително количество.
Плодовете са както всяка друга храна и се предлагат по желание на децата. От значение е баланса и разнообразието съобразно предпочитанието на децата.
Често търсим упорито формата, под които да бъдат приемани.
Не е необходима принуда. Някои деца изобщо не ядат плодове-няма как да ги накарате да го правят.
Насилието и принудата дават трайни отражения върху връзките на детето с обкръжаващите го.

# 336
Здравейте Birdie. Дъщеря ми (6 мес.) е с запушен нос от близо 10 дни. Лекарката установи заден ринит. Вече от 1 седмица няма температура, покашля леко, но не иска много да се храни, има и разстройство. Засега съм давала само Стеримар и Стодал от време на време. Въпросите ми са два:
- има ли някакви капки или изобщо нещо, което мога да направя за този ринит?
- вече 4 мес. отлагаме втория прием на ДКТ + полио. Може ли да се бие тетраксим на детето в сегашното му състояние? Ако не, колко трябва да изчакам с ваксината след като отшумят симптомите?

# 337
 Здравейте,
Предстои ни имунизация MMR по календар на 1г1м.Може ли да отложим ваксината поради грипната вълна и каква ваксина да закупим?Не знам каква се слага от здравната каса.

# 338
Здравейте Birdie. Дъщеря ми (6 мес.) е с запушен нос от близо 10 дни. Лекарката установи заден ринит. Вече от 1 седмица няма температура, покашля леко, но не иска много да се храни, има и разстройство. Засега съм давала само Стеримар и Стодал от време на време. Въпросите ми са два:
- има ли някакви капки или изобщо нещо, което мога да направя за този ринит?
- вече 4 мес. отлагаме втория прием на ДКТ + полио. Може ли да се бие тетраксим на детето в сегашното му състояние? Ако не, колко трябва да изчакам с ваксината след като отшумят симптомите?
Разстройството при деца под 12 месеца често може да е израз на инфекция извън спектъра на чревните инфекции (отит, например).
Ако ринита продължава повече от седмица е добре да се помисли за АБ курс-за деца под 12 месеца това са упорити състояния. С оглед не правенето на ваксината Превенар, би било добре преди да решите за АБ да направите една посявка на фарингеален секрет.
Уточнете дали детето има друг фокус на инфекция-фарингит, отит, бронхит.

След като детето се поправи напълно може да се направи ваксината.
Грипната епидемия НЕ Е противопоказание и няма нищо общо с ваксинациите.

# 339
Здравейте,
Предстои ни имунизация MMR по календар на 1г1м.Може ли да отложим ваксината поради грипната вълна и каква ваксина да закупим?Не знам каква се слага от здравната каса.
Приорикс е добър избор за ММР.
Грипната епидемия няма нищо общо с ваксинациите, ако детето е здраво в момента на поставянето на ваксината.

# 340
В БГ ПРИОРИКС ЛИ СЛАГАТ ИЛИ ТРИМОВАКС?КОЯ Е ПО-ДОБРА ?

# 341
За това имам противоречива информация и наистина не знам коя ползват.

# 342
Коя от двете е за предпочитане Приорикс или Тримовакс и защо?

# 343
Привет!

Много отдавна ми се ще да Ви попитам, нормално ли е, вече 2г. и 5м. на дъщеря ми да не й расте косичка. Толкова е рехава, че дори на места и се вижда отдолу главичката.

Исках да попитам и дали има вече нещо обезпокоително в това, че от лятото насам през нощта иска да пие мляко. Определено не е причината в това, че вечерята не я засища. Вечеря достатъчно, но към 3-4ч. иска мляко.

Последна редакция: ср, 07 фев 2007, 12:08 от tan

# 344
Коя от двете е за предпочитане Приорикс или Тримовакс и защо?
Аз работя с Приорикс от години.
Никога не съм имал проблеми с нея. Затова и я предпочитам.

Общи условия

Активация на акаунт