Мнения на Birdie...

• 261 238
  • 2 044
  •   1
Отговори
# 180
зеленчуково готово, картофи, моркови, тиква, ориз, броколи, чушка...                             
Аз започвам с бяло пилешко месо. Защо? защото има сходен състав с яйцето и помага да се въведе последното по-лесно, и защото бялото месо е леко. Simple Smile Дали е алергизиращо пилешкото месо? Да, ако е некачествено. И не повече от пуешкото. Ако си мислим че в бурканче с пуешко месо има наистина пуешко месо (а не малко пуешко с нишесте и подобрители на вкуса), значи сме "кот Бегемот".
Четвърт->>половина на половинката от гръдната част. Сварено и пасирано добре.
Даваме за пръв път, почиваме 2-3 дена, даваме отново. За начало 2-3 пъти седмично.
Може или да го направите на топка и да вземете с върха на лъжичката малко от пилето и малко от зеленчука, или да го смесите със зеленчука (ако ги приготвяте домашно). Винаги слагам малко сол и една лъжичка зехтин към готовото и пасирано пиле. Може да сложите малко от млякото на детето към готовото пасирано пиле и/или 1 ч.л бульон, и става много вкусно.

Аз съм от тези които поддържат подхода ЛЕКО да се солят детските храни за 12-13-14 часа храненето. Имам наблюдения че децата ядат по-добре така. Може би не важи за всички деца, но по принцип съм забелязал че е така. Мнението ми се поддържа и от редица водещи фигури в педиатричната практика. Но не задължавам никой да соли. Ако детето се храни и без да се солят храните-нямам никакъв проблем.

Не считам много умерената консумация на сол за вредна и по принцип не съм склонен да демонизирам храни като "крайно вредни". Бъбреците на децата от 2 месец могат да излъчват значителни натриеви натоварвания (в допустими граници), които никога не може да бъдат достигнати или да бъдат опасни, от 10-12 зрънца сол един път дневно. И то не всеки ден.
Естествено, храните които съдържат сол (натрий) като морковите, например, не е добре допълнително да се солят.

Жълтък въвеждам от 7-7.5 месец много твърдо сварен (но разреден леко после с бульон)-или в храната, или като предястие с лъжичка.
Давам 1/4 жълтък за начало. След 3-4 дена давам още 1/4, след още 3-4 дена 1/2 и след 2-3 дена цял.
Ако детето го понася добре-давам го 3-4 пъти седмично. Жълтъка съдържа много желязо на 100 гр продукт и затова хранителната му стойност е незаменима. Белтък не се дава до 11-12 месеца по принцип.

КАКТО И ПОПАРА до около 10 месец.
ЗА ОВЕСЕНИ ЯДКИ,ЕЛДА И ЦАРЕВИЦА и реч не може да става да се дават преди 12-13-14 месец.
Това са едни от най-силно алергизиращите храни.
Защо Нестле продава каша с елда? Ами защото има пазар-тук НЕ СЕ ПРОДАВА такъв вид каша. И после който реагира, реагира...

Даването на овесени "отвари" на бебета е НЕДОПУСТИМО!!!!

Последна редакция: сб, 03 фев 2007, 16:01 от Birdie

# 181
Здравей Birdie,
майка съм на едно почти деветмесечно съкровище и като такава имам много въроси по темата с ваксините.Дотук са ни правили всички ваксини по Касата.Слава богу проблеми не сме имали.
Интересувам се дали мога да продължа реимунизацийте  за полиомиелит с инактивирана ваксина и коя по-точно е одобрена/налична в БГ.
И дали има по-добра алтернатива на българската ДТК, с която да продължа реимунизациите след 1 годинка.
Моля да споделите и мнението си за антименингитна ваксина, която да се постави след 1 година.Теорията малко ми куца, та ще бъда благодарна за повече инфо кога, как се поставя и коя антименингитна ваксина да се избере.
Благодаря предварително.

# 182
Здравей Birdie,
майка съм на едно почти деветмесечно съкровище и като такава имам много въроси по темата с ваксините.Дотук са ни правили всички ваксини по Касата.Слава богу проблеми не сме имали.
Интересувам се дали мога да продължа реимунизацийте  за полиомиелит с инактивирана ваксина и коя по-точно е одобрена/налична в БГ.
И дали има по-добра алтернатива на българската ДТК, с която да продължа реимунизациите след 1 годинка.
Моля да споделите и мнението си за антименингитна ваксина, която да се постави след 1 година.Теорията малко ми куца, та ще бъда благодарна за повече инфо кога, как се поставя и коя антименингитна ваксина да се избере.
Благодаря предварително.
Привет,

Да, може да продължите с инжекционно полио-или като самостоятелна ваксина (Имовакс полио), или като такава в състава на Пентаксим или Тетраксим или Инфанрикс-ИПВ-Хиб или Инфанрикс-Пента. Но всички останали дози трябва да направите с ваксината, която сега ще изберете.

За ДТК можете да я смените с ДТаК (безклетъчна коклюшна компонента) без проблем.

Ако под "антименингитна" ваксина имате пред вид Акт-Хиб->>Да, може да я поставите след 12 месечна възраст, но програмата е от ДВЕ ДОЗИ (ако първата Ви доза е сложена в диапазона 12-15 месечна възраст на детето), а не една. Акт-Хиб е задължителна от 1985-86 и се прави от 2 месец, по принцип.

# 183
Може ли да попитам какво е мнението ви за маслините, киви и цитросовите плодове, може ли да се прекали с тях? Както и за тестените пържени закуски, като мекици, пържени филии и пр. Не става въпрос за всекидневна консумация, а примерно веднъж седмично.

Благодаря!
 Hug

# 184
на около 4 месеца и половина, Бърди ,малкия целия стана на петна и клепачите му се подуха-алерголога д-р Бъчварова каза че това е уртикария и най вероятно е от пентаксима,предписа фенистил и калциев глюконат-мина за 2 дни от фенистила затова избегнахме инжекцията урбазон май беше newsm78
тази лекарка каза че неможе да е 100%сигурна дали е от пентаксима но най вероятно,защото в този момен малкия освен кърма нищо не е ял а и аз спазвам диета а и тя каза,че пентаксима се прави на яйчна основа newsm78
по късно водих малчо при Мустаков и му споделих за случая и той също каза че най вероятно е от пентаксима била тогава уртикарията.
но когато той прегледа детето каза,че няма алергии и онзи случай с уртикарията си е бил затогава.
каза че по принцип яйца той би препоръчал да се дават след 3 години и аз съответно нито ям яйчни продукти(защото кърмя) нито давам на детето

Бърди мислите ли че ако се даде Пентаксим на склонно към алергии дете или на такова с неоткрити такива би имало лоши последствия от ваксината newsm78

# 185
Може ли да попитам какво е мнението ви за маслините, киви и цитросовите плодове, може ли да се прекали с тях? Както и за тестените пържени закуски, като мекици, пържени филии и пр. Не става въпрос за всекидневна консумация, а примерно веднъж седмично.

Благодаря!
 Hug

Въпросът е във възрастта, от която ще ги започнете, както и в количеството, което консумира детето.
Цитрусовите са алергизиращи.
Но може да се предлагат разбира се наравно с друг плод от 10-11 месец. Или като сок от тази възраст за 16-17-18 часа алтернативно с плодове-около 3 пъти седмично.
Аз съм привърженик повече на консумацията на плод, отколкото на сокове.
Не обичам да давам сокове на деца:
*те се привързват към тях,
*отказват други храни 
*соковете се пият често от биберон-това води до кариеси.
По-големите деца с удоволствие хапват парченца мандарини... и ги предпочитат пред ябълки, например.
Някога бях видял дете което редовно смучеше половин лимон без това изобщо да му предизвика проблем... Simple Smile

Тестените изделия по принцип се въвеждат след 11 месец-това важи за хляб, фиде, макарони и всичко на база тесто.
Може би е малко пресилено, но аз го спазвам. Не виждам защо да давам попара от 6 месец, щом можем да предложим зеленчуци и месо...

Нямаме никакъв проблем от мекици, или пържени филийки давани алтернативно с други храни в рамките на разнообразието на храненето.

# 186
на около 4 месеца и половина, Бърди ,малкия целия стана на петна и клепачите му се подуха-алерголога д-р Бъчварова каза че това е уртикария и най вероятно е от пентаксима,предписа фенистил и калциев глюконат-мина за 2 дни от фенистила затова избегнахме инжекцията урбазон май беше newsm78
тази лекарка каза че неможе да е 100%сигурна дали е от пентаксима но най вероятно,защото в този момен малкия освен кърма нищо не е ял а и аз спазвам диета а и тя каза,че пентаксима се прави на яйчна основа newsm78
по късно водих малчо при Мустаков и му споделих за случая и той също каза че най вероятно е от пентаксима била тогава уртикарията.
но когато той прегледа детето каза,че няма алергии и онзи случай с уртикарията си е бил затогава.
каза че по принцип яйца той би препоръчал да се дават след 3 години и аз съответно нито ям яйчни продукти(защото кърмя) нито давам на детето

Бърди мислите ли че ако се даде Пентаксим на склонно към алергии дете или на такова с неоткрити такива би имало лоши последствия от ваксината newsm78
Пентаксим НЕ Е на яйчена основа, защото съдържа само антигенни съставки, а не отслабени щамове вирусни съставки, които се култивират на яйчена среда.

Ако детето е БЕЗ симптоми в момента на прегледа, може само да се видят някои елементи на алергична предиспозиция (Дени-Морган гънки, например) но НЕ може да се каже че "няма алергии".

"каза че по принцип яйца той би препоръчал да се дават след 3 години"
->Нищо подобно! ако детето не реагира на пряка консумация! Може да опитате в подходяща възраст с 1/4 жълтък и да продължите само с него. И да не давате белтък... Но тотални забрани-това е наивно.

Преценката за ваксинация зависи от педиатъра...
Не мога да дам съвет да се ваксинира, или не.

Аз лично генерализирана алергична реакция от Тетраксим (Пентаксим без Акт-Хиб) никога не съм виждал. А работя с Тетраксим (Тетравак, тук) от повече от 7 години.

# 187
мерси за отговора  bouquet
а Мустаков освен детето видя и снимки на обривите които му се получават след къпане и каза че е сигурен че това не е алергия и ме отказа да правя тест-което ме впечатли,защото явно не е комерсиален лекар

# 188
а Мустаков освен детето видя и снимки на обривите които му се получават след къпане и каза че е сигурен че това не е алергия
А, е?

# 189
а Мустаков освен детето видя и снимки на обривите които му се получават след къпане и каза че е сигурен че това не е алергия
А, е?
по чуствителна кожа

# 190
# 191
  • София
Бръди, благодаря, само за оризовото брашно - как да го приготвям и може ли да замести цяло хранене? Hug

# 192
  • Под гъбата
АД има нужда само от добри грижи за кожата и добро хидратантно кремче.
Освен това се "израства"-това може да ни обърка по отношение ползата от имуностимуланти. Може би детето се поправя с възрастта?

Варицелата дава мощен срив на имунитета.
Няма данни да помагат с нещо имуностимулантите тук.
Внимание за инфекциозните усложнеия на варицелата и КЪПЕТЕ ДЕТЕТО КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО ЧЕСТО. Във вана с трици на Авеено (или друга фирма).
Това че се израства с възрастта е абсолютно вярно! Имам наблюдения за развитието на АД с по голямото ми дете. Тогава още преди години се убедих че кортизоновите и кортикостероидните мазила и сиропи не помагат в този случай. Значителни подобрение по кожата настъпват за около 6 месечен период след едно 10 дневно море. И миналата година след началото на есента давах същият имуностимулант за който писах и цяла зима почти нямахме проблеми с кожата.Не казвам че не сме се разболявали но беше в рамките на 2-3 дни. Проблемът е че не можем да пием и почти никакви лекарства защото от тях се появява допълнителен уртикарен обрив.
Ще те помоля да ми обясниш как точно се правят тези вани с трици и какъв вид точно трябва да са триците. Фирмата която си ми посочил като име не ми говори нищо newsm78

# 193
Бръди, благодаря, само за оризовото брашно - как да го приготвям и може ли да замести цяло хранене? Hug
Да, може да замества едно хранене-в 16-17-18.
Много начини има да се използва:

*като сгъстител на всички видове храни.
*като каша- с млякото, което пие детето. Гъстота->>такава, която харесва на детето. Може да добавяте днес 2 л пюре от круша, утре 2л (или повече) пюре от ябълка. Всеки ден различно. Може да давате и само каша от оризово брашно.
*като сгъстител на плодовете в 16-17-18 без допълнителна добавка на мляко.
*като сгъстител на последното за деня мляко-1 до 2 мезурки са достатъчни.

Оризовото брашно днес практически е базов "субстрат" в бебешкото хранене в почти всички страни.
А не попара, "сокчета", "кисели" и други подобни неща.

# 194
"Ще те помоля да ми обясниш как точно се правят тези вани с трици и какъв вид точно трябва да са триците. Фирмата която си ми посочил като име не ми говори нищо..."

Авеено е една от най-известните фирми за детска козметика на база на трици.
Пликчетата с Колоидални трици се разтварят във ваната. Образува се пяна и "кал" на дъното. С пяната и калта обтриваме кожата и оставяме детето да поседи във ваната с играчки около 25 минути.
Леко изплакваме-ПОПИВАМЕ с кърпа, а не трием!

Общи условия

Активация на акаунт