Четвърт->>половина на половинката от гръдната част. Сварено и пасирано добре.
Даваме за пръв път, почиваме 2-3 дена, даваме отново. За начало 2-3 пъти седмично.
Може или да го направите на топка и да вземете с върха на лъжичката малко от пилето и малко от зеленчука, или да го смесите със зеленчука (ако ги приготвяте домашно). Винаги слагам малко сол и една лъжичка зехтин към готовото и пасирано пиле. Може да сложите малко от млякото на детето към готовото пасирано пиле и/или 1 ч.л бульон, и става много вкусно.
Аз съм от тези които поддържат подхода ЛЕКО да се солят детските храни за 12-13-14 часа храненето. Имам наблюдения че децата ядат по-добре така. Може би не важи за всички деца, но по принцип съм забелязал че е така. Мнението ми се поддържа и от редица водещи фигури в педиатричната практика. Но не задължавам никой да соли. Ако детето се храни и без да се солят храните-нямам никакъв проблем.
Не считам много умерената консумация на сол за вредна и по принцип не съм склонен да демонизирам храни като "крайно вредни". Бъбреците на децата от 2 месец могат да излъчват значителни натриеви натоварвания (в допустими граници), които никога не може да бъдат достигнати или да бъдат опасни, от 10-12 зрънца сол един път дневно. И то не всеки ден.
Естествено, храните които съдържат сол (натрий) като морковите, например, не е добре допълнително да се солят.
Жълтък въвеждам от 7-7.5 месец много твърдо сварен (но разреден леко после с бульон)-или в храната, или като предястие с лъжичка.
Давам 1/4 жълтък за начало. След 3-4 дена давам още 1/4, след още 3-4 дена 1/2 и след 2-3 дена цял.
Ако детето го понася добре-давам го 3-4 пъти седмично. Жълтъка съдържа много желязо на 100 гр продукт и затова хранителната му стойност е незаменима. Белтък не се дава до 11-12 месеца по принцип.
КАКТО И ПОПАРА до около 10 месец.
ЗА ОВЕСЕНИ ЯДКИ,ЕЛДА И ЦАРЕВИЦА и реч не може да става да се дават преди 12-13-14 месец.
Това са едни от най-силно алергизиращите храни.
Защо Нестле продава каша с елда? Ами защото има пазар-тук НЕ СЕ ПРОДАВА такъв вид каша. И после който реагира, реагира...
Даването на овесени "отвари" на бебета е НЕДОПУСТИМО!!!!