Мнения на Birdie...

• 261 507
  • 2 044
  •   1
Отговори
# 1 755
Благодаря за светкавичния отговор  smile3525

# 1 756
Здравей! Пише ти майката на 7-годишното момиченце, което получи хипогликемичен гърч с болките във врата. Взех епикризата от болницата и на нея пише диагноза: хипогликемичен синдром; нарушение в обмяната на лактата и пирувата. Казват че е доста срещано при деца и може би след една година ще се оправи. А аз като се върна назад в времето тя много често ми се е оплаквала от болки в корема и често е повръщала сутрин, но аз откъде да знам, че това всъщност е хипогликемия и трябва веднага да и дам нещо сладко и да хапне, а аз обратното мисля си, че е чревен вирус и я оставям на пълен глад известно време и после на диета. След припадъка една сутрин се събуди с болки в стомаха и започна да повръха - след като и дадох глюкоза и премина. Докторката каза че е получила хипогликемията защото вечерта е яла мазна храна - дадох и пържола - свинска, ориз с масло и за капак шоколад. Казаха че не трябва да яде мазна храна, шоколад, сметана и т.н., особено вечер. И да няма големи интервали на глад. Казаха ми да и давам повече бавни въглехидрати. Сега като отвори сутрин очи и пъхам нещо в устата.  Направените изследвания в болницата са добри. ПКК - в референтни стойности, урея - 3,86 ммол/л, креатинин 57 мкмол/л, алкална фосфатаза - 437 U/I, трансаминази - АСАТ 17 U/I, ГГТП 14 U/I, холестерол 3,51 ммол/л, триглицериди 0,7 ммол/л. Обикновена урина - без глюкозурия, нормална находка. Стерилна урина - без растеж. КАС - без корекция. КЗП - 5,7 - 7,2 - 4,7 - 5,6 - 4,5 - нормални кръвногликемични нива. Само ме притеснява, пише, че черния дроб е увеличен - 1 см под ребрената дъга и пише за някаква акцесорна мамила в ляво. Между другото болките във врата минаха, но ми казаха да и дам Аугументин, въпреки, им казах, че същия антибиотик пи преди месец, но те ми казаха че няма значение пак да и го дам. Между другото скоро Аугументина без да искам първите две дози ги дадох доста концентрирани, не го бях разтворила правилно, направо "конски дози", но тя нямаше никакви признаци нито разстройство или обрив. Добре, че се усетих навреме, може от това да й е увеличен черния дроб. Сега детето е добре. Само ме притеснява, че много се уморява, преди време вечер едвам я приспивах по 1 час, а сега 21.00 часа заспива на секундата. А очите и много хлътнаха отдолу, както досега беше бледа сега е със супер зачервени бузи и пие много течности и доста уринира даже става през нощта и сутрин доста. Преди не пиеше течности и не пишкаше,често.даже днес заспа след обяд, което не и се е случвало от три годишна въпреки боледуванията. Просто не е моето дете. Дали аз не изперквам и се вторачвам прекалено в нея - знам, а може би детето изживява стрес след припадъка и това са симптоми на вегетативна дистония?! Извинявай за дългото писмо. Дал не трябва да изследвам хормоните на щитовидната жлеза. И пиши, ако искаш какво мислиш за вегетативната дистония - наистина ли съществува или това е начин лекарите да кажат че незнаят какво става с пациента. Благодаря!!!

# 1 757
Бих желал да повторите след време кръвно-захарния профил със стандартното за деца количество глюкоза, и да проследите внимателно сутрешните нива на глюкозата на гладно в течение на известно време.
Не е нормално дете сутрин да има хипогликемия с изразена симптоматика-нужно е внимание и проследяване.

Понякога по-големите деца могат да имат хипогликемични епизоди от стрес, но не със изявени сутрешни симптоми в тази скала.

# 1 758
Аз може би вече започвам да ставам нахална но се нуждая от насока каквато за съжаление не мога да получа от личната си лекарка!
Сина ми е на 10месеца и половина. Първите зъбки пробиха в началото на 9-ия месец, бяха 4 наведнъж. детето започна да вдига температура без никакви други симптоми - температурата беше от сорта на 37.2-37.7. Лекувахме се с осцилококцинум, но нищо не се получи и започна да кашля и да се сополеви. Тогава ни предписаха Аугментин и сироп за кашлицата. Оправи се за около 2 седмици и после пак вдигна температура този път най-високата стойнос е около 37.5. Нашата лекарка предположи възпление на отделителната система и ни изпрати на изследвания на кръв и урина - всичко беше наред, но температурата си остана. Днес вече имаме и сополи но почти сме ги увладели с Виброцил. Въпросът ми е при какви минимални стойности на температурата трябва да се дава лекарство. Какво да е то Нурофен или Панадол, и според вас на какво се дължи всичко това на някакво скрито възпаление, на растящите зъби или на моето притеснение което вече май прераства в нещо повече?
Ще съм благодарна ако ми отговорите!

# 1 759
Преди около една седмица една приятелка на която детенцето й е с диабет дойде да премери на моето дете захарта на гладно сутринта и беше 3,6. А междувременно аз купих от аптеката ленти за захар в урината и всичко е наред. Даже от болницата ми казаха да и давам повече сладки неща, че при нея състоянието й е обратното на диабет. Благодаря за отговора!

# 1 760
Преди около една седмица една приятелка на която детенцето й е с диабет дойде да премери на моето дете захарта на гладно сутринта и беше 3,6. А междувременно аз купих от аптеката ленти за захар в урината и всичко е наред. Даже от болницата ми казаха да и давам повече сладки неща, че при нея състоянието й е обратното на диабет. Благодаря за отговора!
Да, така е, но аз знам какво Ви препоръчвам...
Понякога след прекарани вирусни заболявания (коксаки, например) които имат избирателна способност да поразяват панкреаса, може да има подобни временни проблеми. Въпросът Ви има много аспекти-хипогликемията сутрин е едно например, а това "А очите и много хлътнаха отдолу, както досега беше бледа сега е със супер зачервени бузи и пие много течности и доста уринира даже става през нощта и сутрин доста."->>говори за други неща.
Следете също теглото на детето внимателно.
Също така не бива да има повишени консумации вода, жажда по време на сън или често уриниране през нощта (или през деня, но през нощта е по-лесно забележима увеличената честота).

Друг аспект на този проблем е да проследите много внимателно относителното тегло на урината на детето с оглед т.нар. "Безвкусен диабет"! Моля обсъдете и тази възможност с педиатъра Ви.

Последна редакция: ср, 04 апр 2007, 14:09 от Birdie

# 1 761
Аз може би вече започвам да ставам нахална но се нуждая от насока каквато за съжаление не мога да получа от личната си лекарка!
Сина ми е на 10месеца и половина. Първите зъбки пробиха в началото на 9-ия месец, бяха 4 наведнъж. детето започна да вдига температура без никакви други симптоми - температурата беше от сорта на 37.2-37.7. Лекувахме се с осцилококцинум, но нищо не се получи и започна да кашля и да се сополеви. Тогава ни предписаха Аугментин и сироп за кашлицата. Оправи се за около 2 седмици и после пак вдигна температура този път най-високата стойнос е около 37.5. Нашата лекарка предположи възпление на отделителната система и ни изпрати на изследвания на кръв и урина - всичко беше наред, но температурата си остана. Днес вече имаме и сополи но почти сме ги увладели с Виброцил. Въпросът ми е при какви минимални стойности на температурата трябва да се дава лекарство. Какво да е то Нурофен или Панадол, и според вас на какво се дължи всичко това на някакво скрито възпаление, на растящите зъби или на моето притеснение което вече май прераства в нещо повече?
Ще съм благодарна ако ми отговорите!
Зъбките нямат нищо общо.
Това, кога да се дава антипиретик е въпрос на практика на всеки педиатър.
Аз не считам че повишената температура "лекува". Затова давам (под 38) антипиретик при тази температура, от която детето започва да се чувства некомфортно. Над 38-веднага.

Това, което описвате са рецидивиращи или инфекции,или вирусни такива.
Фарингеален секрет и носен секрет посявка са нужни с оглед високия процент Стрептококово носителство в Бг от неползването и неправенето на ваксината "Превенар".

# 1 762
Birdie, можеш ли да ми обясниш, ако разбира се знаеш, какво точно е импрегнирането на млечни зъбки при дечицата?Това предстои на малката ми, а хич не съм наясно, и има ли някакви други методи за спиране на кариес, освен това?

# 1 763
Благодаря,
а може ли да е просто настинка илинямаше да има температура без причина!
И понеже прочетох темата и по напред искам да попитам колко градуса се махат от ректалната температура за да се получи реалната и дали това колко градуса се махат зависи от възрастта на детето.

Последна редакция: вт, 03 апр 2007, 22:21 от denit

# 1 764
Благодаря,
а може ли да е просто настинка илинямаше да има температура без причина!
И понеже прочетох темата и по напред искам да попитам колко градуса се махат от ректалната температура за да се получи реалната и дали това колко градуса се махат зависи от възрастта на детето.
Може да е настинка, разбира се.
Ректалната температура е с 0.8-1.0 по-висока от тази под подмишницата. Не зависи от възрастта на детето.

# 1 765
@Галя Якова

Моето лично мнение е да спрете да капете каквото и да е било в нослето поне за около 10 дена...

Сингюлер е ново, добавъчно (а не основно) средство за лечение на Астма с доказана алергична генеза (атопична Астма).
Лично аз се страхувам от приложението му и все още не съм стигал до ползването му.
По принцип даването му за дълги периоди е непроучено-не бих го давал повече от 10-15дена-до месец.

Здравейте отново, с риск да стана досадна пак ще поискам вашето мнение,просто съм толкова отчаяна и много разчитам на вашият съвет. Както ни посъветвахте спряхме всички капки ,пръскам само морска вода за да почистя нослето когато е запушено, за съжаление вече толкова дни хремата не отминава, ту се запушва нослето , ту протича с бистър секрет. Продължихме лечението с Амоксиклав 11 дни, спряхме го 02.04. и от снощи отново сме с температура, първо 37,5 а днес вече 38,5. В шок съм лекарите не дават обяснения ,само двигат рамене и изписват поредния антибиотик. Направихме посявка на носен секрет , но се оказа отрицателен. За 2месеца само 10 дни и то не поредни сме били без прием на антибиотик,вече не знам какво да правя. Ако сега отново се наложи да пие антибиотик как ще му се отрази това, вие казахте  че не използвате Сингулер продължително време , може ли той да има отношение към това продължително боледуване? Как се спира сингулера от раз или постепенно, не е ли твърде агресивно лечение за дете ,което е имало 3 пристъпа на бронхиален спазъм? Благодаря ви предварително за отговора? Мами ако сте имали и вие такива лоши периоди как излязохте от порочния кръг?

Направете сериозен 10-11 дневен курс със сериозен антибиотик-Аугментин (амоксиклав), или Зинат, или Дурацеф... ако се прецени че огнището е инфекциозно.

Здравейте отново! Днес съм просто в паника, синът ми шести ден е на антибиотик - Амоксиклав , спрях да му капя капки в носа, болките в ушите отшумяха, но от снощи отново има леко зачервено гърло и му се запуши носа, няма хрема просто е запушен, има и болки в коремчето въпреки че заедно с антибиотика давам Ентерол! Вярно че  баткото се поразболя, но нали малкия още приема антиботик, защо отново се разболява! Имам чувството че имунната му система е срината, какво да правя!!??
Антибиотично лечение не предпазва от вирусни гастрентерити...
Амоксиклав по принцип дава стомашни оплаквания, диария, намален апетит.
Аз лично не бих давал този "Ентерол"...

"Имам чувството че имунната му система е срината,"
->Това не е сериозно...

Нищо не е нужно да правите-довършете правилно АБ курс, давайте антибиотика по средата на едно хранене.

# 1 766
@Галя Якова

Моето лично мнение е да спрете да капете каквото и да е било в нослето поне за около 10 дена...

Сингюлер е ново, добавъчно (а не основно) средство за лечение на Астма с доказана алергична генеза (атопична Астма).
Лично аз се страхувам от приложението му и все още не съм стигал до ползването му.
По принцип даването му за дълги периоди е непроучено-не бих го давал повече от 10-15дена-до месец.

Направете сериозен 10-11 дневен курс със сериозен антибиотик-Аугментин (амоксиклав), или Зинат, или Дурацеф... ако се прецени че огнището е инфекциозно.

Здравейте отново! Днес съм просто в паника, синът ми шести ден е на антибиотик - Амоксиклав , спрях да му капя капки в носа, болките в ушите отшумяха, но от снощи отново има леко зачервено гърло и му се запуши носа, няма хрема просто е запушен, има и болки в коремчето въпреки че заедно с антибиотика давам Ентерол! Вярно че  баткото се поразболя, но нали малкия още приема антиботик, защо отново се разболява! Имам чувството че имунната му система е срината, какво да правя!!??
Антибиотично лечение не предпазва от вирусни гастрентерити...
Амоксиклав по принцип дава стомашни оплаквания, диария, намален апетит.
Аз лично не бих давал този "Ентерол"...

"Имам чувството че имунната му система е срината,"
->Това не е сериозно...

Нищо не е нужно да правите-довършете правилно АБ курс, давайте антибиотика по средата на едно хранене.
Здравейте отново, с риск да стана досадна пак ще поискам вашето мнение,просто съм толкова отчаяна и много разчитам на вашият съвет. Както ни посъветвахте спряхме всички капки ,пръскам само морска вода за да почистя нослето когато е запушено, за съжаление вече толкова дни хремата не отминава, ту се запушва нослето , ту протича с бистър секрет. Продължихме лечението с Амоксиклав 11 дни, спряхме го 02.04. и от снощи отново сме с температура, първо 37,5 а днес вече 38,5. В шок съм лекарите не дават обяснения ,само двигат рамене и изписват поредния антибиотик. Направихме посявка на носен секрет , но се оказа отрицателен. За 2месеца само 10 дни и то не поредни сме били без прием на антибиотик,вече не знам какво да правя. Ако сега отново се наложи да пие антибиотик как ще му се отрази това, вие казахте  че не използвате Сингулер продължително време , може ли той да има отношение към това продължително боледуване? Как се спира сингулера от раз или постепенно, не е ли твърде агресивно лечение за дете ,което е имало 3 пристъпа на бронхиален спазъм? Благодаря ви предварително за отговора? Мами ако сте имали и вие такива лоши периоди как излязохте от порочния кръг
В предходния постинг обърках хронологията

# 1 767
Нужно е да направите пълни и подробни изследвания +рентгенова снимка на бял дроб+посявки на урина.
Важното е да се уточни източника на температурата, а после ще мислим за Сингюлер.
Не започвайте никакъв нов антибиотик без да сте направили обхватни кръвни изследвания.

# 1 768
Много много ви благодаря!!! За кръвните изследвания пълна кръвна картина добре ли е или има още нещо специфично което трябва да  поискам? И последно какво мислите за махането на трета сливица на възраст под 3 год., защото нашата била голяма, но един лекар иска да я маха , друг казва че е рано?

# 1 769
Нужно е да направите освен пълна кръвна "картина" и биохимични изследвания+ титри за някои по редки инфекции, като бруцелоза и лептоспироза. Но вида и обхвата на този сет, се решава от педиатъра.

Оставете за сега "третата сливица".
Уточнете първо източника на температурата.

Общи условия

Активация на акаунт