Достатъчна ли е слънчевата светлина, за да си набавяме необходимия витамин D

 • 5 314
 • 252
 •   1
Отговори
 • Мнения: 9
Слънчевият витамин е незаменим за здрави кости и зъби и за силна имунна система през целия живот, но достатъчно ли е слънцето, за да си набавим необходимите количества, особено през есента и зимата?

Витамин D всъщност е стероиден хормон, който повлиява над 700 гена в човешкия организъм и е изключително важен за здравето. Той подпомага способността на организма да се бори с инфекции и хронично възпаление, произвежда над 200 антимикробни пептида, сред които е кателицидин - естествен широкоспектърен антибиотик. Тялото се нуждае от витамин D3, за да усвои калция за растежа и заздравяването на костите, за здрави зъби, за нормалната функция на мускулите и за силата на имунната система.


Витамин D и слънцето

Слънцето е един от най-добрите източници на витамин D за човешкото тяло. Няколко фактора обаче влияят върху това колко витамин D може да произведем, чрез излагане на слънце - като време на деня, географско местоположение, сезон, цвят на кожата и употребата на слънцезащитни продукти.
През пролетта и лятото по-лесно си набавяме витамин D от слънцето, защото нивата на UV-светлина са високи. Само няколко минути, прекарани на слънце в средата на деня, обикновено са достатъчни.  
През студентите месеци в нашите географски ширини обаче често и възрастни, и деца (най-вече бебетата) страдат от дефицит на витамин D3.

Прием на Витамин D с храната
Набавянето на Витамин D с храна е по-трудно, но не и невъзможно.

Витамин D2 (ергокалциферол) се среща се в храни от растителен произход, предимно в гъби, отглеждани под UV светлина. D3 (холекалциферол) обаче можем да набавим с храни от животински произход и се синтезира в тялото при излагане на слънчева светлина. Хората, които консумират повече витамин D3 с храната имат значително по-високи шансове да повишат ефективно нивата на витамин D от тези, които приемат само витамин D2. Ето защо вегетарианците са по-застрашени от дефицит на Витамин D и защо в добавките като DETRICAL 400 се съдържа именно тази по-ефективна форма на витамина.

С най-високо съдържание на усвоимата форма на витамин D са мазните риби, като сьомга, тон, скумрия, херинга, червеното месо, черния дроб, жълтъка, гъбите, кравето масло и млечните продукти - прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал. Добрата новина за веганите е, че витаминът се съдържа и в тофуто, соята и авокадото, но те по-трудно могат да си набавят значителни количества от храната.

Дефицит на витамин D

Над 75% от населението в България страда от липса на витамин D през зимата, като 21,3% са с дефицит, а 54,5% с недостатъчност. Сред факторите за тази негативна статистика са затвореният начин на живот, наднорменото тегло и замърсяването на въздуха. Някои хора имат намалена способност да произвеждат витамин D, като възрастните хора, тези с по-тъмна кожа, хора със затлъстяване, бъбречно или чернодробно заболяване. Недостигът на витамин D може да доведе до косопад, чупливост на зъбите, ноктите и податливост на вирусни инфекции, а при децата - до забавено развитие.

Витамин D през зимата

Със застудяването на времето се задава и сезонът на вирусите и е време да помислим за укрепване на имунната си система. Витамин D е ключов фактор за имунитета, а дефицитът му се свързва с развитие на остри респираторни инфекции, включително от COVID-19.
С храната можем да си набавим около 10% от витамина, през топлите месеци - около 90%, чрез излагане на слънцето, но само добавките като DETRICAL 400, могат да гарантират 100% от дневната препоръчителна доза на витамин D през есента и зимата.

Включете се в играта и спечелете!
Смятате ли, че набавяте на организма си достатъчно витамин D чрез здравословен и пълноценен начин на живот? Как се храните през зимните месеци и прекарвате ли достатъчно време на открито или сред природата?

На 15.12.2023 г. петима от вас ще спечелят комплект DETRICAL - капки и таблетки.

Моля, запознайте се с Общите условия на играта ТУК.

Последна редакция: вт, 05 дек 2023, 09:36 от Адри

# 1
 • Мнения: 13 524
Не е достатъчен вит.Д за мен през зимата, въпреки, че прекарвам достатъчно време навън. На практика всяка свободна миинута съм навън, стига да не вали проливен дъжд или да има силен вятър. През зимата определено се храня с повече въглехидрати.

# 2
 • Мнения: 200
Пия допълнително вит. Д, защото не прекарвам достатъчно време на открито и имам диагностициран дефицит на "слънчевия" витамин.

# 3
 • Мнения: 3 771
Не се храня особено здравословно и прекарвам малко време на открито зимата ,основно по пътя до работа.При последните изседвания витамин Д ми беше много нисък и дори и прием на витамина не успя да се покачи до нормални стойности.Бих изпробвала комплекта DETRICAL  за да видя дали той ще ми помогне.

# 4
 • Мнения: 29 229
Смятате ли, че набавяте на организма си достатъчно витамин D чрез здравословен и пълноценен начин на живот?
Не съвсем, въпреки че ми се иска.

Как се храните през зимните месеци и прекарвате ли достатъчно време на открито или сред природата?
Гледам да купувам сезонни плодове и зеленчуци. Не прекарвам на открито толкова, колкото бих искала.

# 5
 • София
 • Мнения: 2 004
Прекарваме доста време навън и през зимата, но не мисля, че си набавяме нужния витамин Д. Обикновено зимата купуваме вит. Д на капки, но сме много редовни с приема.

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 1 260
Въпреки, че лятото прекарвам доста време на открито и на слънце, през зимата изпадам в недостиг на витамин Д, който приемам с добавки Confused

# 7
 • Мнения: 685
Много разходки правя и се старая да се храня здравословно.

# 8
 • Мнения: 170
Въпреки всекидневните разходки на открито,през зимните месеци изследванията ми показват недостиг на витамин Д. Освен с хранителния режим,в който включвам риба,яйца и млечни продукти,по препиръка на ендикринолог се налага да си го набавям и под формата на добавки.

# 9
 • Бургас
 • Мнения: 10 817
Не съм сигурна, че в зимата си набавям достатъчно витамин D. Храненето е разнообразно, но сред природата почти не ходя в студените месеци.

# 10
 • Houston, TX
 • Мнения: 15 707
Независимо от разходките, наличието на Вит Д или лъчи носещи го се обуславя от: - замърсеността на въздуха;
- наличието на облаци;
- използването на слънцезащита;
- прием на лекарства, блокиращи усвояването;
- приема на храни блокиращи усвояването на вит Д
- възрастта
- генетични особенности

Приемам 5000 единици на ден.

# 11
 • Мнения: 4 564
Приемам витамин Д целогодишно. С Бяла кожа съм и избягвам да стоя на слънце. През зимните месеци често се разхождам навън и се храня предимно с месо и ферментирали зеленчуци.

# 12
 • Мнения: 1 960
Сигурна съм, че не получавам достатъчно вит.Д, затова го добавям. Просто съвременният начин на живот, повече на закрито предразполага към липса на важния елемент.

# 13
 • София
 • Мнения: 1 436
Уикендите прекарваме времето си навън, добре облечени. През зимата ядем много плодове и зеленчуци, разбира се приемаме и Витамин Д като добавка.

# 14
 • Мнения: 300
Не е достатъчен за мен витамин Д през зимата, макар че се опитвам да прекарвам колкото е възможно повече време навън. През зимата се храня с повече въглехидрати и плодове.

Общи условия

Активация на акаунт