Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 9

• 53 994
  • 873
  •   1
Отговори
# 780
Здравейте,

Днес ми правиха изследвания в спешното заради гръдна болка. Всичко в норма освен Д-Димер, който е съвсем леко завишен 0.55 при норма по 0.50. Възможно ли е да се е вдигнал от това, че съм втори ден с много обилен цикъл?

Относно гръдната болка, се установи, че е Междуребрена невропатия.

Как разбраха за невропатията?

Лекар ми каза, не съм си я измислила сама Simple Smile
Разбира се, че не сте си го измислила, но докторът как разбра (снимка, ЯМР или друг начин)?

Нямам снимка или ЯМР.
На база на направени кръвни изследвания, на база на кардиологичен преглед и снета анамнеза, според която симптомите отговарят на Междуребрена невропатия.
Болките ми са при движение, вдишване, издишване, въртене. Личната лекарка също е на това мнение.
Имала съм невропатии и в миналото, затова може би съм склонна към такива.

# 781
Емилия, заличете личните данни на снимката.

# 782
Моля за разчитане на тези резултати за 4 годишно дете. Тия моноцити много ме притесниха. Поводът за пускане на ПКК беше, че ходихме при пулмолог, при който синът ми е диспансеризиран пациент заради астма с алергичен компонент. През последния месец лекувахме кашлица, която въпреки, че според лекарите е здрав, си продължава да се кърти на моменти. Няма Т и зачервено гърло и според пулмолога си е алергична. Но не знам сега как да си тълкувам тези изследвания, а докато успея утре да се видя с лекаря, ще побелея:
Най-вероятно е бактериална инфекция.
-
За бодежи под последното дясно ребро /жлъчка/ какви кръвни изследвания се правят? ЛЛ ми даде само ПК
-
Болката в горен десен квадрант (основно) може да е бъбрек, жлъчка, черен дроб.
За бъбрек изследванията са: креатенин, урея, албумин и урина - седимент+ОХИ (ако е камък в бъбрека може да се наложи ехография; т.е. изследванията ще са нормални, но камъкът се вижда само с ехограф)
За чернодробно-жлъчни проблеми: АЛАТ, АСАТ ГГТ, АФ, Билирубин(общ и директен), LDH, CRP. Както бъбрекът, жлъчката също може да е с нормални изследвания, но да има камъни и в нея, поради което ехография също да се окаже нужна. Изследванията са ориентир.
-

Последна редакция: нд, 07 апр 2024, 09:17 от bubanka

# 783
Не хематолог, а онколог Hands V
За насоки вижте тази тема https://www.bg-mamma.com/?topic=1538180
Във форума има и за рак на белия дроб, потърсете я Hands V

# 784

ВМА 🍀

# 785
Не онколог, хематолог е нужен!
Чак след уточняване да се насочи към онкохематолог, каквито са хематолозите в Дървеница.
Трябва да се установи видът неопластично заболяване, също да се направи биопсия на лимфен възел и/или ИФТ на периферна кръв.
Тези заболявания се третират от хематолози.
Пращаш жената в тема за рак на белия дроб, когато тя е с рак на кръвта или лимфната система, а белият дроб не е единственото място, засегнато от лимфопролиферативните процеси.

Последна редакция: пт, 05 апр 2024, 11:25 от bubanka

# 786
Изследването е на мъж. Не е зле авторката да скрие личните данни, които се виждат.

# 787
Пращам жената на консултация с онколог, който да начертае пътя за хематолог (онколог отново) ли е или за бял дроб и да се открие откъде да се вземе биопсия, която да определи последващото лечение... очевидно има вторични лезии в черен дроб, а те обичайно не идват от лимфите Hands V
И хайде "отново" да не коментираме кой е "познал", аз не познавам, а насочвам... ти си по "уцелвания" и "познавания".

Темата не е приятна, та да си дуеш егото на тази база. Насочих я към хора, сблъскали се с това "Малко трудна тема....за болестта рак и борбата с него" и евентуално "белия дроб", но това е на следваща стъпка...

# 788
Моля за мнение на скенер

# 789
Здравейте, може ли разчитане на следните резултати, Жена 48г. С цел профилактика.

А това за дете, 5г и 9месеца.

# 790
При пакетни изследвания - бъбреци, черен дроб, щитовидна жлеза, сърце, ПКК разширена - всички показатели са в норма.
Може ли да има функционални проблеми, а изследванията на кръв и урина да са в норма?

# 791
Ако мога пак да попитам има ли нещо притеснително в тези резултати пуснати са ми от личния лекар ?

# 792
Здравейте,
от години имам СПКЯ. Наскоро разбрах, че имам Хашимото (потвърдено с изследвания и ехограф, хормоните на щитовидната са в норма,  Тат и Мат са много високи) и лека ИР. Липидния ми профил е ок.
Моля за съвет какви допълнителни изследвания може да ми помогнат да открия първопричината за здравословните си проблеми( витамини, хормони...) Симптомите ми са умора, безсъние, тревожност, напълняване.

# 793
Когато първичния онкопроцес е в млечната жлеза се третира с различна химия от тази за лимфом, какъо и ако е от рак на простатата е повлиян от различна химия от тази за лимфоми и за РМЖ. Тръгва се от идентифициране на първиячния тумор.
Слушайте слийк, или отидете на онколог, който ще ви насочи към комисия.

ПП: Хематолозите в Дървеница ги сляха в обща болница по онкохематология и при онко процес те самите насочват към онколог. Вливките за онкохематологичните заболявания се правят в отделение "Онкология", а не в хематологичното крило.

Последна редакция: пт, 05 апр 2024, 11:26 от bubanka

# 794
моля някой да пусне нова тема

Общи условия

Активация на акаунт