Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 9

• 54 436
  • 873
  •   1
Отговори
# 420
hatred, ще направя допълнителен коментар. Действително изследванията ви са добри, но сега се загледах и виждам ниско желязо и висок ТЖСК, което значи, че записите ви от желязо са към изчерпване. При следващи изследвания, пуснете феритин. Почти съм сигурен, че той ще е нисък. Ако се потвърди, вашите лекари ще ви пуснат на терапия да вдигнат нивата. Нормално е за бременност. Нещо от порядъка на 25-30мг дневно предполагам ще бъде.
____
Привет,
Дали може да ми помогнете с този резултат. Касае се за жена на 74г.
Ако има прекачена снимка - не се вижда.

# 421
Прикачих, но явно не излиза. Това, което пише е
"Фрагментиран жлезист ендометриален полип с хиперпластични, кистозни и атипичнохиперпластични жлези"
Не съм сигурна дали това е всъщност резултата от хистологичното изследване, но друго не пише в документа.

# 422
Прикачих, но явно не излиза. Това, което пише е
"Фрагментиран жлезист ендометриален полип с хиперпластични, кистозни и атипичнохиперпластични жлези"
Не съм сигурна дали това е всъщност резултата от хистологичното изследване, но друго не пише в документа.
Атипичен полип с хиперплазия. По описание, доста прилича на предраков полип. Описаното не е хистологично заключение, то (когато го получите) ще каже дали има ракова, предракова или доброкачествена патология.

# 423
sleek много благодаря за бързия отговор. И за мен това не е резултат от хистологично изследване, но явно жената нещо не е разбрала като са и изпратили този резултат.

# 424
Това Е хистологично изследване (описва клетки, типа им и измененията им), но не е Имуно-хистолигично изследване.
От къде е взета биопсията/материала за това изследване? Лекаря който го е взел да даде препоръка за допълнителна биопсия или Имуно-хистолигия на материала. Ако може да се вземе пробата (блокче или стъкло/стъкла), да се занесе и за второ мнение за хистология и имуно-хистология.
ПО: сега виждам, че е от LEEP, т.е. на шийката... А ендометриален полип няма място там... Т.е. консултация с онкогинеколог, по възможност направилия процедурата плюс още едно мнение.

Последна редакция: пн, 22 яну 2024, 18:48 от peneva_a

# 425
От матката е взето чрез пробно абразио, но е изчистил и полипи. Преди малко жената се е чула с лекаря извършил манипулацията и той е казал, че е добре до месец-два да премахнат матката, за да се предотврати евентуално израждане на клетките в ракови.

# 426
Това Е хистологично изследване (описва клетки, типа им и измененията им), но не е Имуно-хистолигично изследване.
От къде е взета биопсията/материала за това изследване? Лекаря който го е взел да даде препоръка за допълнителна биопсия или Имуно-хистолигия на материала. Ако може да се вземе пробата (блокче или стъкло/стъкла), да се занесе и за второ мнение за хистология и имуно-хистология.
ПО: сега виждам, че е от LEEP, т.е. на шийката... А ендометриален полип няма място там... Т.е. консултация с онкогинеколог, по възможност направилия процедурата плюс още едно мнение.

Не, НЕ Е хистологично изследване. Специалистът извършил манипулацията е открил полип, или полипи и е описал находката. Всичко описано е снето от визуален анализ. Дали тази абнормална находка има или няма ракова патология може да ги потвърди само патолог, след хистологичен анализ. Понякога обаче, специалистите си познават "отдалеч" дали даден полип е с раков потенциал. Затова вероятно е препоръчал и премахване още преди да излезе хистологичния резултат.

За едно съм съгласен, второ, дори трето мнение трябва да се търси.

# 427
Здравейте! Колко време след прекаран ковид препоръчвате да се направят изследвания? Трябва да повторя чернодробни показатели, но преди 2 седмици се разболях, имам още хрема и кашлица.

# 428
Аз бих изчакал поне месец след отшумяване на инфекцията, за да е максимално достоверен резултатът, иначе има вероятност да се хвърлят пари на вятъра и да се получат объркващи резултати.

# 429
Здравейте! Искам да попитам - при съмнение за скорошно заразяване (през последните два-три месеца) с полово преносима инфекция /напр. ХИВ, сифилис или хепатит Б/ ще има ли промени в кръвната картина, ще има ли повишено СУЕ, ЦРП и т.н.?

# 430
Здравейте! Искам да попитам - при съмнение за скорошно заразяване (през последните два-три месеца) с полово преносима инфекция /напр. ХИВ, сифилис или хепатит Б/ ще има ли промени в кръвната картина, ще има ли повишено СУЕ, ЦРП и т.н.?
Не е задължително. Ако се допускат ППБ, се прави цялостен панел за изключване като инфекция.

# 431
Здравейте. Пускахме изследвания на сина ми(3г) и всичко в ПКК е в норма, освен хемоглобин - 139 / тоест леко висок/. Желязото му е 13, няма стойности при деца колко трябва да е. Според вас тези два показателя как са?

# 432
Трудно е да се каже с точност. Ще трябва да се повторят изследванията и да се погледнат останалите показатели на желязото. Само съвкупно тълкование ще даде яснота. От значение е дали има или няма оплаквания.

# 433
Здравейте! Вчера са направени тестове за ХИВ и сифилис - 72 дни след рисков контакт. Отрицателни са.

Дали можем да се доверим или трябва да се повторят след време?

# 434
Както ви поясних в предишния ми пост, нужно е да се направи цялостен панел за венерически болести, не за две конкретно. Липсват хламидия, гонорея, микоплазма, хепатит и мн. други. Така ще си играете на "тука има, тука няма". Или се консултирайте със специалист.

Общи условия

Активация на акаунт