Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 9

• 53 980
  • 873
  •   1
Отговори
# 795
Добър ден, прикачвам два вида изследвания, правени март началото и април началото. Бях писала предния месец пак в групата, но сега ако можем да сравним изследванията. Става на дума за възрастна жена на 85г. С високо СУЕ, но не намираме, защо продължава да е високо.
Това са резултати от месец март

Това са резултати от април, има точно месец разлика между двете изследвания, суето е паднало малко, но другите показатели също са се променили, на какво заболяване може да се дължат тези промени. Жената е видимо добре, единственото което е, че няма много сила, което според годините си е обяснимо донякъде. Благодаря предварително.

Последна редакция: сб, 06 апр 2024, 05:51 от social girl

# 796
Sleek, ще те помоля за мнение за тези резултати на майка ми (77 г).
Скрит текст:

От няколко години резултатите от изследването на урина не са добри. Личната изписва само някакви хранителни добавки за това и не я праща на специалист. Към какъв специалист да се насочим - уролог, вътрешни болести? Добре ли е да се направи стерилна урина? Личната все казва - "няма нужда".
Преди години са казали на майка ми, че има пиелонефрит, както и хемангиом на черния дроб.
Предварително благодаря!

Последна редакция: пт, 05 апр 2024, 16:54 от mimoza@b

# 797
Здравейте, бременна съм в края на 4ти месец и днес пуснах всички основни изследвания, които ми бяха назначени. Може ли някой да ми помогне с разчитането им тъй като съм на преглед чак края на месеца?

Особено ме притесниха левкоцитите в урината, Витамин Д и това че Хепатит В и С не са 0. Дали това означава че нося вируса или съм боледувала...

# 798
  • София
Здравейте!

Млад мъж /на 30г./е в тежък период - почти никаква енергия, сън над 11 часа на денонощие, апатия, депресия, студени ръце. Пуснахме изследвания, ще помоля за съдействие, като ще напиша какво аз виждам и мисля, моля, поправете ме, ако греша... Според ЛЛ всичко е в норма, но от това, което аз съм чела, доста неща не са оптимални.
Това, което аз виждам /в следствие и четеното на доста места/ е, че вит. Д макар и в норма на долна граница не е в оптимални стойности. Като че ли и щитовидната т4 е в норма, но не е в горна норма, където е оптимално, а TSH оптималните какви бяха, около 1 ли, май и той е висок? Но пък антителата ТАТ и МАТ са добре, т.е. не би тр да има Хашимото? Дали правилно си мисля, че можи би вит. Д като се качи ще се регулира щитовидната и от него идват другите отклонения? /Няма проблеми с тегло и т.н., има депривация от слънцева светлина и питайки се кое е първо яйцето или кокошката, си отговарям вит. Д, но не знам дали съм права или трябва ендокринолог/.
Хомоцистеинът четох, че до 10 е оптимален, т.е. е добре да го намали малко?
Кортизолът добре ли е? Б12 също четох, че трябва да е над 550, даже към 1000, т.е. отново има дефицит... Само че на места чета, че е много важно да се суплементира, а на други, че при използване на добавка има влошаване на симптоми, а дори, че витамин Б12 (както и Б6 и Б9) усилват риска от поява на рак и не трябва да се приемат. В интернет също пише това при мъже пушачи, а той е пушач.
Малко ме притесняват и понижените тромбоцити, но четейки за функциите на вит. Б12 като че ли е възможно това да е от дефицита на Б12?
Ще съм благодарна, ако ме насочите с кое да започнем и на кое да обърнем внимание освен на ДЗ, за което съм сигурна, че ще започне прием на 3000 единици поне, заедно с вит. С, магнезий и К2. Колко бързо при прием на витамина може да видим дали ще се отрази на симптомите? К2 дава известно разреждане на кръвта, ок ли е да се приема при занижени тромбоцити, макар и не с много? Може ли от цигарите да са занижени?

Прилагам изследванията в Скрит текст:
Скрит текст:

# 799
genito0o,Доколкото вероятно има уринарна инфекция, нещо притеснително не се вижда.
Направете си нова урина и посетете уролог/АГ.
Долавя се и възможна начална анемия -- дали е желязодефицитна или мегалобластна, трябва да се уточни.
Нужно е да се изследва железен панел и витамините Б9 и Б12.
--
steli4ka s, СПКЯ основно идва от ИР.
За оплакванията ви, като начало може да си изследвате витамините: Б9, Б12, Д, желязо и феритин, както и правилна дозировка на тироксина за хипофункцията на ЩЖ.
--
social girl, особени промени в изследванията на жената не се наблюдават. Аз не намирам СУЕ 100+ за нормално, но за да се разбере откъде идва то са нужно множество консултации и изследвания. Мисля, че го коментирах по-назад.
--
mimoza@b, леко ме шокираш. Как така се казали на майка ти, "че има пиелонефрит" и какво, нищо? Не е лекуван изобщо? Как е възможно? Не лекуваният пиелонефрит може да доведе до необратими последици, трайно увреждане на бъбрека, развиване на бъбречна хипертония, хемодиализа и куп други усложнения.
Обезателно преглед при нефролог, при възможност работещ в болница. За да се диагностицира правилно пиелонефритът, често се постъпва в болница за образни изследвания и биопсия.
Мога да напиша какво да изследвате вие, ако искаш или направо си посетете нефролог. Не отлагайте.
--
I am Марина, и вие най-вероятно сте с уринарна инфекция. Често срещана при жените, а при бременност, още повече. Не е нещо тревожно. Вашият АГ ще вземе мерки. Основната ми забележка е вит. Д. Той, изолиран, е самостоятелен и значителен рисков фактор за прееклампсия и други усложнения при раждане и износване на плода. Абсолютно задължително да почнете схема за вдигане на нивата, които трябва да са ви високи и след раждане и кърмене.
Вит. Б12 за бременна жена е сравнително нисък. Може да се адресира. Но липсва вит. Б9 (фолат). За бременни, той е от ключово значение. Изследван ли е (предвид незадоволителния Б12) и приемате ли от него?
--
Melody Pond, мъжът е с тромбоцитопения. Това е основата насока, по която да се насочи внимание. Бих съветвал да повторите ПКК след месец. Ако резултатите са идентични, ще трябва да търсите помощ от хематолог да установи какво стои зад нея. Дали е самостоятелно явление или е симптом на нещо друго.

# 800
Здравейте! Моля за мнение!

Последна редакция: сб, 06 апр 2024, 16:41 от bubanka

# 801
--
mimoza@b, леко ме шокираш. Как така се казали на майка ти, "че има пиелонефрит" и какво, нищо? Не е лекуван изобщо? Как е възможно? Не лекуваният пиелонефрит може да доведе до необратими последици, трайно увреждане на бъбрека, развиване на бъбречна хипертония, хемодиализа и куп други усложнения.
Обезателно преглед при нефролог, при възможност работещ в болница. За да се диагностицира правилно пиелонефритът, често се постъпва в болница за образни изследвания и биопсия.
Мога да напиша какво да изследвате вие, ако искаш или направо си посетете нефролог. Не отлагайте.

Благодаря, sleeк , за отговора! По думите на майка ми, преди много години, някой доктор и е казал за пиелонефрит. Няма спомен дали е лекувана тогава. Ще настоявам да отиде на нефролог още тази седмица. Почти съм сигурна, че личната и лекарка няма да даде направление за такъв специалист, но ще идем на частно. Ще съм много благодарна, ако не те затруднява, да напишеш какво трябва да изследваме. И дали има нещо притеснително в изследванията, които постнах по-горе.

# 802
Mariqna Mincheva, имате инсулинова резистентност.
--

mimoza@b, за да дам максимално точно насоки, какви установени заболявания има до момента твоята майка и какви медикаменти приема? С диабет ли е?
Редацкия:
Дали има и оплаквания; болки, парене при уриниране, често уриниране и др?

Последна редакция: нд, 07 апр 2024, 10:36 от sleek

# 803
Mariqna Mincheva, имате инсулинова резистентност.
--

mimoza@b, за да дам максимално точно насоки, какви установени заболявания има до момента твоята майка и какви медикаменти приема? С диабет ли е?
Редацкия:
Дали има и оплаквания; болки, парене при уриниране, често уриниране и др?
Никога не е изследвана за диабет, но кръвната захар винаги е леко завишена. С ХОББ е, за което ползва Спирива. Другите лекарства, които приема са: Кандесартан за кръвното (сутрин и вечер по 4 мг), Небилет (2,5 мг), както и Аванор за холестерола (20 мг). Казва, че няма болки и парене при уриниране, но през нощта става по няколко пъти до тоалетна. Прави ми впечатление, че в изследванията на урината винаги има  левкоцити, опал, урати, понякога и бактерии, за което личната изписва само някакви добавки, например Солидагорен, чай за бъбреци Ламбрев.

# 804
Да не насочиш такъв пациент към специалист и да изписваш разни добавки е...

Майка ти поне 90% сигурност е с диабет, вероятно нелекуван дълго време. Самото му наличие е сериозен рисков фактор за бъбречно увреждане. Ако добавим и евентуален пиелонефрит, нещата стават сложни.

Давам следният съвет: отиваш при ЛЛ и настояваш за направление за нефролог.

Ако откаже, можеш да се огледаш за друг ЛЛ. Тази така или иначе е за смяна.

Пускам ти разширен списък с изследвания, да се установи състоянието на бъбрека, предвид коментари за пиелонефрит и диабет:

- креатенин
- урея
- микроалбумин
- креатенин клирънс
- пикочна киселина
- Албумин-креатин отношение /UCAR/
- ПКК, СУЕ, ЦРП
- още гликиран х-н А1С
- стерилна урина

В зависимост от резултатите, може да е нужно да се правят образни изследвания: скенер, сцинтеграфия, урография и др.

Голяма част от изследванията могат да се поемат от НЗОК. Ако не получите направление и в последствие се окаже, че майка ти е с пиелонефрит и/или диабет -- отивате в съдебна медицина, после в медицински надзор. След което на сегашното ДжиПи ще му се стъжни. Може да загатнеш за подобно развитие -- ще видиш как бързо ще получите всички направления.

След нефро и горните изследвания, консултация с ендокринолог.

Направете изследванията в читава лаборатория, като Цибалаб, Синево, Бодимед... не в местното ДКЦ.

Последна редакция: пн, 08 апр 2024, 11:55 от Не се сърди, човече

# 805
sleek ,  безкрайно благодаря за отделеното време!!! Flowers Hibiscus Ще действаме да отиде на нефролог. Ще имам предвид и съветът за изследванията, които е хубаво да направи. Между другото преди 5 месеца ходи на ендокринолог. Не беше ходила от много години. Ендокринологът и беше пуснал единствено TSH...Беше 1,906 (0,35-4,94). Откри няколко кисти. Тогава пуснахме и вит.Д и Б12 по мое настояване. Б12 беше в горна граница, периодично приема по 1000 мг. (метилкобаламин), но вит.Д беше нисък - 18 (20-100). След твоите съвети за по-ударни дози го вдигна. Към момента продължава да приема по 5000 ед. дневно, естествено, ако не забрави Simple Smile
Лошото е, че в града ни няма посочените лаборатории. Имаме само Рамус, Лина, Медика 2000 и лаборатория Нова.
Още веднъж благодаря! Бъди здрав!

# 806
Направете изследванията в читава лаборатория, като Цибалаб, Синево, Бодимед... не в местното ДКЦ.

sleek, а какво е мнението ти за Кандиларов, имаш ли наблюдения дали са читава лаборатория? Преди ходех в Рамус, защото централната им лаборатория ми е на 500 метра, но след като съвсем случайно ги хванах, че са ми сгрешили едни изследвания вече не стъпвам при тях. Изброените лаборатории обаче са ми доста далече и толкова рано сутрин и без кафе не съм жизнеспособна да стигна до тях Worried Мога ли да се доверя на резултати от Кандиларов?

# 807
Здравейте, включвам се отново. Моля за съдействие, ендокринологът ми има съмнения за инсулинова резистентност. На 34 съм, с ПКЯ открита в пубертета, имам две спонтанни бременности и две раждания.

# 808

Моля за коментар. Оплакванията са пулс в покой след хранене 90-100; есктрасистоли;

# 809
mimoza@b, от възможните варианти, бих избрал л-я Лина.

Ако вит. Б12 е в средно-високи граници, може да се приема 1 месец през ден, почивка един месец, възобновяване.
Тази схема държи нивата оптимално високи, без да излиза от разумни горни или долни граници.
--

Iveta_S, мнението ми за "Кандиларов" е... може би са на средно ниво. Не са от най-добрите, но не са и на дъното. За някои по-стандартни изследвания няма голямо значение.
--

bamzi, ако има ИР, тя е незначителна. По-скоро не виждам проблем.
--

zai4eee, оплакванията със завишения пулс след хранене са с безобиден характер. Понякога се случва; някои храни допринасят повече, но като цяло, не е нещо, което да те притеснява. Самите ти изследвания са добри, като изключим леко завишения холестерол. Нищо тревожно, определено.

Общи условия

Активация на акаунт