Февруарчета 2024 - Тема 8

• 40 711
  • 755
  •   1
Отговори
# 405
И моя е много надолу и тумбест настрани.Не помня миналия път чак толкоз надолу ли е бил.

# 406
И аз умирам от киселини, а съм едва 29та.. Ограничих солено, мазно, черен пипер, фрешове и удържам положението, но малка крачка встрани и ставам като змей горянин. И после като чуя как бременните могат да си ядат каквото си поискат 🤣 първия триместър ти е зле и повръщаш, последния киселини... да, добре 😁

# 407
Душ олиото на Юриаж е страхотно, аз и за баткото сега го ползвам, защото е със суха кожа, и понеже и моята сега е суха и аз го ползвам за себе си и съм адски доволна. Някак омекотява и прави кожата много хубава, особено на корема ми където е адски опъната, все едно ще се скъса ако мина с нокът по нея.

# 408
Слинга за мен е просто спасение, а сега и с едно малко дете направоо мисля, че ще го боготворя. Връзвам слагам, бебето ревеше в началото, но свикнахме заедно и някои кратки разходки бяха супер лесни, домакинска работа вършех абе чудо. Аз поръчах помпа за кърма тип свободни ръце, живи и здрави ще дам отзиви, но за мен беше нещо, което супер много исках да тествам.

# 409
Освен отпуската при раждане на татковците се полагат и отделно 2 месеца отпуска за гледане на дете до 8 години,това е отскоро,може би от миналата година.Ако не искат да си я ползват могат да им я изплатят.На мъжа ми това лято му я изплатиха за каката.
Nieves85, към НОИ или към работодател подавахте документи? Счетоводството на мъжа ми хич ги няма, не били чували. А пък доколкото разбирам изплащат 2 месеца в размера на втората година майчинство, което не е никак малко. Ще съм ти благодарна за повече инфо - какви документи са необходими, къде се подава искането, кога се изплаща? Hug

# 410
Освен отпуската при раждане на татковците се полагат и отделно 2 месеца отпуска за гледане на дете до 8 години,това е отскоро,може би от миналата година.Ако не искат да си я ползват могат да им я изплатят.На мъжа ми това лято му я изплатиха за каката.
Nieves85, към НОИ или към работодател подавахте документи? Счетоводството на мъжа ми хич ги няма, не били чували. А пък доколкото разбирам изплащат 2 месеца в размера на втората година майчинство, което не е никак малко. Ще съм ти благодарна за повече инфо - какви документи са необходими, къде се подава искането, кога се изплаща? Hug
От счетоводството на фирмата му са му дали да подпише някаква декларация и са я подали към НОИ.Изплащат се на 2 пъти месец за месец,това е което знам.Нямам представа дали е възможно човек да си я подаде сам към НОИ,ама май трябва да е през работодател,защото все пак е отпуска.

Последна редакция: чт, 14 дек 2023, 12:57 от nieves85

# 411
Някоя мама да приема Биолектра и в какви дози?

# 412
Ние имаме момиченце на почти 3г (сега в края на меса ще ги направи) и беше първия човек на когото казахме.
Въпроса беше: Искаш ли бебе? и отговора: Дааа!
Естествено докато не стане факт не осъзнава напълно. Срещали сме бебета на площадката, където ходихме да играе и винаги се е разтапяла. Все искаше да ги пипне и казваше "Ооооооу бебееее" беше много сладко!
С времето и вече като избрахме име започна да се обръща към нея, да ми пипа корема и  "ЕЛИ СПИШ ЛИИИ?!", обича да ми пипа изкокналия пъп. Заслушва се и ни казва, че бебето й говори  - "Искам да изляза".
Започна доста да се заиграва с една кукла бебе, да я слага в количката, а миналия ден дори едно коте сложи. От скоро имаме малко коте и стар котарак, които ту са вкъщи, ту навън  из двора (в къща сме), но си спят в нас. Котето е много игриво и играят, хапе всичко живо (горкият котарак) и не знам как се съгласи да й е бебе.

Та по темата, самата аз още не мога да свикна с мисълта, че ще имаме 2-ро, пуснала съм се по течението и си обещах повече да не правя предварителни планове. Преди да родя каката си повтаряхме, че ние сме спокойни, тя ще е спящо или да е трудно то само 1-та година, после би трябвало да ми е лесно... е да ама не беше така. Затова сега с 2-то каквото стане, имаме подготвено май всичко за бебето, следим промоциите и продължаваме да купуваме неща. Макар да обяснявам на бъдещата кака да се подготви, че бебето ще плаче много в началото, но после ще си играят на двора, сигурна съм, че няма как да го осъзнае.
Четох някъде, че трябвало да не се казва "Ти ще обичаш бебето, нали?" а по-скоро "Бебето много те обича!". За да няма завист, конкуренция и да се чувства длъжна да изпитва тези емоции. Когато се инати и не иска да се облича, обува или т.н й казваме, че вече е голяма, но не намесвам "Сега ще си кака и трябва да направиш това и това". В детската градина учителката го спомена 2 пъти докато нашата се глезеше аз да я обувам и не ми се иска да внасяме и ние някакъв негативизъм и сравнение вкъщи.
Накратко каквото стане, всички ще свикваме. От предварителни лекции няма смисъл и на първо място никакво леко или грубо сравнение, за да не развием някаква конкуренция/завист от толкова рано.

# 413
Някоя мама да приема Биолектра и в какви дози?
Аз приемах 2 × 1, но ми се гадеше всеки път от вкуса му и го смених. Simple Smile

# 414
Момичета, по-запознатите от вас могат ли да ми кажат от коя помпа за кърма са доволни?

# 415
Момичета, по-запознатите от вас могат ли да ми кажат от коя помпа за кърма са доволни?
Нали знаеш, че разбирането "цеди се след всяко хранене" е грешно. Така увеличаваш производството на кърма ненужно. По-добре бебето да си контролира количеството. Например ако е болно гърдите усещали и пускат този и онзи хормон, ако го боли зъб, ако е гладно... Аз направих грешката да се цедя след всяко хранене по препоръка на педиатъра. Пиех и Лактил защото пък в началото не ми слезе никакво мляко, дори първите дни след изписването. След 1 месец като овладях изкуството на кърменето, толкова много мляко почнах да произвеждам, че чак давех бебето и не искаше да засуче и ревеше пак от глад. Така имаше моменти или замразявах мляко или хвълях, защото все използвах "по-старото", а новото беше прекалено много.  Бях в един гаден кръговрат. Събуждам се с болки, цедя се, бебето спи още, то се събуди след мен не иска шишето с кърмата, иска гърдите, те пък вече изцедени...
Иначе имам най-евтината помпа на Кенгуру за 25лв. Дали защото беше евтина, но при използване си болеше, малко гаден вакуум правеше или просто бях свикнала вече на нежното сучене на бебето и разликата си е огромна.
По групите всички за всичко хвалят Филипс Авент, така че и за помпи съм срещала много положителни отзиви.

# 416
аз имам медела и канпол. Повече харесвам канпол електрическата много по правилно е направена за миене к мистене и е супер . С нищо не отстъпва на меделата особебно на база парите като сравниш

# 417
Сега не разбрах. Против помпата за кърма ли значеше това?

# 418
Сега не разбрах. Против помпата за кърма ли значеше това?
Ако към мен е въпроса - да, против.
Хубаво е да се вземе в последствие след раждането и чак тогава да се прецени дали има нужда от тази покупка. Също така да не се използва след всяко кърмене, а само при нужда, защото може да си докарате мастит. Друг вариант е да се използва само в началото малко да засилите производството на кърма и след това отново да се остави бебето да води. Храненето на поискване си е препоръчително.

# 419
Да, благодаря. Аз понеже нямам опит и събирам всякакви мнения и препоръки, защото реално помпите, особено електрическите, са си инвестиция. В общи линии с всички покупки съм като в небрано лозе и всякакви мнения са важни😆

Общи условия

Активация на акаунт