За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 30 103
  • 742
  •   1
Отговори
# 120
  • Somewhere far away
  • Мнения: 5 864
кажете изпитана рецепта за греяно вино?
В тенджерка правите карамел от 2-3сл.захар,добавяте виното и пръчка канела,звезден анасон,карамфил,сушени или пресни ябълка,круша,дюля,горски плодове,портокалови корички и т.н.,въпрос на вкус...аз слагам от всичко и става елексир 😍🍷🤩
точно и ние доста неща слагаме но нещо прекалихме с черния пипер снощи и не стана хубаво- явно трябва по по- малко да се слага

# 121
  • In transit
  • Мнения: 14 207
Мога ли да замеся тесто за мини щолени и да седи 1-2 вечери  в хладилника преди изпичането?
Според мен, не, защото има бакпулвер в тестото. По-скоро може да ги изпечеш и затвориш в кутия, без да ги поръсваш със захар. Така могат да се съхранят дълго време.

# 122
  • Мнения: 7 431
И аз като Мики считам, че е рисково заради бакпулвера. Веднъж обаче замразих тесто, в което имаше и бакпулвер, и мая /за кифлички/. Заради маята в тестото нямаше проблем с изпичането, нямаше разлика и в качеството на кифличките в сравнение с прясното тесто, но ако нямаше мая, по всяка вероятност нямаше да се получи, защото се губят свойствата на бакпулвера.
Ще зависи и от останалите съставки на тестото - от вариантите на маслено тесто за тарталети имам едно с бакпулвер - него съм го ползвала замразено,  също нямаше проблем, но за щолена не съм сигурна как ще се държи. Освен една проба да се направи?

# 123
  • Мнения: 9 455
Здравейте, търся рецепта за класически ореховки.
Заповядай https://pep-4o.blogspot.com/2010/01/blog-post_1060.html?m=0

# 124
  • Мнения: 7 966
Леле, дано не съм объркала дамата с мини-щолените. Първосигнално реагирах на думата мини и си помислих, че става въпрос за сладките на Лабрекс Blush. А тестото за тях съм държала в хладилник 1-2 дни преди да пека и не е имало проблем.

# 125
  • Мнения: 494
Замесих една от фокачите на Мики, тестото е от 300 гр. брашно, 170 мл вода, сол, мая, 30 мл зехтин и, по рецепта, 10 гр. мед. Аз обаче не знам къде съм се отплеснала - сложих 30 гр. мед. Какви щети да очаквам? Вероятно ще сладни, това ще го преглътнем, но дали ще втаса изобщо?

# 126
  • София
  • Мнения: 12 689
Не се притеснявай. Проблем ще е, ако солта е повече.

# 127
  • Мнения: 7 431
Замесих една от фокачите на Мики, тестото е от 300 гр. брашно, 170 мл вода, сол, мая, 30 мл зехтин и, по рецепта, 10 гр. мед. Аз обаче не знам къде съм се отплеснала - сложих 30 гр. мед. Какви щети да очаквам? Вероятно ще сладни, това ще го преглътнем, но дали ще втаса изобщо?
Нека и Мики да каже, все пак е нейна рецепта, но и аз не мисля, че ще е проблемно. Щом козуначното тесто с толкова захар втасва, защо да не втаса? Може да му е нужна някоя и друга минута отгоре, но едва ли и това...гушни го да го топлиш Simple Smile

# 128
  • In transit
  • Мнения: 14 207
Замесих една от фокачите на Мики, тестото е от 300 гр. брашно, 170 мл вода, сол, мая, 30 мл зехтин и, по рецепта, 10 гр. мед. Аз обаче не знам къде съм се отплеснала - сложих 30 гр. мед. Какви щети да очаквам? Вероятно ще сладни, това ще го преглътнем, но дали ще втаса изобщо?
Ще втаса, спокойно. Съвсем леко ще сладни.

# 129
  • Мнения: 494
Не съм месила досега с мед, затова се зачудих какъв ще е резултатът от заплесията ми Simple Smile Иначе тестото е много приятно за работа, ще видим накрая Simple Smile

# 130
  • Мнения: 24 608
Не съм месила досега с мед, затова се зачудих какъв ще е резултатът от заплесията ми Simple Smile Иначе тестото е много приятно за работа, ще видим накрая Simple Smile
Брой го като захар, да не те бърка в случая че е мед. Ще стане леко сладникава, ако вас това не ви дразни при изяждането, друг проблем няма да има.
Хората милинки ръсят с пудра захар и ядат с кеф, че една леко сладка фокача ли ще ви се опре Grinning

# 131
  • In transit
  • Мнения: 14 207
Медът се слага вместо ечемичен малц, защото малко хора имат вкъщи. Но, Натка е права, че го броиш, като захар или съставка, която подсилва втасването.

По този повод се сетих нещо забавно. Два пъти ми се случва, като идват родителите ми на гости да замеся хляб и да забравя да сложа сол в тестото. Обикновено я слагам накрая и ако буркана не е покрай миксера, забравям. А баща ми яде много солено. Естествено се усещам, че съм забравила да сложа сол, след като тестото ми втаса екстремно бързо, даже тръгне да превтасва.
Почвам да се тюхкам аз, а мм ми казва: "Ти нарочно правиш, да не прекалява със солта баща ти.". Joy
Той, обаче не забеляза липсата на сол и хлябът свърши бързо. Grinning

# 132
  • Мнения: 7 431
Медът се слага вместо ечемичен малц, защото малко хора имат вкъщи. Но, Натка е права, че го броиш, като захар или съставка, която подсилва втасването.

По този повод се сетих нещо забавно. Два пъти ми се случва, като идват родителите ми на гости да замеся хляб и да забравя да сложа сол в тестото. Обикновено я слагам накрая и ако буркана не е покрай миксера, забравям. А баща ми яде много солено. Естествено се усещам, че съм забравила да сложа сол, след като тестото ми втаса екстремно бързо, даже тръгне да превтасва.
Почвам да се тюхкам аз, а мм ми казва: "Ти нарочно правиш, да не прекалява със солта баща ти.". Joy
Той, обаче не забеляза липсата на сол и хлябът свърши бързо. Grinning
Хитруша! Simple Smile
Миналия ден и аз сложих солта на питките в последния момент, да не кажа, че и него бях изтървала.
В хляба не се усеща толкова, ако забравиш, ама в манджата е ужас. Имам братовчед, който соли домашно солено /свръхсолено/ сирене. И го яде даже...

# 133
  • Мнения: 10 671
О, безсолен хляб е....доста кофти за мен. Но пък може да се обогати с шарена сол или самардала.

# 134
  • Мнения: 6 153
Здравете! Имам голямо количество такъв вид ябълки, може ли предложения за интересни рецепти (без щрудел)

Общи условия

Активация на акаунт