Платен отпуск за престой в болница

• 3 591
  • 72
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте,
Предстои ми прием в неврологично отделение, където вероятно ще правят изследвания, възможно е биопсия и недай си боже взимане на ликвор. Пътеката е 5 дни. Смятам да си взема платен отпуск, тъй като имам за ползване  от миналата година, а и по финансови причини. Но лекарят каза, че щом няма да ми издава болничен за престоя,  не може да ми даде болничен за след това( с комисия), в случай, че не съм добре след тези пет дни и интервенциите, а и предвид заболяването (за което предполага) може се наложи да си остана у дома и след болницата.
Не знам как да постъпя, моля запознатите за съвет.

# 1
Здравейте,
Предстои ми прием в неврологично отделение, където вероятно ще правят изследвания, възможно е биопсия и недай си боже взимане на ликвор. Пътеката е 5 дни. Смятам да си взема платен отпуск, тъй като имам за ползване  от миналата година, а и по финансови причини. Но лекарят каза, че щом няма да ми издава болничен за престоя,  не може да ми даде болничен за след това( с комисия), в случай, че не съм добре след тези пет дни и интервенциите, а и предвид заболяването (за което предполага) може се наложи да си остана у дома и след болницата.
Не знам как да постъпя, моля запознатите за съвет.
Е то няма друг съвет освен "вземете си болничен". Няма кой знае какво да загубите от по-малката сума, а в същото време ако се наложи продължителен болничен ще ви свършат всички възможни отпуски.Отпуск може да ви затрябва просто за лека физическа и психическа рехабилитация след медицинските процедури, а няма да имате ако го издумкате вместо болничен.

# 2
  • Melmak
Не знам какво да ви посъветваме друго. Пуснете си болничен и си гледайте здравето.

# 3
Странно, че въобще ти е хрумнало да вземаш отпуска. Разбира се, че болничен е единственият вариант.

# 4
Не съм запозната, но е нелогично това, което искаш.
Постъпваш в болница, не се знае дали ще имаш нужда от продължително лечение, а ти искаш да си в платен отпуск. Разбира се, че е правилно да си в болничен отпуск. Успех.

# 5
  • София
След като минаваш по ЗК, това отива в НОИ. Там се вижда, че не си в болничен и работодателят гърми!

# 6
Пусни си болничен сега, във възстановителния период след болничния пусни отпуск.

# 7
  • София
Е, работодателя от къде да знае за какво си е взела отпуската ?

# 8
  • София
И моето мнение е, че трябва да си вземеш болничен. ОК, 5 дена е клиничната пътека, но ако се стигне до лумбална пункция, е хубаво да лежиш -на мен са ми я правили като стоях в болница само ден, докато бях на системи, всичко беше ОК, но след това се изхвърлих, мислейки че съм добре и чак излизах, което беше страхотна грешка, предвид зверското главоболие, което си докарах от глупост -трябва си почивка и много вода. Гледай си здравето и си ползвай болничните, защото наистина не знаеш как ще ти се отразят интервенциите.

# 9
  • София
Много благодаря за съветите, момичета.
И аз недоумявам защо шефа ме кара да пусна отпуска. Каза ми, че като се върна от болницата да не си мисля за отпуска, че и другите трябвало да почиват, т.е. за възстановителния период отпуската отпада. От друга страна ако не го послушам после ще ми го върне тъпкано откъм  бонус, отпуски и трупане на тежки задачи. Не зная как да постъпя, от по-новите в екипа съм и много не мога да се ежа...

# 10
  • София
Много благодаря за съветите, момичета.
И аз недоумявам защо шефа ме кара да пусна отпуска. Каза ми, че като се върна от болницата да не си мисля за отпуска, че и другите трябвало да почиват, т.е. за възстановителния период отпуската отпада. От друга страна ако не го послушам после ще ми го върне тъпкано откъм  бонус, отпуски и трупане на тежки задачи. Не зная как да постъпя, от по-новите в екипа съм и много не мога да се ежа...

Здравето ти е най-важно!Не прави компромис с възстановяването ти - каквото и колкото е необходимо, толкова. Не знаеш каква ще бъде поставената диагноза след престоя и ако се съобразяваш с него и това на него какво му е "удобно", не е добре за теб. И като излезеш от болница, консултация с адвокат по трудово право, за да си спокойна в това отношение.

Последна редакция: чт, 25 юли 2024, 22:04 от Valena25

# 11
Ееее, ама, че циция този шеф. Кара те да си пуснеш отпуска, защото първите три дни болничен са за сметка на работодателя.
Ползвай си болничния, а после си намери работа, където няма да те осигуряват на минимална заплата и където няма да те третират като нищожество.

# 12
Даже не са 3, а 2.

# 13
След като минаваш по ЗК, това отива в НОИ. Там се вижда, че не си в болничен и работодателят гърми!

Какво общо има КП с болничен?
И аз съм си пускала отпуск за изследвания в болница по КП. Така съм решила, така сме се разбрали с работодателя.
На санаториум по КП също често ходя с отпуск, не с болничен.
Изобщо не виждам какъв е проблемът в случая?
Ако се наложи възстановяване, ЛЛ може да издаде винаги болничен. Не е задължително да е от болницата.

# 14
Също не разбирам защо уведомяваш шефа си, че ще влизаш в болница за изследване. Влизаш в болницата и му се обаждаш, че си болна и ще отсъстваш едиколко си дни. Той няма право да те пита от какво си болна, ти нямаш задължението да му обясняваш.

Общи условия

Активация на акаунт