Платен отпуск за престой в болница

• 3 585
  • 72
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Привет момичета,
В крайна сметка вчера с болките в дъжда отидох в Александровска. Качих се директно в отделението, тъй като в приемния кабинет имаше много хора и трябваше да стоя права да чакам сигурно с часове. Лекуващия лекар наистина беше много зает с болните, но ме изслуша. Каза, че за пръв път за такова заболяване от ЛКК искат подобен документ при мойта диагноза. В лекарския кабинет бяха и началникът на клиниката и други лекуващи лекари и потвърдиха, че такава практика досега не са имали. Издадоха ми искания амбулаторен лист, който занесох в поликлиниката. Няма да описвам какво ми костваше придвижването. Както и да е, в кабинета беше само сестрата, която въобще не помнеше за какво са ме върнали. Оказа се, че лекарката, която ми върна документите е хирург, явно затова се чудеше на диагнозата. Попитах сестрата нужно ли беше да ме разхождат, но тя само смънка нещо и прие документите. Като тръгнах да си ходя ми стана лошо,  нямах сили в мускулите и не можех да стана, наложи се да постоя на кушетката да събера сили, за да се изправя, а сестрата каза "ама Вие наистина сте много зле"... Вече слизайки към изхода видях въпросната лекарка-хирург Хаджипенчева, която се моташе по коридора и се чудеше как да си уплътни времето, спирайки се на приказки по кабинетите и на регистратурата. Пред кабинета й естествено нямаше абсолютно никой, докато пред останалите кабинети чакаха доста хора. Е, питам се, за какво им плащат заплати на такива "лекари" и каква дейност отчитат.
Да, занесох искания документ, но на каква цена, та аз едвам се прибрах в къщи с хиляди почивки. И защо трябваше да ангажирам хората в отделението, на които наистина графикът е претоварен с подобни глупости, за да удовлетворя щението на някакво медицинско лице, което е сложено в комисията и хал хабер си няма от диагнозата ми, а работи "по документи"?

# 61
А удължиха ли ви болничния?
Съветвам ви да проучите нещата с ТЕЛК и евентуално да си извадите ТЕЛК-ово решение, особено щом имате проблеми с работодателя. Доколко съм чувала, то осигурява защита срещу уволнения и съкращения и здрави хора си изваждат такива решения точно с такава цел.

# 62
Следващия месец вече знаеш процедурата. А тези ЛКК не са ли профилирани? Как си се озовала при хирург?

# 63
  • София
Съветвам ви да проучите нещата с ТЕЛК и евентуално да си извадите ТЕЛК-ово решение, особено щом имате проблеми с работодателя. Доколко съм чувала, то осигурява защита срещу уволнения и съкращения и здрави хора си изваждат такива решения точно с такава цел.
Утре щяла да е комисията, понеже до днес съм в болнични. Още проучвам за ТЕЛК, но доколкото разбрах, трябва да съм на работа, за да се задейства процедурата. Предвид изтръпванията и болките ми е невъзможно да стигна и да остана на работа засега.

Следващия месец вече знаеш процедурата. А тези ЛКК не са ли профилирани? Как си се озовала при хирург?
След болницата личния насочвал към обща ЛКК, не зная защо не е към специализирана. А тази вещица, която е в комисията, май само при приемане на документи присъства, за да си оправдае заплатата.
Още нищо не ми е ясно, а и никой нищо не ми беше обяснил. Отидох при тази ЛКК, защото ми е близо до в къщи,  да не се разхождам уж. А то пътеки направих. От вчера от толкова стоене права и разкарване съм с такива болки, че не знам утре как ще ида до комисията... Отивам да чета другата тема за ДХ ако мога с нещо да се облекча.

Много сте мили, момичета, благодаря ви за търпението и човешката съпричастност. HeartbeatHeartbeatHeartbeat

# 64
Моля те, провери си нещата, това за ТЕЛК и ходене на работа е оксиморон. Не знам кой ти го е казал, но не е вярно. Точно след шесте месеца болнични се явяваш на ТЕЛК.

# 65
  • София
DeVa®, благодаря отново за включването и отделеното време.
Пак четох наредбата, но не мога да разбера кое е за мен най-доброто, ще ми трябва допълнителна консултация някъде, но не зная къде да питам за правата си.
От четенето дотук, разбрах, че имам 2 варианта:
1. С епикризата и диагнозата от болницата (миопатия и левкоенцефалопатия) личната може да ми подготви документи за ТЕЛК, но при подаването не трябва да съм в болничен. И ще имам право на някаква допълнителна пенсия евентуално, карта за гр. транспорт и другите привилегии след като излезе решение на ТЕЛК.
2. Да взема 180 дни болничен и ЛКК да ме изпрати на ТЕЛК. Но какво следва, пак болнични ли? Или ще ме пишат инвалид и ще ме освободят от работа?
 То това са си правни казуси, а аз нямам такова мислене и не се наемам да тълкувам. Аз с едно удължаване на болничен едвам се справих, та борба с ТЕЛк да водя, абсурд, ще се поболея още повече.
 Все се надявам да се възстановя поне малко и да си работя след време. Харесвам си работата, но това нервно и физическо натоварване ми идва в повече. Не знам дали ако имам ТЕЛК пак ще трябва да поемам спешните задачи и да седя до никое време вечер, а стресът ще ме довърши. А и сега ми е доста трудно да си владея ръцете, пиша много бавно на комп-а и си мисля, че ще ми намерят цаката да ме уволнят, на кой му трябва бавен човек? И без това сигурно с тия болнични само им държа мястото, кой знае като се върна какво ще е.
Пак се отплеснах, не знам къде да търся отговор на тези въпроси, които ме ядат постоянно.
Ако бях здрава, нямаше да съм в тези дилеми.

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 19:10 от ехк

# 66
  • София
Удължиха го -15 дни. Казаха, че и това ми било много, защото в искания амбулаторен лист от Александровска не бил написан срока за удължаване на временната нетрудоспособност. И заболяването било хронично, т.е. не се очаквало да се възстановя. Удължаване на болнични по 30 дни се давало за грип или счупен крак, когато се очаква, че ще се оправи състоянието. Само не знам как ще се влача до работа като свърши болничния. От понеделник тръгвам на физиотерапия (ще ме карат с кола и придружител), дано помогне.
Какъв късмет с тая ЛКК извадих... Бях се навила вече да си взема дълъг болничен и после ТЕЛК, ама на, йок!

# 67
Ще си вземеш направление - вече ще е минало време след болничния престой и няма да ти го откажат.
На прегледа ще си кажеш оплакванията и ще се посъветваш как да процедираш с болничните.
Успех с физиотерапията, на мен ми помага.

# 68
Каква е диагнозата?
Ако е само ДХ, малко трудно ще ти дадат ТЕЛК с пенсия.

# 69
  • София
Ще си вземеш направление - вече ще е минало време след болничния престой и няма да ти го откажат.
На прегледа ще си кажеш оплакванията и ще се посъветваш как да процедираш с болничните.
Успех с физиотерапията, на мен ми помага.
Apple2020, направление за невролог могат да ми дадат на 5.09, тогава изтича 1 месец от изписването. А невролог може ли да ми подготви направление за ЛКК или само личната?
Ох, дано да ме облекчи физиотерапията или гимнастиката, много се надявам.
Каква е диагнозата?
Ако е само ДХ, малко трудно ще ти дадат ТЕЛК с пенсия.
Миопатия. Атрофия на мускулите и на ръцете и на краката, затова трудно ходя и не мога да държа нещо с ръцете.
Отделно са протрузиите на врата и кръста, от тях нямам сила да стоя права повече от 5 минути. А на ЯМР на главата излезе левкоенцелопатия - мозъчно-съдова болест. Но за тези май не дават ТЕЛК.
Засега искам само да си почина малко, видях как се търси здраве като е изгубено.

# 70
Значи можеш да си свършиш работа с удължаване на болничния.
Не мога да ти отговоря изчерпателно, но с добре подготвен амбулаторен лист - тежест на оплаквания и препоръка за продължителността на болничния от лекар-специалист станаха нещата при мен на ЛКК. Изследванията също бяха в папката за комисията. Ксеро-копия.

# 71
  • София
Мен ми е удължаван болничен с направление от АГ за задържане. Би трябвало от невролог с амбулаторен лист към специализирана ЛКК спокойно да удължи неврологично такова.
Виж къде са тези комисии, виж коя ти е най-удобна, но наистина да е специализирана и те са по документи.
Ето списъка на комисиите

# 72
  • София
Благодаря на всички момичета, които се включиха и бяха с мен в този период.
Бяхте незаменими съветници и непознати приятели. Благодаря за споделеността в чувствата и емоциите ми, както и за търпението ви!

Общи условия

Активация на акаунт