Платен отпуск за престой в болница

• 3 578
  • 72
  •   1
Отговори
# 15
Да, и аз си вземам отпуск за престой в санаториум, който официално се води болница за рехабилитация. Личният лекар, или специалист, когото ще посетиш с направление, могат да издадат болничен и допълнително. Могат да те пратят и на лекарска комисия, ако не дай си боже трябва дълъг болничен. Така че, както си прецениш, така извини отсъствието си. Но се лекувай. Успех!

# 16
Можеш след болничния престой да си вземеш 2-3 седмици болничен за домашно лечение. Шефът ти няма как да се противопостави на това. Все пак след такава интервенция трябва да се възстановиш. Само че по време на болничния за домашно лечение не можеш да пътуваш в чужбина.
И как така ако излезеш в болничен, после ще ти ги върне тъпкано с тежки задачи? Той май не осъзнава, че трябва даже да ти облекчи работата с оглед здравословното ти състояние.

# 17
  • София
StIvanova, в края на краищата не си пуснах отпуска в петък, въпреки, че няколко пъти шефът ме убеждаваше да го пусна. Накрая ми каза-ами сама си "преценяй", но докато те няма другите ще са натоварени и после ще трябва да компенсираш. Въобще не го е еня, че се свивам по цял ден от болка и едвам стоя на краката си. А за облекчаване на работата, няма как да стане. Човек, дошъл с една туба бензин до София и намърдал се на шефска позиция постоянно иска да се доказва пред по-големите шефове и да трупа дивиденти на гърба на подчинените си. Постоянно измисля допълнителна работа да покаже колко велики идеи има, само че ние-подчинените вършим всичко, даже без никакви указания. Няма как да не ми го върне тъпкано после. Колега, който прави операция и го нямаше два месеца като се върна стоеше до 9 ч. вечер, защото му даваше невъзможни срокове и тежки задачи. Е, има и богопомазани връзкари, но те са на по-големия шеф роднина. 
Така стоят нещата в работата и трябва да изтърпя, както казах на моите години и със заболяванията ми няма кой да ме покани на друго място и да ме гали с  перо.

# 18
Има си регламент и за извънредния труд. Каквито и задачи да ти поставят, си тръгваш в края на работния ден и си гледаш здравето.
И аз съм работила за лудо, но в един момент започнах да отказвам: "имам ангажимент, не мога да остана", "тази задача ще ми отнеме Х време, затова ще се забави изпълнението на У", "в последно време задълженията ми се увеличиха и работата изостава, а заплатата ми не е актуализирана спрямо тях/нека да наемем нов колега".
С чепатите хора повече се съобразяват. С послушните, съгласни на всичко служители си позволяват много повече.

# 19
  • София
Дидичка, при нас никой не смее да си тръгне, ако има спешна задача. Само тези, които никога нямат тежки задачи са на вратата в 17:30. Така са ни взели страха на "невръзкарите"... Все ни плашат, че 5-ма навън чакат за работата ни. Никакви регламенти не се признават, камо ли ако засягат правата на работещия....

# 20
И аз това имах предвид, че с  "чепати" хора повече се съобразяват. Имам наблюдения върху климат на работа като описания от ехк, но хора, които имат операции и заболявания и, подчертавам, се оплакват, че не се чувстват добре или че не могат да поемат тази задача, понеже другата седмица два дни трябва да излязат в 17.30 ч. от работа, защото имат часове за лекар, не ги държат чак до 9ч.вечерта.

# 21
Все ни плашат, че 5-ма навън чакат за работата ни.

А така ли е наистина? Защото много често това са празни приказки, особено ако работата е тежка и/или зле платена.

# 22
Празни приказки са, избил се някой да работи вечер до девет за чест и слава на шефа, а вие сами му помагате да си разиграва коня. Вземете се в ръце и се отстоявайте. Служител не се уволнява ей така, а и да бъде съкратен по инициатива на работодателя, си има съответното обезщетение. И на какво основание ще те уволни, че си си тръгнала в 17:30 ли?
В такава отровна атмосфера най-малко пък хора с разклатено здраве трябва да работят. В коя вселена дванадесетчасови работни дни влияят благоприятно на човек с хронични заболявания? Мерси на такава работа.

Последна редакция: нд, 28 юли 2024, 10:59 от Дидичка

# 23
Работа и малоумни шефове ще има и след сто години, но нас не. Надали работата е толкова добре заплатена, че да се редят хора на опашка за позицията. Ако пък плащаха разумно и добре, кратковременно отсъствие на служители няма да повлияе на дейността, защото би имало достатъчно колеги, между които да се разпределят задачите.

Това са просто тактики за манипулация. Авторке, здравето е приоритет. Използвай всичко, което ти се полага по закон. Да се съсипваш заради работа е най-глупавото нещо. Няма да те потупат по гърба, няма да получиш признание за това, че неглижираш себе си, за да пълниш чужд джоб. Близките ти имат нужда от теб здрава, шефовете ще те заместят до месец в най-лошия случай. Подреди си приоритетите.

# 24
Тоя шеф е голям смешник. Ама докато има страх така ще бъде.

# 25
  • София
Работа и малоумни шефове ще има и след сто години, но нас не. Надали работата е толкова добре заплатена, че да се редят хора на опашка за позицията. Ако пък плащаха разумно и добре, кратковременно отсъствие на служители няма да повлияе на дейността, защото би имало достатъчно колеги, между които да се разпределят задачите.

Това са просто тактики за манипулация. Авторке, здравето е приоритет. Използвай всичко, което ти се полага по закон. Да се съсипваш заради работа е най-глупавото нещо. Няма да те потупат по гърба, няма да получиш признание за това, че неглижираш себе си, за да пълниш чужд джоб. Близките ти имат нужда от теб здрава, шефовете ще те заместят до месец в най-лошия случай. Подреди си приоритетите.

Развръзката:
Изписаха ме от болницата и си взех болнични до 21.август, можех до 2 септември, ама тъпата ми глава реши да се съобрази с отпуската на колежката от 22.08...
Занесох епикризата на личната и тя ми се накара, защото заболяването ми е за ТЕЛК. Но за да се явя на ТЕЛК, трябвало да съм  180 дни в болничен. Въобще не съм наясно с тези разпоредби и ще трябва да попрочета. Никога не съм мислела, че ще се наложи и с това да се занимавам...
Благодаря на всички за съветите, наистина ще трябва да си подредя приоритетите.
Бъдете здрави!

# 26
Ами вземай с комисия болнични 180 дни и после ТЕЛК. Какво си седнала да мислиш колежката? Теб някой мисли ли те? Я малко по-сериозно се отнасяй към себе си, здравето е най-ценното.

# 27
  • София
Ами вземай с комисия болнични 180 дни и после ТЕЛК. Какво си седнала да мислиш колежката? Теб някой мисли ли те? Я малко по-сериозно се отнасяй към себе си, здравето е най-ценното.
Така е, а за здравето, че е най-ценно го разбрах след като ми се налага да го търся.
Не съм запозната с предимствата на ТЕЛК и дали има минуси, тепърва ще се налага и с това да се запознавам. Ще трябва и да проверя дали е задължително да вземам 180 дни с комисия или е достатъчна епикризата за документите. Аз се чудя дали въобще да се занимавам с ТЕЛК, голяма разправия ми се струва.
Благодаря отново за съпричастността и желая ЗДРАВЕ на всички ви!

Последна редакция: пн, 05 авг 2024, 21:42 от ехк

# 28
Има тема за ТЕЛК, може да питаш там. Успех!

# 29
  • в моя гьол
Няма такова условие да си 180 дни в болничен за ТЕЛК. Това важи само в случаите, когато ТЕЛК издава болничен след изразходването на тези 180 дни от комисия. Зависи от заболяването, де, нека не Ви подвеждам, но почти съм сигурна. Аз съм с ТЕЛК и да, имам престой в болници по 2-3 пъти годишно, но за 4-5 дни, колкото е клиничната пътека. Вижте в Наредбата за медицинската експертиза Вашето заболяване и колко процента Ви се полагат и подготвяйте документи.
https://lex.bg/laws/ldoc/2135678969

Общи условия

Активация на акаунт