Платен отпуск за престой в болница

• 3 581
  • 72
  •   1
Отговори
# 45
Жената е била в болница, трябва продължение на болничния. Не нов болничен от специалист.
Аз мисля, че просто има грешка в направлението.

# 46
  • София
Обади се на ЛЛ и кажи, че ти е пуснала грешно направление. Може наистина да се е объркала.
И утре не е късно, ще ти го удължат с дата от вчера.
Направлението си е по изискванията-талон за медицинска експертиза към ЛКК, нищо не е объркала. Просто в епикризата не пишело мнение да се удължават болничните.
Платен преглед при лекар-специалист. Вземат 50-70 лв в поликлиниките. Или с направление. В амбулаторния лист да опише тежестта на оплакванията и болничен с какъв срок препоръчва. На мен ми го бяха написали и в картона, и в амбулаторния лист - срока на болничния.
Съжалявам, че те разкарват, но РЗИ всъщност би ти насрочил нова ЛКК, щом не е издаден болничен? Не знам, защото до там не стигнахме.
Нямам право на направление за невролог още, защото не са минали 30 дни от изписването от неврологичното отделение. РЗИ въобще няма да се занимават с мен, цял следобед ме прехвърляха от телефон на телефон, докато не миказаха, че не се занимават с комисии, а само ги определят.
В близката поналиклиника невроложка е тази, която беше в комисията, а в другата поликлиника неврологът работи само в понеделник. Много оплетена работа стана, аз едвам се движа, нямам сили да обикалям където и да е вече.

# 47
Жената е била в болница, трябва продължение на болничния. Не нов болничен от специалист.
Аз мисля, че просто има грешка в направлението.
И аз бяха лежала в болница, но ми издадоха направление и специалистът свърши работата и с  долекуване, и с документи за ЛКК. Бях готова да си платя прегледа, но не ми направиха проблем за направление.

# 48
А защо в епикризата трябва да пише? Нали ЛЛ е затова, да прецени дали пациентът има нужда от продължение и да даде направление за ЛКК.

# 49
  • София
А защо в епикризата трябва да пише? Нали ЛЛ е затова, да прецени дали пациентът има нужда от продължение и да даде направление за ЛКК.
Нямам си на идея защо в епикризата трябва да пише да се удължава болничен. Личната ми даде направление за ЛКК за удължаване на болничния. Лкк трябва да прецени дали имам нужда от продължаване на болничния. Но ЛКК иска документ от невролог за това, видяха ме, че не мога да си стоя на краката и не мога да ходя, но работели по документи..

# 50
Това ти е единствен болничен, от болницата, нали?
Какъв документ от невролог искат, като по разпореждане на НЗОК ти нямаш право на прегледи, докато си в болничен? Може само от болницата да те пратят, не с направление от ЛЛ.
Нали имаш диагноза? Изобщо ми е много странен твоя казус.
Имала съм болничен, след болница от ЛКК, но е било преди 20 години, не съм ходила на никакви прегледи.
Мой близък, преди 2 години, ползва 6 месеца болнични след коронарография и стент, не е казвал да е ходил пак на лекар специалист, само от ЛЛ вземаше направление за ЛКК и удължаване.

# 51
Представи им документ от невролог, в който да пише всичко необходимо.
Нещо повече, когато аз представих въпросния документ, не мисля, че имаше "направление за удължаване на болничен". Какво е това направление? Не са ми го искали.

# 52
1. Как така в болницата отказват да ви направят контролен преглед? В епикризата не пише ли нещо по този въпрос? Аз даже мисля, че пациентът има право на 2 контролни прегледа в отделнието, в което е бил хоспитализиран.  Точно затова нямате право 30 дни на талон за невролог, защото през това време ще ви преглеждат в болницата.
2.В поликлиниката ви "усвоиха" талона, но не ви извършиха услугата, така ли? Дадоха ли ви някакъв документ?  Мисля, че трябва да се провери дали в този случай не могат да ви освободят талона, за да отидете другаде. Трудно работа е, но може и да има такава възможност.
3. Епикризата се издава от болницата в момента на изписване. В този момент ви определят даден брой дни болничен за домашно лечение, които  дни по принцип, в общия случай, са достатъчни, за да се възстанови човек с вашето заболяване. Може обаче да не успеете да се възстановите в този срок, но към момента на изписване лекарите от болницата няма как да знаят това.  Така че няма как в документа епикриза да пише нещо за удължаване на болничен, както е искала лекарката от комисията.
4. Потърсете в Интернет, има разни пациентски организации. Обърнете се към тях, те сигурно знаят къде са слабите места на системата на здравеопазването и какво трябва да се направи. Другото, което се сещам,е да се ползва адвокат по медицинско право.

# 53
  • София
Това ти е единствен болничен, от болницата, нали?
Какъв документ от невролог искат, като по разпореждане на НЗОК ти нямаш право на прегледи, докато си в болничен? Може само от болницата да те пратят, не с направление от ЛЛ.
Нали имаш диагноза? Изобщо ми е много странен твоя казус.
Имала съм болничен, след болница от ЛКК, но е било преди 20 години, не съм ходила на никакви прегледи.
Мой близък, преди 2 години, ползва 6 месеца болнични след коронарография и стент, не е казвал да е ходил пак на лекар специалист, само от ЛЛ вземаше направление за ЛКК и удължаване.
От болницата само имам болничен. Не зная какво искат, май и те не знаят, работели по документи и искат мнение от контролен преглед. Обадих се в болницата, казаха, че в приемния кабинет нямало кой да слезе, имали си доста работа в отделението. Казаха да си взема направлението за комисия от личния, даже споменаха, че с тази диагноза съм за ТЕЛК. Но написано няма нищо. Не съм вярвала, че ще се въртя в този омагьосан кръг.
Както казах моя колежка скоро донесе такова продължение на болничен от Лкомисия, като каза, че никъде не е ходила, мъжът й е занесъл епикризата и направлението за комисията от личния лекар.

1. Пише в епикризата за 2 контролни прегледа в отделението, те точно затова се хванаха от Лкомисия, че нямам такъв преглед. В отделението няма как да се кача, а от приемния кабинет казаха, че нямало кой да слезе да ме преглежда, да ходя при личната...
2.В поликлиниката платих таксата и се качих при комисията, като ми хвърлиха документите, все едно не са изрядни и не ги сложиха при другите, за да се гледат. Казаха, че като си донеса предписание от невролог за удължаване на болничен, ще ми приемат документите. Нищо не са ми дали като документ.Не зная дали ще ми освободят талона, бяха груби. Хич не искам да ги виждам...
3. "няма как в документа епикриза да пише нещо за удължаване на болничен, както е искала лекарката от комисията" - съгласна съм, но ето, че не може само с епикриза при тази комисия.
4.Нямам сили и нерви да се моля на никого, така или иначе в петък трябва да съм на работа, при положение, че не искат да удължат болничния. Ще си пусна отпуска, пък после не знам какво ще е. Няма да издържа на работа, трябва да мисля как ще я карам нататък...
Много, много ми тежи тази ситуация, много ме боли всичко. Ако можеше утре да се събудя и да не ми треперят крайниците, да са ми силни мускулите, да си отида на работа щеше е най-добре...

# 54
Не оставяй така нещата.
Още утре иди пак при ЛЛ и питай защо са ти отказали.

# 55
Тук има телефон на НЗОК, разговорите са безплатни от стационарен телефон, а консултацията е пет минути.
https://www.nhif.bg/bg/contacts
Подготви си всички документи и звънни да питаш къде и с какви документи трябва да отидеш и възможно ли е да се свърши работа, без да бъдеш подхвърляна като горещ картоф между институциите.

Също бих подала жалба срещу тази комисия, ако се окаже, че нямат основание да ми отхвърлят документите.

# 56
  • София
Не оставяй така нещата.
Още утре иди пак при ЛЛ и питай защо са ти отказали.
Личната е в отпуск до 10-ти септември, има заместващ,когото не познавам, нито той мен.
Тук има телефон на НЗОК, разговорите са безплатни от стационарен телефон, а консултацията е пет минути.
https://www.nhif.bg/bg/contacts
Подготви си всички документи и звънни да питаш къде и с какви документи трябва да отидеш и възможно ли е да се свърши работа, без да бъдеш подхвърляна като горещ картоф между институциите.
Също бих подала жалба срещу тази комисия, ако се окаже, че нямат основание да ми отхвърлят документите.
Точно с НЗОК говорих днес, те казаха, че се занимават с пътеките и ме пратиха в РЗИ.
Ако пиша жалба, към кого да я насоча, гарван гарвану око не вади, ще ми изкарат от 100 кладенеца вода, за да докажат, че те са прави. Нямам силаи нерви за подобно нещо.

Благодаря ви за съчуствието и подкрепата, момичета

# 57
РЗИ няма никакво отношение към ЛКК и болничните.
Отиди при заместника на ЛЛ. Няма значение, че не го познаваш. Въпросът е принципен.

# 58
На контролен преглед можеш да отидеш и в отделението. Ще помърморят, ще почакаш и ще те прегледат.
След това ЛЛ може да ти издаде още болничен и да те насочи към ЛКК. Или заместникът му в случая. Какво има да те познава, няма на среща да го водиш...
Не знам какви са тия РЗИта НЗОЦи и т н.

# 59
Според мен трябва да се настоява за контролен преглед от невролог в приемния кабинет на болницата, който да констатира, че пациентката не е възстановена здравословно, и документът да се занесе в комисията в поликлиниката за удължаване на болничния. Какво е това оправдание, че нямало кой лекар от отделението да отиде  в приемния кабинет и да извърши прегледа. Вие имате право на 2 контролни прегледа и това го пише черно на бяло в документа, издаден от същото това отделение! Обадете се пак е отделението и изискайте да ви се.ш извърши прегледа, обяснете,че ви е необходим.за пред комисията за удължаване на болничния. Споменете, че не искате да  отнасяте  въпроса до ръководството на болницата и до пациентските организации, но ако не ви извършат прегледа,не ви оставят друг избор.

Общи условия

Активация на акаунт