Платен отпуск за престой в болница

• 3 586
  • 72
  •   1
Отговори
# 30
Работа и малоумни шефове ще има и след сто години, но нас не. Надали работата е толкова добре заплатена, че да се редят хора на опашка за позицията. Ако пък плащаха разумно и добре, кратковременно отсъствие на служители няма да повлияе на дейността, защото би имало достатъчно колеги, между които да се разпределят задачите.

Това са просто тактики за манипулация. Авторке, здравето е приоритет. Използвай всичко, което ти се полага по закон. Да се съсипваш заради работа е най-глупавото нещо. Няма да те потупат по гърба, няма да получиш признание за това, че неглижираш себе си, за да пълниш чужд джоб. Близките ти имат нужда от теб здрава, шефовете ще те заместят до месец в най-лошия случай. Подреди си приоритетите.

Развръзката:
Изписаха ме от болницата и си взех болнични до 21.август, можех до 2 септември, ама тъпата ми глава реши да се съобрази с отпуската на колежката от 22.08...
Занесох епикризата на личната и тя ми се накара, защото заболяването ми е за ТЕЛК. Но за да се явя на ТЕЛК, трябвало да съм  180 дни в болничен. Въобще не съм наясно с тези разпоредби и ще трябва да попрочета. Никога не съм мислела, че ще се наложи и с това да се занимавам...
Благодаря на всички за съветите, наистина ще трябва да си подредя приоритетите.
Бъдете здрави!
Изобщо не се хаби да четеш правилата за издаване на болнични. Докторите това им е работата - да ги знаят.
Само вземи решение за ТЕЛК и уведоми ЛЛ. Тя/той ще ти каже какво да правиш по-нататък.
ТЕЛК е хубаво нещо (стига да определят повече от 50% инвалидност), здрави плащат да ги ТЕЛКуват, ти се дърпаш.
Първо - пенсионират те по болест и получаваш пенсия и заплата.
Второ - до 660.00 лв доход на месец са ти освободени от данък.
Трето - безплатна винетка за автомобил на твое име.
Четвърто - има някакви социални добавки (но трябва да се провери в социални грижи)
Пето - безплатно пътуване с някои видове ГТ.
Единствен недостатък е, че всяка година (или на две години) се събира набор документи за преосвидетелстване.
Дай боже да си здрава, но ако заболяването е хронично и ще трае дълго - и без това ще ходиш по лекари и болници, ще си събираш необходимата документация.

# 31
  • София
Привет на всички отново,
За съжаление при мен нещата със здравето се влошиха, почти не мога да ходя от болки и да излизам. Онзи ден до магазина ходих и паднах, добре, че не счупих нещо. Ясно ми стана, че няма да рискувам да ходя на работа на 22-ри. Обадих се на личната да я питам какво да правя, и отговорът й беше - "ела преди да ти изтече болничния от болницата-преди 21-ви, ще пуснем направление 6 за ЛКК за още болнични след болницата. Но нашия ЛКК няма да ти дадат много, аз съм скарана с председателката на ЛКК в поликлиниката и моите пациенти ги режат, ако можеш да отидеш на друга ЛКК".
Това значи ли, че трябва да се лутам да търся къде има друга такава ЛКК в София, да ходя до друга поликлиника с това направление, та аз едвам мърдам. Единственото за което излизам е ако се наложи до магазина. Правя си упражнения в къщи с надеждата да се възстановя, понеже в края на септември или началото на октомври трябва да влизам в болница за отстраняване на бързо растяща киста и премахване на матка. 
Казах на личната, че ще пробвам да пусна платената си отпуска за тази година, за да не се налага да преживявам разправии с тези комисии, но тя каза, че дори за един ден ида на работа, после тя можела да дава до 14 дни и е по-добре да си ползвам правата на болнични от ЛКК.
Какви са тези правила, въобще не мога  да им разбера процедурите, обърках се тотално. Не мога да разбера какви са стъпките, какво да предприема, досега не съм се сблъсквала с подобни ситуации.
Моля на запознатите, дайте ми съвет как да постъпя. Целта е да се възстановя малко до операцията, защото ще ми трябват сили да мога да се раздвижвам след нея. За по-нататък не ми се мисли.
А щом за болничен сега трябва да търся комисия и е толкова объркано, какво ли остава да ходя да се моля на ТЕЛК... Все още се надявам  миопатията и световъртежите да отшумят и да мога след известно време да си ходя спокойно на работа като преди.
Дълго и отегтичелно стана, за което се извинявам на всички, но в главата ми е същия хаос и не мога да реша как да премина през тази ситуация.
Благодаря за търпението на всички, отделили от времето си, бъдете здрави!

# 32
Питай къде има друга ЛКК, кога приемат и накарай близък да те закара. ЛКК не е нищо особено, оставяш им папката с документите, плащаш на касата (носи пари) и след изчакване си вземаш болничния. Права е личната ти. Никаква отпуска повече. Не го мисли шефа ти.

# 33
Никакво прекъсване на болничните и отпуск.
Правилно са ти казали, ЛКК в друго ДКЦ, никой не те преглежда, само даваш документите.
Успех!

# 34
  • София
DeVa®, Apple2020, благодаря Ви!
Ще звъня утре в близките поликлиники да питам дали мога да се явя при тях на комисия, и ще пробвам, пък каквото стане. Все някога трябва да се влезе в боя с бюрокращината. Щеше да ми е по-интересно да го правя ако можех да ходя, но то не пита. Ще се опитам да не ангажирам и времето на близките си, и без това сега съм безполезна и им лежа на плещите...
Бъдете здрави  и още веднъж благодаря за куража и моралната подкрепа, защото съм в паника от заболяването и от всичко, което предстои!

Последна редакция: нд, 11 авг 2024, 21:23 от ехк

# 35
Не съм сигурна дали съм права, но защо не опиташ да се обърнеш към лекува шия лекар-специалист за заболяването, заради което беше в болница? Примерно по телефон, за да те насочи към подходяща ЛКК.
С болките, които описваш не можеш ли пак да влезеш в болница за някакво време и/или изследване.
Стискам палци за оздравяване и хич не си мисли че си безполезна. Просто си по-малко полезна от обичайното 😀❤️

# 36
  • София
dariVale, благодаря за съпричастността.
Миналата седмица ходих до болницата при лекуващия невролог, каза ми, че няма какво да направи повече за мен, направени са ми всички изследвания, да си пия лекарствата и че след изписването съм контингент на личната за ЛКК и ТЕЛК. Никаква заинтересованост,  вторичен преглед след изписването нямало смисъл, защото това заболяване е хронично, били много заети с болните в отделението,  и т.н., ако има нещо да отида вачастния кабинет. Телефон имам само на отделението и никой не го вдига.  Наистина има много за дялкане в тази здравна система, за мен е недопустимо да се налага трудноподвижни хора с болки  да се принуждават да се разкарват по разни институции, където да ги отпращат и прехвърлят. А колко пари се хвърлят за изследвания и платени прегледи без резултат. Ужасена съм вече от безхаберието, може би късметът ми е да попадам все на такива "специалисти".

Последна редакция: пн, 12 авг 2024, 10:38 от ехк

# 37
dariVale, благодаря за съпричастността.
Миналата седмица ходих до болницата при лекуващия невролог, каза ми, че няма какво да направи повече за мен, направени са ми всички изследвания, да си пия лекарствата и че след изписването съм контингент на личната за ЛКК и ТЕЛК. Никаква заинтересованост,  вторичен преглед след изписването нямало смисъл, защото това заболяване е хронично, били много заети с болните в отделението,  и т.н., ако има нещо да отида вачастния кабинет. Телефон имам само на отделението и никой не го вдига.  Наистина има много за дялкане в тази здравна система, за мен е недопустимо да се налага трудноподвижни хора с болки  да се принуждават да се разкарват по разни институции, където да ги отпращат и прехвърлят. А колко пари се хвърлят за изследвания и платени прегледи без резултат. Ужасена съм вече от безхаберието, може би късметът ми е да попадам все на такива "специалисти".
Не, че не знам какво е дереджето, но всеки нов случай на лекарско бездушие  ме потриса със същата сила.
Търси друг, едва ли е единствения в София. За пръв път чувам лекар да се откаже от вторичен преглед. Нали вземат пари от касата и за него.

# 38
Аз разбрах, че става дума за втория контролен преглед в болницата. Тях май не ги отчитат и лекарите глоедат да си ги спестят.

# 39
Лекарят от болницата няма задължение да бъде заинтересован дали пациентът ще бъде след изписването в болничен или не. Не е негова работа.

# 40
  • София
Аз разбрах, че става дума за втория контролен преглед в болницата. Тях май не ги отчитат и лекарите глоедат да си ги спестят.
Точно за това става дума, явно не се отчитат и не им се плащат. След изписването си контингент ра личния лекар. В същото време докато си в болничен, издаден от болницата нямаш право на направление от личния за заболяването. И си в болничен без да можеш да идеш на рехабилитация например, а само гълташ тебеширите и обезболяващите, които изписват на всички при изписването.
Лекарят от болницата няма задължение да бъде заинтересован дали пациентът ще бъде след изписването в болничен или не. Не е негова работа.
Да, лекарите от болниците са заинтересовани да си усвоят парите от пътеката, докато си там. Нагледах се на отвратително отношение след изписването към хора, които бяха дошли отдалеко, с патерици-гледаха да се освободят леглата, за да настанят следващите...

# 41
По принцип болниците са за активно лечение.
За долекуване са болниците за рехабилитация. Там може с епикризата, но пък трябва да имате резервация.

# 42
  • София
Влизам отново в темата, защото днес се потресох.
Следвайки съветите ви, за които безкрайно благодаря, личната лекарка ми даде направление за удължаване на болничен. Отидох в най-близката поликлиника до в къщи (22-ра до Плиска), регистрираха ми направлението и ме пратиха да си дам документите на 2 етаж–няма асансьор, едвам се качих. Там някаква сестра и някаква докторка ми гледаха епикризата, и казаха, че няма да ми удължат болничния, защото работели по документи, а там не пишело да ми се продължава болничния, а само че имам право на безплатен контролен преглед. Онемях... Както писах и преди, няма кой да ме погледне в болницата за контролен преглед, камо ли да пише предписания.
Не знам какво да правя вече, звънях в НОИ, те ме препратиха в РЗИ, те пък се занимавали само с определяне на комисии и  контрол при оспорване на болнични, а от здравната каса пък ме препратиха към РЗИ.
И аз съм чувала, че няма проблем с лекарските комисии щом те е насочил личния и то след болнични от болницата. Моя колежка каза, че даже не е ходила лично.
Аз явно съм изтеглила късата клечка и попаднах на заядливи сестра и лекарка, много ми беше трудно придвижването. При положение, че ми регистрираха направлението за ЛКК при тях, няма как да ходя и да се моля другаде, а и не искам.
Не смятам да се боря повече с тая здравна система, нищо хубаво не съм видяла досега от нея, може би варианта ми е да вляза в излишни полемики с шефа, но да пусна платената отпуска за тази година, пък дано да ми помине малко през това време. Системата ме разсипа допълнително....
Благодаря на тези, които са изчели за болката ми. В момента освен, че ме боли, ми е някакси гнусно и се чуствам като затворено животинче в клетка...
Извинявам се, че ви занимавам, но няма на кого да се оплача...

# 43
Обади се на ЛЛ и кажи, че ти е пуснала грешно направление. Може наистина да се е объркала.
И утре не е късно, ще ти го удължат с дата от вчера.

# 44
Платен преглед при лекар-специалист. Вземат 50-70 лв в поликлиниките. Или с направление. В амбулаторния лист да опише тежестта на оплакванията и болничен с какъв срок препоръчва. На мен ми го бяха написали и в картона, и в амбулаторния лист - срока на болничния.
Съжалявам, че те разкарват, но РЗИ всъщност би ти насрочил нова ЛКК, щом не е издаден болничен? Не знам, защото до там не стигнахме.

Общи условия

Активация на акаунт