За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 30 191
  • 742
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 10 852
Аз големите количества ябълки ги използвам по няколко начина.
1. Докато ги имам ги добавям в почти всяко ядене като зеленчук. Ако не издържат съхраняване нарязани наситно в торбички във фризера.
2. Нарязвам на съвсем тънки шайби и ги суша на еъркрисп в мултикукъра - става много хубав ябълков чипс и съхранен в пластмасови кутии става като добавка на ошав или чай
3. Голямо количество в уреда за варене на пара , изчистени и направени на ябълков мус. Става като гарнитура на някои видове ядене с месо, в Германия го ползват към някои тестени като кнедли и др. или картофени кюфтета, а у нас се яде с кисело мляко и канела.
4.  Правя щтрудел с канела и орехи
5. вървят на някои салати - печени червени чушки, червено цвекло, зеле и моркови

Последна редакция: пн, 11 дек 2023, 13:55 от bella-ciao

# 136
# 137
  • Мнения: 17 116
Здравете! Имам голямо количество такъв вид ябълки
Стават за всякакви сладкиши, има един много вкусен с бисквити, или в кекс, някой блогер да пусне рецепта. Може да нарежеш и панираш, също е супер. Или просто да опечеш, много вървят.

# 138
  • Sofia
  • Мнения: 29 117
Компот,пюре,мармалад,конфитюр,сладко,сушени,печени…
Имам ябълков пестил сигурно от преди 4-5год.,нищо му няма 👍🏻

# 139
  • Мнения: 7 441
Ако имаш възможност да стерилизираш, освен сушени и текущо да вложиш в сладкиши, може да си направиш заготовки за бъдещи сладкиши или най-после ябълков мармалад. За заготовките - нарязвам на кубчета или настъргвам ябълките и ги задушавам със захар на вкус и малко канела до изпаряване на течността. Пълня в бурканчета и стерилизирам за кратко. Става по-бързо от мармалада, а се съхранява материалът за продължително време. После ползвам за всичко - за плънки на кифлички, за кекс, за стария известен "Дамски каприз", за тарталети с плодова плънка и орехи, въобще безброй варианти има.     

# 140
  • Мнения: 225
Кайма, която ще се вакуумира и замразява, може ли да бъде предварително омесена с подправки или не?

# 141
  • Мнения: 7 441
Може, защо не? Само без яйце и други добавки - хляб, сода някои слагат и прочие.
Каймата в магазина се продава солена, а има и видове с подправки - съвсем нормално се замразяват, както несолената.

# 142
  • София
  • Мнения: 12 220
Здравете! Имам голямо количество такъв вид ябълки, може ли предложения за интересни рецепти (без щрудел)

НЕДЕЛЕН ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2022/10/blog-post_17.html
КРОСТАТА С ЯБЪЛКИ И БАДЕМОВ КРЕМ - CROSTATA DI MELE , RICETTA CON PASTA FROLLA E CREMA ALLE MANDORLE
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2022/02/crostata-di-mele-r … ta-con-pasta.html
ТАРТ С МЛЕЧЕН КРЕМ И ЯБЪЛКИ
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/12/blog-post_1.html
ГАЛЕТ С ЯБЪЛКИ И БАДЕМОВ ФРАНДЖИПАН
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_552.html
ПЪЛНЕНИ ПЕЧЕНИ ЯБЪЛКИ
КАРАМЕЛИЗИРАНИ ЯБЪЛКИ С КАРАМЕЛЕНО МЛЯКО
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_91.html
КАРАМЕЛИЗИРАНИ ЯБЪЛКИ
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_377.html
МАСЛЕН ТАРТ С ЯБЪЛКИ И РИКОТА
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_46.html
имам и още трябва да се разгледа

# 143
  • Мнения: 9 458
Тази есен се утрепах да си пека ябълки Simple Smile

# 144
  • София
  • Мнения: 1 985
Препоръчайте ми чопър. Ще го използвам за фъстъчено масло / тахани, хумус и подобни гъсти пастети. Сега ги правя с пасатора, но е голяма борба, защото той залепва за дъното и трябва да го дърпам ... Може и за кълцане на зеленчуци за готвене да го ползвам - сега режа на ръка, ще ми бъде улеснение.
Каква мощност и обем са ми необходими, ако искам да бъркам смеси до 0.5кг? И дуракоустойчивост, защото ядковите масла се бъркат 5 минути.

# 145
  • Мнения: 17 116
Каква мощност и обем са ми необходими, ако искам да бъркам смеси до 0.5кг? И дуракоустойчивост, защото ядковите масла се бъркат 5 минути.
Кухненски робот, не чопър.

# 146
  • София
  • Мнения: 1 985
Кухненски робот, не чопър.
Хм, няма ли да стане с мощен чопър?
Всъщност фъстъчено масло съм правила с мелачката към блендера. 280W е мощността, но много се тормози, защото продължава към 5мин. С пасатора също става, но трябва да му се добави малко мазнина и не става така гладко.
Не се ли продават такива мелачки, grinder? Като кафемелачките, но с обем 0.5л например?

# 147
  • In transit
  • Мнения: 14 216
Кухненски робот, не чопър.
Хм, няма ли да стане с мощен чопър?
Всъщност фъстъчено масло съм правила с мелачката към блендера. 280W е мощността, но много се тормози, защото продължава към 5мин. С пасатора също става, но трябва да му се добави малко мазнина и не става така гладко.
Не се ли продават такива мелачки, grinder? Като кафемелачките, но с обем 0.5л например?
Ще стане, с тези от сорта на Мултибулет...т.е мощността да е поне 700W. С по-маломощен пак ще стане, ама рискуваш...

# 148
  • Мнения: 24 617
Препоръчайте ми чопър. Ще го използвам за фъстъчено масло / тахани, хумус и подобни гъсти пастети. Сега ги правя с пасатора, но е голяма борба, защото той залепва за дъното и трябва да го дърпам ... Може и за кълцане на зеленчуци за готвене да го ползвам - сега режа на ръка, ще ми бъде улеснение.
Каква мощност и обем са ми необходими, ако искам да бъркам смеси до 0.5кг? И дуракоустойчивост, защото ядковите масла се бъркат 5 минути.
По-скоро мощен блендер отколкото чопър. Не че е невъзможно и с чопър, но си е тормоз и за човека, и за уреда...
Имам опит с блендер който мисля че беше 600 вата, с чаша подобен на Нутрибулет и от сорта. Сусамов тахан дори и с него на почивки правех, загряваше преди да стане достатъчно гладка паста. Сега, това е блендер за смутита, предполагам че не е предвиден за продължителна непрекъсната работа, но сама можете да си направите изводите с чопър каква мъка е. Казвам го защото преди това и в чопър съм пробвала, също 600 вата.
За 5те минути съм скептична, поне аз такъв подвиг не съм постигала, доста по-дълго ми отнема процедурата за сусамов тахан. То при него и семчиците полепват по стените на съда и трябва да се отваря на няколко пъти и да се събарят към ножа, иначе само в средата до самия нож става гладко.

# 149
  • София
  • Мнения: 1 985
Мелачката към блендера събира към 150г фъстъци. Наистина става за 5 минути, защото е доста тесен съда, но вие на умряло.
Имам супер мощен блендер, но нещо не става с него - замита ги в ъглите и върти на празно. Пробвах го с 200г, покри перките, смля ги на пулс, но повече не успя. Може би ако му сложа 500г ядки има вероятност да стане. В интерес на истината този блендер го ползвам само за смутита и млека. Нямам му много вяра, защото е боклучав.
С пасатора, също стар и маломощен, става, но трябва да добавя малко олио, иначе умира Scream
Спрях се на ръчен пасатор-комбиниран, 1000-1200W. Точно чопърът е за моите цели. Но сега се чудя колко голям да е чопърът - има с  350мл, 500мл и 600мл. Искам да режа зеленчуци, да бъркам хумус, т.е 600мл, но пък дали ще завърти хубаво ядките за масло Thinking
Ето тук един пример за такъв уред:
https://www.emag.bg/pasator-braun-mq9138xi-1200-w-razgrafena-cha … 379/pd/DML83TMBM/
Има и други модели - Бош, Тефал, но само от този тип ще ми свърши работа като че ли.

Общи условия

Активация на акаунт